Nece da boota sa HDD

poruka: 30
|
čitano: 8.218
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Nece da boota sa HDD

na kompu sam imao instaliran Win 7 i radio perfektno sve do danas..kad sam pokreno racunar umjesto boota sedmice pojavla se obavijest DISK BOOT FAILURE,INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER....kako sam mislio da je pao sistem instaliram windows 8 na drugu particiju(instalacija prosla bez problema)..prilikom restarta mi nudi opciju za dual boot sa sedmicom,sto znaci da nije pao sistem...OK...vratim u biosu da mi boota sa HDD kad ono ponovo ista obavijest DISK BOOT FAILURE......zanimljivo kad je podeseno da boota sa DVD-a ,stavim system disk sedmide i kad trazi da pritisnem neku tipku nista nediram,odbroji do 5 i normalno boota (mislim sa harda) i sedmicu i osmicu...sa hdd tune pregledam HDD , nije nasao bad sektora...HDD  je Ok.....neznam sta bi drugo moglo biti.,dali mozda neko zna ili ima ideju pa da mi pomogne....HVALA

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Re: Nece da boota sa HDD

Ubaci DVD od sedmice i napravi startup repair.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
neaktivan
Nece da boota sa HDD

sve sam napravio druze ali bez uspjeha,da je do sedmica bootalo bi windows 8 ali nece ni jedan ni drugi system,ali zanimljivo kad je disk od sedmice unutra boota i osmicu normalno...stvarno zanimljivo

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Nece da boota sa HDD

sorry sto se ubacujem

imam slican problem

do danas je sve normalno radilo i kupim danas przilicu spojim lijepo, pokrenem i izbaci mi neki pre-boot execution enviroment

i nece mi bootati, probam vratit staru przilicu(naispravnu) i opet isto, prckam po biosu nece, resetiram bios opet nece, ne znam vise sta da radim

Imate li kakav prijedlog

przilica je pata i spajam se preko ide kabela

★★★★★ ako sam ti pomogo stisni HVALA!!!★★★★★
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.1.2013 16:44 (win4crazzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Nece da boota sa HDD

Da li si obratio pozornost na jumpere, tj. master i slave? Mislim, spominješ PATA interface.

Sve bi ja to rođo, šmajserom!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Jura iz druge galaksije kaže...

Da li si obratio pozornost na jumpere, tj. master i slave? Mislim, spominješ PATA interface.

nisam, nisam nista to htio dirati, jer je sve radilo normalno, samo sam przilice zamijenio

kako to treba podesit da provjerim dali je podeseno kako trebaŽ?

14 godina
neaktivan
seyo71 kaže...

na kompu sam imao instaliran Win 7 i radio perfektno sve do danas..kad sam pokreno racunar umjesto boota sedmice pojavla se obavijest DISK BOOT FAILURE,INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER....kako sam mislio da je pao sistem instaliram windows 8 na drugu particiju(instalacija prosla bez problema)..prilikom restarta mi nudi opciju za dual boot sa sedmicom,sto znaci da nije pao sistem...OK...vratim u biosu da mi boota sa HDD kad ono ponovo ista obavijest DISK BOOT FAILURE......zanimljivo kad je podeseno da boota sa DVD-a ,stavim system disk sedmide i kad trazi da pritisnem neku tipku nista nediram,odbroji do 5 i normalno boota (mislim sa harda) i sedmicu i osmicu...sa hdd tune pregledam HDD , nije nasao bad sektora...HDD  je Ok.....neznam sta bi drugo moglo biti.,dali mozda neko zna ili ima ideju pa da mi pomogne....HVALA

znali neko resenje.....formatiro sam cijeli hard disk i instaliro svjezu sedmicu,ali nista se nije promjenilo..kad bootam sa harda nista samo ona crtica gore u uglu skace u nedogled a boot se ne pokrece,a ako stavim DVD samo da pocne boot kasnije ga izvadim i radi sve normalno...ALI ko ce stalno tako stavi DVD pa izvadi..mislim nema smisla.......ako neko moze pomoci...HVALA

15 godina

eo zamijenio sam i ide kabel i opet nece

znaci crni dio spajam u przilicu, bijeli u hdd i plavi u maticnu

kako podesiti to sto spominjes

18 godina
neaktivan
seyo71 kaže...
seyo71 kaže...

znali neko resenje.....formatiro sam cijeli hard disk i instaliro svjezu sedmicu,ali nista se nije promjenilo..kad bootam sa harda nista samo ona crtica gore u uglu skace u nedogled a boot se ne pokrece,a ako stavim DVD samo da pocne boot kasnije ga izvadim i radi sve normalno...ALI ko ce stalno tako stavi DVD pa izvadi..mislim nema smisla.......ako neko moze pomoci...HVALA

Teško je ovako na neviđeno nešto konkretno pomoći. Pretpostavljam da ti se nešto dogodilo sa MBR sektorom na HDD, ali to je samo pretpostavka. Kad već reinstaliraš OP sustave pokušaj neku distribuciju od Linuxa instalirati pa provjeri hoće li bootati. Evo, ako sam malo pomogao...

win4crazzy kaže...

Kod tebe je također teško na neviđeno nešto pomoći. Pogotovo ovo sa crnim, bijelim i plavim oznakama. Dakle, koristiš onaj široki kabel za spajanje ovih uređaja na matičnu. Taj široki kabel trebao bi imati na jednom rubu crvenu boju, taj rub treba biti uštekan do napajanja tih uređaja. Na hardu pogledaš oznake za jumpere i staviš jumper na master, a na optičkom pogonu na slave oznaku. Ako je drugo OK, tada bi trebalo proraditi.

16 godina
seyo71 kaže...
seyo71 kaže...

http://www.tomshardware.com/news/win7-windows-7-mbr,10036.html

15 godina

Kod tebe je također teško na neviđeno nešto pomoći. Pogotovo ovo sa crnim, bijelim i plavim oznakama. Dakle, koristiš onaj široki kabel za spajanje ovih uređaja na matičnu. Taj široki kabel trebao bi imati na jednom rubu crvenu boju, taj rub treba biti uštekan do napajanja tih uređaja. Na hardu pogledaš oznake za jumpere i staviš jumper na master, a na optičkom pogonu na slave oznaku. Ako je drugo OK, tada bi trebalo proraditi.

to je ide kabel, http://www.theshop.hr/slike/velike/ide-kabel-40-pin-045-m-45082_1.jpg

to je ustekano dobro, kao i napajanje, vjerovatno je problem onda u jumperima

radilo je sve dok nisam zamijenio przilicu, vjerovatnoje przilica namjestena na master pa nece, sutra cu probati pa javim, nadam se da ce upalit

16 godina
win4crazzy kaže...

Bilo bi najbolje da ih spojiš sa dva posebna IDE kabla (ako je moguće). DVD obavezno spoji na krajnji konektor na kablu, nikako na srednji...mislim može i na srednji ali neće onda biti Master! HDD također spoji na krajnji konektor a ako nemaš dva IDE konektora na matičnoj onda na srednji konektor na kablu. U BIOS samo postavi CS (Cable Selected Master/Slave).

15 godina
phoenix2003 kaže...

Bilo bi najbolje da ih spojiš sa dva posebna IDE kabla (ako je moguće). DVD obavezno spoji na krajnji konektor na kablu, nikako na srednji...mislim može i na srednji ali neće onda biti Master! HDD također spoji na krajnji konektor a ako nemaš dva IDE konektora na matičnoj onda na srednji konektor na kablu. U BIOS samo postavi CS (Cable Selected Master/Slave).

imam 2 ide kabela

znaci imam 1 hdd i 1 przilicu

spajam ovako

hdd-krajnji u maticnu(plavi) i krajnji u hdd- spajam u prvi ide port i stavim jumper na master

cd/dvd rom-krajnji u maticnu i krajnji u przilicu- spajam u 2 ide port i stavim jumper na sleave

jesam li shvatio?

16 godina
Nece da boota sa HDD

Ne diraj jumpere već samo u BIOS-u postavi Cable select (pozicija na kablu i IDE kanal gdje je uređaj uključen određuje Master/Slave)! Ovo ostalo si shvatio....

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Nece da boota sa HDD

spojio przilicu i hdd s 2 razlicita ide kabela i opet nece

eo slika iz biosa

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Nece da boota sa HDD

sorry na double postu, 

instalirao sam nekako nove windowse i ugasim komp i ponovno ga pokrenem, i opet mi se nece dici sustav, kaze boot disk failure insert system disk and press enter

namjestavao sam i po biosu i ne zeli. Gore imate slike od biosa, mozda ja nesto potuno krivo radim

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Nece da boota sa HDD

Pogledaj na ovom linku što raditi:

http://support.microsoft.com/kb/927520

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pogledaj na ovom linku što raditi:

http://support.microsoft.com/kb/927520

instalirao sam windowse, nego nakon instalacije opet isto(podaci su mi ostali, nisam ih brisao, mozda trebam formatirati hdd)

16 godina
Nece da boota sa HDD

Koje si Windows-e instalirao? Zbog čega ti je u BIOS-u uključen Limit CPUID? Koliko znam to treba biti isključeno. Neka me neko ispravi ako griješim.

Ne bi bilo loše da HDD formatiraš instalacionim diskom Win XP i da ne uradiš quick format. Također, preporučujem ti da ukoliko instaliraš 7-cu, prilikom odabira particije za instalaciju istu izbrišeš pa je ponovo kreiraj i formatiraj. Obrati pažnju da li sistem kreira i onu malu particiju od 100MB.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 22:07 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
phoenix2003 kaže...

Koje si Windows-e instalirao? Zbog čega ti je u BIOS-u uključen Limit CPUID? Koliko znam to treba biti isključeno. Neka me neko ispravi ako griješim.

Ne bi bilo loše da HDD formatiraš instalacionim diskom Win XP i da ne uradiš quick format. Također, preporučujem ti da ukoliko instaliraš 7-cu, prilikom odabira particije za instalaciju istu izbrišeš pa je ponovo kreiraj i formatiraj. Obrati pažnju da li sistem kreira i onu malu particiju od 100MB.

xp jer 7 nije htio bootati, pojma nemam tako je bilo, budem sutra iskljucio

Dali se isplati win 7 na tu konfu

pentium 4

2 gb ddr1 ram

neka agp grafa

ugl sad imam ovaj problem, ako nema cd-a ond WIN 7 javlja mi opet ono boot disk failure.... a kad je cd unutra onda mi se normalno pokrene xp, sve radi kako treba, podaci su mi ostali, dosta je brzi, CAK SAM I NAMJESTIO ZVUK NAKON DUGO VRMENA, eto jedino sad treba namjestiti to da kad pokrecem komp da ne mora biti u przilici cd on win 7.

Ako se isplati stavljati 7, onda cu sutra napraviti ovo sto si ti rekao.

15 godina
Nece da boota sa HDD

formatirao disk i opet nece

@phoenix2003

dali imas volje i vremena doci sutra na skype od 2-7 kad ti odg pa da mi pomognes ovo rijesiti, ja ti posaljem slike biosa, erora pa da to nekako namjestim

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nece da boota sa HDD

Potrudiću se da budem a do tada napravi upgrade BIOS-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Nece da boota sa HDD

Eo sta izbaci kad se pali komp

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Pokušava bootati sa mreže, obično zadnja opcija kada boot sa diska/CDa/USBa ne uspije.

Doduše, ako malo bolje pogledamo, prvo je išao bootati sa mreže a onda je pokušao ostalo.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.1.2013 22:09 (Sum_of_all_fears).
15 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Pokušava bootati sa mreže, obično zadnja opcija kada boot sa diska/CDa/USBa ne uspije.

Doduše, ako malo bolje pogledamo, prvo je išao bootati sa mreže a onda je pokušao ostalo.

sta mi je ciniti

ako treba slikat cu sve iz biosa pa cu poslati da vidite sta je podeseno

16 godina
Nece da boota sa HDD
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nece da boota sa HDD

Da ne otvaram temu, treba mi pomoć!

Imat ću SSD, kao primarni HDD, na kojem će biti windowsi.

A kao sekundarni HDD, koristio bi WD Black.

E sad dal da ja samo to uštekam i spojim sa matičnom, normalno ili ja moram nešto dodatno prilikom instalacije slagati kao npr. u biosima podestiti koji HDD, ili nekako složiti koji će biti master a koji slave.

Možete li mi objasniti oko toga.

Hvala Vam!

Steam: nuketown | xfire: delacruser5 | skype: bernard.sasko | Facebook: Bernard Šaško | Origin: bernard.sasko@facebook.com (Berologic)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nece da boota sa HDD

Ako znamo da se u tim slučajevima preporučuje svježa instalacija Windows-a ištekaj postojeći HDD i priključi samo SSD koji ćeš u BIOSu podesiti da bude prvi Boot uređaj. Instaliraj Windows-e i ostale driver-e i priključi HDD. nakon toga sa HDD-a možeš obrisati Windows sistemske file-ove. Postoji i opcija da izvršiš transer podataka sa HDD na ugrađeni SSD ali to ne bih preporučio zbog veličine prostora koji bi tom prilikom bio zauzet na SSd i mogućeg pada performansi SSD-a.

Preporučio bih ti i da HDD isključiš sa opcije Boot uređaja!

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Nece da boota sa HDD

Evo testiro sam sa HD Tuneom stari HDD, pa imam bad sector, je li to loše?

Evo par slika pa mi recite je li vrijeme da pređem na novi WD Caviar Black, ili da i dalje ostanem na ovom 5 godina starom disku?

bad sec. bad sec.
warning warning
bsc bsc
Steam: nuketown | xfire: delacruser5 | skype: bernard.sasko | Facebook: Bernard Šaško | Origin: bernard.sasko@facebook.com (Berologic)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bernard Huky Hux kaže...

Da ne otvaram temu, treba mi pomoć!

Imat ću SSD, kao primarni HDD, na kojem će biti windowsi.

A kao sekundarni HDD, koristio bi WD Black.

E sad dal da ja samo to uštekam i spojim sa matičnom, normalno ili ja moram nešto dodatno prilikom instalacije slagati kao npr. u biosima podestiti koji HDD, ili nekako složiti koji će biti master a koji slave.

Možete li mi objasniti oko toga.

Hvala Vam!

SSD nije HDD ,ne znam zašto svi(većina) govore da je,jedino im je zajedničko što služe istoj svrsi. to je isto da kažeš da je avion isto što i helikopter.

SSD(Solid state drive)-nema pomičnih dijelova,nije ni zapravo "disk" itd.  HDD(Hard disk drive) valjda znaš kako on radi i šta je .. eto malo off topic onako

Bernard Huky Hux kaže...

Evo testiro sam sa HD Tuneom stari HDD, pa imam bad sector, je li to loše?

Evo par slika pa mi recite je li vrijeme da pređem na novi WD Caviar Black, ili da i dalje ostanem na ovom 5 godina starom disku?

1 bad sector sad nije ništa,ali ce se to proširiti pa bolje da što prije zamjenniš i spasiš podatke ,inače ode sve niz vodu

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice