Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 641.661
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Sherif kaže...

Lijep pozdrav svima, vec neko vrijeme na razne nacine pokusavam u wordpress-u 3.4.2 napraviti padajuci meni, ali mi ne ide. Pokusao sam na najjednostavnije nacine, pa sam probao programirati kroz HTML, ali jednostavno ne ide... Moze li mi netko dati neki savjet, ideju kako da to napravim?

Te stvari nemožeš radi preko HTML-a on ti služi samo za prikaz podataka i njihovu strukturu, dok je sam WP pisan ui PHP i komunicira sa bazom (MySQL) preko PHP-a i sva mu je funkcionalnost kodirana preko PHP-a.

Što se tiće tvog padajućeg menija sigurno postoje "komponente" il ga možeš ukodirati direktno u samu temu za WP. Ako ga misliš kodirati direkno u temu moraš poznavati PHP jer će on vući podatke iz baze koje su potrebne da bi radilo kako treba i JavaScript za njegovu funkcionalnost (interakciju), sam HTML ti je lista koja je taj meni, a preko CSS je uređuješ. HTML i CSS su ti ovdje samo kozmetika na gotov proizvod.

Nemoj me krivo svatiti, al HTML nije programiranje već samo strukturno prikazivanje podataka, CSS je njegov dizajn, a što se može nazvati programiranjem je interakcija preko JavaScripta, te programiranje sa Server-Side jezikom u ovom slučaju PHP-om i upitima na bazu. Probaj nači neku komponetu koja ti odgovara i samo je prilagodi preko CSS-a svojim potrebama, eventualno malo javascripta, ako ti treba određena interakcija.

16 godina

Razmišljao sam da bi počeo raditi web stranice,ali ne znam koji bi jezik uzeo.Može mi netko predložiti?Hvala.

AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
13 godina
neaktivan
emerik kaže...

Razmišljao sam da bi počeo raditi web stranice,ali ne znam koji bi jezik uzeo.Može mi netko predložiti?Hvala.

Prvo znaš li HTML i CSS? Ako ne znaš, prvo nauči to dvoje. Možeš uzeti knjigu ili pratiti neki tutorijal.

Onda se odluči za Linux ili Windows development.
Ako ćeš Linux uči PHP i MySQL, imaš dobri knjiga od Wrox-a.

Ako ćeš Windows onda uči ovako:
1. ASP.NET Web Forms - Wrox beginning ASP.NET 4 in C# and VB.NET

2. Uči SQL Server, prati ga i gore pomenuta knjiga, ali nađi neki tutorijal ili uči sa Pluralsighta malo detaljnije o SQL Serveru.
3. Ako si dobar u Web Formama, a nakom pročitane knjige ćeš biti, možeš učiti MVC. Pa čak bi mogao uzeti MVC kao prvi izbor, a ne Web Forme. Za MVC uzmi Wrox - Professional MVC 3.
5. Znanje iz C# i općenito programiranja ti je dobro?

Ako si se odlučio sa .NET, skini Visual Web Developer, SQL Server 2008 R2 (koji dođe sa VS-om ali ne R2) i SQL Server Management Studio.

Moj savjet ti je da učiš ASP.NET, za početak Web Forme, ja sam počeo sa njima, radio godinu dana i sada sam i na MVC-u. MVC mi se čini logičnijim i HTML output je pod mojom kontrolom, ali radim još i Web Forme, jer su one dobre za nešto, a MVC za nešto drugo. Ne zamaraj se time, s čim god da kreneš nećeš pogrješiti.

17 godina
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav!

Probat cu objasniti sto bih trebao napraviti, pa ako mi mozete pomoci ili me usmjeriti bio bih zahvalan...

Dakle, postoji neka web stranica koja je u doradi i koja se bavi knjigama. Htio bih napraviti neku vrstu malog web shopa ili online narucivanja, na nacin da imam opciju cekiranja knjiga koje se zele naruciti i da postoji neki obrazac koji se ispuni kod narucivanja... Sto mislite, kako da to napravim?

Vjerujem da nije jednostavno, isto tako vidim da se mnogi time bave i to lijepo naplate, ali sam voljan uci u to i prouciti, samo ako netko zna gdje da me usmjeri...

Hvala!

TrustNo1

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Miki77 kaže...

Pozdrav!

Probat cu objasniti sto bih trebao napraviti, pa ako mi mozete pomoci ili me usmjeriti bio bih zahvalan...

Dakle, postoji neka web stranica koja je u doradi i koja se bavi knjigama. Htio bih napraviti neku vrstu malog web shopa ili online narucivanja, na nacin da imam opciju cekiranja knjiga koje se zele naruciti i da postoji neki obrazac koji se ispuni kod narucivanja... Sto mislite, kako da to napravim?

Vjerujem da nije jednostavno, isto tako vidim da se mnogi time bave i to lijepo naplate, ali sam voljan uci u to i prouciti, samo ako netko zna gdje da me usmjeri...

Hvala!

Evo, idealno rješenje:

http://www.opencart.com/

DerbyCon 2012
17 godina
Bypass kaže...

Evo, idealno rješenje:

Izgleda jako dobro! Hvala!

P.S da li je netko koristio ili probao Google Checkout store gadget?

TrustNo1
14 godina
neaktivan
Miki77 kaže...
Bypass kaže...

Evo, idealno rješenje:

Izgleda jako dobro! Hvala!

P.S da li je netko koristio ili probao Google Checkout store gadget?

Također će ti trebati SSL certifikat (ako misliš prodavat direkno sa sajta), zakup servera i način na koji ćeš generirati promet. Pod prometom mislim kvaliteti promet tj. posjetitelje koji će kupovati tvoju uslugu, a ne samo posjećivati tvoju stranicu, nažalost za to nema gotovih iješenja već jedino sasukat rukave i primit se posla.

17 godina
royalhero kaže...
Onda se odluči za Linux ili Windows development.

Ako ćeš Linux uči PHP i MySQL, imaš dobri knjiga od Wrox-a.

Ako ćeš Windows onda uči ovako:

Moj savjet ti je da učiš ASP.NET,

Linux nije ograničen na php / mysql  i obrnuto. PHP Developeri najčešće koriste windows i mac OS.

Tvoj savjet da uči ASP.NET je subjektivan i pogrešan korak u usmjeravanju ljudi koji ulaze u svijet web developmenta.

@emerik

potrebne su ti sljedeće stvari

• vrijeme
  • volja
  • predznanje ili određeno razumijevanje web tehnologija
  • talent
  • odluka čime ćeš se baviti front-end ili back-end developmentom
  • instaliran server na tvom računara, pretpostavka je da je tvoj OS windows
  • program za pisanje koda

Odabir tehnologija / jezika u kojima ćeš raditi je stvar osobnog izbora, isto kao kada biraš djevojku (izabereš zgodnu, privlačnu i misliš to je to, hodaš neko vrijeme sa njom i onda sretneš neku drugu koju odmah poželiš)

Možeš birati između popularnih jezika PHP-a , ASP.NET , Ruby, JS,.. no svakako ti preporučujem da provjeriš što su nadolazeći trendovi u razvoju web stranica i njih odmah počneš učiti.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.10.2012 15:12 (Nix).
13 godina
neaktivan

Čovjek već zna C#, zna MS SQL Server, zašto da ide učiti nešto drugo kada je već u .NET-u?

17 godina

Možda je u nekim ranijim upisima naveo da poznaje to što si naveo, ali ja to nisam vidio. Isprika {#} 

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Nix kaže...

Možda je u nekim ranijim upisima naveo da poznaje to što si naveo, ali ja to nisam vidio. Isprika {#} 

Znam ga iz teme C# - problemi i rješenja. Pa zato sam mu ASP.NET savjetovao.

14 godina
neaktivan

Da ne otvaram novu temu, dali ima netko tko se jako dobro razumije u joomla i .php jer treba izmjeniti jedan kod, umjesto jednog sadržaja staviti drugi. 
Ako tko zna, neka se javi na PP, nagradit ću ga tko to riješi. Hvala 
Forumaš alankish pomogao, i ovim putem mu zahvaljujem.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2012 15:56 (Liverpool1892).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

pozdrav, zanima me kako koristiti znak,ne mogu naći na tipkovnici,jel se uopće može dobiti? 

samo mogu " `´¨˝te jel se to uopce upotrebljava u web programiranju?

hvala

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2012 18:31 (golatificon).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Imaš ga kod nule iznad slova, tj. na tipci upitnika, ako ti je HR tipkovnica naravno.

Naravno da se koristi.

13 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Imaš ga kod nule iznad slova, tj. na tipci upitnika, ako ti je HR tipkovnica naravno.

Naravno da se koristi.

isse, jos ja se mučim stiskam altgr i sve po redu ne mogu nikako dobit, a ovo tak jednostavno, hvala

13 godina
neaktivan

jel postoji forma u php, da kad se klikne na submit , napravi se nova stranica, znaci ne blank, vec da se bas u mapi napravi, sa $_GET varijablom(da bude url) ? ak me netko razumje...

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2012 20:53 (golatificon).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ne razumijem baš najbolje? Ako sam shvatio treba ti da klikom na potvrdu u mapi napravi php fajl? Zašto ti to treba?

13 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Ne razumijem baš najbolje? Ako sam shvatio treba ti da klikom na potvrdu u mapi napravi php fajl? Zašto ti to treba?

da , to, mislim kao na oglasima(njuskalu), korisnik upisuje podatke, kad zavrsi , spremi, te se stvori nova stranica sa podacima

13 godina
neaktivan

To je sve jedno te ista stranica, samo prima neke parametre kroz query string, npr. sifru oglasa, uzme tu sifru, pronađe podatke u bazi i ispiše ih.

Recimo sada se nalazimo na:
www.bug.hr/forum/topic/razvoj-web-stranica/razvoj-web-stranica-rasprava/139135.aspx

To je u biti:
www.bug.hr/forum/topic.aspx?id=139135?name=razvoj-web-stranica-rasprava (ne moraju nazivi parametara biti ovakvi)

Dakle fiziči je to samo jedna Web forma - topic.aspx koja ima repeater i ostale kontrole koje se pune sa podacima iz baze (postovima) gdje je id teme jednak onome iz query string parametra.

14 godina
golatificon kaže...
royalhero kaže...

da , to, mislim kao na oglasima(njuskalu), korisnik upisuje podatke, kad zavrsi , spremi, te se stvori nova stranica sa podacima

To ne funkcioonira tako. Ti se podaci spremaju u bazu i onda se iz baze vuče. Jedan jedini php file je za sve one oglase (karikiram ali samo da ti pojasnim da se to tako ne radi, nije ti to čisti html).

ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV || ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV |
13 godina
neaktivan

Evo ti primjer u PHP-u kako možeš dobiti ono što je u query stringu, recimo na stranici si odabrao korisnika i redirektuje na:
/detalji.php?ime=royal&prezime=hero

Dakle evo kôda:

<html>
<head>
<title>PHP query string</title>
</head>

<body>
<?php
  echo 'Cijeli query string izgleda ovako:\n';
  echo $_GET['QUERY_STRING'];
  echo '\nVase ime je:\n';
  echo $_GET['ime'];
  echo '\nVase prezime je:\n';
  echo $_GET['prezime'];
 ?>
 </body>
 </html>

Nadam se da nisam pogrješio, nisam testirao na serveru.

Ugl., $_GET će tražiti parametar 'ime' u form data (ono što si iz forme postao), ako ne nađe traži u query stringu, tamo će naći jer smo rekli u URL-u "ime=royal".

U ASP.NET-u ide preko Request objekta i QueryString metode, kao i u klasičnom ASP-u, ako ti treba primjer u ASP-u ili ASP.NET-u reci.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2012 22:05 (royalhero).

0 0 hvala 1
14 godina
protjeran

I onda on tako napiše, ja mu umjesto prezimena ubacim <script>alert('Xss')</script> i lijepo mu stranica pljune alert.

Dakle escape-ati html, odnosto tagove i filtrirati to sve skupa prvo. Uvijek(!!) imajte sigurnost na umu, pogtovo ako to radite za novce.

Ad astra peronospora

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Bypass kaže...

I onda on tako napiše, ja mu umjesto prezimena ubacim <script>alert('Xss')</script> i lijepo mu stranica pljune alert.

Dakle escape-ati html, odnosto tagove i filtrirati to sve skupa prvo. Uvijek(!!) imajte sigurnost na umu, pogtovo ako to radite za novce.

On ni ne zna kako funkcioniše ovo sve, jer kao što vidiš misli da se za svaki oglas otvara posebna stranica, a ti sada pričaš o XSS-u. Polako, prvo naučiti kako radi, pa onda XSS. Uostalom, vjerovatno će prosljediti ID, pa će queryati bazu i tražiti zapis sa tim ID-em...

17 godina
Bypass kaže...

Lik ne zna kako postati formu, a ti ga pilas sa ovim?

Rvat katolik!
14 godina
protjeran
tnakir kaže...
Bypass kaže...

Lik ne zna kako postati formu, a ti ga pilas sa ovim?

Naravno, bolje da na početku nauči nego da nikad ne nauči.

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan

Prvo se nauče osnove pa onda sigurnost, trpao bi mu encode, a on ne zna što je $_GET...

Evo kada ti je to toliko drago:

<html>
<head>
<title>PHP query string</title>
</head>

<body>
<?php
  echo 'Vase ime je:<br />';
  echo urlencode($_GET['ime']);
  echo '<br />';
  echo 'Vase prezime je:<br />';
  echo urlencode($_GET['prezime']);
 ?>
 </body>
 </html>

Neka upisuje šta hoće, ali nema XSS-a.

13 godina
neaktivan

Hvala, ne morate se svađat zbog mene {#} , početnik sam kao što se vidi..., mislim da je $_POST  za uzimanje podataka iz forme, $_GET za prikupljanje podataka u formu ,ili? samo ne znam bas primjenit u praksi...

ak mi mozete pomoc bas na kodu bilo bi mi lakse:

<html>
<head>
</head>
<body>
<form method="post" action="forma.php" target="_blank"/>

Kolicina <input type="text" name="kolicina"/>
Cijena <input type="text" name="cijena"/>
<input type="submit" value="naruci" />
</form>

</body>
</html>

napravio sam bazu:voce

tabela:kruske

forma.php:

<?php
mysql_connect ("localhost","root","") or die (mysql_error());

mysql_select_db ("voce");

$kolicina=$_POST["kolicina"];
$cijena=$_POST["cijena"];

$insert=mysql_query("INSERT INTO Kruske (Kolicina, Cijena) VALUES ('$kolicina','$cijena')");
if ($insert)
{echo "Uspjelo";}
else
{echo "Pogreska " . mysql_error();}
?>

sve radi

sad bih trebao da nakon sto se upise kolicina i cijena da se napravi url ali samo sa id-om koji sam stavio A_I ,koji se dobije nakon unosa u formu,(bas kao bug.hr/ras../20554) i onda da sadrzi podatke, cijena i kolicina

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo ti PHP kôd za listanje svih artikala, dakle, napišeš upit SELECT * FROM Kruske, koji će uzeti sve kolone iz tabele kruške, zatim uzmeš te zapise i sve dok nije kraj ispisivaš pojedine kolone iz tabele.

<?php
  //konekciju na bazu neću pisati, imaš već
  $result=mysql_query("SELECT * Kruske");

$record=mysql_fetch_array($result);
  echo "<ul>";
  while($record)
  {
    echo "<li> <a href=detalji.php?id=". $record['A_I'] . ">" . $record['A_I'] . "</a>"
    echo "<li>" . $record['Kolicina'] . "</li>";
    echo "<li>" . $record['Cijena'] . "</li>";
  }
  echo "</ul>";
  ?>

Konekciju si već napisao, savjetujem ti da ju staviš u .inc file, pa incloudeaš u fajlovima gdje ti treba.

E sada, ako hoćeš da ispisuješ detalje o artiklu, napiši skriptu koja će usimati zapis iz baze čiji je ID jednak onome iz query stringa.

PS Uradi encode post vrjesnosti, da Bypass ne prigovara. :P

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.10.2012 23:57 (royalhero).
17 godina

Kako najjednostavnije napraviti da kad se pocetna stranica ucitava, iskoci popup prozor s videom gdje posjetitelj ima mogucnost ga pokrenuti ili zatvoriti prozor?

Tnx!

edit: hm, sad sam skontao da sam fulao temu jer je rijec o joomli. Ispricavam se!{#}

btw. ako nekome ipak treba za joomlu - koristio sam JCE MediaBox

TrustNo1
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.10.2012 15:10 (Miki77).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozdrav,

može li mi netko preporučiti dobar hosting sa Windowsima i koji podržava ASP.NET ?

Do sada sam uglavnom koristio Linux, pa ne znam toliko o Windows hostingu...

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice