Pomoč u veži šeranja interneta

poruka: 10
|
čitano: 4.521
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Želio bih šerati internet preko mikrotika .... sad me zanima šta sve trebam napraviti ??

mikrotik je spojeni utp kablom u modem THOMSON TG782 od t-coma...

hvala svima na odgovorima...

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Pomoč u veži šeranja interneta

šeranja ? ... A sinko mili ...

17 godina
neaktivan
Luka_paw kaže...

Želio bih šerati internet preko mikrotika .... sad me zanima šta sve trebam napraviti ??

Sta ce ti mikrotik ako ne znas ga podesiti?

Kupi najobicniji router i to je to.

17 godina
logic kaže...
Luka_paw kaže...

Sta ce ti mikrotik ako ne znas ga podesiti?

Kupi najobicniji router i to je to.

Mikrotik nekad nije jednostavno podesit...

Kako ti je podesen mikrotik? Sto imas zakaceno na njega (koju karticu/antenu)? Koji Routeros level?

I'm going woo woo
16 godina

Meni nisi apsolutno jasan sto zelis... Sto znaci to "šerati internet preko mikrotika" ?

Da li zelis od mikrotika napraviti AP na koji ce se klijenti kacit bezicno, ili mu klijenti pristupaju ethernetom ...

Opisi detaljnije konfiguraciju ...

I ovo "šerati" zvuci debilno za poludit ... Ali nisi jedini vidia san da pisu debilane poput  "Kancelirat", "Rilizat", "Loudat" ...

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 11:08 (JoeFly).
15 godina
neaktivan

Dakle u mikrotiku imam 1 wlan karticu i 2 lan kartice.

E sad ja želim pustiti int na mikrotik i da preko mikrotika "dijelim" internet s još par kolega preko mikrotika.

Na netu sam pronašao neke upute ali ne radi ... pozz

17 godina

Moras dodati interfejse na bridge (mislim da nemas 2 lan kartice vec 2 eth interfejsa). Moras bridgeat ethernet interfejse sa wireless interfejse. Mikrotik nije dummy router sa kojim samo ukljucis i to radi. Moras ga najprije konfigurirati.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Pomoč u veži dijeljenja interneta

Ovako ja sam stavio sve kartice u bridge i sve sto treba ali sad me zanima (1 wlan i1 enth su u jednom bridgeu, a druga eth je u bridge 2) na bridge 1 sam postavio dhcp server a na bridge 2 sam stavio dhcp clijent da dobijem ip od rutera za adsl ali mi ne dodijeljuje ruter od adsl ip mrežnoj kartici. Dodao sam rute i ništa.  Sad me zanima dali je moguče da dolazi do komflikta pošto ap od adsl ima ip 192.168.1.1 ? na dhcp serveru je drugi ip ali malo sam surfao i vidio da neki imaju na ap-u od adsl ip 192.168.2.1 da nebi došo do komflikta...hvala unaprijed na odg

16 godina

Meni i dalje nije jasna konfiguracija ?

Kako su spojeni ti ljudi s kojima zelis dijeliti internet. Da li se kace na wlan interface ili su putem switcha zakaceni na jedan od ethernet interfaceova ? Da li ste svi u istoj podmrezi ? Zasto si stavio jedan bridge DHCP server a jedan DHCP klijent ?

17 godina
Luka_paw kaže...

Ovako ja sam stavio sve kartice u bridge i sve sto treba ali sad me zanima (1 wlan i1 enth su u jednom bridgeu, a druga eth je u bridge 2) na bridge 1 sam postavio dhcp server a na bridge 2 sam stavio dhcp clijent da dobijem ip od rutera za adsl ali mi ne dodijeljuje ruter od adsl ip mrežnoj kartici. Dodao sam rute i ništa.  Sad me zanima dali je moguče da dolazi do komflikta pošto ap od adsl ima ip 192.168.1.1 ? na dhcp serveru je drugi ip ali malo sam surfao i vidio da neki imaju na ap-u od adsl ip 192.168.2.1 da nebi došo do komflikta...hvala unaprijed na odg

Neeee... drugi eth ti nece vidit wireless i ethernet. Moras ih sve stavit pod jedan bridge, takodjer definiraj IP adresu na jednom od eth portova. Nemoj svugdje stavljat DHCP server, nek ti to bude ruter od t-coma.

I'm going woo woo
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice