Evo već nekolika dana radim na proučavanju CMS-ova, dakle pišem neke test CMS-ove u kojima se igram. Do sada sam uvjek radio na način da svaku aplikaciju radim od nule, a to mi je više dosadno uvjek pisati iste metode za pristup bazi itd... Sada bih to htio automatizirati nekim CMS-om, ne toliko drag&drop kao Orchard, Wordpress ili čak Z-Admin domaćeg autora, nego nešto za upravljanje stranicama, da ne moram dodavati kontrolere/akcije pa viewse ili forme ako radim sa Web Formama.
Sve ja to kontam, mislio sam to uraditi na sljedeći način: (ASP.NET MVC)
Pages kontroler, Index akcija u njemu koja prima alias stranice i pretražuje po pages tabeli i Vievu šalje model, tj. tu stranicu, zatim u Viewu, za content dio, napišem @Html.Raw("PageBody). Dakle u Create viewu imam FCK editor kojim uređujem content za stranicu, ne header, ne footer nego content.
Eh sad, šta mi nije jasno? Recimo želim na nekoj stranici imam nešto što je specifično za tu stranicu, recimo da ne nekoj stranici želim prkazati novosti? Da li da u parcijalni view postavim foreach i listam vijesti ili nešto drugo? Da li su to ti moduli?
Izvinjavam se na puno pitanja, nadam se da ima neko ko će odgovoriti, ne mora biti specifično za MVC i ASP.NET.
Sve ovisi o arhitekturi. Ali za vijest napraviš kontroler vijesti i foreach svih vijest. Jednostavno. Komentari isto tako. itd itd.
Imaš kontroler, imaš metode. Kontroler vijesti/novosti sa metodama primjerice sve vijesti, pojedina vijest, istaknuta vijest bla bla. Svi oni imaju svoje view-e. Ili ako želiš parcijalne view-e jer imaš header kontrolere, navigation, footer, sidebar.. itd itd.
Najbolje ti je pogledati strukture opensource cms-a da dobiješ ideju.