VistaBootPRO

poruka: 16
|
čitano: 2.417
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
VistaBootPRO

Situacija do jutros:

- instaliran OS: Windows 7 RC (64bit) na disk Seagate ST3500320AS (SATA, 500 GB); Windowsi uredno instalirani na C: particiji; sve šljaka za 5 (osim nekih igara)

Situacija "nakon" jutros:

- poštar donio disk Hitachi HDT721025SLA380 (SATA, 250 GB) jer se meni prohtjelo dual boota

Eto spojio sam disk, krenuo instalirati Windows XP SP3 na novog Hitachija (podijelio disk na 2 particije, jednu od 50 GB gdje će ići XP i ostali prostor za podatke) - instalacija fino završila. I sad nastao problem: očekivao sam da će mi biti ponuđen odabir između Windows 7 i Windows XP-a prije nego se bilo koji od ova dva OS-a podignu, međutim automatski se diže XP (iako sam u BIOSU dao prvenstvo Seagateu).

Imao sam već prije jedno kratko vrijeme dual boot i sličnu situaciju, ali mi je tada pomogao programčić VistaBootPRO - eto danas nisam bio te sreće. Pokrenem program i za divno čudo

mi prepozna Windows 7, ali ne i XP. Kada odem na ručno dodavanje XP-a, uspijem napravitio posao ali kada usporedim "System bootloader" od Windows 7 i XP-a uvidim da XP ne izgleda baš najbolje. 

Kako to da Windows 7 tobože izgleda dobro ali se ne može podići, a XP se uredno diže (kao da je samostalan OS) a u VistaBootPRO programu se ne vidi?

Što napraviti?

P.S.: pišem sa XP-a

Pronađe samo Windows 7 Pronađe samo Windows 7
Što napraviti? Što napraviti?
They took our jobs!
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2009 18:33 (Stimulans).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: VistaBootPRO

Hmmm... trebao si prvo Xp pa onda Win7 al ok...

Uzmi CD od XP i upadni u onu recovery konzolu. Tamo piši fixboot i fixmbr pa bootcfg/rebuild. Progooglaj za detalje - Win XP boot repair su magične riječi

Kad završiš sa time, uzmi DVD od sedmice i idi na startup repair ili tako nešto. ugl, sam će dvd sve sredit pa ćeš kod reboota imat loader od Win7 i sve će radit ok. Tako nekako bi to išlo (ja sam to radio prije par mjeseci i uspjelo je)

EDIT: a da samo napraviš repair Win7 preko njezinog dvd-a?

Stick to the shadows....
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2009 18:48 (Sum_of_all_fears).
16 godina
neaktivan

Ne treba se ništa više radit sa XP-om ,mora se popravit bootloader Sedmice.

Zadnji put ti je pomogao jel si vjerojatno imal instaliran XP i onda instaliral Sedmicu i iz nje sređival bootloader u VistaBootPro-u. Jel je bilo tak?

Sada možeš u VistaBootPro-u ići na System Bootloader ,označi Windows Vista Bootloader ,System Partition i klik dolje na Install bootloader.

Restart i to bi trebalo bit to.

Drugi način je disk Sedmice ,Recovery console i tu napravit repair.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
16 godina
neaktivan
VistaBootPRO

Ubacio disk 7-ce, otišao na repair i restartao komp. Eto me sada na 7-ci. Sad normalno podižem 7-cu (kao da nema XP-a) a u VistaBootPro-u je ista situacija. 7-cu registrira a XP ne.

(Da, u pravu si. Tada sam imao instaliran XP pa sam potpom instalirao Vistu)

They took our jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da i sad ,jel imaš sad samo Windows 7 ili možda i Earlier version of Windows? Ako imaš ,to je XP i sad ga samo moraš preimenovat.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2009 20:19 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
VistaBootPRO

Treba ti EasyBCD koji će sredit stvar. To je po mojem mišljenju najbolji bootloader editor. Program je mali i 100% sam siguran da će pomoć tvom problemu. U 7-ici ga skini i instaliraj, odi pod Add/Remove Entries i dodaj XP, ali pazi da odabereš dobru particiju. Pošto si rekao da ti je prvo bila instalirana 7-ica, 7-ica ti je vjerojatno na C-u, a XP na nekoj drugoj particiji. Odaberi Type, Name i Drive, restartaj i mora sve radit.

P.S. Program je pobro hrpe nagrada, ujedno i MS-ovu.

http://neosmart.net/dl.php?id=1

P.P.S. Jedina stvar koja ti treba i pri dual bootu sa OSX86

...nije zlato sve što sja...
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2009 20:29 (Monk3).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Ima VistaBootPro ,vrlo sličan program s skoro istim funkcijama! A sad ,nisam primjetil da hoće instalirat i OSX!

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2009 20:32 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Ima VistaBootPro ,vrlo sličan program s skoro istim funkcijama! A sad ,nisam primjetil da hoće instalirat i OSX!

Vjerujem da EasyBCD radi puno bolji posao. Pošto je napravio repair, bootloader ga ziher ima registrirano da postoji XP. Problem je znači u bootloader editoru.

-> logičan zaključak

...nije zlato sve što sja...
16 godina
neaktivan

Ima sigurno ,i samo si mora urediti nazive i redosljed bootanja ,a s kojim editorom je baš svejedno - rezultat je isti!

16 godina
neaktivan
VistaBootPRO

E pa da se ja konačno javim. Malo sam zapostavio svoj problem jer sam krenuo ovo ljeto na trčanje (malo rekreacija ;-) i tak) tako da sam zasjeo za komp prije nekih 30-ak minuta.

Probao sam još jedanput sa VIstaBootPro ali nije uspjelo, zatim sam isti postupak ponovio sa EasyBCD programčićem (vrlo su slični, barem mi se tako čini) i eto što bi rekao J.Štulić "na neku čudnu foru..." proradio đavo i radi sve kak treba. Nekoliko puta sam restartao, čisto kako bih se uvjerio da se postavke neće maknuti.

Nadam se da će ovaj moj slučaj pomoći nekome u sličnoj nevolji...

VistaBootPRO - ako ne ide s njim, onda probati EasyBCD (ili odmah probati ovaj drugi :-) - to bi bio kao neki zaključak.

(zahvale vam stavljam putem gumbića - hvala vam ljudi - uljepšali ste mi večer - pozz!)

They took our jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ok ako radi ,a to je najbitnije. Samo sad deinstaliraj VistaBootPro ,jel ti ne trebaju obadva programa s istom funkcijom.

U EasyBCD-u imaš link za iReboot. Moja je preporuka da ga skineš i instaliraš na obadva sistema. S njim ćeš dobit mogućnost direktnog biranja sistema u trayu bez da uopće ulaziš u boot meni. Probaj!

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.8.2009 0:08 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Ok ako radi ,a to je najbitnije. Samo sad deinstaliraj VistaBootPro ,jel ti ne trebaju obadva programa s istom funkcijom.

U EasyBCD-u imaš link za iReboot. Moja je preporuka da ga skineš i instaliraš na obadva sistema. S njim ćeš dobit mogućnost direktnog biranja sistema u trayu bez da uopće ulaziš u boot meni. Probaj!

Znači iz system traya "skačeš" iz jednog OS-a u drugi ili kako to izgleda?

They took our jobs!
16 godina
neaktivan

Evo ,pogledaj slike :dobiješ "policijsku kapu" (1) u system tray i kad napraviš desni klik na nju (2) imaš izbor. Program starta s windowsima i zauzima 1 mb memorije.

To je sva mudrost. I da ,ponavljam ,instalira se u svaki sistem.

16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Evo ,pogledaj slike :dobiješ "policijsku kapu" (1) u system tray i kad napraviš desni klik na nju (2) imaš izbor. Program starta s windowsima i zauzima 1 mb memorije.

To je sva mudrost. I da ,ponavljam ,instalira se u svaki sistem.

Znači u biti pomoću tog programa preskačemo korak u odabiru OS-a prilikom dizanja - stavljanjem kvačice na određeni OS pravimo selekciju i ovaj se u tom slučaju diže samostalno? Ako sam ja to dobro razumio...

(Prema slikama program mi djeluje minimalistički, što je za ovu vrst programa prava stvar.)

They took our jobs!
16 godina
neaktivan

Kvačica ti je uvijek na Boot on Selection i ti samo izabereš OS i klik na njega. Odmah počinje restart u izabrani OS.

Da ,minimalistički je i to je jedino kaj od njega vidiš.

Ali kad PC pališ na gumb ,opet dolaziš u boot manager i izbor OS-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.8.2009 12:32 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
VistaBootPRO

Ovaj princip mi se još više sviđa Osmijeh. Hvala na informaciji!

Ako program radi pouzdano onda je to idealno rješenje za dual boot. Morat ću ga isprobati...

They took our jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice