Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 643.894
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
royalhero kaže...

Evo već nekolika dana radim na proučavanju CMS-ova, dakle pišem neke test CMS-ove u kojima se igram. Do sada sam uvjek radio na način da svaku aplikaciju radim od nule, a to mi je više dosadno uvjek pisati iste metode za pristup bazi itd... Sada bih to htio automatizirati nekim CMS-om, ne toliko drag&drop kao Orchard, Wordpress ili čak Z-Admin domaćeg autora, nego nešto za upravljanje stranicama, da ne moram dodavati kontrolere/akcije pa viewse ili forme ako radim sa Web Formama.

Sve ja to kontam, mislio sam to uraditi na sljedeći način: (ASP.NET MVC)
Pages kontroler, Index akcija u njemu koja prima alias stranice i pretražuje po pages tabeli i Vievu šalje model, tj. tu stranicu, zatim u Viewu, za content dio, napišem @Html.Raw("PageBody). Dakle u Create viewu imam FCK editor kojim uređujem content za stranicu, ne header, ne footer nego content.

Eh sad, šta mi nije jasno? Recimo želim na nekoj stranici imam nešto što je specifično za tu stranicu, recimo da ne nekoj stranici želim prkazati novosti? Da li da u parcijalni view postavim foreach i listam vijesti ili nešto drugo? Da li su to ti moduli?

Izvinjavam se na puno pitanja, nadam se da ima neko ko će odgovoriti, ne mora biti specifično za MVC i ASP.NET.

Sve ovisi o arhitekturi. Ali za vijest napraviš kontroler vijesti i foreach svih vijest. Jednostavno. Komentari isto tako. itd itd.

Imaš kontroler, imaš metode. Kontroler vijesti/novosti sa metodama primjerice sve vijesti, pojedina vijest, istaknuta vijest bla bla. Svi oni imaju svoje view-e. Ili ako želiš parcijalne view-e jer imaš header kontrolere, navigation, footer, sidebar.. itd itd.

Najbolje ti je pogledati strukture opensource cms-a da dobiješ ideju.

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan

Znam ja to, kako dobiti vijest po idu, sve vijesti, to sam pisao hiljade puta i zato hocu raditi CMS.

Dakle mislim vracati parcijalni view, ali kako ga dodati nekoj stranici? Je li to modul? Ako je to modul kako neke module dodjeliti pojedinoj stranici?

15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Znam ja to, kako dobiti vijest po idu, sve vijesti, to sam pisao hiljade puta i zato hocu raditi CMS.

Dakle mislim vracati parcijalni view, ali kako ga dodati nekoj stranici? Je li to modul? Ako je to modul kako neke module dodjeliti pojedinoj stranici?

Zašto si jednostavno ne kreiraš view-e(V), ovisno što prikazuješ ili ovisno o akciji. Ili si napravi layout, konzistentne dijelove zadrži unutar layouta, a u nekav container učitavaj viewe.

13 godina
neaktivan

Pa tako i radim. Recimo na trenutnom projektu imam Events kontroler koji ima nekolike akcije, Index, Create, Details, Edit, Delete. Svaka od tih akcija ima view koji ima svoj layout u layout.cshtml.

Ali sada radim CMS, dakle nema vise toga, sada dodajem stranice kroz CMS, a ne pisuci akcije i viewove?

Korz trenutnu verziju cmsa imam Pages kontroler, sa nekolike akcije, Create akcija u cijem viewu imam page name input i body page (zasad), u Index akciji pretrazujem po bazi u pages tabeli za zapis sa aliasom koji dolazi. Npr, mojsajt.com/stranica-prva, trazi po tabeli za zapis ciji je alias stranica-prva, te taj zapis u vidu objekta salje strongly typed viewu koji za content prikaze ono sto sam u cmsu u FCK editoru uradio, tj. spremio u page body.

Mene zanima da li su moduli npr. kontroler vijesti sa svim tim akcijama i (parcijalnim) viewovima? Te kako na nekoj stranici koju kreiram, recimo mojsajt.com/balabla-moduliii, dodati taj modul?? (vijesti npr.)

Bar se nadam da to funkcionise ovako i da nisam nest zabrljo, ali ne vidim kako bih drugacije mogao generirati stranice.

14 godina
protjeran
royalhero kaže...

Pa tako i radim. Recimo na trenutnom projektu imam Events kontroler koji ima nekolike akcije, Index, Create, Details, Edit, Delete. Svaka od tih akcija ima view koji ima svoj layout u layout.cshtml.

Ali sada radim CMS, dakle nema vise toga, sada dodajem stranice kroz CMS, a ne pisuci akcije i viewove?

Korz trenutnu verziju cmsa imam Pages kontroler, sa nekolike akcije, Create akcija u cijem viewu imam page name input i body page (zasad), u Index akciji pretrazujem po bazi u pages tabeli za zapis sa aliasom koji dolazi. Npr, mojsajt.com/stranica-prva, trazi po tabeli za zapis ciji je alias stranica-prva, te taj zapis u vidu objekta salje strongly typed viewu koji za content prikaze ono sto sam u cmsu u FCK editoru uradio, tj. spremio u page body.

Mene zanima da li su moduli npr. kontroler vijesti sa svim tim akcijama i (parcijalnim) viewovima? Te kako na nekoj stranici koju kreiram, recimo mojsajt.com/balabla-moduliii, dodati taj modul?? (vijesti npr.)

Bar se nadam da to funkcionise ovako i da nisam nest zabrljo, ali ne vidim kako bih drugacije mogao generirati stranice.

I dalje sve to radiš. MVC metodologija. Ali ono što tebi fali jest templating. Dakle moraš napraviti template da bi jednostavno posao view-eve.

Ako govoriš o modulima onda siu  drugim vodama. Dakle da bi dodavao module moraš ih registrirati u aplikaciji kroz neki mehanizam. Ja osobno ne bi radio osnovno funkcionalnost kao module - page, blog, itd, nego bi to ostavio za plugine, widgete i teme.

Ali ono čemu ti razmišljaš već prelazi u HMVC (hierarched model-view-controller).

Recimo jednostavna struktura CMS-a ( po kontrolerima ):

Dashboard

-model(i)

- view-i

Pages

-model(i)

-view-i

Blog

-model(i)

-view-i

Comments

-model(i)

-view-i

Users

-model(i)

-view-i

Napraviš fino neki template, controller-e za header, navigation, footer i opcionalno sidebar te pripadajuće modele i parcijalne view-e.

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.1.2013 9:02 (Bypass).
13 godina
neaktivan

Hvala za ovu strukturu, da li su sada Pages, Blog, Comments, Users... moduli? A za njihovu registraciju, mislio sam u tabelu pages dodati koje modele ima ta stranica.

Evo recimo @tnakirov CMS, ovaj dio "stranice" sam i ja napravio na gore objašnjen način, ali mi nisu jasni ovi moduli.

14 godina
protjeran
royalhero kaže...

Hvala za ovu strukturu, da li su sada Pages, Blog, Comments, Users... moduli? A za njihovu registraciju, mislio sam u tabelu pages dodati koje modele ima ta stranica.

Evo recimo @tnakirov CMS, ovaj dio "stranice" sam i ja napravio na gore objašnjen način, ali mi nisu jasni ovi moduli.

I jesu i nisu. Recimo da su osnovne funkcije cms-a. Modul bi po definiciji trebao imati neku mogućnost uklanjanja, kroz sam cms. 

Dakle ovo je recimo to tako, core funkcionalnost CMS koju ne trebaš registrirati. Dok primjerice ako ćeš imati addon/plugin/widget sistem, njih bi se trebalo na neki način registiriati, te ako imaju specifične tabele u bazi podataka, napraviti migraciju.

Vidi primjer na slici:

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan
Bypass kaže...

I jesu i nisu. Recimo da su osnovne funkcije cms-a. Modul bi po definiciji trebao imati neku mogućnost uklanjanja, kroz sam cms. 

A šta ako neki sajt koji ću raditi sa svojim CMS-om, ne treba vijesti, da li to mogu isključiti?

Možeš pojasniti malo templatese? Što se tiče dizajna, ja sam to mislio ovako, da CMS napravim kao Visual Studio projekt koji kada dobijem neki projekt učitam kroz VS i tamo uređujem CSS, JS, slike... Ili mogu nekako sa templatesima?

15 godina
odjavljen
Razvoj web-stranica - Rasprava

@Bypass, royalhero, hvala obadvojici na ovoj raspravi, trenutno dok apstiniram od kolača, radim na razvoju svojeg super lakog MVC frameworka, kako bi bolje shvatio kako stvari rade ispod haube. Struktura je manje više gotova, trenutno peglam manje sitnice, dok pokušavam pronaći best practices. Ovaj, Synder, hvala, više ne hardcodama konfiguracijske varijable u index.php {#}-

Zanima me, vi koji radite sa PHP-om, koji database layer koristite? MySQL ili PDO? Neki treći?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
alankish kaže...

@Bypass, royalhero, hvala obadvojici na ovoj raspravi, trenutno dok apstiniram od kolača, radim na razvoju svojeg super lakog MVC frameworka, kako bi bolje shvatio kako stvari rade ispod haube. Struktura je manje više gotova, trenutno peglam manje sitnice, dok pokušavam pronaći best practices. Ovaj, Synder, hvala, više ne hardcodama konfiguracijske varijable u index.php {#}-

Zanima me, vi koji radite sa PHP-om, koji database layer koristite? MySQL ili PDO? Neki treći?

Ja sam to shvatio čitajući Advanced poglavlje knjige Pro ASP.NET MVC 3, sve od IController interfejsa i njezine Execute metode, pa apstraktne klase Controller i ControllerBase...

Sviđa mi se ovaj MVC framework za PHP u Bypassa.

14 godina
protjeran
royalhero kaže...
Bypass kaže...

A šta ako neki sajt koji ću raditi sa svojim CMS-om, ne treba vijesti, da li to mogu isključiti?

Možeš pojasniti malo templatese? Što se tiče dizajna, ja sam to mislio ovako, da CMS napravim kao Visual Studio projekt koji kada dobijem neki projekt učitam kroz VS i tamo uređujem CSS, JS, slike... Ili mogu nekako sa templatesima?

Pa u principu osnovne stvari ne bi trebao isključivati, nego jednostavno ne prikazivati ili koristiti. Ali u slučaju da baš želiš onda su to pravi moduli.

Pa znaš što je template ili predložak? Znači organizirana struktura prikaza elemenata, primjenjiva na sve view-e. A sad kako će elementi biti prikazani to je u biti svrha template-a.

Iskreno neznam kako to funkcionira u asp.net-u, ali google valjda ima odgovor i za to.

Ad astra peronospora
17 godina
royalhero kaže...
alankish kaže...

Ja sam to shvatio čitajući Advanced poglavlje knjige Pro ASP.NET MVC 3, sve od IController interfejsa i njezine Execute metode, pa apstraktne klase Controller i ControllerBase...

Sviđa mi se ovaj MVC framework za PHP u Bypassa.

Jedan moj frend je radio CMS da dinamicki dodaje pojedinom modulu elemente (dakle, tekst, inpute, etc etc...) i tako kreira custom module, sve programski. Nisam siguran kako je to napravio, ali ako je on to napravio, onda moze svatko :P

Iako, Bypass ti dobro kaze, moduli koje Joomla npr instalira jednostavno insertaju svoje tabele u bazu, dodaju svoj kod i fajlove u samu Joomlu i to je to.

Rvat katolik!
13 godina
neaktivan

Pa šta i ti u onom svom CMS-u nemaš module?

17 godina
royalhero kaže...

Pa šta i ti u onom svom CMS-u nemaš module?

Ste tebi znaci modul? Da, imam dio za unos npr. vijesti, tu imas tabele u bazi za to, imas biznis logiku i imas zaseban view za to. Nema nekog unificiranog engiena koji moze napraviti sve sto ti zamislis, vec to moras programirati. Modul ukljucujes i iskljucujes tako da ga dozvolis odredjenom useru i to je to.

Ne znam kako ti mislis napraviti unificirani framework koji bi ti radio sve sam na klik klik bez programiranja.

Rvat katolik!
13 godina
neaktivan

Pa to me zanimalo.

Ni ne mislim raditi takav CMS, volim programirati, ali eto htio bih neke stalne radnje ubrzati.

Da li si ti svoj CMS exportao kao vs projekt i onda ga u VS-u uređuješ za taj sajt?

17 godina
royalhero kaže...

Pa to me zanimalo.

Ni ne mislim raditi takav CMS, volim programirati, ali eto htio bih neke stalne radnje ubrzati.

Da li si ti svoj CMS exportao kao vs projekt i onda ga u VS-u uređuješ za taj sajt?

E kad bi to tako bilo, to bi bilo super. Samo jbg... Ako pogledas npr. Joomlu i njene dodatne module, vidit ces da se tu dodaju nove tabele u bazi, da se dodaju novi view-ovi za bekend, a sto se tice front enda, to mozes stavit nekakvu parcijalnu stranicu kao template koju ces customizirati sa css-om.

Rvat katolik!
13 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ako pogledas npr. Joomlu i njene dodatne module, vidit ces da se tu dodaju nove tabele u bazi, da se dodaju novi view-ovi za bekend, a sto se tice front enda, to mozes stavit nekakvu parcijalnu stranicu kao template koju ces customizirati sa css-om.

Samo što je Joomla namjenjena svima, no coding... Ovaj moj CMS će biti namjenjen samo meni, a module ću dodavati korz VS, tj. programirati ću ih po potrebi za određeni projekt, a u base verziji ostaviti ću one najbitnije stvari, pages, news, pools, contact (sa konfiguracijom)...

Ja sam mislio da ću raditi CMS koji su slični ovim postojećim, ali to mi je glupo.

Ubiti ovo mi neće biti teško napraviti, više - manje ono što obično i radim, samo sada ima nekih novih stvari pages recimo, ali najbitnija stvar mi je sigurnost, na koju na postojećim CRUD-ovima nisam obraćao pažnju. Zato sam te neki dan pitao vezano za membership - da li da koristim ugrađeni ASP.NET-ov koji ima dobre sigurnosne mehanizm ili da pišem svoj, ja sam se ipak odlučio na pisanje svoga membershipa.

Na što si mislio sa ovim "E kad bi to tako bilo, to bi bilo super."?

Izvinite što ovako puno pitam.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.1.2013 18:01 (royalhero).
14 godina
protjeran

Ukoliko želite otvoriti svoj blog na sve popularnijem portalu pogledajte ovu stranicu, meni se čini ok: http://mojprofil.org/

Moj PC  
0 3 hvala 0
14 godina
neaktivan
surferdean kaže...

Ukoliko želite otvoriti svoj blog na sve popularnijem portalu pogledajte ovu stranicu, meni se čini ok: http://mojprofil.org/

Kakve ovo ima veze sa razvojem web stranica?

Memento mori.
14 godina
protjeran
surferdean kaže...

Baš mi je drago što se tamo nudi "izrada" web stranica i još puno mambo džamboa kao google analytics, SEO (ej, seo ono) itd.

Ovo mi izgleda jako poznato:

http://themes.tielabs.com/sokar/

Ad astra peronospora
17 godina
royalhero kaže...
tnakir kaže...

Ako pogledas npr. Joomlu i njene dodatne module, vidit ces da se tu dodaju nove tabele u bazi, da se dodaju novi view-ovi za bekend, a sto se tice front enda, to mozes stavit nekakvu parcijalnu stranicu kao template koju ces customizirati sa css-om.

Samo što je Joomla namjenjena svima, no coding... Ovaj moj CMS će biti namjenjen samo meni, a module ću dodavati korz VS, tj. programirati ću ih po potrebi za određeni projekt, a u base verziji ostaviti ću one najbitnije stvari, pages, news, pools, contact (sa konfiguracijom)...

Ja sam mislio da ću raditi CMS koji su slični ovim postojećim, ali to mi je glupo.

Ubiti ovo mi neće biti teško napraviti, više - manje ono što obično i radim, samo sada ima nekih novih stvari pages recimo, ali najbitnija stvar mi je sigurnost, na koju na postojećim CRUD-ovima nisam obraćao pažnju. Zato sam te neki dan pitao vezano za membership - da li da koristim ugrađeni ASP.NET-ov koji ima dobre sigurnosne mehanizm ili da pišem svoj, ja sam se ipak odlučio na pisanje svoga membershipa.

Na što si mislio sa ovim "E kad bi to tako bilo, to bi bilo super."?

Izvinite što ovako puno pitam.

Joomla = no coding zato sto je vec netko iskodirao te module, a ti ih samo trebas "ubaciti" u CMS (odnosno pokrenuti skriptu koja ce kreirati tablice i kopirati falove za DL, BL i presentation layer). Tko ti smeta da ti isto takvo nesto napravis?

Ovo da bi to bilo super znaci da bi taj sustav mogao generirati recimo SAP a bez ikakvog tehnickog znanja. Dakle, ti bi preko nekog sucelja naklikao da hoces to to to i to i onda bi dobio recimo sustav za upravljanje nacionalnim telekomom.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.1.2013 7:34 (tnakir).
14 godina
protjeran

Free bundle svega i svačega za dizajnere. Uključeni photoshop fileovi za slajsanje itd:

http://www.bypeople.com/

Preporučam :)

Ad astra peronospora

6 0 hvala 5
13 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Tko ti smeta da ti isto takvo nesto napravis?

Nije mi potrebno. Nisi valjda ti radio tako? Ja sam sa web formama radio nešto slično (ne vezano CMS), gdje uploadujem .ascx kontrolu i .cs/.vb fajl, no sada mi to nije potrebno.

17 godina
royalhero kaže...
tnakir kaže...

Tko ti smeta da ti isto takvo nesto napravis?

Nije mi potrebno. Nisi valjda ti radio tako? Ja sam sa web formama radio nešto slično (ne vezano CMS), gdje uploadujem .ascx kontrolu i .cs/.vb fajl, no sada mi to nije potrebno.

Ne, ja sam napravio SVE i onda ukljucujem/iskljucujem po potrebi. Ako mi treba nesto sto do tad nisam napravio, napravim :)

Rvat katolik!
13 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ne, ja sam napravio SVE i onda ukljucujem/iskljucujem po potrebi. Ako mi treba nesto sto do tad nisam napravio, napravim :)

Razmotrit ću i to.

Puno priče je bilo, odoh sada nešto i raditi, pa se javim kada ovaj moj CMS dobije neke obrise (večeras možda), pa ako bude još pitanja, opet ću vas gnjaviti.

Hvala tnakir i Bypass, pa i tebi alane.

17 godina

jquery pitanje

koju funkciju ili kombinaciju funkcija trebam koristiti ukoliko želim da selektujem više elemenata u listi na način da kliknem na prvi element i onda mišem pređem preko ostalih elemenata na kojim želim izvršiti promjene.

Trebao bih napraviti nekakav inline kalendar gdje bi dani bli smješteni u listu

<ul>
<li>01</li>
<li>02</li>
...
<li>30</li>
<ul>

Ako kliknem na '02' i povučem mišem do '07', te bi elemente u listi trebalo označiti kao selektirane dodavanjem css klase...

Nadam se da kontate što 'majstor' hooće da napravi :)

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Nix kaže...

jquery pitanje

koju funkciju ili kombinaciju funkcija trebam koristiti ukoliko želim da selektujem više elemenata u listi na način da kliknem na prvi element i onda mišem pređem preko ostalih elemenata na kojim želim izvršiti promjene.

Trebao bih napraviti nekakav inline kalendar gdje bi dani bli smješteni u listu

<ul>
<li>01</li>
<li>02</li>
...
<li>30</li>
<ul>

Ako kliknem na '02' i povučem mišem do '07', te bi elemente u listi trebalo označiti kao selektirane dodavanjem css klase...

Nadam se da kontate što 'majstor' hooće da napravi :)

Daklem,

Trebati click event i hover event. Click event na neki od child-a i onda hoverom pokrivaš ostalo.

$(ul#id_ul li).live("click", function(){

//promjeni klasu ili id

$(this).attr('class', 'nova_klasa');

$(ul#id_ul li).hover( function(){

function () {
$(this).addClass("hover");
},
function () {
$(this).removeClass("hover");

}  

);

});

Neš takvog ak se ne varam.

Ad astra peronospora
15 godina
odjavljen
Nix kaže...

jquery pitanje

Hm, izgleda da bi ti selectable() jQuery funkcija i jQuery UI bio najbolje riješenje, uostalom, baci i sam oko.

15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Razmotrit ću i to.

Puno priče je bilo, odoh sada nešto i raditi, pa se javim kada ovaj moj CMS dobije neke obrise (večeras možda), pa ako bude još pitanja, opet ću vas gnjaviti.

Hvala tnakir i Bypass, pa i tebi alane.

Nema na čemu, sad jedna pametna iz nedavnog iskustva. CMS, oglasnik, you name it, bitan je uf, sad već mrzim tu riječ, design patter, ali to pretpostavljam i sam već znaš. Najčešći je upravo i ovaj prisutan kod weba, MVC. Neznam kako je kod ASP.NET-a, ali koliko sam vidio sam ASP.NET ti nudi osim EF, i osnovan design pattern i funckionalnost kod istog. Kod PHP-a je drugačije, MVC funckionalnost dobiješ korištenjem vanjskog frameworka na kojem onda gradiš aplikaciju i koji za tebe odrađuje routanje requestova, database abstraction layer i renderiranje viewa.

Ili ako baš želiš možeš se upustiti u buildanje svojeg, ali to je jalov posao, često se krše konvencije, ili se nagrđuje OOP pristu. Plus, može te donjeti u sasvim krivom smjeru, patterna kojeg niti ti samo nerazumiješ i mnošto __cosntruct i autoload metoda. Provjereno Cool Footprint takvog "MVC frameworka" može užasno narasti, i na kraju opet imaš mnoštvo učitanih klasa, i zauzeće memorije na serveru. Uz veliki broj prisutnih MVC frameworkova, razvoj svojeg se uopće ne isplati, čak niti ako si memory usage freak.

Plus tu je jako zanimljiv, (H)MVC model, koji mi se čini jako zanimljiv, gdje hijerarhijski odvojiš osnovne funkcionalnosti svoje web aplikacije, kao što ti je Bypass pokazao. Hvala, Bypass, na prikazu strukture direktorija kod općenitih CMS-ova.

Isto tako, nisam baš najbolje shvatio tvoju terminologiju, ovaj dio sam modulima. Imaš controller koji dispatcha sve requestove, okida (triggers) view koji se brine za prikaz podataka, i naravno model, // database abstraction layer.

16 godina

Zanima me kako staviti mnogo div polja na jednu stranicu nešto poput ovog dolje na slici a da stranica ne trza i šteka u browseru. Pogotovo ovaj problem izražen u IE i Firefoxu, u ostalim rade dosta bolje.

Unaprijed hvala :)

logic sense of no sense.
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 17:14 (Saryne).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice