Odabir više datoteka u Command Promptu

poruka: 16
|
čitano: 6.201
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle, želim da sa desktopa kopiram nekoliko datoteka na D disk.

Sintaksa za jednu datoteku ide ovako:

C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\copy one.txt d:\

Ali kako da ubacim više datoteka?

Uđe Bruce Willis u HGSpot i kaže: Daj Hard...od 500MB
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Stavljaš znak + između imena fajlova, npr copy one.txt + two.txt d:\   EDIT: Iz nekog razloga ne radi, ne prijavi gršku, ispiše na ekranu redom sve fajlove koje treba iskopirati, ali na kraju iskopira samo prvi. Ako neko zna kako zaista treba, sad i mene živo interesuje.

Ako fajlovi imaju slična imena, npr file1.txt, file2.txt, može copy file*.txt d:\   ovo radi

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 22:18 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kopao sam po netu, ali nisam naišao na objašnjenje.

Probao sam između stavljati + , _ čak sam i datoteke stavljao u zagrade ali ništa, veli pogrešna sintaksa.

Ja sam hteo da iskopiram par slika sa c na d, ovakva sintaksa

copy more.jpg plaža.jpg popis.txt d:\

Ali kako rekoh ne radi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 22:33 (Quark).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Odabir više datoteka u Command Promptu
Quark kaže...

Dakle, želim da sa desktopa kopiram nekoliko datoteka na D disk.

Sintaksa za jednu datoteku ide ovako:

C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\copy one.txt d:\

Ali kako da ubacim više datoteka?

prvo imaš grešku redosljed-sintaksa je : copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one.txt d:\

može ovako: copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one0.txt C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one1.txt C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one2.txt... d:\

-ako je ovaj slučaj onda može i ''*'' i ''?'' one?.txt ili one*.txt

možeš se prvo prebaciti u direktorij (naredba cd) s C:\ cd C:\Documents and Settings\Ime\Desktop i tek onda:

copy one*.txt d:\  (-više netreba pisati apsolutnu stazu.)

-vjerojatno ćeš koristiti više puta i zbog tipfelera, pa je logično napraviti batch. U tom slučaju je 'lakše' napisati ovako:

copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one0.txt d:\

copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one1.txt d:\

copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one2.txt d:\

... ili wildcats.

copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one*.txt d:\ (sve txt fileove koje započinju s one...)

copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\*.txt d:\ (sve txt fileove)

-pogotovo što je i duljina stringa u naredbi ipak ograničena (DOS na dva reda minus sys cca 70 znakova ili win-256) a zbog staze MyDoc... i odredišta možda je predugačko za direktan cmd. Možeš imati i problema s pravom pristupa user direktoriju (admin/pass)

-ali koji je smisao/potreba? Nemože se dignuti GUI? -digni s liveCDa.

edit: greška vam je u znaku '+' to je koncentrator, tj snimio je sve fileove u jedan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 22:32 (ihush).
17 godina
neaktivan

Ma ne, samo me zanima.

Probam pa javim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

To sa + sam pokupio na Yahoo Answers, čovek je eksplicitno pitao "How to copy multiple files via command prompt without appending them into a single file?" i dobio to kao odgovor i još dao thumb up pa sam mislio da radi (link). Ne može više čovek da veruje ni onome što pročita na Internetu. Znači nema neka fora kad imena nisu slična?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A šta kada trebam da iskopiram više datoteka sa različitim ekstenzijama, recimo tri .jpg datoteke i jedna .txt?

Znači trebam da iskopiram tri specifične .jpg datoteke i jednu specifičnu .txt datoteku, za slučaj da ih ima više u izvoru.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 22:51 (Quark).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-moraš sve napisati.

-upravo zato nema (meni) nekog smisla... mada na desktopu obično nema txt, ali tu su doc, xls, mp3, ...

ili recimo copy *.* kopira sve pošto na desktopu nemože biti previše fileova može tako.

ili konkretnije copy *.txt *jpg *doc ... d: će iskopirati sve navedene extenzije ali ne i 'smeće' npr shortcute.

edit: još jedna 'sitnica' normalno fileovi nemogu imati ista imena i biti u istom folderu, ali pošto su windowsi u pitanju i virtualni folder (desktop) moguća je i ta situacija (2x isti file) pa se može desiti (istina rijetko) da ti izbaci grešku jer file već postoji...

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 22:58 (ihush).
17 godina
neaktivan

Ovak, nalazim se u C:\Documents and Settings\Ime\Desktop

Pošto se već nalazim u samom folderu nema potrebe da ukucavam apsolutnu adresu.

E sad ja na desktopu imam gomilu datoteka raznih ekstenzija.

Trebam da prebacim datoteke: more.jpg plaža.jpg hoteli.txt sa desktopa na D:\

Znači ne trebam sve .jpg ili .txt datoteke nego samo spomenute?

Usput probao sam sa batch datotekom ali ništa, nije mi ništa iskopiralo.

copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\one.txt

copy C:\Documents and Settings\Ime\Desktop\two.txt

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Quark kaže...

-korisnik \ime\ ?, na kraju fali d:\ i moguće da AV blokira skripte i pristup sysfileovima (deksktop je jedan od njih)

-ako trebaš samo određene fileove onda nema durgog načina nego napisati puno ime

-ali, ako ti kompijutor radi (a radi), ako imaš te dokumente na ekranu, vidiš ih, znaš što želiš kopirati a što ne... onda (najlogičnije) selektiraš željene fileove na ekranu (zapravo je svejedno gdje se nalaze) klikaj mišem, drži tipku ctrl stisnutu... kad ih sve koje želiš kopirati označiš jednostavno (više načina, prvi) drži tipku ctrl i stisni slovo c (to je naredba za copy) otvoriš cilj (d disk) i ctrl+p -paste. gotovo.

-osim ako nema nekog posebnog razloga?

ovo je s copy naredbama preko tipkovnice, isto je s desnim klikom miša na neki od fileova, pa na cilju desni klik i paste, ili kombinacija, ili.. -bezbroj načina.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
Quark kaže...

-korisnik \ime\ ?, na kraju fali d:\ i moguće da AV blokira skripte i pristup sysfileovima (deksktop je jedan od njih)

-ako trebaš samo određene fileove onda nema durgog načina nego napisati puno ime

-ali, ako ti kompijutor radi (a radi), ako imaš te dokumente na ekranu, vidiš ih, znaš što želiš kopirati a što ne... onda (najlogičnije) selektiraš željene fileove na ekranu (zapravo je svejedno gdje se nalaze) klikaj mišem, drži tipku ctrl stisnutu... kad ih sve koje želiš kopirati označiš jednostavno (više načina, prvi) drži tipku ctrl i stisni slovo c (to je naredba za copy) otvoriš cilj (d disk) i ctrl+p -paste. gotovo.

-osim ako nema nekog posebnog razloga?

ovo je s copy naredbama preko tipkovnice, isto je s desnim klikom miša na neki od fileova, pa na cilju desni klik i paste, ili kombinacija, ili.. -bezbroj načina.

Ha, nakon tvojih pretpostavki ispadam neki primitivac.

U gornjem primeru 'ime' predstavlja account pod kojim radim, nisam pisao naredbe koristeći njega, on je samo radi ilustracije.

Znam kako iskopirat datoteke i upravljati njima.

Nedavno sam krenuo prčkati po Command promptu, a nemam iskustva pa sam naišao na nekoliko zapreka.

Sumnjam da Comodo nešta blokira, mogu iskopirati jednu datoteku ali me zanima kako da u jednoj sintaksi naredim da mi iskopira nekoliko različitih (sa različitim ekstenzijama) datoteka sa jedne lokacije na drugu?

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 23:37 (Quark).
16 godina

da, predpostavka je obično izvor pogrešaka... -tako nisam mi mogao predpostaviti ništa drugo nego što piše... (bez onih negativnih epiteta.)

-pošto su različite datoteke, razna imena i extenzije, batch nema smisla (osim ako koristiš varijable %1%2.. do 9.)

-ako je uvijek isti disk/direktorij kao cilj kopiranja, napravi si naredbu ''send to'' (defaultno postoji za A: MyDocuments, USB disk...) jednostavno u user direktoriju pronađi folder sendto i u njega dovuci shortcut cilja (D:\). Tako ti je desni klik na file iz menia dostupna opcija (može i multiselect..) inače je to identično copy naredbi.

-ako baš mora ići u CMD tipkanjem, onda natipkaš copy za prvi file, iduću naredbu nemoraš kompletnu tipkati (Doskey) strelica gore i kompletna naredba je tu samo pretipkaš ime, također mišem možeš dovući file u cmd pa se njegovo ime samo upiše..

17 godina
neaktivan

Ovo za pisanje naredbe, strelica gore za ponavljanje iste pa promena imena sam skonto, ali ovo sa "user direktorijem" nisam.

Jel možeš malo pojasniti?

Inače zar nepostoji nikakav način da se izvede potrebna naredba (recimo copy) na više datoteka u istoj sintaksi, kao ono što je prije spomenuto gde bi razdvajao datoteke sa plusom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

''user direktori'' (folder) .. kao i sve vezano s korisnikom nalazi se u \\Documents and Settings\(ime) direktoriju, tu su npr. 'Favorites', 'start menu' i 'sendto' folderi (mape, direktoriji, drugi naziv).

za ovakve potrebe je predviđen sendto na nivou sistema, tako da je na desni klik mišem dostupan. (npr sendto: -email, zip ....)

-jednostavno napraviš shortcut na target disk/direktorij...

-copy:

-u stara vremena, nakon potopa, izmišljen je NC upravo zato da se izbjegne tipkanje i svi problemi u vezi (tipfeler/greška), podrška za miša itd. -to su programi pod imenom file manageri, možeš pokušati s WindowsCommanderom WC (ima i commandline) ... čime se izbacuje uopće potreba za tipkanjem naredbe, znanje za sintaksu/switcheve itd. Onaj primjer s 'plus'-om (+) koji služi kao koncentrator, jer svi operandi imaju neku spec. funkciju i/ili spadaju u nedozvoljene znakove. Za takve potrebe su razvijeni batch fileovi (obične txt -*.bat datoteke, autoexec.bat ti je primjer..) koje mogu biti njevjerojatno komplicirane... jer barataju s malim brojem naredbi i varijabli, ali ako se potrudiš mogu biti na nivou nekog instalacijskog programa (npr sys-boot diskete za konfiguraciju raznih mrežnih klijenata pod DOSom, Novellom, inicijalizacija drivera, miša, cda... ) -noćna mora za održavanje, još ako se doda pozivanje vanjskih (drugih) batcheva ili .com/.exe -a.

ali i ponekad jedini način za neke naredbe jer commandline naredbe su ograničene (recimo duljinom input buffera) ili specijalnim znacima dok se programski to može izvesti.

Ukratko, 'bježi' od tipkanja naredbi, nema neke velike koristi (za današnju upotrebu) pogotovo što za svaku namijenu postoji barem 100tinjak programa...

Ako je stvar u učenju, isprobavanju.. onda 'go for it', nemože škoditi nešto naučiti.

fusnota: (Norton Commander ili NC, i nasljednici WC.. -probaj.)

17 godina
neaktivan

Hvala na pomoći.

Poanta pitanja je kako sam i prje rekao samo učenje.

Znam da u većini slučajeva tipkanje komandi po CMD-u u doba GUI-a nema puno smisla, ali to je nešto što bih rado voleo savladati.

Ako znaš neki sajt koji ulazi u najmanji detalj u vezi komandno-linijskih naredbi, ostali link.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

učenje? -pa tako reci... (valjda sam preskočio..)

Trebao bi instalirati neki od virtualnih strojeva npr VirtualBox (DOSBox je emulator za igre, Virtual PC, VMWare..), ako imaš instalaciju DOSa-6.22 ili Win9x(DOS-7.0).. instaliraj. U njim će ti biti lakše i sigurnije isprobavati. Može i FreeDOS, DR-DOS.. ali čisto zbog standarda drž' se MS-DOSa.

- Iz WinXPa možeš formatirati boot disketu, to je verzija jednaka win98-DOSu. Za virtualne strojeve je praktičnije image datoteke FDDa i CDa, možeš s WinImage-om...

U dosu imaš kvalitetan help, također za svaku naredbu npr copy samo dodaš ''copy /?'' ili help i ispiše ti sintaksu.. ili wiki i google.

To bi trebalo biti dovoljno za učenje. Usput, batch može raditi s: goto, shift, err... ili možeš s dosovim basic-om, neke kompliciranije stvari.

-Za rad u DOSu, svakako stavi i NC, (ako imaš PS2 miša microsoft mouse driver, zip, rar, arj.. )... Postoji i VC (Volkov Commander..) dosta pojednostavljuje i fansyDIR (vidi popis..)

-jedina (veća) razlika je u dosovom formatu naziva 8+3 i samo velika slova dok iz windowsa nema tih ograničenja.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice