Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.351.183
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Matematika - pomoć

Sestra ima problem s ova dva zadatka(30. i 31.), dali može tko pomoći. Hvala! 

16 godina
neaktivan
Re: Matematika - pomoć
ERROR1911 kaže...

Sestra ima problem s ova dva zadatka(30. i 31.), dali može tko pomoći. Hvala! 

U pojedinom zadatku, uvrstiš koordinate točaka u jednadžbu pravca. Ako je točka (x,y) = (2,-3), uvrstiš u f(x) = (3/2)*x + l tako da y = f(x) dobiješ

-3 = (3/2)*2 + l

sve brojke prebaciš na jednu stranu, l ostane na drugoj i imaš

l = -6

Isto i za ostale primjere, pod 31. sve isto samo što je nepoznanica k

Nulla dies sine linea
10 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Da li neko moze da mi rijesi 4 zadatak 

Locker
11 godina
neaktivan
Locker kaže...

Da li neko moze da mi rijesi 4 zadatak 

Cekaj,stvarno ocekujes da to netko moze procitat?

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Može li netko riješiti ovaj zadatak da provjerim je li točan 

Skrati razlomak

(x^2-x sqrt(2)-1+sqrt(2))/(x^2-2 x-1)

Koji je crnogorski rekord na sto metara? 78 metara
16 godina
Duble kaže...

Može li netko riješiti ovaj zadatak da provjerim je li točan 

Skrati razlomak

(x^2-x sqrt(2)-1+sqrt(2))/(x^2-2 x-1)

Za takva pitanja, WolframAlpha je tvoj prijatelj :)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2016 18:31 (Luuka).
9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav!

Dobih 36 zadataka za riješiti, jedino ne kužim ova tri, molim pomoć.
Prva dva zadatka: nemam pojma što trebam napraviti kada dođem do : tg(alfa) = x. Pretpostavljam da ću smjeti koristiti kalkulator, stoga molim lijepo da me uputite kada se trebam prešaltati na radijane/stupnjeve.

Treći zadatak: čisti mindfuck.

Unaprijed hvala.

poruka uz sliku poruka uz sliku
14 godina
neaktivan

Evo prvi:

Prvo izračunaj dužine stranica trougla. To ideš po formuliza rastojanje između dvije tačke: d(A,B)=sqrt[(x2-x1)^2+(y2-y1)^2] (ovdje ti nije bitno koje koordinate su x1,y1 )

Sad kad si to izračunao, tražiš ugao a. To nađeš preko kosinusne teoreme: a^2=b^2 + c^2 - 2 b x c x cos(a). Odatle nađeš cos(a)-- (a) = arccos(a). Nadam se da si skontao. Tu imaš i sliku, samo nema formula, ali prati ovo moje i to je to.

Sutra ću pogledat drugi i treći, pa ću objavit.

9 godina

Kolega ti je napisao jedan način za rješavanje 1. zadatka, ali sa koeficientima pravaca je svakako lakše. 

1. Trebaš odrediti koeficente od pravaca na AB i AC (odmah se vidi da su koeficienti 1/4 i 2/3. Sad uvrstis k1 i k2 u formulu za tg(A))=... iz toga se lako dobije kut A pomocu funkcije arctg(). Ovako ćeš dobit isključivo kut manji od 90 stupnjeva, pa se iz slike zaključi je li kut veći ili manji od 90 stupnjeva. Ako je manji onda je to rješenje, a ako je veći onda je rješenje 180-A.

2. Isto, odmah se vidi da su koeficienti 3/2 i 1-> uvrstis u formulu-> tg(A)=5->A=arctg(5)=78.69 stupnjeva.

3. Pretpostavljam da se zna da je PDV 25%? To bi trebala biti druga jednadžba. Iz toga se dobije 55/1.25=44 cijena bez PDV-a=> Zarada je 44-18, a PDV je 55-44.

9 godina
odjavljen

A pdv u nabavnoj cijeni? Sve cijene se iskazuju sa pdvom....

9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć
Wow, ovo nisam očekivao! *__*

Hvala, dealer92 :)

Azor Ahai, što natipkati? Puno hvala? Hrpa emoticona? Stvarno ne znam, ovo me spasilo. Danima sam kopao po knjigama iz srednje jer nisam ništa uspio naći u skriptama, a Google mi je izbacivao sve što mi ne treba jer nisam znao što tražiti. Hvala. Fakat hvala.

Torent: Nadam se da ti ovo nešto znači: "Napomena: sve kalkulacije u primjerima i zadacima ovog poglavlja izračunate su u sustavu PDV-a. Kalkulacija prodajne cijene sadrži nabavnu cijenu bez PDV-a. PDV, koji je plaćen kupnjom namirnica, se računa kao pretporez. Razlika između poreza uključenog u prodajnu cijenu i pretporeza predstavlja obavezu fizičke osobe ili poduzeća prema državi."
9 godina
odjavljen
Nisam to primijetio...
9 godina
neaktivan
Nisam ekonomist, nisam matematičar, ali - poduzeće plaća porez dvaput. Jednom u nabavnoj cijeni a drugi put s prodajnom cijenom. Zato se porez u nabavnoj cijeni računa sa strane jer možeš tražiti povrat tog poreza od države. U idealnom sustavu taj novac odmah dobiješ natrag, pa se porez nabavne cijene ne računa.
9 godina

Nisam siguran šta je od ove tri rečenice s upitnikom pitanje, a šta ne.

Ja sam samo s matematičke strane gledao zadatak, a ne vjerujem da je zapravo drugačije. Naravno da ako je zadatak u sklopu gradiva koje je detaljnije objašnjeno da ću možda drugačije razmišljati, znači za mene PDV kupovine nije bitan, bitno mi je samo koliko sam to platio.

9 godina
odjavljen
maslačak kaže...
Nisam ekonomist, nisam matematičar, ali - poduzeće plaća porez dvaput. Jednom u nabavnoj cijeni a drugi put s prodajnom cijenom. Zato se porez u nabavnoj cijeni računa sa strane jer možeš tražiti povrat tog poreza od države. U idealnom sustavu taj novac odmah dobiješ natrag, pa se porez nabavne cijene ne računa.

Vidi se da nisi ekonomist ;) Ne placa se PDV dva puta. PDV znaci porez na dodanu vrijednost. Ako ti je nabavna cijena robe 100+PDV a prodajna 200+pdv uz PDV od 25% po tebi preduzece placa 75 pdv-a? Netacno. PDV na prodajnu cijenu je 50 a posto je preduzece platilo vec pdv-a 25 u nabavnoj vrijednosti robe preduzece ce drzavi da plati samo razliku a to je 25 jer je zarada preduzeca bila 100. Pdv na 100 je 25. Zarada je dodana vrijednost...

Preduzece dobije taj novac domah tj. ni ne daje ga drzavi pa ne moze ni traziti povrat. Jedini povrat koji preduzece trazi jeste prilikom izvoza....

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2016 21:11 (Torent).
9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Može pomoć, što prvo računamo?
1/3 OD 9 PUTA 3 VIŠE OD 1/2 OD 4

9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

(1/3 OD 9) PUTA (3 VIŠE OD (1/2 OD 4))=
3 puta ( 3 + 2)=
3 puta 5=
15

ili

(1/3 OD 9 PUTA 3) VIŠE OD (1/2 OD 4)=
9 više od 2=

11

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

da li se tu može dobiti jedinstveno ili jedno rješenje

ja dobijem više rješenja ... zna li tko ??? ? ?

na drugoj slici je kak sam ja to rješio imali neko bolju ideju ...

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.3.2016 23:40 (Mladan).
9 godina

Pa općenito nejedinstvenor rješenje, ali pitanje je jesi li nam dao sve uvjete? Šta je sa točkama D i E, zna li se gdje one leže? Meni liči da dijele stranice u omjerima 1:1 i 1:2. Ako je tako onda je rješenja jedinstveno.

15 godina
neaktivan
Azor Ahai kaže...

Pa općenito nejedinstvenor rješenje, ali pitanje je jesi li nam dao sve uvjete? Šta je sa točkama D i E, zna li se gdje one leže? Meni liči da dijele stranice u omjerima 1:1 i 1:2. Ako je tako onda je rješenja jedinstveno.

uz taj zadatak su dali samo ovo:

using only elementary geometry , determine angel x . Provide step by step proof.

obrati pažnju i na tekst ispod trokuta ...

dakle jedina šansa je da idemo sad mjeriti stranice trokuta ili kutomjerom taj kut ... ali kako to dokazat

to mi za sada nije jasno ...

Nigdje nije naznačio da li djeli u nekom omjeru 1:1 ili 1:2  

Prema slici to je x=20 stupnjeva ... lako izmjeriš kutomjerom ... ali ...

9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ekipa može pomoć? Imam zadatak sa mature 2014/2015 s omjerima koji mi uopće nije jasan.

U nekoj šumi omjer stabala graba i stabala hrasta iznosi 11 : 14. Koliki će biti omjer stabala graba i stabala hrasta u toj šumi kada se posiječe 4/11 stabala graba, a sadnjom poveća broj stabala hrasta za 1/6?

Unaprijed hvala :D

9 godina

Zadatak je doslovno najlakše shvati ovako. Imaš dva realna broja g i h. g=11, h=14. U zadatku piše da se g smanji za 4/11 od svoje vrijednosti, a h poveća za 1/6 svoje vrijednosti, tj g=11-4/11*11=7, h=14+1/6*14=16.33 =>g:h=7:16.33=21:49

9 godina
neaktivan
Pozz moze mi neko pomoc s ovim zadatkom?
Čašu oblika valjka s promjerom osnovke 6 cm, punu vode, stavimo na kosinu s kutom 30*. Kolika je količina vode što pritom isteče iz čaše?

10 godina
protjeran

Pogledaj ovdje zadatak 7 i odgovor http://www.halapa.com/matpdf/21ms001.pdf

Nema tako dobrih hackera koliko ima loših administratora
14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

a:b=4:5

b:c=7:10

kako doci do a:b:c?

(rj. a:b:c=28:35:50)

9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ljudi treba mi pomoc, znaci zadatak glas:

Tocka P(6,3) je poloviste tetive AB kruznice x² + y² = 50, koja je jednadžba te tetive?

jendostavno neznam, mislim da bi prvo trebao izracunati udaljenost između sredista i polovista tetive, sta onda? kako dobiti jednadzbu pravca tetive ?

12 godina

@Defa.psd
Fiksiraj a=1 i izracunaj b i c. Dobijes b=p1/q1, c=p2/q2, omjeri su 1:(p1/q1):(p2/q2) i onda pomnozis sve sa zajednickim nazivnikom od q1,q2 da dobijes cijele brojeve.

@brufly
Jednadzba pravca (tetive) ima 2 parametra: y=ax+b.
Prolazi kroz (6,3), znaci 3a+b = 6. y = ax+6-3a
Ovo ce sijeci kruznicu u 2 tocke koje ovise o parametru 'a'. Moras naci 'a' za koji je udaljenost tih tocki do (6.3) ista.

Edit: za*eb gore, obrnuo sam x,y u (6,3), treba: 6a+b = 3, y = ax+3-6a.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.5.2016 19:24 (CyberK).
9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

kako iz

1+√x+1 = t

dobiti

x=(t-1)²-1

11 godina
neaktivan
Dimitrijus kaže...

kako iz

1+√x+1 = t

dobiti

x=(t-1)²-1

Je li ti pod korijenom samo x ili x+1?

EDIT: Sad vidim da ne igra nikakvu ulogu je li samo x ili x+1 pod korijenom.

1+√x+1 = t/^2

1+x+1=t^2

x=t^2 - 2=t^2 -1-1

x=(t-1)^2 - 1

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.5.2016 16:22 (fizicar1).
9 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav, treba mi pomoć, ako mi netko može pomoći gdje na da nađem Izvod formula za kvadrat binoma, kub binoma, razliku kvadrata, zbroj i razliku kubova.

Unaprijed hvala 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice