Ovako, koji antivirusni i firewall je najbolje staviti nekom pocetniku tko se bas ne kuzi previse u komp osim ono osnovno, a engleski je kolko toliko ok ali ne savrsen?
Moram priznati da ne pratim ovo podrucje. Sa antivirusnim programima sam osobno imao vise stete nego koristi, i koliko god to zapanjujuce zvucalo ne koristim niti jedan i skoro nikad nisam imao problema. Kad naletim na neki sto se dogadja jako jako rijetko (i to zbog drugih) firewall i Superantispyware (i Antimalware) to sve rijese. Cak donedavno nisam imao niti SAS u pozadini. Sto se tice firewalla Comodo Firewall Pro jos uvijek radi (xp i router firewall su iskljuceni), i sto se mene tice radi dovoljno dobro da ga ne mijenjam (netko je doduse spomenuo da je malo paranoican hehe). Prije toga sam imao Kerio i ZA, ali se ne sjecam zasto ih vise nemam :) U svakom slucaju, sa antivirusnima i nekim firewallovima sam imao konflikte zbog kojih mi je njihova prisutnost vise smetala nego pomagala. Zbog kompa koji jos imam, prisutnost antivirusa u pozadini zdere toliko memorije da nema smisla to imati, pogotovo kad se 99% virusa izbjegne neotvaranjem gluposti i neposjecivanjem glupih stranica.
E sad da se vratim na temu - koja je najbolja zastita za novopecene vlasnike PCa ili one koji bas nisu iskusni? Kakav bi bio Comodo Internet Security?
Molim da se ima u vidu kako ovo nije pitanje u stilu "koja solucija ce omoguciti 99,999999999%tnu zastitu od upada i virusa" nego koja solucija ce biti ucinkovito zadovoljavajuca u ovom kontekstu. Primjerice, nema nikakve koristi da dodatni firewall stavljam osobi koja ce samo klikati "yes yes" cim se pojave upiti da li nekoj aplikaciji dopustiti pristup internetu. Ali ukoliko osoba nesto minimalno zna oko kompa i kuzi engleski kolko toliko, minimalne intervencije su OK, ali nekakva konstantna detaljna podesavanja nisu.
Eto, pa ako netko moze ispricati svoja iskustva i dati neki savjet kako najjednostavnije (a opet dovoljno ucinkovito) zastititi newbije.