Gimnazija ili ?

poruka: 159
|
čitano: 27.251
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Gimnazija ili ?

Kos nas(gimnazija vinkovci) je fizika ovakva: knjiga i zbirka se ne koristi, jedino nekakva žuta zbirka koju sam morao kopirat (-.-) za zadaću i vježbanje, drugu bilježnicu koristim u ovoj godini (znači prvu sam popunio), na testu imas 5 zadataka bez teorije, jedino kad pita onda bude malo teorije, znaci omjer je 75% zadatcu - 25% teorija :) imamo ju 2 sata tjedno, ja bih da je više, a recimo da uopće nema latinskog likovnog i glazbenog, ostali mi predmeti toliko i ne smetaju. Matematika, četiri sata tjedno stalno zadaća, na nivou matematičke do 3. razreda kada oni dobivaju više sati...

informatika, prva godina obavezna, onda ako zelis mozes ići na izbornu, tamo se radi prava informatika...

14 godina
neaktivan
Gimnazija ili ?

Po meni je najbolja skola upis na faks definitivno gimnazija. Koji k***c ce ti etš i dodatna znanja o informatici ako ne budeš mogao položit DM iz eng ili hrv?

15 godina
neaktivan
Re: Gimnazija ili ?
lukica kaže...

Po meni je najbolja skola upis na faks definitivno gimnazija. Koji k***c ce ti etš i dodatna znanja o informatici ako ne budeš mogao položit DM iz eng ili hrv?

po kojoj ti logici zaključuješ da strukovnjaci neće položiti eng i hrv... oni koji ne polože u strukovnoj ne bi sigurno ni da su u gimnaziji ;)

Onaj koji hoće pripremat će se u koju god školu išao.

Mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje. Dvije ploče, jedan izloator, mala moja to je kondenzator :D
14 godina
neaktivan
Gimnazija ili ?

Ako ides u strukovnu 100% biš trebao uzimat odatne instrukcije ili nesto slicno. Gradivo se razlikuje. U gimnaziji si to vec sve obradio. Imas pravo, naravno da ces se morat pripremat ako ces ic na maturu ali ces u strukovnim skolama trebat radit dosta vise da polozis nego u gimnaziji.

17 godina
neaktivan
lukica kaže...

Ako ides u strukovnu 100% biš trebao uzimat odatne instrukcije ili nesto slicno. Gradivo se razlikuje. U gimnaziji si to vec sve obradio. Imas pravo, naravno da ces se morat pripremat ako ces ic na maturu ali ces u strukovnim skolama trebat radit dosta vise da polozis nego u gimnaziji.

Ne baš.

Program gimnazijski i elektrotehnički je isti u predmetima koji su na maturi (matematika, hrvatski, jezik, itd.)

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
14 godina
neaktivan
Gimnazija ili ?

A onda nema razloga da ide u gimnaziju. Iako po meni lakse je polozit maturu sa gimnazijom iako ce se mora zaje***at sa nepotrebnim predmetima (osim ako ne zeli "opce znanje")

17 godina
neaktivan
lukica kaže...

A onda nema razloga da ide u gimnaziju. Iako po meni lakse je polozit maturu sa gimnazijom iako ce se mora zaje***at sa nepotrebnim predmetima (osim ako ne zeli "opce znanje")

Pa isto je :D

Čak sam ja, elektrotehničar, davao prijateljici, gimnazijalki, pouke iz fizike i matematike :)

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
15 godina
neaktivan
nailer kaže...

Čak sam ja, elektrotehničar, davao prijateljici, gimnazijalki, pouke iz fizike i matematike :)

to ja cjelo vrijeme govorim... ovo je isto jedino u tehnickoj naucis i neke stvari koje ce ti trebat dalje, kod posla.... al iz nekog razloga me je 90% njih popljuvalo :S

16 godina
neaktivan
uber_low kaže...
nailer kaže...

to ja cjelo vrijeme govorim... ovo je isto jedino u tehnickoj naucis i neke stvari koje ce ti trebat dalje, kod posla.... al iz nekog razloga me je 90% njih popljuvalo :S

pazi sa gimnazijom si intelektualac (možeš mislit)

15 godina
protjeran
Gimnazija ili ?

u gimnaziji je najveći problem šta učiš masu stvari koje ti nikad, ama baš NIKAD NIKAD neće trebat u životu...osim eventualno na milijunašu ili tim kvizovima...i bezveze si puniš glavu s tim glupostima koje nemaju veze s ničim....

19 - ŠTO SE KRVLJU BRANI NE PUŠTA SE LAKO - 86
14 godina
neaktivan
Gimnazija ili ?

Već znaš  što zelis pa ti je bolje upisat etš. Ako se ne mozes odlučit ili imas nedoumice odi u gimnaziju jer se sa gimnazijom kasnije možeš upisat na svaki faks. I da, s gimnazijom ćeš steći više opceg znanja.

15 godina
neaktivan
gjurki kaže...

u gimnaziji je najveći problem šta učiš masu stvari koje ti nikad, ama baš NIKAD NIKAD neće trebat u životu...osim eventualno na milijunašu ili tim kvizovima...i bezveze si puniš glavu s tim glupostima koje nemaju veze s ničim....

Knowledge is power, ignorance is bliss. Sad birajte ;)

Svako znanje može dobro doći i ljudi obično cijene više one koji imaju šire znanje, a u paketu s njim u pravilu dolazi i širi pogled na svijet. Gimnazija ti puno bolje može dati tu širinu, a mislim da se ne valja koncentrirati samo na jednu stvar u životu kao stroj koji ima jednu jedinu funkciju u svojoj egzistenciji. Čovjek bi trebao težiti da bude nešto više od toga.

15 godina
gjurki kaže...

To ne možeš znat. Znanje je moć {#}{#}

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 10:44 (cuspajz).
15 godina
protjeran
Gimnazija ili ?

kužim ja to sve...ali npr. iz hrvatskog u rečenici stavljat naglaske, kad će mi to trebat??..ili iz geografije..iz biologije- crtat nekakvu mitozu, mejozu, štrebat napamet gluposti...mislim da je jedini plus u gimnaziji šta izvježbaš svoj mozak i to dosta...i onda poslje možeš bolje pamtit, učit itd.

15 godina
neaktivan
gjurki kaže...

kužim ja to sve...ali npr. iz hrvatskog u rečenici stavljat naglaske, kad će mi to trebat??..ili iz geografije..iz biologije- crtat nekakvu mitozu, mejozu, štrebat napamet gluposti...mislim da je jedini plus u gimnaziji šta izvježbaš svoj mozak i to dosta...i onda poslje možeš bolje pamtit, učit itd.

Pa ukoliko želiš biti ozbiljan visokoobrazovani akademski građanin bi bio red da znaš pravilno pričati, a to uključuje naglašavanje riječi. Da, više je nego potrebno jer ionako pismenost sve više opada. Bilo bi lijepo i da znaš koristiti velika slova u rečenici, da znaš da nakon interpunkcijskih znakova ide razmak itd. Ako želiš da ti u životu jezično izražavanje bude na razini prosječnog bauštelca (bez uvrede istima) onda ti to ne treba.

Te stvari iz biologije su stvar opće kulture, i meni je nadasve žao što u srednjoj nisam doživljavao taj predmet i sramota me kad se nađem u nekom društvu i ekipa priča o takvim stvarima, a ja jedva da imam blagog pojma o njima, a trenutno nažalost nemam vremena da proučavam to. Ne možeš reći da je išta od tih predmeta toliko teško da ih ne možeš za test naučiti u nekih sat vremena, pogotovo ako na satu barem malo obraćaš pažnju na ono što profesor priča. Rekao bih da je cijela srednja škola (i to gimnazija u koju sam išao, da ne uspoređujem s nečim s čime nisam upoznat) po količini gradiva i vremenu koje trebaš utrošiti da bi naučio otprilike kao jedan semestar na faksu, ako i toliko. Onome kome je teško tih par predmeta naučiti neka odmah odustane od daljnjeg školovanja.

15 godina
protjeran
Mirko935 kaže...
gjurki kaže...

Pa ukoliko želiš biti ozbiljan visokoobrazovani akademski građanin bi bio red da znaš pravilno pričati, a to uključuje naglašavanje riječi. Da, više je nego potrebno jer ionako pismenost sve više opada. Bilo bi lijepo i da znaš koristiti velika slova u rečenici, da znaš da nakon interpunkcijskih znakova ide razmak itd. Ako želiš da ti u životu jezično izražavanje bude na razini prosječnog bauštelca (bez uvrede istima) onda ti to ne treba.

Te stvari iz biologije su stvar opće kulture, i meni je nadasve žao što u srednjoj nisam doživljavao taj predmet i sramota me kad se nađem u nekom društvu i ekipa priča o takvim stvarima, a ja jedva da imam blagog pojma o njima, a trenutno nažalost nemam vremena da proučavam to. Ne možeš reći da je išta od tih predmeta toliko teško da ih ne možeš za test naučiti u nekih sat vremena, pogotovo ako na satu barem malo obraćaš pažnju na ono što profesor priča. Rekao bih da je cijela srednja škola (i to gimnazija u koju sam išao, da ne uspoređujem s nečim s čime nisam upoznat) po količini gradiva i vremenu koje trebaš utrošiti da bi naučio otprilike kao jedan semestar na faksu, ako i toliko. Onome kome je teško tih par predmeta naučiti neka odmah odustane od daljnjeg školovanja.

ja nisam govorio o pravilnom pričanju, nego da se trebaju napisati naglasci(kratkosilazni, dugosilani itd.) iznad riječi..to mi nikad neće trebat...šta se tiče pričanja, svako ima naglasak koji se koji se koristi u njegovom kraju i to se nemože promjenit...mala i velika slova ne pišem na internetu nigdje, osim u malo ozbiljnijim tekstovima, jer bi mi inače trebalo duže vremena da išta napišem..te stvari iz biologije nisu stvari opće kulture...znači da svi oni koji ne idu u gimnaziju, nemaju opću kulturu jer neznaju nacrtat mejozu ili mitozu?? baljezgaš bezveze...ovo da će meni u društvu neko pričat o biologiji ili o nekom gradivu iz biologije čisto sumnjam jer je to totalni debilizam...

16 godina
neaktivan
gjurki kaže...

I na faxu ćeš učit 80% stvari koje NIKAD NIKAD NIKAD nećeš koristit na poslu.

Gimnazija je napravljena da je temelj za fax, i da njeni učenici imaju dovoljno znanja da upišu što žele i što ih zanima. Ja sam u gimnaziji prolazio s 4, pa sad prolazim s 5 na faxu. Zašto? Jer sam tamo ignorirao predmete koji me nisu zanimali, imao iz njih 3, a one koji su me zanimali sam učio kak spada. Ak ideš u gimnaziju ne trebaš iz svega imat 5 i učit danonoćno. Ja sam učio samo prije testova i ispitivanja, al sam pratio na satu i to je bilo sasvim dosta za 3-4-5 ocjene.Gimnazija mi je pršla apsolutno bezbolno i sa jako puno zujanja i slobodnog vremena.

Btw završio sam matematičku gimnaziju i sad sam na završetku studij matematike.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
15 godina
protjeran
Luuka kaže...
gjurki kaže...

I na faxu ćeš učit 80% stvari koje NIKAD NIKAD NIKAD nećeš koristit na poslu.

Gimnazija je napravljena da je temelj za fax, i da njeni učenici imaju dovoljno znanja da upišu što žele i što ih zanima. Ja sam u gimnaziji prolazio s 4, pa sad prolazim s 5 na faxu. Zašto? Jer sam tamo ignorirao predmete koji me nisu zanimali, imao iz njih 3, a one koji su me zanimali sam učio kak spada. Ak ideš u gimnaziju ne trebaš iz svega imat 5 i učit danonoćno. Ja sam učio samo prije testova i ispitivanja, al sam pratio na satu i to je bilo sasvim dosta za 3-4-5 ocjene.Gimnazija mi je pršla apsolutno bezbolno i sa jako puno zujanja i slobodnog vremena.

Btw završio sam matematičku gimnaziju i sad sam na završetku studij matematike.

eh da je barem tako kod mene...iz ovih predmeta koji me ne zanimaju jedva 2 navučem, a iz ovih koji me zanimaju imam 3 jer ih ne stignem učit zbog ovih koje moram ispravljat na 2...

15 godina
neaktivan
Iz toga sto pises te naglaske ces nauciti pravilno naglasavati rijeci. Ne pricam bezveze, i ja sam to ucio i znam koliko mi je drago sto jesam. Da znas pravilno pisati (mislim na pravilni touch typing) ti ne bi trebalo vise vremena da napises velika slova, a izgleda ozbiljnije tako napisan tekst.

Naravno, oni koji ne idu u gimnaziju u pravilu imaju manje opce kulture, zasto te to cudi?

Vidim da si jos mlad da shvatis neke stvari, nadam se da ces skoro sazrijeti. I ne mislim to u negativnom smislu da se ne bi uvrijedio. Meni se dogodilo to s biologijom, iz osobnog iskustva pisem. Nadjes se u drustvu s nekim tko studira biologiju , a ti jedva znas sto je mitoza. Ne znam bi li ti, ali ja sam se glupo osjecao u toj situaciji. Kad si posteno obrazovan, imas daleko vise tema za pricat s ljudima itd. Ako ti smatras da su ti dovoljne teme u zivotu kladionica i ono zutilo iz novina, ok, ali ja imam daleko vise respekta prema ljudima koji nisu toliko povrsni i znaju malo vise stvari u zivotu, te time s njima mogu voditi neki inteligentniji razgovor.
15 godina
protjeran
Mirko935 kaže...
Iz toga sto pises te naglaske ces nauciti pravilno naglasavati rijeci. Ne pricam bezveze, i ja sam to ucio i znam koliko mi je drago sto jesam. Da znas pravilno pisati (mislim na pravilni touch typing) ti ne bi trebalo vise vremena da napises velika slova, a izgleda ozbiljnije tako napisan tekst.

Naravno, oni koji ne idu u gimnaziju u pravilu imaju manje opce kulture, zasto te to cudi?

Vidim da si jos mlad da shvatis neke stvari, nadam se da ces skoro sazrijeti. I ne mislim to u negativnom smislu da se ne bi uvrijedio. Meni se dogodilo to s biologijom, iz osobnog iskustva pisem. Nadjes se u drustvu s nekim tko studira biologiju , a ti jedva znas sto je mitoza. Ne znam bi li ti, ali ja sam se glupo osjecao u toj situaciji. Kad si posteno obrazovan, imas daleko vise tema za pricat s ljudima itd. Ako ti smatras da su ti dovoljne teme u zivotu kladionica i ono zutilo iz novina, ok, ali ja imam daleko vise respekta prema ljudima koji nisu toliko povrsni i znaju malo vise stvari u zivotu, te time s njima mogu voditi neki inteligentniji razgovor.

hmm...nadam se da ću i ja kad završim tu je*enu gimnaziju tako razmišljat, za sad samo mrsko mislim o njoj...sama pomisao da moram naučit 50 strana geografije i pročitat elektru padne mi mrak na oči:DDal opet imam neki veći ponos kad kažem da pohađam gimnaziju, nego vjerojatno kad bi reko da pohađam etš. A onda kad mi se majstori krenu smijat jer idem u gimnaziju jer kao radit cu na smetlištu ili prodavat salame(bez uvrede onima koji to rade) a oni sa etš će odmah nakon srednje imat poso i te priče na to doslovce popi*dim...a ima takvih...

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 13:23 (gjurki).
15 godina
neaktivan
gjurki kaže...

hmm...nadam se da ću i ja kad završim tu je*enu gimnaziju tako razmišljat, za sad samo mrsko mislim o njoj...sama pomisao da moram naučit 50 strana geografije i pročitat elektru padne mi mrak na oči:DDal opet imam neki veći ponos kad kažem da pohađam gimnaziju, nego vjerojatno kad bi reko da pohađam etš. A onda kad mi se majstori krenu smijat jer idem u gimnaziju jer kao radit cu na smetlištu ili prodavat salame(bez uvrede onima koji to rade) a oni sa etš će odmah nakon srednje imat poso i te priče na to doslovce popi*dim...a ima takvih...

Takva razmišljanja drugih su glupa :)

Ja imam jednake šanse kao i ti raditi u trgovini... sve ovisi u o tebi i o meni. Ako misliš raditi u struci gimnazija/strukovna i faks ti neće biti dovoljni. Nakon faksa završenog (a volio bih magistrirati ako niš - tek sam 1 razred ima vremena) volio bih položiti ciscovu akademiju, ecdl već polažem, a volio bih i neke microsoftove certifikate još.

Naravno sve opet ovisi o čovjeku i kakvu ćeš ti prezentaciju sebe napraviti pri razgovoru za posao... Može ti imati svo opće znanje ako dođeš na razogovor i šutiš... ako te se pita odgovaraš sa da ili ne, a opet ako dođeš pripremljen, a pod time mislim da si pratio firmu, znaš čime se bavi, tko su glavni ljudi tamo i sl. mislim da ćeš prije dobiti posao na ovaj drugi način.

Mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje. Dvije ploče, jedan izloator, mala moja to je kondenzator :D
15 godina
neaktivan
gjurki kaže...

a cuj to ti se dogodi kad poslje gimnazije neodes na fax... i zato odabir gimnazije bas i nije dobar ako nisi 100% siguran da ces na fax...

EDIT: a i u potpunosti se slazem s postom iznad... ovisi i o ljudima...

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 13:39 (uber_low).
15 godina
neaktivan
Mislio sam i ja mrsko o geografiji, a sad mi je zao sto ne znam naci neku drzavu na karti kad ovaj na vijestima prica o njoj, i imam namjeru nekom prilikom kad cu imati vremena uzeti knjige iz srednje i malo vidjeti sta ima tamo zanimljivo. Ja jos nisam sreo nikoga kome je zao sto ide na fakultet umjesto da je poceo raditi po zavrsetku srednje, dok znam puno onih kojima je zao sto nisu isli na faks. Razmisli malo, zelis li se je*ati s jednolicnim poslom i sefom kretenom sa 18 godina ili bi radje do 23.-25. lagano studirao i zajebavao se sa hrpom slobodnog vremena, pa ti se malo ne da uciti, malo si ostavis ispit za sljedeci rok da bi se mogao napiti itd. :P Vjeruj mi da ces mnogo uzivati u razdoblju kad ces studirati, a i ljudi te gledaju s vecim respektom kad imas diplomu. Isto tako ces upoznati puno ljudi s istim interesima kao sto su tvoji sto moze biti od velike koristi.

Evo, moj otac sa 50 godina sad zali sto mu je ostalo par ispita do kraja studija jer je poceo raditi i razmislja da sad, nakon skoro 30 godina ode i zavrsi faks. I nadredjeni te vise respektiraju i u pravilu imas dodatne poene (vecu placu) ako imas faks.
14 godina
protjeran
Gimnazija ili ?

Jbg, zasto niste otvorili temu par god prije, ja sad ko debil slusam biologiju, kemiju i te shitove beskorisne.

Eee...kuda ovaj svijet ide...di su vremena kad je sex bio siguran, a utrke opasne?
15 godina
Mirko935 kaže...
Mislio sam i ja mrsko o geografiji, a sad mi je zao sto ne znam naci neku drzavu na karti kad ovaj na vijestima prica o njoj, i imam namjeru nekom prilikom kad cu imati vremena uzeti knjige iz srednje i malo vidjeti sta ima tamo zanimljivo. Ja jos nisam sreo nikoga kome je zao sto ide na fakultet umjesto da je poceo raditi po zavrsetku srednje, dok znam puno onih kojima je zao sto nisu isli na faks. Razmisli malo, zelis li se je*ati s jednolicnim poslom i sefom kretenom sa 18 godina ili bi radje do 23.-25. lagano studirao i zajebavao se sa hrpom slobodnog vremena, pa ti se malo ne da uciti, malo si ostavis ispit za sljedeci rok da bi se mogao napiti itd. :P Vjeruj mi da ces mnogo uzivati u razdoblju kad ces studirati, a i ljudi te gledaju s vecim respektom kad imas diplomu. Isto tako ces upoznati puno ljudi s istim interesima kao sto su tvoji sto moze biti od velike koristi.

Evo, moj otac sa 50 godina sad zali sto mu je ostalo par ispita do kraja studija jer je poceo raditi i razmislja da sad, nakon skoro 30 godina ode i zavrsi faks. I nadredjeni te vise respektiraju i u pravilu imas dodatne poene (vecu placu) ako imas faks.

E ista stvar i kod mene...2 ispita..i završit će ih..;)

www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
15 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Vidim da si jos mlad da shvatis neke stvari, nadam se da ces skoro sazrijeti. I ne mislim to u negativnom smislu da se ne bi uvrijedio. Meni se dogodilo to s biologijom, iz osobnog iskustva pisem. Nadjes se u drustvu s nekim tko studira biologiju , a ti jedva znas sto je mitoza. Ne znam bi li ti, ali ja sam se glupo osjecao u toj situaciji.

Ne znam,malo mi je čudan taj tvoj primjer.Zašto bi se glupo osjećao ako ne znaš što je mitoza i sl.pojmovi.To ne znači da si manje obrazovan jer,opet napominjem,sve to ovisi o ljudima i njihovim interesima.Primjera radi,recimo da ja završim elektrotehniku i ti se nađeš u mojem društvu i sad mi pričamo o nekakvim tehnologijama,tranzistorima,itd...A ti nemaš blage o čem mi trabunjamo.Da li to znači da si ti išta manje vrijedan?Naravno da ne.Slažem se s tobom da obrazovani ljudi imaju više tema za pričati i ja takve ljude cijenim.Ali pazi što si ti naveo:Ti kažeš da ti je bilo neugodno u društvu studenata biologije koji pričaju o biologiji.To ne znači da si ti manje opće obrazovan,nego to tnači da oni umiju pričati o svojoj struci.A i to je problem kod dobrog dijela visoko obrazovanih ljudi-znaju pričati samo o stručnim temama.I sad opet dolazimo do pojedinca kao takvog.Nije bitno tko što studira i čime se bavi jer čovjek da bi bio obrazovan,da bi bio intelektualac,treba se interesirati za puno drugih stvari:književnost,tehnologiju,povijest,politiku...itd.Nadam se da shvaćaš što želim reći.

alrighty then
15 godina
neaktivan
dncrmt kaže...
Ne znam,malo mi je čudan taj tvoj primjer.Zašto bi se glupo osjećao ako ne znaš što je mitoza i sl.pojmovi.To ne znači da si manje obrazovan jer,opet napominjem,sve to ovisi o ljudima i njihovim interesima.Primjera radi,recimo da ja završim elektrotehniku i ti se nađeš u mojem društvu i sad mi pričamo o nekakvim tehnologijama,tranzistorima,itd...A ti nemaš blage o čem mi trabunjamo.Da li to znači da si ti išta manje vrijedan?Naravno da ne.Slažem se s tobom da obrazovani ljudi imaju više tema za pričati i ja takve ljude cijenim.Ali pazi što si ti naveo:Ti kažeš da ti je bilo neugodno u društvu studenata biologije koji pričaju o biologiji.To ne znači da si ti manje opće obrazovan,nego to tnači da oni umiju pričati o svojoj struci.A i to je problem kod dobrog dijela visoko obrazovanih ljudi-znaju pričati samo o stručnim temama.I sad opet dolazimo do pojedinca kao takvog.Nije bitno tko što studira i čime se bavi jer čovjek da bi bio obrazovan,da bi bio intelektualac,treba se interesirati za puno drugih stvari:književnost,tehnologiju,povijest,politiku...itd.Nadam se da shvaćaš što želim reći.

Evo ti jedan primjer koji je bliži mojoj struci. Ako se nađem s par kolega strojara u razgovoru o motorima, smatram da je stvar opće kulture da prosječno obrazovana osoba koja nije u našoj struci koja bi se našla s nama zna razliku između Ottovog i Dieselovog procesa utoliko da zna da se kod Diesela gorivo ne pali svjećicom i da "manje troši". Ne mora detaljno znati opisati procese, računati s njima niti shvaćati zašto jedan manje troši za istu izlaznu snagu, to je stvar moje struke, ali one dvije stvari smatram općom kulturom. Ili iz optike znati što je polarizator i zašto su korisnije sunčane naočale s polarizacijskim nego običnim lećama (baš me ovo sunce vani probija pa sam se toga sjetio :D). Isto tako bi prosječna osoba trebala znati otprilike čemu služi tranzistor ili u informatici čemu služe procesori, a čemu radna memorija. Ne mora znati detalje koje znamo mi koji se bavimo informatikom, ali površne osnove je zgodno znati.

Nisu oni u mojem primjeru pričali neke stručne teme, i da jesu, ako znaš neke osnove o problematici možeš sudjelovati u temi. Ono što je najbitnije u tom mojem primjeru je da ako imaš više opće kulture (koju ti zasigurno gimnazija prije može osigurati od neke druge škole), tj. znaš osnove iz velikog spektra područja, ti sa visoko-obrazovanim ljudima neovisno o polju kojeg studiraju možeš naći zajedničku temu i time imati širi spektar korisnih poznanstava. Dok sa jednim prosječnim konobarom koji je išao u ugostiteljsku školu ja realno nemam baš puno tema (bez uvrede konobarima). Ista stvar je i kod pronalaska posla. Vjerujem da bi jedna farmaceutska tvrtka koja traži strojara ili programera prije uzela nekoga tko zna neke osnove biologije i kemije nego nekoga tko nema blagog pojma o tome, jer ti to znanje u konačnici može dobro doći kod rješavanja nekog problema jer bolje shvaćaš funkciju tog programa, stroja ili čega već na čemu trebaš raditi. Naravno da se sve da po potrebi naučiti i u kasnijoj dobi, iako teže, ali zašto ne iskoristiti novce koje država ulaže u vas da skupite neka znanja na kojima jednog dana možete zaraditi?

@DamageHigh: Drago mi je zbog njega, nadam se da ću i ja uspjeti svog nagovoriti na to :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 16:13 (Mirko935).
15 godina
gjurki kaže...

ja idem u gimnaziju...strava, užas, svakid dan kajanje...ako te zanima računalstvo NIKAKO, ali NIKAKO nemoj u gimnaziju!!

mene zanima računalastvo...od svih ostalih predmeta koje moram učit, fiziku i informatiku nikad ne učim jer ne stignem, a ti predmeti me najviše zaimaju...u gimnaziji učiš totalno nepotrebnu biologiju, geografiju, kemiju,latinski..povjest još može proć jer je zanimljiva i nešto naučiš...a takve nebuloze koje učiš na biologiji, kemiji i geografiji to je nešto strašno...u životu svom NIKAD ali NIKADD nećeš primjenjivat znanje iz biologije, budi u to siguran(ako ćeš radit neki posao vezan uz računalstvo)..odi u elektrotehničku..dobit ćeš bolje predznanje i sve...gimnazija je samo trošenje vremena i tvojih živaca...vjeruj mi, znam iz osobnog iskustva

ma slazem se , ja idem u jezicnu gimnaziju i kad pogledam npr sta me kostalo ic u grafićku za web dizajnera , nebi me klali sranjima kao latinski a ucio bi photoshop , corel draw , javu i korisne stvari , nemoj u gimnaziju! pogotovo ako znas sta ces kasnije  , ako neznas , e onda si vec  u govnima ,ja sam zato isao u gimnaziju i sad se kajem,

16 godina
neaktivan
Gimnazija ili ?

Pa zar se ne mozes prebaciti u drugu skolu? Polozis proslu godinu i rjesena stvar.

Turbo is my heart, nos is my blood and cars are my life! .. That's Low Life !
15 godina
Gman kaže...

Pa zar se ne mozes prebaciti u drugu skolu? Polozis proslu godinu i rjesena stvar.

bez problema ali ne bi mi mater dala i idotno mi se sad prebacivat kad sam se vec 2 godine namucio s gimnazijom , zavrsit cu je pa bar mogu rec da sam gimnaziju zavrsio.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice