fx 991 es plus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
koji bi mi casio kalkulator bio najbolji za maturu?
A za fer bi ti jos bolje sjeo Casio 991 DE Plus. A za maturu nema razlike :)
Ima tko kakve skripte iz Informatike za finalno ponavljanje? :D
Kod kolege koji dijeli na Google Driveu (hvala jos jednom) ima samo objasnjeno sto se trazi od nas da trebamo nauciti, trazim konkretne primjere (rijesenih) zadataka i potencijalnih teorijskih pitanja.
Kod kolege koji dijeli na Google Driveu (hvala jos jednom) ima samo objasnjeno sto se trazi od nas da trebamo nauciti, trazim konkretne primjere (rijesenih) zadataka i potencijalnih teorijskih pitanja.
Gledaš krivi folder, to su moje stvari skripte itd.. u folderu skripte, imaš baš prave skripte iz svih predmeta, i ima i dosta udbenika iz informatike, ja mislim da nije nijedna osim onaj preview od one knjige za maturu, ali može sve poslužiti.
Što nije netko maloprije rekao da je nedopušten DE. za maturu
ma nejdem na fer niti uopce na fakultet koji ima matematiku tako da pitam samo za maturu.
ma nejdem na fer niti uopce na fakultet koji ima matematiku tako da pitam samo za maturu.
fx991ES (plus) zbilja može biti ogromna pomoć na maturi, ako znaš što sve može. Sam riješava jednadžbe, kvadratne jednadžbe, sustave jednadžbi, radi tablice za crtanje funkcija, ima sve konstante koje ti trebaju u memoriji, derivira funkcije... Čak se i čudim da je uopće dozvoljen.
Gledaš krivi folder, to su moje stvari skripte itd.. u folderu skripte, imaš baš prave skripte iz svih predmeta, i ima i dosta udbenika iz informatike, ja mislim da nije nijedna osim onaj preview od one knjige za maturu, ali može sve poslužiti.
Ja krivo gledam ili sam nesposoban to naci...
Ovdje ne vidim nista za informatiku.
nvm nasao
Što nije netko maloprije rekao da je nedopušten DE. za maturu
To je malo diskutabilno jer ga nisu stavili na popis dopustenih kalkulatora, ali takoder nebi trebao biti zabranjen jer nema mogucnost crtanja grafova, spajanja wifi-om, niti konekcije sa usbom..
Ali na popis dopustenih su stavili 115es plus koji je zapravo isti kalkulator kao 991DE samo sto je ovaj 115 za americko trziste.. Ali imaju identicne funkcije.
Ja bi uzeo ovaj DE ili 115plus da nisam vec uzeo 991 plus obican.. Jer ima par vrlo korisnih funckija koje ovaj moj nema a ovi drugi imau..
Zvao sam negdje prije jer posjedujem taj kalkulator i ženska je rekla da ga ne koristim (to što je bila bahata ću zanemariti)
Na kraju sam kupio ES i taj ću koristiti za vrijeme mature, a onda ću ga dati sestri, a sebi ostaviti DE
Ma nema sanse da bi ti zbog toga ponistili maturu, to bi bila iskljucivo njihova pogreska jer ocito nisu naglasili koje funckije kalkulator ne smije imat.. Naveli su samo ovo da ne smije imat wifi i slicno sto naravno nema..
Kad smo kod toga ovo je vjerojatno najbolji kalkulator koji se smije na maturi imat, dakle bolji je od 991DE i jos je u dozvoljenom popisu kalkulatora naveden: http://www.canon.hr/for_home/product_finder/calculators/scientific/f_789sga/#p-specification4
607 funckija cak
ima mi ga frend, narucio iz vana ovdje nema kupit nigdje, stvarno dobra stvarcica
Nisam htio riskirati
Ja krivo gledam ili sam nesposoban to naci...
Ovdje ne vidim nista za informatiku.
nvm nasao
Haha.. treba se malo potruditi.. možda da napišem hijerarhiju sadržaja ? :D
to i mene zanima znam pretvorit u IEEE al ne kužim kako iz njega
Ovo su papiri koje mi je dala profesorica za natjecanje iz informatike, dosta je dobro objašnjeno. Razlika je što ti je zadano u heksadekadskom sustavu, pa samo pretvori u binarni, najlakše s tablicom.
Dobio sam eksponent dobar (-3) al me zbunilo kad su mi bile sve nule u mantisi.. a to je zapravo samo decimalni dio... 1 * 2^-3
hvala ti :)
Opet pitanje.
Masa α-čestice je 6,645∙10^–27kg, a ukupna masa dvaju protona i dvaju neutrona
6,695∙10^–27kg.
Kolika se energija oslobodi kod stvaranja α-čestice?
E=(delta)mc^2
Jel ta formula? Jedino mi ta pada na pamet, ali ili nije ili ja krivo uvrštavam :(
Opet pitanje.
Masa α-čestice je 6,645∙10^–27kg, a ukupna masa dvaju protona i dvaju neutrona
6,695∙10^–27kg.
Kolika se energija oslobodi kod stvaranja α-čestice?
E=(delta)mc^2
Jel ta formula? Jedino mi ta pada na pamet, ali ili nije ili ja krivo uvrštavam :(
Koliko treba biti? Ja bi isto tako riješio, dobivam 28MeV
Koja je to godina? Mislim da sam takav zadatak rjesavao....
Treba biti 28..
lol, pa šta krivo radim?
Jel pretvaraš što iz čega? Kilograme u nešto drugo?
Treba biti 28..
lol, pa šta krivo radim?
Pretpostavljam da si zaboravio na ovaj "MeV" pa nisi podjelio rezultat sa nabojem elektrona
Treba biti 28..
lol, pa šta krivo radim?
Samo sam na kraju pretvorio iz džula u elektronvolte. Bez ikakvog pretvaranja je to 4.5*10^-12 J, i to bi trebali priznati.
Džule dijelim elementarnim nabojem da dobijem eV?
Za dobit eV podijeliš J s elementarnim nabojem da.
Jel bi mogao neko detaljnije objasniti pravilo desne ruke, one kružice s X i točkom, određivanje smjerova sila i brzina pomoću toga ?
To me gradivo jedino muči i nikako da ga shvatim kako treba. Može i link neke dobre stranice ili sl.
Hvala unaprijed.

Jel bi mogao tko riješiti ova dva zadatka ili mi objasniti kako ih riješiti?
Hvala :)
Kada sila dijeluje na tijelo na nekome putu, ona obavlja rad. Taj rad se računa kao površina ispod F,s grafa. Pa ti sada iz grafa izračunaš rad koji je obavila sila W = 25J. Taj rad se pretvara u kinetičku energiju tijela i onda tijelo na kraju ima kinetičku energiju Ek = W = 25J.
1. g=GM/r2
Ako je na udaljenosti od 2R od polumjera znaci da je na ukupnoj udaljenosti 3R, kvadriramo i dobijemo da je g = 9x manja.
2.
Kolega odgovorio. :)
Jel bi mogao tko riješiti ova dva zadatka ili mi objasniti kako ih riješiti?
Hvala :)
za ovaj prvi bi ja rekao a)
jer je radijus pod kvadratom tj kvadratno se sila smanjuje s povecanjem radijusa, a ocito je da je radijus u ovom slucaju upravo jednak 3 radijusa mjeseca, tj udaljenost je jednaka 3 radijusa pa kad se kvadrira dobijes 9