Kako neki ljudi prave template u photoshopu za neki cms? Ljudi nekako prebace postoječi template u photoshop i igraju se bojama i slikama. Kako prebacu to u photoshop? Kako znaju koliko slika sadrži template?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne razumijem što želiš reći... Želiš li napraviti predložak ili urediti već postojeći? Što se tiče izrade novog, tu ti je potrebno poznavanje HTML-a i CSS-a.... Dizajn koji napraviš izrežeš u HTML/CSS te zatim kreiraš datoteke koje su specifične predlošcima nekog CMS-a... Također odrediš pozicije modula, menija i ostalog i na to mjesto dodaš kod koji je potreban... Također možeš koristiti JS s nekim frameworkom kako bi dodao malo efekata...
Što se tiče uređivanja postojećeg, uz neke predloške dobiješ i PSD koji zatim urediš... Možeš urediti CSS kod bez izmjena u PS-u....
Da, ali kako lik pravi temu za jedan cms koji nije još izašao isto tako ima 1 temu koja se nemože skinuti.
Lik sjedne i razmisli što će mu trebati na tom cms-u, baci skicu na papir, otvori program za dizajn gimp, fireworks, photoshop,.., i počne crtati ono što je zamislio. Dizajner mora imati dara napraviti oku ugodnu sliku, poznavati boje, fontove, trendove, to je sva filozofija.
http://dribbble.com/system/users/270/screenshots/110548/shot_1296860349.jpg
http://dribbble.com/system/users/270/screenshots/109958/shot_1296770691.jpg
Lik sjedne i razmisli što će mu trebati na tom cms-u, baci skicu na papir, otvori program za dizajn gimp, fireworks, photoshop,.., i počne crtati ono što je zamislio. Dizajner mora imati dara napraviti oku ugodnu sliku, poznavati boje, fontove, trendove, to je sva filozofija.
http://dribbble.com/system/users/270/screenshots/110548/shot_1296860349.jpg
http://dribbble.com/system/users/270/screenshots/109958/shot_1296770691.jpg
Ovo je kompliciranije nego što sam mislio :p
Nije, imaš na youtube masu tutoriala samo traži web desing pa će ti biti sve jasno.
Osim toga postoje marketi gdje možeš kupiti web elemente http://graphicriver.net/category/web-elements
ili potražiti inspiraciju za web dizajn http://themeforest.net/
Ako tek ulaziš u svijet web dizajna morati ćeš dobro zagrijati stolicu i moždane vijuge :) Sretno.
Dizajn nije nikakva znanstvena fantastika... Treba znati kombinirati boje, fontove, znati raspored elemenata na stranici, te prije svega, imati smisao za dizajn... Realizacija nije problem...
Htio sam napisati prije post, ali evo sad ću. Kada sam googlao i tražio na jubitu webdesign večinom se odnosi na html neke kako bi rekao osnove. Zanemarite wordpress/joomla za kojih več ima neka "default tema" ili čak plugin za photoshop preko kojih jako jednostavno gradiš temu. Recimo da izađe novi CMS bez ikakvih tutoriala itd. Kako bi vi napravili novu temu? Ja kao uber početnik uzeo bi default temu i igrao se na webu s njome tj, mjenjao boje i slike, ali kako to ljudi rade u photoshopu za novi CMS? Po meni čovjek koji pravi temu u photoshopu trebao bi imati neke "mjere" tj,
širinu-visinu stranice
širinu-visinu navigacijskoj bara
širinu-visinu modula
širinu-visinu postova
širinu-visinu header
širinu-visinu footer
Oni mogu ovo sve nacrtati u photoshopu, ali kako to prebaciti na taj novi CMS kao temu? Već sam vidio prije izraze "nacrtaj što hočeš u photoshopu, a kasnije daj nekom čovjeku da ti to iskodira". Tako da je meni zbunjujuće kada netko reče "napravit ću temu u photoshopu".
1) Trebaš imati mjere da se napravi neki kostur teme koju hočeš. Kostur znaći iscrtati djelove gdje ide header,footer,postovi,moduli,Pročitaj više buttoni itd itd.
2) Kostur popuniti sa bojama (pozadina postova,modula,navigacijskog bara itd) i slikama (buttons,background itd).
3) Tema je završena (po meni).
4) Sada se to treba "iskodirati" da se tema slaže uz taj CMS, verziju CMS-a itd...
Isto tako treba pogoditi format teme koliko sam skužio. Vjerujem da bi trebao biti na webu neki noob tutorial sa nekoliko koraka kako u photoshopu napraviti temu za CMS, ali "unikatni" da se po nejmu mogu graditi druge teme za različite CMS-ove. Možda griješim u svemu ovome, ali volio bi napraviti temu za jedan CMS kada izađe, a neznam odakle bi počeo.
Kako Css danas ima sve više mogučnosti i moguće je napraviti neke stvari koje si prije mogao samo u Photoshopu, puno ljudi preskaće Photoshop fazu.
To ti se zove "Do your mockup in markup", proguglaj malo termin "design in browser". Znaći osnovni dizajn možeš i raditi u browseru, a ako ti baš trebaju neku specijalni elementi njih radi u svom omiljenom grafičkom programu, ili ih kupi npr. na GraphicRiveru kako je Nix gore napisao.
Poanta ovog što sam ti napisao, je da ako imaš odlično poznavanje Html-a i Css-a, možeš preskočiti Photoshop za izradu mockupa.
Htio sam napisati prije post, ali evo sad ću. Kada sam googlao i tražio na jubitu webdesign večinom se odnosi na html neke kako bi rekao osnove. Zanemarite wordpress/joomla za kojih več ima neka "default tema" ili čak plugin za photoshop preko kojih jako jednostavno gradiš temu. Recimo da izađe novi CMS bez ikakvih tutoriala itd. Kako bi vi napravili novu temu? Ja kao uber početnik uzeo bi default temu i igrao se na webu s njome tj, mjenjao boje i slike, ali kako to ljudi rade u photoshopu za novi CMS? Po meni čovjek koji pravi temu u photoshopu trebao bi imati neke "mjere" tj,
širinu-visinu stranice
širinu-visinu navigacijskoj bara
širinu-visinu modula
širinu-visinu postova
širinu-visinu header
širinu-visinu footer
Oni mogu ovo sve nacrtati u photoshopu, ali kako to prebaciti na taj novi CMS kao temu? Već sam vidio prije izraze "nacrtaj što hočeš u photoshopu, a kasnije daj nekom čovjeku da ti to iskodira". Tako da je meni zbunjujuće kada netko reče "napravit ću temu u photoshopu".
1) Trebaš imati mjere da se napravi neki kostur teme koju hočeš. Kostur znaći iscrtati djelove gdje ide header,footer,postovi,moduli,Pročitaj više buttoni itd itd.
2) Kostur popuniti sa bojama (pozadina postova,modula,navigacijskog bara itd) i slikama (buttons,background itd).
3) Tema je završena (po meni).
4) Sada se to treba "iskodirati" da se tema slaže uz taj CMS, verziju CMS-a itd...
Isto tako treba pogoditi format teme koliko sam skužio. Vjerujem da bi trebao biti na webu neki noob tutorial sa nekoliko koraka kako u photoshopu napraviti temu za CMS, ali "unikatni" da se po nejmu mogu graditi druge teme za različite CMS-ove. Možda griješim u svemu ovome, ali volio bi napraviti temu za jedan CMS kada izađe, a neznam odakle bi počeo.
A joj gle svaki CMS koristi html i css kod. Bez poznavanja barem elementarnog koda HTML-a i CSS-a neulazi u te vode. Dreamweaver bu ti dosta svari sam od generiro, al ak naletiš na neki problem, a vjerujmi budeš (dobra stara ne kompatibilnost browsera i njihova optimizacija), te da bi otklonio problem moraš poznavat HTML i CSS. Što se tiče CMS-a imaš ih mali milijun i svaki je pisan u različitom serverside jeziku koji ima svoje prednosti i mane (Nebum ulazio u dubinu programskih jezika).
Gle odlući se za neki od CMS-ova odaberi si framework koji ti se čini najlakši za uporabu i kreni se igrat s njime dok ne svatiš di je šta i šta čemu služi. Da bi napravio dobru stranicu ubiti Photoshop ti uopče ni netreba.
Nemoj se obeshrabrit svladaj dobro HTML i CSS puno bu ti bio lakši život. Imaš dosta gotovih riješenja neka su besplatna neka se plačaju (upravilu buš ih tak i tak moro donekle optimizirat).