Problemi nakon dual-boot instalacije

poruka: 33
|
čitano: 6.625
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Problemi nakon dual-boot instalacije?

Poz,

unaprijed se ispričavam na podužem postu, ali danima se već mučim sa instalacijom OS-a i problemima prije i poslije nje{#}, tako da želim detaljno opisat problem.

Molim vas za bilo kave sugestije jer više stvarno ne znam što napraviti, a riječ je o kompu koji je korišten svega nekoliko puta, iako nije nov.

Imao sam problema i prije nego sam krenuo na dual-boot instalaciju, no kako se čini, riječ je bila o memorijskom keksu koji nije dobro "sjeo", pa ako može to pomoći...

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/cudan-problem-ne-mogu-se-podignuti-windowsi/86523.aspx?page=0&jumpto=1669654&sort=asc&view=flat

Evo o čemu se radi:

Nakon što je ovaj prvi problem otklonjen, krenuo sam u instalaciju dual-boot sustava (XP i Win 7). Formatirao sam HDD, sa Acronis True Image-om napravio 3 nove particije (XP, Win 7 i Podatci). Instalirao sam najprije XP Pro SP3, a nakon toga Win 7 Ultimate 32-bit.

Sa EasyBCD-om sam uredio Boot ekran tako da mi ponudi izbor između 2 OS-a. I onda kreću problemi. Kad sam pustio da Win 7 (kojeg sam postavio kao default OS) sam boota bez da ga ja manualno odaberem, krenulo je podizanje OS-a, pokazao se logo od Windowsa (Starting Windows) i onda se pojavio samo crni ekran. Komp je i dalje nastavio raditi, svjetlo na monitoru je počelo treperiti, a na monitoru je bila samo crna pozadina. Onda sam pokušao manualno odabrati Win 7 na boot screenu i opet isto. Pokušao sam postaviti XP kao default OS i pustiti ka da sam boota i opet isto.

Znači, stvar se događa i kad se defaultni OS sam boota i kad ga ja odaberem (Win 7 i XP) te kad ja sam odaberem OS koji nije default (ovo sam primijetio samo za Win 7, ne i za XP). Važno je naglasiti da se ovo ne događa uvijek, nekad normalno sam boota, nekad normalno boota kad ja odaberem OS, a nekad jednostavno neće. Također, nekad samo dođe do logoa od Windowsa i onda uđe u tu  fazu "hibernacije", a nekad čak i podigne sustav do kraja, otvori se desktop i onda jednostavno opet nastupi crni ekran (prije toga mi se pokaže prozorčić od monotora, ono kao nešto "energy save mode").

Također, nakon što sam instalirao najnovije drivere za grafičku na Win7, kad se komp restartao i kad je trebao ponovno bootati, problem se opet pojavio, i to nekoliko puta za redom. Driveri nisu bili uzrok jer problem postojao i prije njih! (inače drivere sam morao instalirati iz Vista compatibility moda jer mi je bez toga izbacivalo error: nešto kao "This is not a 7-Zip archive", iako sam ih pokušao otpakirati i sa 7-Zip-om).

E sad, budući da sam, a što je spomenuto u gornjem topicu, provrtio MemTest i HDTune i da nije našlo nikakve greške, smatrao da memorija i disk nisu u pitanju. Također, pogledao sam sve kontakte u kučištu i učvrstio ih. Napravio sam i update BIOS-a. Na nekim sličnim temama sam vidio da bi moglo biti i do napajanja, ali nije mi jasno kako onda nakon greške već nakon nekoliko sekundi normalno podigne OS. Potrenuo sam i ubuntu LiveCD, budući da sam pročitao da ako njega normalno pokrene, da onda ne bi trebao biti hardverski problem. A ubuntu je prošao bez problema.

Nije ni do virusa jer se problem pojavio prije nego li sam se uopće i jednom spojio na net.

Instalirao sam i Windows Update odmah po instalaciji Windowsa. Pa je li moguće da se neki software "kolje" s nečim?

Sad još nešto:

U Startup&Recovery opcijama Windowsa 7 vidim oba OS-a, dok u tim istim opcijama u XP-u vidim samo XP (nema Win 7). Ne znam znači li ovo nešto.

Čitao sam da Win 7 pri instalaciji stvara "System reserved" particiju za pohranu boot sectora. Meni je nema, iako sam pri stvaranju particija ostavio 100 MB "unlocated space-a". Da li bi možda trebalo napravit tu particiju i u nju staviti MBR-ove od XP-a i Win 7?

Particija na kojoj je XP instaliran je "Primary", dok su druge dvije "Logical" (Win 7 i Podatci). Da li bi možda trebalo i onu od Win 7 pretvorit u "Primary". Ne kužim se u ovo pa pitam...

Neki preporučaju i System Restore, ali ja ga ne mogu napraviti jer mi se problem odmah pojavio, a uz to, izgleda da mi Win 7 uopće ne radi Sys Restore, jer kako sam čitao, kod dual-boot-a je potrebno dodati neki registry key u XP kako bi se omogućio Sys Restore u Win 7. Je li to točno?

Ne znam koje još rješenje pokušati. Mislim da sam sve što sam pokušao napisao. Nadam se samo da je ipak do software-a. :)

Hvala!

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 23:25 (bjede).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

za početak stavi cd od win7 i odaberi repair

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Problemi nakon dual-boot instalacije

Ne pomaže.{#}

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
16 godina
neaktivan
bjede kaže...

Ne pomaže.{#}

da li repair uopće pronalazi win7 instalaciju?h

17 godina

Da, i napravio sam repair, ali ništa se nije promijenilo.

Mislim da je instalacija Windowsa ovdje zadnji problem na koji bi trebalo gledat. Riječ je o friškoj instalaciji, tako da ne vidim zašto bi ona stvarala problem. Jedino ako nije nešto do boot sectora...

17 godina

Molim vas, itko?{#}

Da znam hoću li ići na servis ako se više ništa ne može pokušati...

15 godina
neaktivan

Dali su ti win7 možda skinuti sa nekog torrenta od nepovjerljive osobe? pa su sami win7 sje*ani...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo što sam napravio:

Formatio sam cijeli disk, nanovo instalirao i XP i Win7, uzeo sam čak i druge istalacijske CD-ove i od XP-a i od Win7 u odnosu na prvi put.
Dok je bio samo XP (kojeg sam prvog instalirao) unutra, komp se ponašao normalno, ali kad sam stavio i Win7, opet su počela sr...!

I onda je odjednom problem nestao!!

Sinoć sam nekoliko puta restartao komp, išao na shut down, puštao da se defaultni OS (Win7) sam učita, odobirao ga sam, odabirao drugi OS (XP), postavljao ga za defaultni i komp je svaki put normalno bootao!! Isto i danas, boota bez problema. Nije mi jasno... :?

Problem mi se danas pojavio samo jednom i to nakon istalacije drivera chipseta na Win7. Nakon toga sam ga restartao ručno i sad opet boota bez problema. Koje bi moglo biti objašnjenje?

Što se tiče drivera, instalirao sam samo chipset i grafiku, mislim da drugo ni ne treba. Sa originalnih Gigaybte-ovih CD-ova.

Imam nekoliko crvenih X-eva u Event View-eru, od sinoć i ovo od danas nakon instalacije chipseta. Mogu postat ako treba.

Inače, kod bootanja sustava ne čujem niti jedan beep. Da li to znači da je riječ o nekom problemu s hardware-om?

Još 3 pitanja imam:
1. Mogu li nekako manualno promijenit ovaj naziv "Earlier Version of Windows" na boot ekranu bez da koristim EasyBCD?
2. Hoću li radit Windows update 7-ce? Prvi put sam ga napravio odmah po instalaciji pa ne znam da li je možda nešto od toga stvaralo probleme?
3. Čitao sam da kod dual-boota Win7 ne stvara Restore Points, već da se mora dodati registry key kroz XP da se to omogući. Jel to točmo? Evo sad u 7-ci vidim da System Restore nije pokrenut i da nema nikakvih Restore Points-a.

17 godina

Može li ijedan odgovor?{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bjede kaže...

Što se tiče drivera, instalirao sam samo chipset i grafiku, mislim da drugo ni ne treba. Sa originalnih Gigaybte-ovih CD-ova.

Još 3 pitanja imam:
1. Mogu li nekako manualno promijenit ovaj naziv "Earlier Version of Windows" na boot ekranu bez da koristim EasyBCD?
2. Hoću li radit Windows update 7-ce? Prvi put sam ga napravio odmah po instalaciji pa ne znam da li je možda nešto od toga stvaralo probleme?

Mislim da je bolje da odes na stranicu proizvodjaca i tamo skines drivere koje trebas, jer sa cd-ova su vjerojatno vec stariji.

1. ne znam bez easybcd-a kako mozes. (u cemu je problem koristiti easybcd)

2. moja preporuka je da radis, to nebi trebalo raditi probleme.

17 godina

K'o za vraga, problem se opet pojavio!{#}

I to instalacije nvidi-inih grafičkih drivera 266.58.

Stvarno ću poludit...

16 godina

Možda je čudno, ali probaj ištekati sve USB uređaje, dok je meni bio spojen bezazleni card reader dok se komp boot-ao stao je na GIGABYTE ekranu ili na crnom ekranu poslije starting windows, također sam imao problem da dobijem artefakte pa da se grafička ugasi (ili nešto) pa moram restarteat komp.

Obavezno posjeti : www.l2-semper-fidelis.com/catchem.php?id=38769

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

poslušaj me jer iako nisam pro napravio sam desetke takvih kombinacija i sada tipkam na takvoj.

particije napravi sa xp cd-om-zašto acronis ?

instaliraj xp i drivere pa probaj da li radi. onda instaliraj na drugu particiju win 7 i MORA RADITI

ne treba ti ni easy boot ni nikoji klinac

Članak 12. Ustava Republike Hrvatske: U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.2.2011 15:53 (opcom).
16 godina
Ja dual boot nemam sa "easy bootom", već sam na friški hdd, particirao ga, stavio win 7, i onda iz win 7 stavio xp na drugu particiju, i tako imam dual boot, sa win 7 kao primary i onda mi je puno bolji boot menu
Obavezno posjeti : www.l2-semper-fidelis.com/catchem.php?id=38769
17 godina
opcom kaže...

poslušaj me jer iako nisam pro napravio sam desetke takvih kombinacija i sada tipkam na takvoj.

particije napravi sa xp cd-om-zašto acronis ?

instaliraj xp i drivere pa probaj da li radi. onda instaliraj na drugu particiju win 7 i MORA RADITI

ne treba ti ni easy boot ni nikoji klinac

Mitch kaže...
Ja dual boot nemam sa "easy bootom", već sam na friški hdd, particirao ga, stavio win 7, i onda iz win 7 stavio xp na drugu particiju, i tako imam dual boot, sa win 7 kao primary i onda mi je puno bolji boot menu

Ja sam ga sad particionirao iz XP-a (prvo sam njega instalirao). Nisam više koristio Acronis. I XP i Win 7 su mi primarne particije. Tako da ne vidim tu razlog za probleme.

Mitch kaže...

Možda je čudno, ali probaj ištekati sve USB uređaje, dok je meni bio spojen bezazleni card reader dok se komp boot-ao stao je na GIGABYTE ekranu ili na crnom ekranu poslije starting windows, također sam imao problem da dobijem artefakte pa da se grafička ugasi (ili nešto) pa moram restarteat komp.

Imam samo miš i printer preko USB-a uštekane. Tipkovnica mi je PS2. Ako ištekam miš, kako ću restartat i gasit PC?

Što se tiče USB-a, svaki put kad uštekam Flash Drive na prednji port javi mi nešto kao "Do you want to fix problems on Flash Drive" iako je Stick friško formatiran, nema virusa ni slično. I čak mi se par puta kad bih gurnuo Stick u prednji utor pojavljivao problem o kojem pričam u Topicu, dakle da komp uđe u tu neku svoju fazu "ekstaze".

Ali nije stick glavni razlog jer se to događa i kad on nije ukopčan, tako da počinjem sve više sumnjati na ploču, ali ne mogu nikako bit siguran.

Pogotovo jer je nekoliko dana sve uredno radilo, do danas kad sam stavio nove Forceware drivere.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.2.2011 20:25 (bjede).
17 godina

Evo da se javim...

Problem i dalje nije riješen.{#}

Zvao sam čovjeka koji je serviser računala da pitam i on kaže da bi to po opisu trebala bit grafika u pitanju!
E sad, mogu li ja nekako istestirat grafiku (neki software?) prije nego odnesem u servis da znam da je sigurno ona u pitanju?

Jer ja nemam nikakav servis u blizini, najbliže mi je u Splitu.

17 godina

Evo screenshot Event Viewera pa molim vas, ako znate, prokomentirajte, ja ne znam što znače ovi errori:

Da li je do monitora ili grafike? Spominje se Display na više mjesta.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.3.2011 18:31 (bjede).
16 godina
neaktivan

možeš stavit konkretan error?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Problemi nakon dual-boot instalacije
cekpi kaže...

možeš stavit konkretan error?

Kako misliš konkretan?

Tu su izlistani svi. Više ih je. Misliš detalje od nekog?

15 godina
neaktivan
Probaj particije napraviti tijekom instalacije xp kao što je kolega napomenuo.Siguran sam da je u tome problem.
LP
I have not failed.I've just found 10,00 ways to do it wrong.
17 godina

Napravio sam to, nije do toga 1000%.

Stvar je 99% hardverska, grafika, monitor, napajanje ili komonukacija monitor-grafika. Probat ću sa drugim monitorom sutra da vidim.

Ali naslov teme više nije točan, definitivno instalacija nema nikakve veze s problemom.

Pa stoga molim ikakvo rješenje u pravcu hardvera. {#}

15 godina

Ma imaš ti tu jako puno raznih problema.

Mogućnosti su samo 2: problem sa samim winsima (loš install dvd, mijenjana verzija winsa itd) ili hardware.

Ako je hardware, ond apo ovim dosadašnjim opisima...teško je reć. Međutim kako komp sam po sebi ima relativno malo komponenti...onda krei na posao zamjene i testiranja.

Znači prvo ram provjeriš, memtest, onda disk sa hitachi hdd fitness, napajanje probaj drugo stavit, proc...možda, mada sumnjam, grafa, isto probaj stavit neku drugu za test, ili svoju u drugi komp jel...

itd dok ne dođeš do krivca.

Po dosadašnjem iskustvu podjednake šanse imaš da ti ne vrijede matična, napajanje i grafa. Napajanje i grafu ti je lako provjerit, posudi od susjeda, frenda, iz durgog kompa njihovu pa probaj kod sebe. Ako to dvoje ustanoviš da nije, onda je 90% matična.

Ali kažem, prije toga fino istestiraj i mem i disk, i probaj, ako već nisi, sa nekim drugim winsima. Evo možeš za probu skinut i odavdje neku verziju koja ti paše.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

MemTest i HDTune sam još i ranije provrtio i nisu našli nikakvih errora.

Nije do instalacije sigurno jer sam probao dual-boot 2 puta sa različitim instalacijskim cd-ovima i sad samo 7-cu i problem je stalno tu.

Kako misliš da neka od komponenti "ne vrijedi"? Ako je nešto zaista riknulo zar ne bi bili neki drugi simptomi, BSOD ili nešto slično? Jel moguće da je neki kontakt, kabel, ili nešto na relaciji monitor-grafika?

Ne misliš da bi moglo biti i do monitora? Ja baš mislim da je najprije do monitora najprije, i to ne mora bit da je "u banani", čitao sam da ovaj LG zna biti malo mušićav na 7-ci.

Što se tiče zamjene grafike i napajanja, nemam rezervne, a i nikad nisam takvo što radio. Tako da ću u krajnjem slučaju za to odnijet PC u kakav servis.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2011 16:49 (bjede).
15 godina
bjede kaže...

MemTest i HDTune sam još i ranije provrtio i nisu našli nikakvih errora.

Nije do instalacije sigurno jer sam probao dual-boot 2 puta sa različitim instalacijskim cd-ovima i sad samo 7-cu i problem je stalno tu.

Kako misliš da neka od komponenti "ne vrijedi"? Ako je nešto zaista riknulo zar ne bi bili neki drugi simptomi, BSOD ili nešto slično? Jel moguće da je neki kontakt, kabel, ili nešto na relaciji monitor-grafika?

Ne misliš da bi moglo biti i do monitora? Ja baš mislim da je najprije do monitora najprije, i to ne mora bit da je "u banani", čitao sam da ovaj LG zna biti malo mušićav na 7-ci.

Što se tiče zamjene grafike i napajanja, nemam rezervne, a i nikad nisam takvo što radio. Tako da ću u krajnjem slučaju za to odnijet PC u kakav servis.

Zaista riknulo i polu riknulo je jedno te isto što se tiče posljedica, ne možeš koristit komp kako treba.

Pa nisam baš spominjao monitor i/ili kabel jer mi je logično da si to probao kad govoriš o problemima ovako. Nekako mi je logično da ćeš kad ti monitor se gasi prvo provjerit sam monitor, video kabel i kabel od napajanja od monitora. A onda ideš na ovo "unutar" kompa.

17 godina
miki1981 kaže...

Zaista riknulo i polu riknulo je jedno te isto što se tiče posljedica, ne možeš koristit komp kako treba.

Pa nisam baš spominjao monitor i/ili kabel jer mi je logično da si to probao kad govoriš o problemima ovako. Nekako mi je logično da ćeš kad ti monitor se gasi prvo provjerit sam monitor, video kabel i kabel od napajanja od monitora. A onda ideš na ovo "unutar" kompa.

Zar bi uopće imao slike na desktopu da je nešto zaista riknulo ili "polu-riknulo"?

Nemam drugi monitor pa zato nisam probao, pokušat ću negdje nabavit pa ću probat što prije.

15 godina
bjede kaže...
miki1981 kaže...

Zar bi uopće imao slike na desktopu da je nešto zaista riknulo ili "polu-riknulo"?

Nemam drugi monitor pa zato nisam probao, pokušat ću negdje nabavit pa ću probat što prije.

Naravno da bi "imao", isto kao što imaš i sad, tj više nemaš nego imaš.

Sorry, ja sam jednostavno pretpostavio da si probao monitor i kabel drugi,moja greška,  jer obično to ljudi prvo probaju jer imaju nekog susjeda, bilo iz zgrade, bilo iz naselja, susjeda, frenda, nekog blizu. To je obično najjednostavniji način za probat monitor, samo uzmeš svoju kutiju kod njih i spojiš na njihov monitor, par minuta posla. probaj tako pa javi. Ako bude isto onda ideš po onom postu koji sam napisao prije.

17 godina

Nabavio sam jedan drugi monitor, nažalost ne LCD, već stari CRT, no poslužio je.

Kad je on bio spojen (VGA izlaz), ovaj se problem nije niti jednom pojavio, ali par puta javio se drugi problem, a kojeg nije nikad bilo na LCD-u. A to je da bi se nakon bootanja Windowsa pojavio samo prazan desktop bez ikona i bez kursora miša!

Još nešto: probao sam i s mijenjanjem DVI ulaza na grafičkoj, ali problem je prisutan kad je kabel bio uštekan u bilo kojem od njih. No, kad kompjuter uđe u to svoje "stanje" (nestane slike) i kad prebacim kabel u drugi DVI ulaz dok kompjuter i dalje radi (što je uvijek slučaj) slika se opet pojavi! Zašto to?

Pokušao sam i preko VGA izlaza na LCD-u (sa VGA-DVI skartom na grafičkoj) i u tom slučaju opet nije bilo glavnog problema, ali se opet događalo da se nakon boota pojavi prazan desktop.

Dok je monitor priključen preko VGA izlaza (bilo CRT, bilo LCD) par puta mi se nakon što restartam kompjuter dogodilo da se pojavi neka obavijest, plava na crnoj pozadini, u trenutku prije samog restarta, i dolje su dvije opcije (dva plava pravokutnika), ali tako kratko traje, da nikako ne uspijem pročitat ni slova. Ne događa se kod svakog restarta i, znači, samo kad je monitor spojen preko VGA.

I još sam nešto primjetio: dok je moniotr spojen preko DVI-a, u Display opcijama pod "Monitor" stoje 2 opcije:

1. LG W2343(Digital)

2. Generic Non-PnP Monitor

3. LG W2343(Digital)

4. Generic Non-PnP Monitor (dakle 2x isto!)

Ovo se također ne pojavi uvijek, nekad je samo jedna opcija: 1. LG W2343(Digital).

Kad je spojen preko VGA, tu je uvijek samo jedna opcija:

1. LG W2343(Analog)

Sve mi je ovo jako čudno...

Eto, pa ako može netko izvući zaključak iz ovih simptoma...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 21:08 (bjede).
15 godina
bjede kaže...

Nabavio sam jedan drugi monitor, nažalost ne LCD, već stari CRT, no poslužio je.

...

Eto, pa ako može netko izvući zaključak iz ovih simptoma...

Ja bi rekao grafa, ali to bi rekao a testirao bi sve po redu. Ali prvo grafu, pa onda možda matičnu.

Probaj zamijenit grafu, uzmi od frenda, ili stavi svoju u frendov komp, pa vidi kako je onda.

ili možda imaš i grafu na MB? Nemaš, jer vidim da si napisao da imaš MB sa 790x NB-om

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 20:42 (miki1981).
17 godina
miki1981 kaže...

Ja bi rekao grafa, ali to bi rekao a testirao bi sve po redu. Ali prvo grafu, pa onda možda matičnu.

Probaj zamijenit grafu, uzmi od frenda, ili stavi svoju u frendov komp, pa vidi kako je onda.

ili možda imaš i grafu na MB? Nemaš, jer vidim da si napisao da imaš MB sa 790x NB-om

Pogledaj opet post iznad, dodao sam još nešto...

Što misliš točno kod grafike? Može li bit software?

Nisam nikad vadio i mijenjao grafiku ni MBO, tako da neću to raditi. Ako više nema rješenja, nosim negdje na servis.

15 godina
bjede kaže...
miki1981 kaže...

Pogledaj opet post iznad, dodao sam još nešto...

Što misliš točno kod grafike? Može li bit software?

Nisam nikad vadio i mijenjao grafiku ni MBO, tako da neću to raditi. Ako više nema rješenja, nosim negdje na servis.

Nisam takav sličan problem imao nikad, tako da nebi znao konkretno, zato sam i rekao testirao bi sve po redu...

Ali ako nisi nikad otvarao komp i rovao po njemu, i ako ni ne namjeravaš onda odmah nosi nekome na servis.

Ima previše čudnih simptoma da bi ti, barem ja, reć nešto konkretnije.

Ali sve se svodi na ovo: ako nećeš kopat po kompu onda ti ostaje samo softwersko riješenje, dakle najjednostavnije novi winsi, ali na čisto, dakle clean install, ako se isti problemi javljaju onda nosi na servis.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice