Dual boot Windows/Ubuntu problem

poruka: 52
|
čitano: 6.315
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Dual boot Windows/Ubuntu problem

Točno, instalacija Ubuntua ili neke druge Linux distribucije je najjednostavnije rješenje. Instalacijski program distribucije će instalirati GRUB stage 2 datoteke u /boot/grub direktorij, ubaciti stage 1 u MBR i stage 1.5 u prostor između MBR i prve particije i konfigurirati listu OS-ova koje će GRUB nuditi.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
16 godina

-koliko puta... ubaci boot medij (npr DVD) npr win. Popravi njegov boot. (vidjet ćeš...). To neće popraviti GRUB (ili izbrisanu particiju.. ali nobovima se ni to ne može vjerovati, tj samo ti kažeš da si slučajno pobrisao, ali tko zna...). Idući korak, popravak GRUBa, npr iz win easyBCDom ili install medijem npr ubuntua, pa i (re)install ako je OS ubijen.

TO ti je zapravo odgovoreno u prvom postu. Ubaci medij, moraš ga imati, predpostavka, jer si već imao OS, nijie gore došao po duhu svetom, nit nam daješ kontra info da npr nemaš install medij. Ako ga nemaš, skini, snimi (DVD-USB tvoj izbor, za sve postoji detaljan howto).

Još bolje, prvo krenuti s ubuntuom (ne s win medijem), jer možda win boot ne treba popravljati, tj možda samo grub, ali win-pa-lin je uobičajen redosljed za install time i popravak (ako ne računamo na druge alate kao EasyBCD editor). Ako kreneš s ubuntuom, bar ćeš vidjeti stanje (kao što si btw obavio backup.. sve je moglo već pdavno biti gotovo), tad kad vidiš što je problem (i daš povratne info) lakše se da konkretniji odgovor.

-Alati? ... pa npr bilo koj live medij, Hirens, miniPE i sl. ih imaju do posebnih 'distra' koje su upravo za to (baci pogled na distrowatch). Svakao je dobro imati neki hirens pri ruci, štedi vrijeme-živce.. pogotovo google + čarobne riječi kao howto fix.. kladim se da u prva tri linka mora biti kompletna (pa i sa slikicama) procedura.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ovo je vise greska windowsa nego korisnika koji je trebao je ostaviti odvojenu boot patriciju prikikom dual boota postedjelo bi ga muke, jer nije on kriv sto taj kao i mac os i/ili apple os fosira samo svoje tko sljivi ostalo. Mislim da ima i avast mbr nesto kao antivirus koji ima opciju "fix mbr" u slucaju infekcije,
mislim da bi mu to sredilo najlakse dakako da mu winsi mogu live jer neznam ima li linux verzija.
(Eh closed source os ranjivi sa svih strana jer malo ih uci u dubinu za ozbiljniji popravak.... pa reinstal)
O backupu neznam puno jer sam uvjek vise vjerovao u drugi patriciju ili drugi disk neko sve drzati na istome pogotovo u slucaju winsa koji ti stalno formatira tvrdi disk pri instalaciji jer ne prepoznaje vlastiti format cak i u slucaju upgradea gubis znatan dio jer os je obicno veci ili zapise drugdje prije brisanja dijelova starog os-a
Nazalowt ostaje ti samo open flame letter bill gatesu za propriatariy code kojem je on zacetnik i tako shebao brzi razvoj softwera (zamisli koliko bi bilo brze bilo fixanje kada bi milijuni ljudi radinli na jednom os-u zajedno sa specijaliziranim developerima dakako oni uvjek zadrze pravo za ubacivanje novih stvari velike izmjene itd ostatak su kao roboti za popravak gresaka)
Uglavnom kao sto je receno live cd, rescue disc imas i od antvirusnih kao kasperski emisoft itd.
TD collector
11 godina
neaktivan

problem riješen!!!!!!!

nikakve komande u terminalu mi nisu bile potrebne, a ionako ne funkcioniraju, barem u mom slučaju jer sam ponovno pokušao one komande sa "sudo...." i uvijek mi javlja nekakvu grešku

dakle, jednostavno sam ponovno instalirao svoj originalni ubuntu DVD, a u koraku kad me pitao kako želim odraditi instalaciju, izabrao sam nešto drugo i tu sam (tapkajući u mraku :D) nanovo kreirao root particiju za instalaciju (ovo sam doslovno intuitivno pogađao kako napraviti i pogodio sam)

potom se ubuntu normalno instalirao, a nakon restartanja boot izbornik je nudio staru i novu instalaciju ubuntua (i naravno windowse)

međutim, nakon što sam updatirao staru instalaciju, boot izbornik se vratio na staro, nudeći samo staru (updatiranu) instalaciju ubuntua

dakle, nikakve podatke nisam izgubio, sve se vratilo na staro, jedino sam primijetio da mi firefox u windowsima ne rade najbolje (blokiraju se), ne znam da li je to zbog ovog petljanja s instalacijama i particijama, napravit ću update i windowsa, valjda će onda proradit

hvala svima na trudu i pomoći :)

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

eh da, sada sam tek shvatio kako je ranjiva password zaštita računala

kako se onda zaštititi kad običan ubuntu instalacijski DVD ulazi u sve fajlove, uključujući i fajlove u windowsima?

možda samo password u BIOSu može spasiti stvar?

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.9.2014 9:32 (Nikom).

0 0 hvala 0
15 godina
Nikom kaže...

kako se onda zaštititi kad običan ubuntu instalacijski DVD ulazi u sve fajlove, uključujući i fajlove u windowsima?

Kriptiranjem diska,ali treba paziti da nešto ne pođe po krivu i da imaš back-up važnih podataka.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
neaktivan

dakle, ni BIOS password nije dovoljno jak?

0 0 hvala 0
15 godina
Nikom kaže...

Koliko znam problem je lako riješiti resetom biosa (hardverski reset).

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.9.2014 9:51 (mario.L_hr).
11 godina
neaktivan

Mario, ubijaš me :D

jesi li već radio enkripciju diska? imaš li kakvu preporuku?

0 0 hvala 0
15 godina
Nikom kaže...

Mario, ubijaš me :D

jesi li već radio enkripciju diska? imaš li kakvu preporuku?

Nemam potrebu za enkripcijom. Ništa ne skrivam. Koliko znam Windowsi imaju alat za kriptiranje (ne sve verzije) koji se zove BitLocker. Meni bi on bio prvi izbor da trebam takav alat.

11 godina
neaktivan

čuo sam za taj bitlocker, ali mislim da ću radije sve osjetljive dokse držati na USB-u obješenom oko vrata :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ubuntu ti prilikom instalacije ponudi enkripciju home direktorija,ako to odabereš fajlovi su ti više-manje sigurni.

--------------------------------------------------------------------------------------------

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Ubuntu ti prilikom instalacije ponudi enkripciju home direktorija,ako to odabereš fajlovi su ti više-manje sigurni.

da, nisam prihvatio opciju enkripcije, nema druge nego da reinstaliram s označenim poljem enkripcije

15 godina
Nikom kaže...

da, nisam prihvatio opciju enkripcije, nema druge nego da reinstaliram s označenim poljem enkripcije

Oprezno s enkripcijom. Ako nešto pođe po zlu ili zaboraviš pass, pozdravi se s podacima. Zar nije logičnije podesiti privilegije tko i kako smije pristupati podacima.

11 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Nikom kaže...

Oprezno s enkripcijom. Ako nešto pođe po zlu ili zaboraviš pass, pozdravi se s podacima. Zar nije logičnije podesiti privilegije tko i kako smije pristupati podacima.

dakle, ako podesim te privilegije, podacima se neće moći pristupiti s ubuntu instalacijskog DVD live session-a?

15 godina
Nikom kaže...

dakle, ako podesim te privilegije, podacima se neće moći pristupiti s ubuntu instalacijskog DVD live session-a?

Moj ti je savjet da prije nego se upustiš u takvo nešto pokušaš naučiti/shvatiti kako Linux funkcionira. Pogledaj ovo, ovo i ovo (nemoj se prestrašiti što je u pitanju terminal, postoji i način s GUI-em).

Što se tiče pokretanja Live CD-a na računalu i kopiranja tih podataka mislim da do njih nebi trebao moći doći. neka me netko ispravi ako griješim.

11 godina
neaktivan

Mario, za mene je sve to astrofizika :D

ali, hvala na trudu :)

btw ja sam pokrenup live session s instalacijskim CD-om i uspješno sam kopirao podatke bez pol muke, a uopće nisam dobar s kompovima

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
WDa i ja se slazem za oprez s enkripcijom veciana nama korisnicima netreba jer nemamo nista toliko vazno kao primjerice kompetitorski novi softver u open sourcu ovakva atvar je gotovo nepostojca (khm otvoreni kod)
S druge strane bas windows enkripciji nevjerujem jer sto ako ti se sistem ode tijekom napada ili se zarazis s onim enkripcijskim virusom pa ti kriptira vec enkriptirane spise hm to treba pokusati..... a opet mozda taj virus rabi bit locker nekako zaenkriptiranje hm suje zasad pogotovo sto meni vise puta nije napravio stetu jer je bbit lock servis iskljucen ili sam inmao ludu srecu pa je bio onaj sto ti samo locka browser pa ga sa9mo maknes task kileronm i cleanerom
TD collector
16 godina
Nikom kaže...

problem riješen!!!!!!!

..

dakle, nikakve podatke nisam izgubio, sve se vratilo na staro,...da li je to zbog ovog petljanja s instalacijama i particijama, ..

-upravo to govorim :)

'samo' si trebao popraviti boot/reinstall.. štogod od tog bilo. To bi vidio u prvom paljenju live medija, tj vidio bi dali nedostaje samo GRUB ili kako kažeš particija. Po posljednjim postovima, particija je tu (moje sumnje su bile opravdane). Vjerojanto si experimentirao sa sec.postavkama (o čemu dalje tipkaš...).

Nikom kaže...

- zapravo, nisi shvatio. U slučaju kad imaš fizički pristup (hint, opasnosti vrebaju kroz mrežu, ne ako netko može odnjeti tvoj PC). Usporedba? Pa recimo kao da imam ključ tvog auta i garaže, jednostavno ga odvezem bez muke (nisam tad hacker..). Probaj mrežom preuzeti kontrolu...

- za sve postoji odgovarajući nivo zaštite, ali to nisu stvari koje se rade klikajući (nabadajući) jer je rezultat obično ..back to početak, kako si došao u temu. To radiš ako znaš ili ne prčkaš.

mario.L_hr kaže...
Nikom kaže...

Koliko znam problem je lako riješiti resetom biosa (hardverski reset).

-ovisi o 'BIOSu' (MBO, npr notebook, poslovne serije desktopa.. svi imaju ili odvojen clr-cmos/pwd ili nema mogućnosti reseta ...). 'Prava' zaštita je pass na hdd/boot. Bez obzira na reset (ili ubacivanje u drugi PC), pass je na hddu...

-drugi način je kriptiranje, ali (po meni) nepotrebno i rizično (u slučaju HS/SW problema, virus i sl..)

Nikom kaže...

Mario, za mene je sve to astrofizika :D

ali, hvala na trudu :)

btw ja sam pokrenup live session s instalacijskim CD-om i uspješno sam kopirao podatke bez pol muke, a uopće nisam dobar s kompovima

-da, vidi se...

:)

15 godina
ihush kaže...
-ovisi o 'BIOSu' (MBO, npr notebook, poslovne serije desktopa.. svi imaju ili odvojen clr-cmos/pwd ili nema mogućnosti reseta ...). 'Prava' zaštita je pass na hdd/boot. Bez obzira na reset (ili ubacivanje u drugi PC), pass je na hddu...

-drugi način je kriptiranje, ali (po meni) nepotrebno i rizično (u slučaju HS/SW problema, virus i sl..)

Kolika je vjerojatnost da on ima neki od nabrojenih strojeva? Ne znam nikoga, od korisnika koje poznajem, tko bi se uopće usudio otvarati notebook. Neki se ne usude ni bateriju izvaditi sami.

Što se tiče zaštite samog HDD-a , imao sam problem s WD prenosnikom od 2 TB koji podatke pohranjuje uz enkripciju. Došlo je do kvara na HDD-u (potrgani konektor) i biseri iz servisa su rekli da se to ne popravlja. Izvadili smo HDD i odnijeli ga kod specijalista za povrat podataka da bi došli do podataka koji su nam bili bitni. Nakon toga sam zaključio da je bolje nabaviti sef u kojeg ćeš pohraniti to što ti je bitno nego enkriptirati disk.

16 godina

... Dal se slazemo ili se uopce ne razumijemo...

hdd pass nije enkripcija tj to je prava zastita.

onaj tko trazi sigurnost ima i opremu

ne zelim predpostavljati kakav bios ima ili notebook...

zastita nije problem ako je potrebna. Problem je neznanje i kvar..

btw moj disk je u sefu dok je njegov blizanac u backupu rotiraju se tjedno jedini kriterij koji mi fali je 50km udaljenosti jer je nasa vukokebina premala

(bem ti mobač i tipkanje..)

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.9.2014 17:38 (ihush).
15 godina
ihush kaže...

... Dal se slazemo ili se uopce ne razumijemo...

hdd pass nije enkripcija tj to je prava zastita.

onaj tko trazi sigurnost ima i opremu

ne zelim predpostavljati kakav bios ima ili notebook...

zastita nije problem ako je potrebna. Problem je neznanje i kvar..

btw moj disk je u sefu dok je njegovblizanac ubackupu rozitaju se tjednp jefini kriterij koji mi fali je 50km udaljenosti jer je nasa vukokebina premala

Slažemo se, a što bi drugo mogli nego se slagati.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice