Mreža: HowTo share za po doma..

poruka: 3
|
čitano: 1.473
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Mreža: HowTo share za po doma..

preduvijeti:

- imate računala-uređaje (više od jednog, jer tema je share-mreža).

- mali kućni juzer, koji ima internet (a to znači neki modem-router), dok firme imaju svoje admine koji su za to plaćeni :)

- osnovno znanje-razumijevanje terminologije, npr lan-wan, share-permision, user&pass.. i malo volje-želje da to radi kako treba raditi.

 

-os je sporedan, tj mreža je mreža, pravila-univerzalno-isto, win-lin-mac, xp-w7-w10 ali naravno referirat ćemo na w10, aktualna verzija 2020-10-04-h2 x64-hrv (sporedno) + važno, pro, jer home nema mrežni applet-dio, tj namjerna razlika (cijena) tj ono što razlikuje kućne juzere i firme koje mogu imati server-AD.. malo bezobrazno u današnje vrijeme, šteta, no mreža i dalje radi samo je nešto teže doći do nekih opcija-mogućnosti (i možda u nekoj budućnosti to ms omogući i home userima na normalan način). Drugi problem koji se time nepotrebno stvara je korištenje local-lokalnog (na računalu, tad je to računalo 'šef' kao server za mrežu) ili online ms-login accounta-računa kao emaila.. no to ćemo preskočiti :)

 

preambula? .. prije prve točke, nulta :))

tj kad netko slaže računalo, instalira os.. tad je ovo već poželjno znati, tj imati mrežu u planu, jer kao ostale stvari prednost-lakše kad se na vrijeme planira, kasnije može biti spetljano-nepotrebno-teže.

u tom idealnom scenariju juzer zna da će koristiti mrežu, ne samo za internet nego i između računala, za file&print share, tj za sve mrežne fičere koje danas možemo i želimo koristiti, kao nas, kao mediaplayer-dlna, kao storage za fotke-glazbu + svi imamo više od jednog računala, mobač-tablet, školarci, printer itd. i tad je prednost imati 'pravu' mrežu umjesto banalno prespajati printer ili nositi stikić s računala a na računalo b pa problem za mobač itd..

 

tako u nultom trenutku već znamo da ćemo imati recimo 2 računala, recimo moje-radno i ženino-neradno :) ili dječje-gaming ili za učenje-školu, pri čemu je zgodno imati i backup, zajednički storage itd.

-to može biti i neki mrežni NAS, ali cijena-potreba + mogućnosti to ugl ne opavdavaju, odnosno pravila mreže su i dalje ista pa i oni koji imaju nas ili mediacentar i sl. nastave po istim pravilima, tj možda im je još važnije jer tad i nas i ostalo radi onako kako treba, kako mrežni standardi predviđaju (jer je u nasu obično neki linux, mrežni car, os, namjenjen upravo shareu i sl. a time i stroga pravila mreže kao user&pass + permišni koji su ovisni o useru i tome što admin-šef kaže-odluči).

 

-ovaj uvod služi samo tome da već tad znamo što je username+pass.. osnova mreže, tj kad instalirate win u jednom trenu vas pita za ime+online/local.. izaberite lokalno (ili radite po svom, no tad ste zalutali u temu) :)

-kreirajte usera koji će se zvati ''korisnik'' (maštovito?) .. i stavite jednostavan pass, kao ''korisnik123'' (ne mora, tj taj juzer je poseban, automatski je admin i nije restrictan gpo-om o duljini passa i složenosti, ali svaki idući user kojeg kreirate je ovisan o gpo postavkama i mora koristiti odgovarajuće složen pass, što tek kasnije možete mijenjati, ne za vrijeme installa). Sad zamislite da ste tako instalirali 2-više računala, s istim imenom i passom, tad će svaki share raditi bez dodatnog podešavanja sve dok koristite taj user&pass za login na tom-drugom-bilokojem računalu-uređaju.

-razlika, zato ne slušati fahidiote koji ne primjete da je evolucija otišla dalje, nekad su win dozvoljavali svašta, bez passa, bez logina.. sve je bilo otvoreno-dozvoljeno, danas više nije i tad po starom receptu ono što je do jučer radilo ne radi a majstori se muče i ne valja im win10.. dok su pravila i dalje ista, nepromjenjana za mrežu, samo sad i na win10 stroga. Tad po logici osa-sharea ako je osoba logirana kao 'pero' tad ima permišne za 'pero'-usera, share itd i vidi ono što je admin dozvolio 'pero'-useru, dok ne vidi 'stipe', odnosno ako želi koristiti 'stipe'-acc tad treba biti logiran kao 'stipe' i tad nije 'pero' i tad može ono što admin dozvoli 'stipe'-u.. to je elementarna logika-pravilo i razlog za korištenje svojeg username&passa ili jedan zajednički za ukućane, što će upravo kreiran 'korisnik' s passom 'korisnik123' biti..

 

sad doalzimo do točke 1. tj stanje da već imate postojeće računalo i os, time i definirano neko drugo korisničko ime koje i dalje želite koristiti, tj nije kao korak prije jedno-isto korisničko ime i zato je potreban ovaj korak (ili imate AD-server u firmi za autentifikaciju korisnika za čitavu mrežu).

 

1. na računalu ste logirani svojim user&passom, imate admin prava. Želite dati ostalima-mreži neki share (pristup, folder-disk, radije folder, izbjegavati c: ili sys.. radije neka zasebna particija na radnom disku koji služi za storage, nazvat ćemo ga 'Radni disk' i dati mu slovo R: (pod linuxom toga nema nego je naprosto path-mountpoint..). Preporuka raditi s folderom, na tom disku-particij napraviti folder koji ćemo nazvati 'ZaShare'. Nazivi su samoobjašnjivi, kome nisu goto-exit :)..

-desni klik na taj folder, svojstva/properties (zadnje) i zajedničko korištenje (share) tab.. naravo, ne prvi nego dolje-drugi button, dodatno zajedničko korištenje..

slike idu redom, ne žurite .. kad dodajete paziti na tipkanje grupe ili točan naziv usera, tj ako dodajemo u grupu admin-administrators tad pazite na tipkanje, točno +na kraju slovo 's' tj ako dodajet u grupu user-a tad pišete 'users'.. a provjeru kad kliknete button desno mora pronaći grupu na tom računalu (zasivljeno) tj to je naziv vašeg računala npr pc-1-kućni ili što već.. ako ne pronađe tad ste pogrešno natipkali naziv usera ili gupe.

-kvačice-opcije su dovoljno jasne, tj svima možemo dozvoliti-zabraniti, useru dozvolimo nešto, adminu sve.. tj što želimo. Što to znači, pa samo to da prepoznat-autentificiran user+pass ima ta prava, ostali nemaju (pa nisu ni vidljivi na mreži kad browsate mrežu ..).

 

-upravo to sad napravite, tj pozatvarate sve s ok.. i ostali ste u filemanageru (winexplorer)... pošto ste sad dodali mrežni share-folder tek sad će vaše računalo biti vidljivo u mrežnom dijelu .. i upravo taj folder.

-prij toga će vas explorer upozoriti da vam nije uključen share i izbor privatna-javna mreža, desni klik na vrhužuta traka i potvrdite da je to privatna mreža (javna je defalutno zaključano sve, firewall..). Sad kao što vi vidite svoj folder to mogu i ostali na mreži, naravno ako su poznati useri.. i to ćemo sad napraviti u 2. (ali u drugom postu, zbog preglednosti-slika..).

 

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
1 1 hvala 2
15 godina
offline
Mreža: HowTo share za po doma..

2. .. sad kao pro juzeri možete vidjeti korz syspreoperties-managment.. ''ovo računalo' -upravljaj opcije pod desnim klikom na ikonu ili kojim načinom već želite doći do upravitelja računala.

-pod stavkom shares/ vidite folder, možete podešavati permišne .. ukloniti i sl.

-malo niže imate local users & groups.. to nam sad treba, (home juzeri goto next..) :)

 

u grupi users/ vidite trenutno postojeće usere, npr defaultni-disebliran ms-administrator, guest.. i onaj kojim ste logirni.

-sad ćemo dodati ostale usere tj korisnike s ostalih računala na mreži, tj tek tad će oni imati pristup (ili nulta točka, isti user-pass i tad već imaju).

-pa ako se user na drugom računalu zove npr 'pero' napravite uprato to, novi user, pero, .. pogledajte opcije npr isključite da user mora mijenjati pas i uključite da nikad ne ističe ok, izađete i opet možete pregledavati-mijenjati npr user-admin status, pass itd.

-ako vam ne prihvaća pass, tad treba podesiti gpo-strogoću.. u CMD ili run utikpate ''gpedit.msc'' tj isključiti pravila o kombinaciji znakova-složenosti + defaultno 42/90 dana trajanje kad treba izmjena.

** user name i pass moraju biti identični kao s tog drugog računala, ne izmišljeni-slični, tj tad će taj user moći korz mrežu ili neće.

-dodavanje usera obavite za sve usere koje imate po računalima, tad su svi useri poznati tom računalu koje recimo glumi server i to računalo može shareati ostalima (ali ostali to nemaju.. tj isto je potebno na svakom računalu koje želi shareati fileove drugim računalima pa tad sjednete za drugo računalo i napravite isto, tj dodate sve osim već postojećeg lokalnog usera, tj na to drugo dodate 'korisnik' + pass 'korisnik123' koje smo koristili na prvom računalu (ili što već imate za user&pass).

 

taj jedan 'zajednički' je zgodan, tj može se koristiti (praktičnije) nego na svakom dodavati-mijenjati postojeće, npr za mapiranje iz batchskripte (jer win više ne dozvoljava na živo, već objašnjeno ili si pero ili stipe..) tad je lakše na svim računalima dodati tog jednog 'generičkog' usera i pass nego na svima sve.. tj ovisi koliko imate računala i korisnika i što sve želite napraviti ali za sad ne žurite, ima vremena i ne treba pretjerivati-zbrčkati sve..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
1 1 hvala 1
15 godina
offline
Mreža: HowTo share za po doma..

.3 .. razno, npr negdje će explorer uredno browsari mrežu, vidimo računalo, uđemo, vidimo shareani folder i sve radi.. ali ovisno o opremi, router-postavke.. ponekad ne vidimo računala, ne možemo browsati-kliknuti (mada recimo sve radi).. npr ako je promjenjen dhcp-postavke i ako koristite npr dns-googlea kao 8.8.8.8 .. jer tad imena uređaja u mreži ne moraju biti 'vidljiva' tj gw-dns tad ne pokazje na router koji bi to sve znao .. a ako znate ip računala u adresu možete ukucati (npr 192.168.1.1-dalje .. npr .101) i mreža će se otvoriti, radi, samo nema ime računala pa nije browsabilno ili treba refresh-restart itd.

-kad jednom browsate, zgodno je napraviti shortcut.. tj mreža radi, ako je ispravno neovisno vidite li sve, jer previše je mogućih problema-postavka-opcija-smeća, .. da bi sve ispravljali ili razmišljali zašto i kako popraviti.

-pravilo, mrežnu adresu utipkavati po unc-path pravilima, win dva beckslesha, lin 3.. \\računalo-ili-ip\share-folder.. pa ako je ip tog računala npr 192.168.1.101, tad utipkate \\192.168.1.101 + enter.. dok trenutni ip možete vidjeti na routeru ili doći na računalo i provjeriti.. možete ga i pingati-tražiti, možete koristiti wireshark i sl. no to je nepotrebno ili sporedno je kojim načinom, važno da radi.

 

npr može se dodati hosts lista s tim ip-naziv računala i tad je lakše, ali problem ako se promjeni ip, što obično radi dhcp u routeru i ima smisla samo ako ste rezervirali ip ili ako koristite ručno (na svakom uređaju ručno-fixno ip..).

-većini s urednom mrežom, ako nisu već nešto čačkali bi browsanje trebalo raditi, ako ne radi nije privatna mreža i tad je sve isključeno-blokirano ili pogrešan user-pass itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
1 1 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice