Kako napraviti predinstalaciju windows-a

poruka: 3
|
čitano: 2.140
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Kako napraviti predinstalaciju windows-a ???

Kako napraviti predinstalaciju windows-a na vanjski ssd koji će se naknadno ugraditi u računalo i sa kojeg će se podizati sustav?

 

Znači nakon kopiranja instalacijskih datoteka na taj disk kada se ugradi u novo računalo da krene instalacija kao kad se kupi računalo sa predinstaliranim windowsima.

 

Znam da treba na taj disk koji je formatiran i označen kao active kopirati mape boot, sources i bootmgr sa instalacijskog diska.

Iz cmd-a upisati bootsect.exe /nt60 e:(npr.) ali nakon instalacije imam problem sa bootanjem.

 

Molim pomoć znalaca.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.1.2023 19:08 (dadoST).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Kako napraviti predinstalaciju windows-a ???

Netreba ništa, za instalacijski medij se danas koristi USB (Prije većinom CD/DVD) , a možeš ga napraviti na Microsoft stranici sa MCT ili ako ga skineš (download) sa njihove stranice može i sa Rufus programom.

Otspojiš sve diskove sa MBO i na prvo (SATA 0) mjesto spojiš novi SSD pa uključiš taj bootabilni USB memory stick , uključiš PC i bootaš sa USB stika.

Kad završiš instalaciju restartaj pa iz windovsa isključi PC pa spoji stare diskove na kojima su tvoji podaci (slike, videa, dokumenti...) i ponovo uključi PC.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.1.2023 21:26 (AF139).
15 godina
offline
Re: Kako napraviti predinstalaciju windows-a ???

-ne, tako radiš install-boot medij, dok ti zapravo želiš predinstaliran os kao oem-računalo.. upališ prvi put i pojavi se dio s upisom imena itd..

-to je najlakše normalno započetim installom, ali paziš na reboot.. kad reboota-ugasiš, odspojiš disk i ugradiš u drugo računalo.. paljenjem će se nastaviti, dovršiti install. To tad nije vanjski disk, nego normalan-ugradbeni na sata ili nvme.. 

-ručno.. može se sve, dsikpart, dism, bcdedit.. na kraju se doda bootmeni s pathom za os, ako i promašiš (normalno za prvi put) možeš fixati normalnim boot-install medijem, automatika.. par pokušaja-reboot i 99% da radi.

-prednost ručnog, nema problema s unutarnji-vanski-usb.. nema lovljenja reboota ali ima tipkanja naredbi što je besmisleno ako ćeš raditi jednom.. tj ako želiš naučiti tad je to prilika, sve imaš na ms stranicama, no naravno ms to ne olakšava jer nije za juzere-korisnike nego za ms-admine-partnere-napredne..

 

-najveći problem je uefi-gpt tj sec.boot i tpm.. tj kako podesiš bios, jer to služi upravo tome da ne možeš samo tako upaliti recimo tuđi disk (npr krađa..) tj tad ako je uključen secboot ovisiš o keyu itd ..

+ sve što radiš na jednom računalu upravo iz tih razloga, bios-postavke-mod.. moraš jednako podesiti na drugom računalu ili 'nema diska' .. a tad ni boota, itd.

 

-zapravo, što misliš da ćeš dobiti predinstalacijom? tj ako ne možeš ti instalirati os na tom računalu bez ovog kemijanja, može juzer sam.. napraviti stikić, ubosti ga i nextanjem će vjerojatno uspjeti, danas je to banalno lako.

-ako možeš ti do tog računala, tad nemaš razlog raditi predinstall.. tj nepotrebno kompliciranje dok ćeš nakon spajanja opet izgubiti slično vrijeme za ostatak podešavanja-restartove-driveri-updateovi itd.. sam install osa na novijem računalu je cca desetak-15 min.. ostalo traje daleko više a to predinstallom nisi preskočio nego te tek čeka.. tj predinstall os je stanje kao nakon prvog reboota u installu, ostalo je isto osim razlike da može biti više verzija osa ili jedna ili već nešto drugo predefinirano kao user-ime-mreža itd.. + aktivacija-key..

 

edit: ili primjer kad radim ručno-install... npr na neko staro-postojeće računalo, na disku su već neki podatci-dokumenti .. najbrže-najefikasnije mi je takav disk ubosti u svoje računalo, sve potrebno (dokumente) kopirati.. imam dovoljno diskova-storagea, do čišćenja diska brisanjem particija.. i tad kad je disk već u računalu, mogu kreirati ručno particije, predinstall-osa i odmah iskopirati-vratiti potrebne dokumente.. samo zato to tad mogu ručno napraviti tj da tad vratim disk u računalo i obavim install opet bi morao kasnije kopirati podatke, mrežom bi moglo biti sporo (ovisno o mreži..) tj kad su u pitanju terabajti za kopiranje tad je to dovoljan razlog i kad disk izvadim i spojim na drugo račualo već je sve potrebno na njemu.. ali ostalo i dalje treba podesiti-instalirati. Danas s nvme diskovima, brzim usb3.0, gbe mrežom.. sve manje je takvog razloga kao vrijeme kopiranja veće količine podataka.. pa se to manje radi nego recimo prije 5-10 god. ne da je bolje-lošije i sl. nego vrijeme-trajanje-ušteda.. pa i mogući problemi-greške koji mogu nastati kopiranjem više sati na ipak ne uvjek pouzdanim uređajima kao usb, npr pregrije se i sl. pa throtla.. + kad je obavljen install os uvjek nešto čačka, updatea.. i par sati računalo nije baš 100% iskoristivo ili traži restartove i sl.. i tad je kopiranje malo teže-problem i sl. pa je čisto zbog tog meni ponekad zgodnije ručno u mom računalu sve obaviti, ponovo, primarno zbog količine podataka-kopiranja koje bi inače redosljedom išlo nakon installa.. dok se postojeći disk briše-particionira na nove potrebe osa-rada ili mbr-gpt razlika i sl. čak više na način installa ovisi što zapravo u ovom slučaju želiš-trebaš.. imaš li pristup tom računalu ili ga recimo šalješ poznanicima-familiji i sl. koliko znanja ima druga osoba, brzinu interneta itd.. tj razni razlozi za neku odluku, ne čisto tehnički ili ne uvjek izbor..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.1.2023 23:29 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice