Pozdrav svima na forumu! Novi sam član i trebam malu pomoć oko odabira antene za wirless na 2.4 Ghz na udaljenosti od 5 km čiste optičke udaljenosti. Trenutno imam neku antenu od 18 db, neznam joj naziv, s kojom postižem 60% signala. Radi solidno. Problem je u tome što ima širok kut hvatanja ( uhvatim 12-14 AP). Zanima da li bi sa grid antenom od 24 db riješio taj problem, da li bi mogao postići bolji signal s grid antenom. Hoće li mi se brzina popraviti s boljim signalom ili će to biti samo bacanje novca. Inače kartica je snage 200 mw. Unaprijed hvala!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sa 24 dBi antenom vjerojatno bi dobio bolji signal, ali idealno bi bilo kada bi s te druge strane bila isto jedna takva.
Da, sada vjerovatno imas panel antenu koja ima podrucje "vida" oko 40%...
gridica bi bila dobar izbor ili mozda nekakav dish.
U praksi nisam radil na tako velikim udaljenostima no mislim da ti treba nesto vise od 200 mW, malo prosetaj po wirelles zg. Tamo sam nekad prije nasao taj podatak. Sad ga trazim i ne mogu ga pronaci. Uglavnom antena tolike izlazne snage bi ti pomogla .
Ma mislim da bi sve povise 20dB bilo i vise nego dovoljno... samo kako je batista rekao, treba ti i malo jaca kartica (300+ mW) Samo kako si rekao da ti je sada signal 60% mogao bi dobiti jos 20% usmjerenijom antenom veceg pojacanja...
I sam mislio da mi treba jača kartica. Ali probat ću prvo s novom antenom i boljim kablom, pošto je trenutno na ovoj anteni obični antenski kabal od 75 Ω i to nadostavljan na 2 mjesta (ukupne dužine 15m). Hvala svima na odgovorima!