Fizika -pomoc

poruka: 843
|
čitano: 376.579
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi moze neko ovo rjesit??

Mucim se s ovim primjerom i nikako rjesit.

Ovo dole pise N1:N2=1:4

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.8.2014 21:11 (Antonov047).
14 godina
Fizika -pomoc
Moze pomoc? 3 mase m1=3kg, m2=8kg, m3=14kg pricvrscene su nitima zanemarive mase duljina 4m, 6m i 10m za os koja rotira kutnom brzinom omega=5.14rad/s. Izracunajte moment inercije oko te osi i rotacijsku kin. energiju.
Ako sam ti pomogao opali TD!
15 godina
Re: Fizika -pomoc
FuzzyBrain kaže...
Moze pomoc? 3 mase m1=3kg, m2=8kg, m3=14kg pricvrscene su nitima zanemarive mase duljina 4m, 6m i 10m za os koja rotira kutnom brzinom omega=5.14rad/s. Izracunajte moment inercije oko te osi i rotacijsku kin. energiju.

Moment inercije:
J=mr2

a) J=48kgm2

b) J=288kgm2

c) J=1400kgm2

Ekr=J*ω2/2

a) Ekr=...

Mislim da dalje znaš sam :P

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
14 godina
Top Bugovac kaže...
FuzzyBrain kaže...

Moment inercije:
J=mr2

a) J=48kgm2

b) J=288kgm2

c) J=1400kgm2

Ekr=J*ω2/2

a) Ekr=...

Mislim da dalje znaš sam :P

Hvala puno. Isto sam i ja dobio ali nisam bio siguran jer tocno. Jer bi mi mozda mogao pomoc oko jos jednog? Njega stvarno neznam. Polozaj objekta na jednostavnom harmonickom oscilatoru dan je funkcijom vremena x=(0.050m)*cos[(290rad/s)*t+(2.5rad]) Kolika je amplituda, period, fazni kut, i pocetni polozaj za ovo gibanje.
15 godina
FuzzyBrain kaže...
Top Bugovac kaže...
Hvala puno. Isto sam i ja dobio ali nisam bio siguran jer tocno. Jer bi mi mozda mogao pomoc oko jos jednog? Njega stvarno neznam. Polozaj objekta na jednostavnom harmonickom oscilatoru dan je funkcijom vremena x=(0.050m)*cos[(290rad/s)*t+(2.5rad]) Kolika je amplituda, period, fazni kut, i pocetni polozaj za ovo gibanje.

Amplituda ti je 0.05m

Kako ti pomak zapravo ide po sinusu moraš od 2.5rad oduzet pi/2 i onda dobiješ sin(...) i to u zagradi ti da pperiod, fazni kut i početni položaj

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
14 godina
Top Bugovac kaže...
FuzzyBrain kaže...
Top Bugovac kaže...

Amplituda ti je 0.05m

Kako ti pomak zapravo ide po sinusu moraš od 2.5rad oduzet pi/2 i onda dobiješ sin(...) i to u zagradi ti da pperiod, fazni kut i početni položaj

Hvala na odgovoru. Jer bi mi htio mozda slikati cijelo rijesenje?
15 godina
Fizika -pomoc

Sutra ujutro tek S:

Žao mi je nikako ne stignem :/

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.8.2014 18:17 (Top Bugovac).
16 godina
Fizika -pomoc

Evo, da ne otvaram novu temu, trebam pomoć oko zadatka vezanog uz mješovit spoj kondenzatora. Zadatak glasi ovako:

Neutralni kondenzatori na slici 9.6 priključeni su na izvor napona U=200V. Ako je pritom napon UAB=+110V, C1=15nF i C2=C3=5nF, odredite kapacitet C4.

Ubija me ovaj UAB, nemam pojma kaj da radim s njim, može netko riješiti  zadatak? Unaprijed hvala!

Sl. 9.6 Sl. 9.6
14 godina
neaktivan
saynom kaže...

Evo, da ne otvaram novu temu, trebam pomoć oko zadatka vezanog uz mješovit spoj kondenzatora. Zadatak glasi ovako:

Neutralni kondenzatori na slici 9.6 priključeni su na izvor napona U=200V. Ako je pritom napon UAB=+110V, C1=15nF i C2=C3=5nF, odredite kapacitet C4.

Ubija me ovaj UAB, nemam pojma kaj da radim s njim, može netko riješiti  zadatak? Unaprijed hvala!

Neda mi se rješavati zadatak, ali mogu malo pripomoći.
Koliko ja znam, UAB bi ti trebala biti razlika između električnog potencijala točke A i točke B, neka me netko ispravi, ako griješim.

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
16 godina
Fizika -pomoc

Shvatio sam sad taj zadatak, imam sad malo drugacije tipove, dali može netko riješiti ili bar objasniti kako da krenem u rješavanje. Trebam pomoć za oba zadatka.

14. i 15. 14. i 15.
16 godina
neaktivan
saynom kaže...

Shvatio sam sad taj zadatak, imam sad malo drugacije tipove, dali može netko riješiti ili bar objasniti kako da krenem u rješavanje. Trebam pomoć za oba zadatka.

Samo koristi kirhofove zakone. Evo konkretno za prvi zadatak

Iz prvog kirhofovog zakona imas:

I5=-I3-I1 => I1 = -I3 - I5

I4=I3+I2 => I2 = I4 - I3

Iz drugog imas:

-I3*R3 + I1*R1 + R2*I2 = 0

U ovu jednacinu uvrstis I2 i I1 i dobices jednacinu sa jednom nepoznatom (I3). Iz nje dobijes I3 i preko nje I1 I I2. Drugi zadatak ti je na isti princip.

16 godina
Fizika -pomoc

Evo, skužio sam princip, puno ti hvala! :)

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Imam par zadatak iz fizike za rjesiti, zamolio bih za pomoc. Hvala

15 godina
mirkot11 kaže...

U prvom zadatku (zapravo drugom) krajnja brzina vmax=9m/s (32.4km/h) ti je zapravo produkt rezultante sile između sile trenja i jedne od komponenata sile teže (Kasnije označenu s Fd)

Kada nacrtaš kosinu na kojoj ti je tijelo i to tijelo i nacrtaš sve sile i rastaviš ih kako treba shvatiš da ti je sila trenja zapravo Ftr=μ*Fn, a Fd ti je jedna od sila gore ^

Onda shvatiš da ti je trokut Fg-Fn-Fd sličan trokutu kosine i iz toga izvedeš zaključak da je Fd=Fg/g *h

E sad kako ti je F=Fd-Ftr  iz toga slijedi: Ftr=Fd-F, a F=m*a(imaš negdje formulu za akceleraciju kada imaš samo put i razliku u brzinama(koja je tebi jednaka vmaxu, jer je u v0 tijelo mirlovalo))

Uvrstiš što imaš i dobiješ riješenje :)

Malo je teško ovako preko interneta, ako hoćeš mogu ti na skypeu sve ljepše objasniti

E za drugi trenutno nemam vremena(prezaposlen sam), možda (iako iskreno ne vjerujem) ti riješim zadatak ali sve na što trebaš obratiti pozornost je na volumen uronjenog dijela tijela(tj. u razlici u prvom i drugom slučaju) što već vjerujem da i sam znaš

11 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
mirkot11 kaže...

U prvom zadatku (zapravo drugom) krajnja brzina vmax=9m/s (32.4km/h) ti je zapravo produkt rezultante sile između sile trenja i jedne od komponenata sile teže (Kasnije označenu s Fd)

Kada nacrtaš kosinu na kojoj ti je tijelo i to tijelo i nacrtaš sve sile i rastaviš ih kako treba shvatiš da ti je sila trenja zapravo Ftr=μ*Fn, a Fd ti je jedna od sila gore ^

Onda shvatiš da ti je trokut Fg-Fn-Fd sličan trokutu kosine i iz toga izvedeš zaključak da je Fd=Fg/g *h

E sad kako ti je F=Fd-Ftr  iz toga slijedi: Ftr=Fd-F, a F=m*a(imaš negdje formulu za akceleraciju kada imaš samo put i razliku u brzinama(koja je tebi jednaka vmaxu, jer je u v0 tijelo mirlovalo))

Uvrstiš što imaš i dobiješ riješenje :)

Malo je teško ovako preko interneta, ako hoćeš mogu ti na skypeu sve ljepše objasniti

E za drugi trenutno nemam vremena(prezaposlen sam), možda (iako iskreno ne vjerujem) ti riješim zadatak ali sve na što trebaš obratiti pozornost je na volumen uronjenog dijela tijela(tj. u razlici u prvom i drugom slučaju) što već vjerujem da i sam znaš

Prvi bi mogao rjesiti i pomocu razlika enrgija(potencijalna, kineticka).

Ep-Wt=Ek ; pa iz Wt mozes naci silu trenja jer je Wt=Ft*l , posto sila trenja djeluje na cijeloj duzini "kosine".

Znaci Ep=m*g*h ; Ek =(m*V2)/2

Ep=18*9,81*10=1765.8J

Ek=(18*81)/2=729J

Wt=1765.8-729=1036.8J

Ft=1036.8/80=12.96N

Do not compare yourself to others. If you do so, you are insulting yourself.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2014 13:18 (heinkel94).
13 godina
Fizika -pomoc

dečki tko ovdje zna dobro fiziku i da mi pomogne nesto riješiti?? plizzz

17 godina
neaktivan
mirkot11 kaže...

Ako kojim slučajem još uvijek treba 2. zadatak...

x = 0.7 -> uronjenost drvenog bloka kad je kugla na njemu

y = 0.6 -> uronjenost drvenog bloka kad kugla visi ispod bloka 

ro(k) = 3000 kg/m^3 -> gustoća kugle

ro(v) = 1000 kg/m^3 -> gustoća vode

m(k)*g + m(d)*g = ro(v)*g*[V(k) + V(d)] -> zbroj gravitacijskih sila na kuglu i blok je jednak zbroju sila uzgona na kuglu i blok

------------------------------------------------

Mase raspišemo kao umnožak gustoće i volumena i možemo pokratiti akceleraciju sile gravitacije

ro(k)*V(k) + ro(d)*V(d) = ro(v)*x*V(d) -> 1. slučaj - uronjen je samo drveni blok i to ne cijelim volumenom nego samo x volumena

ro(k)*V(k) + ro(d)*V(d) = ro(v)*V(k) + ro(v)*y*V(d) -> 2. slučaj - kugla je u potpunosti uronjena, a drveni blok samo y volumena

--------------------------------

Lijeva strana obje jednadžbe je ista pa možemo izjednačiti desne strane:

ro(v)*x*V(d) = ro(v)*V(k) + ro(v)*y*V(d)

------------------------------------------------

Kratimo ro(v) i izlučujemo V(k):

V(k) = (x-y)*V(d)

V(k) = 0.1*V(d)

------------------

Izrazili smo volumen kugle preko volumena drvenog bloka. V(k) možemo uvrstiti u 1. ili 2. jednadžbu, iako je manje računanja u 1.

ro(k)*0.1*V(d) + ro(d)*V(d) = ro(v)*x*V(d)

V(d)*[ro(k)*0.1 + ro(d)] = V(d)*[ro(v)*x]

--------------------------------------------------

V(d) kratimo jer nam se pojavljuje na obje strane i izlučimo ro(d):

ro(d) = ro(v)*x - ro(k)*0.1

ro(d) = 400 kg/m^3

Do you understand life?! Do you?!
13 godina
Fizika -pomoc

deeeeeeečki, jel mi može netko ovo riješiti nešto od ovog če mi biti u srijedu u ispitu, ništa neznam pa -.-    molim vas....

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.9.2014 19:05 (Miki_16).
15 godina
Miki_16 kaže...

deeeeeeečki, jel mi može netko ovo riješiti nešto od ovog če mi biti u srijedu u ispitu, ništa neznam pa -.-    molim vas....

2.A zadatk možeš riješiti na 2 načina

Prvi način ti je opisan ovdje zapravo taj zadatk je malo drugačiji, ali shvatit ćeš

Trebaš dakle rastaviti sile i znati da je razlika u brzinama(početnoj i krajnjoj) zapravo rezultat rezultantne sile(F, koja je razlika Fkomponente grav. sile u smjeru kosine i Ftrenja, odnosno ta sila je jednaka m*a, a akceleracija je razlog te promjene brzine)

Drugi način ti je vjerojatno lakši, prvi način je po meni obavezan za znati (trebat će ti dalje na drugačijim zadacima, odnosno područjima) ali kosina se da riješavati i pomoću zakona očuvanja količine energije

Odnosno tijelo na visini h ima grav. pot. energiju, ali nema kinetičku energiju jer miruje. Ta se grav. pot. energija pretvori u kinetičku energiju i u toplinu(zbog sile trenja)

Dobiješ jednadžbu: Egp=Ek+Q odnosno => mgh=mv^2/2 + [faktor trenja]*[pritisna sila]*dužina kosine

Pritisna sila ti je druga komponenta gravitacijske sile ovdje označena kao Gn

4.A zadatak 

Sve što trebaš je znati formulu pV/T=konst.

Dakle ovdje imaš početnu temp. tkoja se poveča zbog sabijanja čestica unutar valjka na temp. ti imaš promjenu u tlaku NA valjak zbog utega koji svojom masom dijeluje na površinu

U sljedećim koracima sve što ima 1 označava početak, a 2 kraj dakle imaš: p1V1/T1=p2V2/T2

Iskreno neda mi se sada to riješavati sve

Evo ukratko neki naputci:
2.B

W=F*s

a sila zaslužna za povećanje brzine ti je 0.75W/s odnosno 0.75F jer ti 25 ode na Ftr

I onda tu silu podijeliš s masom i dobiješ akc

3.B

formula: T=2pi*korijen iz(m*k)

a k ti je Fg/l

Fg je težina utega, a l je 9cm

f=1/T

4.B 

Trebaju ti formule za latentnu toplinu i za toplinu Q=mc detla t

13 godina
Top Bugovac kaže...
Miki_16 kaže...

2.A zadatk možeš riješiti na 2 načina

Prvi način ti je opisan ovdje zapravo taj zadatk je malo drugačiji, ali shvatit ćeš

Trebaš dakle rastaviti sile i znati da je razlika u brzinama(početnoj i krajnjoj) zapravo rezultat rezultantne sile(F, koja je razlika Fkomponente grav. sile u smjeru kosine i Ftrenja, odnosno ta sila je jednaka m*a, a akceleracija je razlog te promjene brzine)

Drugi način ti je vjerojatno lakši, prvi način je po meni obavezan za znati (trebat će ti dalje na drugačijim zadacima, odnosno područjima) ali kosina se da riješavati i pomoću zakona očuvanja količine energije

Odnosno tijelo na visini h ima grav. pot. energiju, ali nema kinetičku energiju jer miruje. Ta se grav. pot. energija pretvori u kinetičku energiju i u toplinu(zbog sile trenja)

Dobiješ jednadžbu: Egp=Ek+Q odnosno => mgh=mv^2/2 + [faktor trenja]*[pritisna sila]*dužina kosine

Pritisna sila ti je druga komponenta gravitacijske sile ovdje označena kao Gn

4.A zadatak 

Sve što trebaš je znati formulu pV/T=konst.

Dakle ovdje imaš početnu temp. tkoja se poveča zbog sabijanja čestica unutar valjka na temp. ti imaš promjenu u tlaku NA valjak zbog utega koji svojom masom dijeluje na površinu

U sljedećim koracima sve što ima 1 označava početak, a 2 kraj dakle imaš: p1V1/T1=p2V2/T2

Iskreno neda mi se sada to riješavati sve

Evo ukratko neki naputci:
2.B

W=F*s

a sila zaslužna za povećanje brzine ti je 0.75W/s odnosno 0.75F jer ti 25 ode na Ftr

I onda tu silu podijeliš s masom i dobiješ akc

3.B

formula: T=2pi*korijen iz(m*k)

a k ti je Fg/l

Fg je težina utega, a l je 9cm

f=1/T

4.B 

Trebaju ti formule za latentnu toplinu i za toplinu Q=mc detla t

Hvala {#}

17 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Ostali zadaci:

1.a

V = 250 cL = 2,5 L = 2,5 dm^3 = 2,5*10^-3 m^3

d = 7*10^-3 m

t = 4,1 s

---------------------------------------------

v = ?

v = x/t = V/[(d/2)^2*pi*t] = 15,84 m/s

3.a

y(x,t) = 0,02[m]sin{2pi(10[s^-1]t+3,14[m^-1]x}

----------------------------------------------

f,w,lambda,v,A = ?

w = 62,83 s^-1

f = w/(2pi) = 10 Hz

k = 19,73 m^-1

k = 2pi/lambda -> lambda = 2pi/k = 0,32 m

v = f*lambda = 3,18 m/s

A = 0,02 m

1.b

va = 158,4 km/h = 44 m/s

vb = 236 m/s

------------------------

tab = ?

hab = ?

h0 = ? -> v0 = 0 m/s, hb = 150 m

g = (vb-va)/tab

tab = (vb-va)/g = 19,57 s

hab = 1/2*g*tab^2 = 1879 m

h0 = h0a + hab + hb

t0a = (va-v0)/g = 4,49 s

h0a = 1/2*g*t0a^2 = 98,67 m

h0 = 2128 m

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.9.2014 22:37 (i_rambo_plache).
13 godina
i_rambo_plache kaže...

Ostali zadaci:

1.a

d = 7*10^-3 m

t = 4,1 s

v = ?

3.a

f,w,lambda,v,A = ?

w = 62,83 s^-1

f = w/(2pi) = 10 Hz

k = 19,73 m^-1

v = f*lambda = 3,18 m/s

A = 0,02 m

1.b

va = 158,4 km/h = 44 m/s

vb = 236 m/s

------------------------

tab = ?

hab = ?

g = (vb-va)/tab

h0 = h0a + hab + hb

t0a = (va-v0)/g = 4,49 s

h0 = 2128 m

Hvala i tebi :)

13 godina
i_rambo_plache kaže...

Ostali zadaci:

1.a

d = 7*10^-3 m

t = 4,1 s

v = ?

3.a

f,w,lambda,v,A = ?

w = 62,83 s^-1

f = w/(2pi) = 10 Hz

k = 19,73 m^-1

v = f*lambda = 3,18 m/s

A = 0,02 m

1.b

va = 158,4 km/h = 44 m/s

vb = 236 m/s

------------------------

tab = ?

hab = ?

g = (vb-va)/tab

h0 = h0a + hab + hb

t0a = (va-v0)/g = 4,49 s

h0 = 2128 m

Kolega s foruma mi je riješio ove zadatke kao što vidite, na što sam mu jako zahvalna, međutim stigli rezultati ispita i prof traži od mene da mu 1.a i 3.a zadatak obrazložim tj. objasnim kako sam ja dosla do tih riješenja itd. pa me zanima jel postoji itko tu da mi u detalj objasni ta dva zadatka??? pliz...

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.9.2014 16:36 (Miki_16).
13 godina
Fizika -pomoc

Zar nitko mi nemoze detaljno objasnit ona dva zadatka sto mi kolega rjesio?? Stvarno mi hitno -.-

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Pozdrav.

Treba mi pomoc, zadatak mi je da iz jedne od ove prve dvije formule nekako dodjem do ove zadnje, a nemam pojma kako, sve sam pokuso. Radi se o jednoliko ubrzanom gibanju. Zahvaljujem unaprijed

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Pozdrav ljudi!Moze li mi netko objasnit postupak za ova dva zadatka.Imam rijesen zadatak u zadaci ali nisam bio u skoli kad se to gradivo radilo pa sam sad malo pogubljen.

1. Na 0 C žica od čelika je duga 220 m,a žica od srebra 219,5 m.Pri kojoj će temperaturi obje žice biti jednako duge?

2. Čelična šipka je pri temperaturi 0 C duga 99,93 cm.Kada se šipka zagrije na 100 C njena duljina je 100,04 cm.Pri kojoj će temperaturi šipka biti duga 1 metar?

Nobody Cares!
13 godina
neaktivan
SsjBoku kaže...

Pozdrav.

Treba mi pomoc, zadatak mi je da iz jedne od ove prve dvije formule nekako dodjem do ove zadnje, a nemam pojma kako, sve sam pokuso. Radi se o jednoliko ubrzanom gibanju. Zahvaljujem unaprijed

Nemam pojma kako bi došao do te zadnje formule od te dvije, ali evo alternativa. U prvoj jednadžbi dobivaš iznos vremena, a onda ga ubacuješ u drugu jednadžbu. Valjda ima smisla.

Vk = konačna brzina

V sa crticom gore = prosječna brzina

delta V = promjena brzine

Trava raste tamo gdje je posadiš.
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2014 15:18 (Medikus).
17 godina
neaktivan
Square Enix kaže...

Pozdrav ljudi!Moze li mi netko objasnit postupak za ova dva zadatka.Imam rijesen zadatak u zadaci ali nisam bio u skoli kad se to gradivo radilo pa sam sad malo pogubljen.

1. Na 0 C žica od čelika je duga 220 m,a žica od srebra 219,5 m.Pri kojoj će temperaturi obje žice biti jednako duge?

2. Čelična šipka je pri temperaturi 0 C duga 99,93 cm.Kada se šipka zagrije na 100 C njena duljina je 100,04 cm.Pri kojoj će temperaturi šipka biti duga 1 metar?

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/thexp.html

Ti u zadacima imaš primjere sa žicama i šipkama što znači da koristiš jednadžbu za linearno proširenje, dakle ΔL/L=αΔT.

ΔL - promjena duljine

L - početna duljina

α - koeficijent termalne ekspanzije (ovisi o materijalu)

ΔT - promjena temperature

U 1. trebaš znati taj koeficijent α za čelik i srebro, a u 2. trebaš doći do njega uvrštavajući zadane podatke.

15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Evo meni treba nešto pomoć, moran sutra ovo točno rješit ili padan fiziku. 

• Kako brzina tijela utječe na otpor zraka? 

•Što se događa sa brzinom tijela vertikalno bačenog u vis u trenutku kad dosegne 

najveću visinu? Objasniti. 

• O čemu ovisi visina do koje će tijelo doletjeti kod vertikalnog hitca? 

• Nacrtajte vektore sila koje djeluju na tijelo bačeno vertikalno u vis – a) za 

vrijeme leta prema gore; b) za vrijeme pada prema dolje 

• Kako izgledaju x-t i v-t grafovi kod vertikalnog hitca uvis? 

• Nacrtajte dijagram sila koje djeluju na bicikl tijekom gibanja (zašto su 

izostavljene sila teže i sila otpora podloge)? 

•Što se dogodi kad sa brzinom biciklista kad se sila pritiska na pedale izjednači sa 

zbrojem sila trenja i otpora zraka? 

Nije teško ali prvi put vidim :) Pomozite bar neka.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.10.2014 11:51 (dr. zlo).
15 godina
Fizika -pomoc

Postoji li neki dobar internet tutor koji mi može objašnjavati gradivo 4. razreda iz fizike?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice