Oki hvala, sad mi nije baš jasno što je to struja kratkog spoja, i ima neka formula:
I = E / r
Ako izvedem tu formulu iz općenite formule za struju cijelog kruga (unutarnji i vanjski otpor) i za taj unutarnji dobijem r = E / I
Ali što onda mogu tu formulu prvo napisat bez vanjskog, a onda kasnije uključit i vanjski pa izračunat i ostalo.
Jer je zadano struja kratkog spoja, elektromotorna sila, i to je to.
Kako da ja ako mi dodje neko pravilo desne ruke, ili slično, mašem rukama na maturi? mislit će da signaliram odgovore, a i onako volim sve zorno predočit, tako da ću ionako mahat.. hm
Jel ima neki normalni način kako bi mogao to odredit tipa nacrtam ruku il?
Struja kratkoga spoja je struja koja teče kad polove izvora kratko spojimo, tj. kada nema vanjskog otpora. Kod idealnih izvora to nema smisla tražiti jer bi tu struja bila beskonačna, no kod realnih zbog postojanja unutarnjeg otpora ta struja je ograničena. Elektromotorni napon je onaj napon koji je pohranjen u izvoru, no kada spojiš taj izvor, taj napon padne zbog postojanja unutarnjeg otpora. Dakle, realni izvor jednostavno promatraš kao idealni izvor spojen u seriju sa unutarnjim otporom (to se odnosi na naponske izvore). Da bi izračunao struju praznoga hoda, jednostavno nacrtaš strujni krug sa izvorom i unutarnjim otporom bez vanjskog otpora i rješavaš kao najobičniji strujni krug i dobiješ I = E/r. Kad dodaš neki vanjski otpor onda ta struja padne jer je tada ukupni otpor veći da dobiješ struju I= E/(R+r).