Software za forenziku računala

poruka: 10
|
čitano: 8.257
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Upravo sam gledao zanimljivu epizodu e-hrvatske gdje su prikazali prilog o forenzici računala.

Govorilo se o tome kako su donirali Hrv. inspektoratu software pod imenom INSPEKTOR koji služi za detekciju piratskog software-a na računalu klijenta.

Da li postoji takav software u obliku open sourca ili freeware za skinuti negdje, tj. dali je netko imao iskustava sa istim.

Zanima me zato što dosta mojih klijenata na svoja račula nasnimaju kojekakvog piratskog software-a o kojem ja moram onda voditi računa jer sam odgovoran za licencirani software u firmi kojoj radim.

Dakle pojednostavljeno rečeno da li postoji aplikacija koja se recimo stavi na stick te kada se pokrene na računalu korisnika detektira sav nelegalan software i da mi točan ispis istog?

Također da li možda takvu aplikaciju sadrži Back Track distribucija?

Poz

16 godina
odjavljen

Ako tako nešto i postoji, može ili provjeravati samo veće igrače ili mora imati veliku bazu koja se redovito ažurira. Glavno pitanje je zašto korisnik ima pravo instaliranja software-a na svom računalu, odnosno ako mu je zbog posla koji obavlja to nužno, zašto nema sankcije ako zloupotrijebi.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
16 godina
neaktivan

Program koji se koristi kod mene za IT assets utilization i control je OCS Inventory, doduše za razliku od tvojih potreba, a i primarno za što je namjenjen, služi za kontrolu svega na računalima unutar mreže, ali ga isprobaj definitivno možda ti bude OK, vrlo bitno - stvar je open source.

Ima dosta opcija i mogucnosti  tako da je najbolje da sve sam proucis na stranici: http://www.ocsinventory-ng.org/

Za kratki overwiev imaš ovdje screenshotse nekoliko bitnijih tabova: http://www.ocsinventory-ng.org/index.php?page=screenshots

From dying heaven To living hell
17 godina
RE: Software za forenziku računala
MrBlc kaže...

Ako tako nešto i postoji, može ili provjeravati samo veće igrače ili mora imati veliku bazu koja se redovito ažurira. Glavno pitanje je zašto korisnik ima pravo instaliranja software-a na svom računalu, odnosno ako mu je zbog posla koji obavlja to nužno, zašto nema sankcije ako zloupotrijebi.

Da dobro si rekao ali vidi ovako.

Outsource-amo dosta IT usluge i kod dosta korisnika dolazimo tek nakon nekog kvara ili problema.

Također to su uglavnom manje ili srednje male firme koje nemaju politiku ograničavanja ićega na računalu.

Sad si zamisli kad moram reći nekoj gospođi od 4+ banke ili gospodinu da on više ne može intalirati tra la la software koji on želi, a direktor firme to također ne razumije.

Mislim da mi je jednostavnije samo riješiti problem i upozoriti ih da im je to i to nelegalno i da mi nemamo ništa sa tim ako im upadne inspekcija.

16 godina

a šta nije ono bio neki microsoftov baš taki alat koji nađe sve nelegalno i ostalli crap, i cak se i moglo nekoliko dana naci na torrentima, jer je odnekud procurilo?

17 godina

Znaći nelegalni software za otktivanje nelegalnih software-a?

Osmijeh ha ha

Ne znam eto nisam pratio microsoftove proizvode te kategorije.

Ako imaš link ili ime aplikacije javi

Inaće prilog iz e-hrvatska možete pogledati ovdje

17 godina
PureEntity kaže...

Program koji se koristi kod mene za IT assets utilization i control je OCS Inventory, doduše za razliku od tvojih potreba, a i primarno za što je namjenjen, služi za kontrolu svega na računalima unutar mreže, ali ga isprobaj definitivno možda ti bude OK, vrlo bitno - stvar je open source.

Ima dosta opcija i mogucnosti  tako da je najbolje da sve sam proucis na stranici: http://www.ocsinventory-ng.org/

Za kratki overwiev imaš ovdje screenshotse nekoliko bitnijih tabova: http://www.ocsinventory-ng.org/index.php?page=screenshots

Daj mi molim te u kratkim crtama objasni za što ga to koristiš točno, tj. kako tebi pomaže.

Hvala

15 godina
protjeran
Exploder kaže...

Upravo sam gledao zanimljivu epizodu e-hrvatske gdje su prikazali prilog o forenzici računala.

Govorilo se o tome kako su donirali Hrv. inspektoratu software pod imenom INSPEKTOR koji služi za detekciju piratskog software-a na računalu klijenta.

Da li postoji takav software u obliku open sourca ili freeware za skinuti negdje, tj. dali je netko imao iskustava sa istim.

Zanima me zato što dosta mojih klijenata na svoja račula nasnimaju kojekakvog piratskog software-a o kojem ja moram onda voditi računa jer sam odgovoran za licencirani software u firmi kojoj radim.

Dakle pojednostavljeno rečeno da li postoji aplikacija koja se recimo stavi na stick te kada se pokrene na računalu korisnika detektira sav nelegalan software i da mi točan ispis istog?

Također da li možda takvu aplikaciju sadrži Back Track distribucija?

Poz

Nešto mi nije jasno. Ako si u svojoj firmi odgovoran za računala, prepostavljam kao ovlašteni administrator, kako je moguće da svi ostali korisnici bez administratorskih ovlasti mogu instalirati nešto bez takovih dozvala. Možda i nije tako, ali u tome slučaju ne znam zašto bi ti bio odgovoran ili se osjećao odgovornim za instalaciju svega i svačega na računala ostalih korisnika. Slično obavljam u svojoj firmi i bez admin dozvole me mogu instalirati ama baš ništa što firma nije odobrila.  

17 godina

Napisao sam ti gore.

Uz svoju firmu Outsource-amo usluge IT podrške drugim firmama.

Kužiš

Gle nemreš mi reći da ti tako nešto ne bi bilo korisno, kolega prijatelj itd. da mu provjeriš jer ima nešto instalirano na računlu što nebi smio imat.

Mislim da ću ipak potražiti na guglu.

Hvala

15 godina
protjeran
Exploder kaže...

Napisao sam ti gore.

Uz svoju firmu Outsource-amo usluge IT podrške drugim firmama.

Kužiš

Gle nemreš mi reći da ti tako nešto ne bi bilo korisno, kolega prijatelj itd. da mu provjeriš jer ima nešto instalirano na računlu što nebi smio imat.

Mislim da ću ipak potražiti na guglu.

Hvala

U redu. Da, bilo bi korisno kako kažeš, kužim, i sam ću sada googlati i ako na nešto zanimljivo naletim sigurno ću napisati pa bumo vidjeli jel to može pomoći. Pozdrav!  

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice