Spašavanje podataka sa diska

poruka: 5
|
čitano: 2.540
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Spašavanje podataka sa diska
Koji program je dobar za spašavanje podataka sa diska. Nakon što sam ugradio novo napajanje, prilikom boota me zezao jedan usb priključak te pc nije htio bootat dalje od biosa.
Više puta sa morao ručno ugasiti pc te sam time vjerojatno napravio corrupted data na hdd-u. A možda je to sve napravio i neki malware.
Nakon što je chkdsk sve odradio, da mu bar nisam dozvolio, nastao je folder.000 sa cca 70gb podataka. A čini mi se da je nestalo bar 500gb sa diska od 2tb.
S čim bi mogao vratiti stare podatke ili barem vidjeti što sam imo od podataka, mapa na tom drugom disku.
Na prvom ssd disku je windows, a taj drugi hdd je za podatke bio.
Provjerio sam sa hdd sentinelom, taj seagate hdd je u redu.
Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati.
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.8.2020 10:20 (sage).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Spašavanje podataka sa diska
sage kaže...
..
Nakon što je chkdsk sve odradio, da mu bar nisam dozvolio,..

 -da.

 

pravilo, kad postoji problem s diskom (i kad se žele spasiti podatci..) tad se ne boota 'normalan' win, jer previše čačka po disku, prepoznavanje-sadržaj-antivirus + sve ostalo. To se radi livemedijem kao hirens-strelec... minipe (zbog alata-softa ili linux distra..).

-po opisanom nije klasičan hw-kvar nego soft-logički-zbrljavljeno.. ali kvar se može uvjek desiti. Test sentinelom je besmislen, jer je disk ispravan, nije uzrok problema (nego napajanje, usb, gašenje koje je zbrljavilo sys fileove.. disk je recimo nevin-ispravan, ali sadržaj nije..).

-pošto govoriš o 2TB vjerojatno je HDD-mehanički, ne SSD.. (za ssd zbog TRIMa nemaš puno šansi..).

-pribavi npr hirens ili strelca, gore su potrebni alati-soft kao getmydataback.. to može potrajati + trebaš mjesto za copy pa tek kad imaš sve započneš spašavati inače uništavaš, kao što je chkdsk ... jer što on radi, realocira badclustere tj zbrljavljeno ali ne spašava podatak nego ako je nečitvljiv izbaci cluster i ubaci zamjesnki... a tad si ubio šansu pravom alatu-softu za spas, jer tad više ne postoji niz clustera s podatkom kojeg želiš spasiti kao što bi reklamacijom u trgovini dobio novi disk ali bez svojih podataka. Zato se 'spašavanje' radi samo kad znaš sve potrebne korake i rezultate, prije nego do njih dođeš.. + malo sreće.

-ima i dobra strana, minimalna šansa.. :) .. tj boot-sys fileovi su recimo zbrljavljeni, ali njih ne moramo spašavati, to nisu podatci, tj clusteri koje je chkdsk realocirao ne bi trebali biti bitni za spas podataka.. i zato imaš šanse, ali ne smiješ raditi pogrešne korake, pogrešnim alatima, pogrešim načinom.. tj na ćoravo (kad nemaš iskustva) je daleko veća šansa izgubiti ngo spasiti. Zato, prvo pribavi odgovarajući disk za copy, pa boot medije (ovisno o mbt-uefi..) i prije nego klikneš fix pogledaj što drugi alati ili drugi načini nude, jer uvjek postoji više načina (za odrati zeca ili nešto napraviti..) :) no jendom izabrano može biti posljednji pokušaj + nikad nije 100% sigurno, čak i kad je sve ispravno bez kvara jer se uvjek može nešto desiti + spominješ i malware + nije sigurno da si eliminirao sve uzroke problema (struja-usb..) + win-licenca i zaštite koje ima svaki soft otežaju paljenje i bez kvara tj oni sami mogu biti uzrok (skoro da je čudo da računala uopće rade..) :)))

.. no smisao te rečenice je, problema može biti bezbroj, načina za spašavanje možda jedan-više i nisu neiscrpni nego obrnuto + uvjek moguć novi problem koji do sad nije postojao npr da ti crkne mbo ili nešto treće pa i sam disk koji je za sad ''zdrav'' (po sentinelu..) jer sve se može pokvariti ali se nikad neće popraviti jer to je stvar fizike i trećeg zakona koji uvećava entropiju..

 

-nije stvar nekog alata-softa nego znanja, dok je alat samo alat kojeg treba znati koristiti, pa tako to možda uspiješ s getdata, možda s acroicsom, možda s onetrackom, možda easeuseom.. svi alati su slični, svaki čekić zabije čavao, no lakše je napraviti štetu nego ono što želiš/korist.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Spašavanje podataka sa diska
Huh. Sve sam shvatio što si napisao, hvala na iscrpnom odgovaru. Ma tolko mi je to komplicirano sve objasniti da ne znam otkud bi počeo. Al ajde da krenem od početka.
Znači imam 5 diskova u računalu.
Jedan jedini ssd na kojem je win10, drugi je taj seagate 2tb mehanički. Ostala tri su po 500gb, redno wd, toshiba 1 i toshiba 2. Svi klasični hdd.
Nakon što sam prispojio novo napajanje od 750w, uključim pc samo sa ssd-om da vidim jel radi novo napajanje. I radi sve ok. Ugasim pc. Spojim ostale usb-ove, priključke, lan i taj seagate od 2tb.
Nakon ponovnog uključivanja računala počeo problem sa bootanjem BIOS-a, problem je stvarao usb priključak, neki usb hub nebitno, jednostavno ploča nije htjela prepoznati ga na usb portu na kojem je bio priključen.
Jedino riješenje je bilo držat pet sekundi tipku power off kako bi Isključio računalo.
Ok. Ali dok sam skužio da taj usb hub pravi problem sa bootanjem biosa i dok sam ispremještao ga na usb port na kojem ne pravi problem, pet puta sam ručno morao ugasiti računalo.
Da li je to moglo naškoditi tom disku od 2tb to gašenje ručno, iako nijednom nije prošlo bootanje dalje od BIOS-a iliti POST-a..

E kad sam skužio da je problem u portu na kojem je usb hub bio, premjestim ga na drugi i sve se normalno boota.
Nakon toga spojim ostala tri diska. Wd i dvije toshibe. I sve radi ok. Isključim normalno pc nakon nekog vremena, da bi ipak isključio fizički kablove sa ta tri diska wd i dvije toshibe jer mi ne trebaju.

E tu nastane problem. Nakon što sam uključio ponovno pc, krene chkdsk. Počeo skenirati taj 2tb seagate i pobrisao mi podatke. Još da bude smiješnija stvar chkdsk mi taj disk preimenuje, znači naziv diska u exploreru je bio PODACI, nakon tog skeniranja chkdsk-a, taj seagate 2tb bio je preimenovan u WD. A taj naziv je imao prethodno isključen disk, jel od ona tri koja sam reko da imam. Ne kužim zašto je chkdsk mijenjao i sam naziv diska, ono što bude kad se otvori win explorer.

Naravno imam chkdsk log u kojem piše šta je sve bezveze pobrisano.

Dan prije nego što ću to sve raditi mijenjati novo napajanje mi je bio iskočio windows defender da imam neki potential unwanted app, snapseed neku aplikaciju sam skino sa neta.. Sad da li je to zrbljalo šta sa win10 ne znam..

Napajanje kao napajanje ne vjerujem da je problem jer je novo novcato.

Sad pokušavam spasiti što mogu sa tri programa, easeus data recovery, recuva i recoverit. Sva tri programa nakon dužeg skeniranja nađu brdo podataka.. Na tom disku s kojeg su nestali podaci nakon chkdsk je bilo oko 700gb nestalo, a ovi programi nađu za spasiti podataka skoro preko 2tb. Zbunjujuće dosta.

Nije mi žao tolko podataka kolko mi je krivo što ne znam uzrok toga svega i što sam dopustio windowsima i chkdsk da sami provjeravaju disk.. Disk od 2tb je u pogonu cca 2.5god nikad problema s njim. Doduše možda je nešto sa samim windowsima pošlo krivo.. Jer nisam dugo radio reinstall windowsa, stalno su bile samo nadogradnje.
Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati.
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.8.2020 15:57 (sage).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Spašavanje podataka sa diska
sage kaže...
.. 
Da li je to moglo naškoditi tom disku od 2tb to gašenje ručno, iako nijednom nije prošlo bootanje dalje od BIOS-a iliti POST-a..
..

 -teretski, ne jer nije sys disk pa nije trebao raditi u bootu, ništa bitnog, ali naravno da može u bilo kojem trenu crknuti ili doći do problema a to se desi kod paljenja u 99% slučajeva (kao žarulja) tj tad je potrebna inicijalizacija čitavog računala i to traži skoro max struje (često i više nego max opterećenje osim vga koja sama može tražiti više za rad). Tj mogao je crknuti ili zbrljaviti bilo koji drugi disk, ka loto-šanse a možeš isto ponoviti desetak puta bez posljedica, stvar (ne)sreće.

-ali, više zvuči (kasniji opsi) na sleep-hyber po brljavljenju naziva-patha diska .. ili ručno dodjeljena slova koja su tad 'rezervirana' za disk spreko id-sn ali naravno mora biti jedinstveno, ne duplić. Kao je win-sys pomiješao pathove, recbyn i sl + možda i antivirus nešto 'štiti' pa još ako nije klasično hašenje nego sleep (tad os ne očekuje promjene jer upravo detekciju-izmjenu presklače, kranje nepotreban fičer uz ssd i nova računala i zato se kod svake izmjene hw-a isključuje fastboot + gašenje + postavke u biosu i tek tad paljenje osa..) .. nešto kao mix toga se desio + ipak 'previše' diskova za prosječno računalo jer svaki disk traži 10-15w za inicijalizaciju-spinup.. a nazivna snaga nema veze s railovima tj nije ukupno nego svaka pojedina žica i možda je rail za disk do recimo 50w.. kao što je za vga recimo 150-300w i to je max koji će dati na toj žici..

 

-ne popravlja se to iz 'normalnog' win (koji jednako može biti uzrok-zbrljan..) nego s live i svaki disk za sebe (po jedan) tj onaj koji je problematičan, dok sve ostalo što nije nužno odspojiš-višak dok ne spasiš što se da spasiti. Svaki put provjera postavki biosa, jer ovisno o biosu-automatika neki se kdo gašenja ili nestanka struje resetiraju na defalut a tad ovisi koja postavka je ista ili izmjenjena i to se tad ne prepušta slučaju nego svaki put uđeš-provjeriš/podesiš, save&exit.. tek tad znaš, ostalo je na sreću a to je loš faktor jednadžbe tj posljedice.

 

-nema nekog pametnog pravila.. da sad želiš reproducirati isti problem možda nikad ne uspiješ, tad ni fix ne može biti po nekom 'protokolu' nego moraš ići na feeling+iskustvo/znanje što će se desiti s kojom postavkom, koji soft na koji način vidi podatke itd.. nemaš druge nego strpljivo ići redom dok nađeš zadovoljavajuću kombinaciju ali se uvjek držiš pravila-protokola da sve što radiš znaš 100% i da su svi dijelovi koje si prošao ispravni-podešeni, npr bios, kabel za disk/kontakti itd.. pa i memtest desetak min tek da eliminiraš npr temperature-greške koje jednako mogu zbrljaviti disk kao i hdd-kontroler koji ekšli najviše trpi okolne grijače i prvi počne popuštati .. + veća količina diskova koja ga je možda preopteretila.

 

-disk kod lošeg/neuspjelog boota može dobiti oznaku 'drty' i tad dok to ne riješiš npr chkdskom imaš problem npr može biti nedostupan a dovoljno je prisilno gašenje jer tad nema oznake da je ispravno ugašen i tad se tumači kao potencijalno neispravan (zato se i pokrene automatika chkdsk.. linux nema jer nije win) itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
offline
Re: Spašavanje podataka sa diska
sage kaže...


Sad pokušavam spasiti što mogu sa tri programa, easeus data recovery, recuva i recoverit. Sva tri programa nakon dužeg skeniranja nađu brdo podataka.. Na tom disku s kojeg su nestali podaci nakon chkdsk je bilo oko 700gb nestalo, a ovi programi nađu za spasiti podataka skoro preko 2tb. Zbunjujuće dosta.


 

Ti programi ti vide svašta što je i izbrisano, pa kao ne postoji na disku, ali eto, očito je još tu, jer nije prebrisano s novim podacima. To ti je najnormalnija stvar kod takvog recovery-a.

 

Od svih programa što sam koristio, daleko najbolji se pokazao Spinrite. Prastar, ali radi čuda, odnosno radio je nekad davno kad sam ga još koristio.

Live long and prosper.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice