Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 643.861
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
tnakir kaže...
Nix kaže...

Najmrži dio mi je raditi dizajn stranice i sve to smišljati {#}  a kao solo igrač za sada nemogu uključiti dizajnere u projekte koje radim.

:)

Dizajneri su posebna sorta ljudi. Ja cu tehnicki odraditi bilo kakav dizajn, dakle, od slike cu ti isto nacrtat u photoshopu, izslajsat sto god treba, ali nisam dovoljno kreativan da kreiram dizajn koji ce mi se svidit. To je tako. Ti si vjerovatno matematicko/logicki tip osobe.

Sto se tice responsive layouta, jesi ga pokusao implementirati na nesto kompleksnijim web stranicama (tipa nekakav news portal sa dosta modula)?

Upravo tako, ni meni se ne sviđa dizajn koji odradim uvijek tražim nešto više :)  I na kraju kada se meni svidi, ne sviđa se klijentu :)

Responsive layout (zurb) upravo radim za jedan portal, nema većih problema u postavljanju raznih modula. Inače razvoj dizajna će trajati naredna dva mjeseca dok portal bude u beta fazi, klijenti ni sami ne znaju što hoće, tj nisu definirali svoje zahtjeve, pa portal razvijam po ugledu na neke velike regionalne.....

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
15 godina
odjavljen
Nix kaže...

Nix, može kratak osvrt na temu 'strap vs. Foundation? Čini mi se negdje da si spomenuo da koristiš/si koristio i Bootstrap.

dZelja kaže...

postovanje, imam jedno malo pitanje, naime uzeo sam si za zadatak/hobi nauciti html/css (opcenito web dizajn) a nakon toga i javascript te jquery, prosao sam sve html/css tecajeve na codeacademy te usvojio nekakve osnove, sada bih narednih mjeseci usavrsavao i nadogradjivao steceno znanje (iz html/css) pa me zanima koji softwer koristiti za pisanje koda ? 

do sada sam se igrao sa notepadom i notepadom ++ , da li da ostanem na notepadu++ ili da rabim nesto tipa http://www.blumentals.net/htmlpad ili mi je pametnije nesto trece ? , ne bih volio program koji ce mi previse olaksati(dok ne utvrdim/naucim vise) ali bih volio da ima ugradjen barem live preview (da ne moram stalno refreshati website u browseru) 

hvala {#}

HTML/CSS === markup && HTML/CSS !== dizajn Namigiva.

Editor? Ako si na Linuxu, onda gedit, ako si na Nux/Mac/Win platformi, onda definitivno Sublime Text Editor. Ili notepad++, makar je on više kod editor opće namjene ovisno o pluginu za syntax checker. Live preview je crap, posebno onaj Dw-ov. Dw je možda najbolji editor koda na svijetu, i samo to, ali nakon intezivnog korištenja taj njegov IntelliSense počneš očekivati i u stvarnom životu. Za live preview si proguglaj Auto Refresh addon za Firefox-

14 godina
neaktivan
alankish kaže...
Nix kaže...

Nix, može kratak osvrt na temu 'strap vs. Foundation? Čini mi se negdje da si spomenuo da koristiš/si koristio i Bootstrap.

dZelja kaže...

postovanje, imam jedno malo pitanje, naime uzeo sam si za zadatak/hobi nauciti html/css (opcenito web dizajn) a nakon toga i javascript te jquery, prosao sam sve html/css tecajeve na codeacademy te usvojio nekakve osnove, sada bih narednih mjeseci usavrsavao i nadogradjivao steceno znanje (iz html/css) pa me zanima koji softwer koristiti za pisanje koda ? 

do sada sam se igrao sa notepadom i notepadom ++ , da li da ostanem na notepadu++ ili da rabim nesto tipa http://www.blumentals.net/htmlpad ili mi je pametnije nesto trece ? , ne bih volio program koji ce mi previse olaksati(dok ne utvrdim/naucim vise) ali bih volio da ima ugradjen barem live preview (da ne moram stalno refreshati website u browseru) 

hvala {#}

HTML/CSS === markup && HTML/CSS !== dizajn Namigiva.

Editor? Ako si na Linuxu, onda gedit, ako si na Nux/Mac/Win platformi, onda definitivno Sublime Text Editor. Ili notepad++, makar je on više kod editor opće namjene ovisno o pluginu za syntax checker. Live preview je crap, posebno onaj Dw-ov. Dw je možda najbolji editor koda na svijetu, i samo to, ali nakon intezivnog korištenja taj njegov IntelliSense počneš očekivati i u stvarnom životu. Za live preview si proguglaj Auto Refresh addon za Firefox-

Kolega ti je naveo sve potrebne editore koda, ja bih ti samo preporučio i Aptana Studio 3. Ona ti služi ako imaš veće projekte, jer ima neke super značajke. Iako troši više resursa - isplati se.

Pars pro toto.
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.1.2013 13:42 (TheGh0st).
15 godina
odjavljen
TheGh0st kaže...

Kolega ti je naveo sve potrebne editore koda, ja bih ti samo preporučio i Aptana Studio 3. Ona ti služi ako imaš veće projekte, jer ima neke super značajke. Iako troši više resursa - isplati se.

Tako je. U početku bi korištenje Aptana Studia koji je stvarno superql razvojno okruženje za web programere smanjio, veliki broj opcija i mogućnosti bi stvarno mogao zbuniti novog korisnika.

13 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

hvala svima na pomoci, ostajem trenutno onda na notepad++ pa cu kroz tjedan-dva isprobati rjesenja koja ste vi preporucili i vidjeti sto ce mi odgovarati

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Ne trebaš ni više ni manje od ovog:

https://www.sublimetext.com/

Ad astra peronospora

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Brackets by Adobe

Showcase of Brackets @ Tuts+

Follow me @k1c0
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

zanimljiva stranica  http://www.eclarify.com/ 

@alankish  

na jednom od prethodnih postova sam napisao, što mi je počelo smetati kod t.b, grid sa marginama, pa sam krenuo u potragu i odmah stao na z.f, koji ima grid bez margina i neke odlične mogućnosti vezane za responsive prikaz video klipova i google maps na stranici.  Mada imaju glup top menu :) U nekom budućem postu ću napisati svoja iskustva.

Pozz

.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.1.2013 23:32 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Koji PHP framework preporucujute? Prije godinu/dve sam se bavio php-om i koristio sam cake i codeigniter ali se dosta promjenilo od tada mislim.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Arxi kaže...

Koji PHP framework preporucujute? Prije godinu/dve sam se bavio php-om i koristio sam cake i codeigniter ali se dosta promjenilo od tada mislim.

Koji ti najviše odgovara. Najnoviji hit je laravel:

http://laravel.com/

http://net.tutsplus.com/?s=laravel

Ja se držim CI-a još uvijek jer je jednostavan i robustan.

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Koji ti najviše odgovara. Najnoviji hit je laravel:

http://laravel.com/

http://net.tutsplus.com/?s=laravel

Ja se držim CI-a još uvijek jer je jednostavan i robustan.

Verovatno cu se vratiti na CI jer mi je jednostavan kao sto si rekao. Malo me zasmetalo to sto community obicno pljuje po CI-u jer nema nekog pravca razvoja ali koga briga... bitno da radi.

14 godina
protjeran
Arxi kaže...

Verovatno cu se vratiti na CI jer mi je jednostavan kao sto si rekao. Malo me zasmetalo to sto community obicno pljuje po CI-u jer nema nekog pravca razvoja ali koga briga... bitno da radi.

Ima razvoja i pravca. Evo što Phill Sturgeon kaže:

http://philsturgeon.co.uk/blog/2012/05/laravel-is-awesome

Ad astra peronospora
17 godina
Arxi kaže...

Koristi ono što ti najbolje leži, bilo koji da uzmeš na kraju je to samo php ;)

Ja se vec pet godina družim sa cakephp, pokušao sam  i druge (ci, yii) nisu mi legli..

14 godina
neaktivan

Ja sam radio malo u Symfony -u, super framework, odličan za veće projekte. Tako da ako imaš large projekt (ili planiraš imati), definitivno Smyfony. Ako imaš neki small ili medium size project, možeš birati između Cake -a i CI -a, iako bi ja osobno izabrao CI.

Pars pro toto.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zbog čega cakephp nije za velike projekte?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Vjerojatno nije najsretnija tema, no zanima me ima li netko ovdje iskustva sa UI/UX kod desktop/standalone aplikacija? Hvala

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Nix kaže...

zanimljiva stranica  http://www.eclarify.com/ 

Slažem se, posebno ova gigantska tipografija i pozadinski video.

14 godina
neaktivan
Nix kaže...

Zbog čega cakephp nije za velike projekte?

Može se bilo koji framework koristiti za bilo koji projekt, nemoj me krivo shvatiti, samo kažem da mi se Symfony pokazao bolji za veće projekte.

Pars pro toto.
17 godina

{#}  OK.   Postoje mitovi i trendovi vezani za uporabu raznih frameworkova, pa se često vrše međusobne komparacije performasi čistih instalacija, koje na kraju samo uvode zabunu među potencijalne korisnike. Cakephp daje niže rezultate u testovima, ali tu su razni načini da se poboljšaju performance, koristeći cache i sl optimizacijama koda.

Sjećam se kada se pojavio test za Yii fw i sam sam bio jedan od onih koji su rekli wow, no kada se krene u razvoj aplikacije te značajke iz testa značajno i rapidno padaju. Veliki projekti zahtijevaju uporabu dodatnih resursa kao što su redis, memcahed i sl

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

Evo nadam se da nisam fulao temu, ovdje mi se čini sakupljaju izvrsni developeri :)

Naime, radim web stranicu koju sam mislio napraviti kroz najobičniju temu uz neki CMS (pošto nisam puno radio bilo bi mi dobro da isprobam malo), ali bih trebao i mogućnost da se ljudi registriraju i da nakon registracije i moje potvrde korisnika oni mogu kroz jednu formu dati podatke koji će se slati u bazu.

Zanima me koliko je to teško. Nemam nekih prevelikih znanja u području CMS-a, ali sam se bazama bavio tako da znam pisati neke osnovne query-e za SQL.

Koji je CMS najbolji za nešto tako? Da li postoji neki plugin za to ili nešto slično?

Unaprijed zahvaljujem dobrim ljudima koji će odvojiti vremena malo i pomoći.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Pozdrav,

Evo nadam se da nisam fulao temu, ovdje mi se čini sakupljaju izvrsni developeri :)

Naime, radim web stranicu koju sam mislio napraviti kroz najobičniju temu uz neki CMS (pošto nisam puno radio bilo bi mi dobro da isprobam malo), ali bih trebao i mogućnost da se ljudi registriraju i da nakon registracije i moje potvrde korisnika oni mogu kroz jednu formu dati podatke koji će se slati u bazu.

Zanima me koliko je to teško. Nemam nekih prevelikih znanja u području CMS-a, ali sam se bazama bavio tako da znam pisati neke osnovne query-e za SQL.

Koji je CMS najbolji za nešto tako? Da li postoji neki plugin za to ili nešto slično?

Unaprijed zahvaljujem dobrim ljudima koji će odvojiti vremena malo i pomoći.

Pa gledaj, CMS -ovi ti se većinom koriste za stranice tipa blog, u biti neke stranice koje zahtjevaju kreiranje novog sadržaja dosta često.

E sada, ako se nikada nisi susreo s dotičnim CMS -om (ne znam na koji točno CMS misliš), izrada teme ti može biti malo "catchy", no prouči dokumentaciju vezanu za relevantno područje u određenom CMS-u i to je to.

Ovdje ti je link do video tutorijala u kojem čovjek objašnjava kako napraviti stranicu s register&login sustavom koji funkcionira.

Uglavnom, samo polako. Nemoj skakati s polja na polje, tipa 1. dan radiš temu, onda skužiš da ti se čini teško pa na register&login sustav. Prvo dovrši jedno, pa drugo.

Samo ćeš pravim radom postići ono što želiš.

Pars pro toto.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.1.2013 18:50 (TheGh0st).
14 godina
neaktivan
alankish kaže...

Vjerojatno nije najsretnija tema, no zanima me ima li netko ovdje iskustva sa UI/UX kod desktop/standalone aplikacija? Hvala

Reci... - o kakvom se appu radi?

15 godina
neaktivan
@TheGh0st Vjerojatno bi radio Joomlu jer mi izgleda zanimljivo. Temu bi uzeo gotovu pa bi prilagodio jer mi to nije najbitnije vec mi je potrebna funkcionalnost... Znaci register i login, potvrda korisnika i njihov unos u bazu. Pogledati cu linkove i hvala na pomoci. Ako imas kakav jos savjet bilo bi mi drago!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
xDinichx kaže...
@TheGh0st Vjerojatno bi radio Joomlu jer mi izgleda zanimljivo. Temu bi uzeo gotovu pa bi prilagodio jer mi to nije najbitnije vec mi je potrebna funkcionalnost... Znaci register i login, potvrda korisnika i njihov unos u bazu. Pogledati cu linkove i hvala na pomoci. Ako imas kakav jos savjet bilo bi mi drago!

U biti sve sam ti već rekao. Uzmeš si CMS koji hoćeš i polako kreneš modificirati temu i praviti register&login sustav. Naravno, ako zapneš možeš pitati nekoga na forumu, no prije toga malo sam proguglaj. Isto tako, ako osjetiš da nisi na "ti" sa stvarima koje trebaš napraviti (tipa ne shvaćaš neke naredbe u priloženim videima), nabavi si neku dobru knjigu i polako kreni čitati. Kažem, možda će ti se činiti da treba puno vremena i iskreno treba, ali vjeruj mi, isplati se.

Pars pro toto.
13 godina
neaktivan

Evo već nekolika dana radim na proučavanju CMS-ova, dakle pišem neke test CMS-ove u kojima se igram. Do sada sam uvjek radio na način da svaku aplikaciju radim od nule, a to mi je više dosadno uvjek pisati iste metode za pristup bazi itd... Sada bih to htio automatizirati nekim CMS-om, ne toliko drag&drop kao Orchard, Wordpress ili čak Z-Admin domaćeg autora, nego nešto za upravljanje stranicama, da ne moram dodavati kontrolere/akcije pa viewse ili forme ako radim sa Web Formama.

Sve ja to kontam, mislio sam to uraditi na sljedeći način: (ASP.NET MVC)
Pages kontroler, Index akcija u njemu koja prima alias stranice i pretražuje po pages tabeli i Vievu šalje model, tj. tu stranicu, zatim u Viewu, za content dio, napišem @Html.Raw("PageBody). Dakle u Create viewu imam FCK editor kojim uređujem content za stranicu, ne header, ne footer nego content.

Eh sad, šta mi nije jasno? Recimo želim na nekoj stranici imam nešto što je specifično za tu stranicu, recimo da ne nekoj stranici želim prkazati novosti? Da li da u parcijalni view postavim foreach i listam vijesti ili nešto drugo? Da li su to ti moduli?

Izvinjavam se na puno pitanja, nadam se da ima neko ko će odgovoriti, ne mora biti specifično za MVC i ASP.NET.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Ono što tebi treba jest dobro osmišljena arhitektura tog tvog CMS-a, možda da se poigraš sa design patternima, u sirovom PHP-u je to poprilično lakše, čak i da si ideš za svoje potrebe napraviti vlastiti MVC framework. Nažalost, pošto je u pitanju ASP.NET, tu ti nemogu previše pomoći.

14 godina

zanima me koliko se koriste reset.css, normalize.css i 960 Grid System i koliko su korisni

★★★★★ ako sam ti pomogo stisni HVALA!!!★★★★★
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
win4crazzy kaže...

zanima me koliko se koriste reset.css, normalize.css i 960 Grid System i koliko su korisni

Masovno, posebno Meyerov reset.css, normalize za sada nisam koristio, ali bi trebao donjeti sličnu funkcionalnost kao i reset.css. Grid system je osnova svakog responzivnog/adaptivnog CSS frameworka, i kao takav je izuzetno koristan, makar uvijek možeš i napraviti svoj. Prije bilo kakvog korištenja gore navedenih, toplo preporučam izvrsno naučiti CSS, s naglaskom na pozicioniranju i floatanju elemenata.

14 godina
alankish kaže...

Masovno, posebno Meyerov reset.css, normalize za sada nisam koristio, ali bi trebao donjeti sličnu funkcionalnost kao i reset.css. Grid system je osnova svakog responzivnog/adaptivnog CSS frameworka, i kao takav je izuzetno koristan, makar uvijek možeš i napraviti svoj. Prije bilo kakvog korištenja gore navedenih, toplo preporučam izvrsno naučiti CSS, s naglaskom na pozicioniranju i floatanju elemenata.

shvatio sam ja cemu oni sluze, to sto kazes ovaj reset.css je koristan posto se ne moram mucit s nekim defoultnim postavkama od browsera nego jednostavno pisem ajmo rec od 0.

Grid sam donekle skuzio al jos treba poraditi na tome, a cini mi se dosta koristim posto mogu podesiti polozaj nekog taga u sekundi dok bi obako trebao trositi i po 10 minuta.

Pitao sam to za svaki slucaj, ucinilo mi se  da se to ne koristi tako ucestalo

★★★★★ ako sam ti pomogo stisni HVALA!!!★★★★★
15 godina
odjavljen
win4crazzy kaže...

shvatio sam ja cemu oni sluze, to sto kazes ovaj reset.css je koristan posto se ne moram mucit s nekim defoultnim postavkama od browsera nego jednostavno pisem ajmo rec od 0.

Grid sam donekle skuzio al jos treba poraditi na tome, a cini mi se dosta koristim posto mogu podesiti polozaj nekog taga u sekundi dok bi obako trebao trositi i po 10 minuta.

Pitao sam to za svaki slucaj, ucinilo mi se  da se to ne koristi tako ucestalo

Itekako se koriste, ako ne u identičnom, onda u sličnom obliku.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice