Evo ovako, pred par dana odlučio sam povećati brzinu sa 4 Mbit na 10 Mbit. Uz to imam jedan STB za MaxTV tako da sve skupa, linija vuče oko 8-9 Mbit.
E tu sad počinju problemi. Prvi zahtjev za povećanje brzine sam predao sredinom prošlog mjeseca - ništa. Zovem službu, preko telefona mi tip obeća da će srediti do sutra - čekam opet par dana, ništa. Zovem opet, javi se ženska i kaže da je zahtjev storniran jer da linija/parica/što već ne podržava tu brzinu i da nije izvedivo, što je zbunjola jer:
1. Nalazim se max cca 600 m od centrale
2. Kolega koji je 1.5 km od centrale je uredno imao 10 Mbit + MaxTV
Evo što piše u modemu:
Maximum line rate: 20104 kbps (downstream) / 1252 kbps (upstream)
Noise margin: 9.2 dB (downstream) / 13.5 dB (upstream)
Line attenuation: 11.8 dB (downstream) / 6.3 dB (upstream)
Output power: 16.3 dBm (downstream) / 11.6 dBm (upstream)
Dakle tu je ta nekakva teoretska propusnost od oko 20 Mbit što je sukladno onome što mi je tehničar izmjerio prije cca 2 god. I sad zovem ja još jednog tehničara koji mi je pred par dana servisirao MaxTV da provjeri o čemu se radi na što mi je on rekao da je navodno na mojem telefonskom broju uključen HD profil za MaxTV te da mi zbog toga ne može pustiti 10 Mbit. Čudno s obzirom da se to plaća 45 kn mjesečno a ja niti imam, niti sam ikad imao HD televizor pa sam prilično siguran da nemam tu uslugu. Ipak zovem službu da provjere i oni naravno ne vide ništa slično, nemaju pojma o tome, ta usluga nije aktivna za moj račun.
Vrag šalu bere kad pogledam bolje u modem i vidim downstream rate od punih 15 Mbit:
Downstream rate: 15494 kbps
Upstream rate: 1085 kbps
A ja naravno i dalje imam internet od 4 Mbit. Ako MaxTV uzima 4-5 Mbit za sebe to je max 8-9 Mbit, odakle onda još ovih 6 Mbit koji se vuku na liniji?
Izgleda da mi jedino preostaje da odem u T-Centar i pokušam još jednom njih natjerat da pogledaju što se to zapravo dešava jer bih definitivno trebao imati i više nego dovoljno bandwidtha na liniji za tih 10 Mbit interneta, bit će zanimljivo u svakom slučaju, 10 ljudi na 10 mjesta a svako vidi nešto drugo, ali netko je zaribao gadno :)