Sigurnost za newbije?

poruka: 7
|
čitano: 1.330
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Sigurnost za newbije?

Ovako, koji antivirusni i firewall je najbolje staviti nekom pocetniku tko se bas ne kuzi previse u komp osim ono osnovno, a engleski je kolko toliko ok ali ne savrsen?

Moram priznati da ne pratim ovo podrucje. Sa antivirusnim programima sam osobno imao vise stete nego koristi, i koliko god to zapanjujuce zvucalo ne koristim niti jedan i skoro nikad nisam imao problema. Kad naletim na neki sto se dogadja jako jako rijetko (i to zbog drugih) firewall i Superantispyware (i Antimalware) to sve rijese. Cak donedavno nisam imao niti SAS u pozadini. Sto se tice firewalla Comodo Firewall Pro jos uvijek radi (xp i router firewall su iskljuceni), i sto se mene tice radi dovoljno dobro da ga ne mijenjam (netko je doduse spomenuo da je malo paranoican hehe). Prije toga sam imao Kerio i ZA, ali se ne sjecam zasto ih vise nemam :) U svakom slucaju, sa antivirusnima i nekim firewallovima sam imao konflikte zbog kojih mi je njihova prisutnost vise smetala nego pomagala. Zbog kompa koji jos imam, prisutnost antivirusa u pozadini zdere toliko memorije da nema smisla to imati, pogotovo kad se 99% virusa izbjegne neotvaranjem gluposti i neposjecivanjem glupih stranica.

E sad da se vratim na temu - koja je najbolja zastita za novopecene vlasnike PCa ili one koji bas nisu iskusni? Kakav bi bio Comodo Internet Security?

Molim da se ima u vidu kako ovo nije pitanje u stilu "koja solucija ce omoguciti 99,999999999%tnu zastitu od upada i virusa" nego koja solucija ce biti ucinkovito zadovoljavajuca u ovom kontekstu. Primjerice, nema nikakve koristi da dodatni firewall stavljam osobi koja ce samo klikati "yes yes" cim se pojave upiti da li nekoj aplikaciji dopustiti pristup internetu. Ali ukoliko osoba nesto minimalno zna oko kompa i kuzi engleski kolko toliko, minimalne intervencije su OK, ali nekakva konstantna detaljna podesavanja nisu.

Eto, pa ako netko moze ispricati svoja iskustva i dati neki savjet kako najjednostavnije (a opet dovoljno ucinkovito) zastititi newbije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 19:20 (A_Stranger).
17 godina
Sigurnost za newbije?

Što se mene tiče koristim Avast koji me još nije iznevjerio. Avast je stvarno jednostavan za korištenje, a osim njega su jedni od boljih Avira i Eset NOD32 Smart Security Antivirus.

Od firewalla meni je dovoljno od viste i onaj na ruteru. A koristio sam prije Tiny Personal Firewal i PC Tools Firewall Plus.

Sometime the best defense is to attack!
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 19:24 (Hummer).
16 godina
neaktivan
Sigurnost za newbije?

Ovako , ako je rijec o prosjecnom korisnku ,znaci internet , muzika ,filmovi ,tu i tamo sprzit koji cd ,word ,excel i sl , najbolje je instalirat Ubuntu ili Kubuntu distre linux-a koje su prilicno dobro lokalizirane i na nas jezik i nisu nista teze od windowsa za koristit.

WINDOWS: 

Ccleaner, avira free ,malwarebytes i comodo firewall(Anti virus in je smece , a defense+ ce izludit pocetnike) kao opciju(zato jer obicno pocetnici klikaju ili allow ili na deny svaki put bez da uopce promisle sta rade pa na kraju bude vise problema nego koristi...)

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 19:30 (insomniac_cro).
17 godina
Sigurnost za newbije?

Kao odlicna kombinacija za pocetnike a i sve druge isto tak je tandem Avira Free i Outpost Firewall Free, bolje i efikasnije a vrlo lagano za system i koristenje se ne moze nac to sigurno uz takvu kombinaciju nema potrebe niti kupovat neku bolju zastitu!Cool

16 godina
Sigurnost za newbije?

Comodo je dosta dobar firewall iako ima neke opcije koje nebi smjele biti dostupne svima.

Nazalost antivirus mu nije jaca strana. Nedavno sam Comodo firewall zamjenio Outpost free

firewall-om po preporuci jednog forumusa. Outpost mi se cini laksi po pitanju resursa od Comoda

naravno uz njega imam Aviru free koja ima dosta dobru detekciju, od 9 verzije i free

verzija ima omogucen Anti Guard, sto ju cini gotovo jednakom punoj veziji po pitanju detekcije.

Naravno uz to imam Superantispyware i Malwarebytes' Anti-Malware koji jako

dobro odrađuju svoju zadacu, te ih ne treba posebno predstavljati.

EDIT: rambox me pretekao!

otpor je uzaludan!
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 19:54 (BORG).
16 godina
Sigurnost za newbije?

Malo off topic ako moze...a preporuka za x64 firewall koji radi na x64 Win 7? Ima li koja preporuka?

Hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 20:55 (Srednji).
16 godina
neaktivan
Sigurnost za newbije?

Moja preporuka ti je NOD32 Smart Security Suit. Tu imas ugradjen firewall. Jedino ako jos hoces dodati neki antispyware program, ja koristim SpywareTerminator, nije nesto posebno ali nije los.

E da, i jos jedna stvarcica koja bi ti dobro dosla, ako koristis Mozillu Firefox nadji addon NoScript.

Za jednog jednostavnog korisnika bi to uglavnom bilo to, po mom misljenju.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice