Zamjena paste na procesoru i integriranoj graf.

poruka: 17
|
čitano: 5.312
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Ovako imam laptop Toshiba satellite l300-21w.

Nedavno sam promijenio pastu na hladnjaku cpu-a i vidio da na hladnjaku ima i dio koji hladi integriranu grafičku ali je pasta na tom dijelu bila potpuno druge boje nego pasta na dijelu za procesor.

Nisam mijenjao tu pastu nego samo na dijelu za procesor i vratio hladnjak. Nakon mjerenja temperature nisam dobio očekivane rezultate. Skinuo sam nekoliko programa za mjerenje temperature i neka srednja vrijednost svih tih mjerenja je:

CPU ( 60 - 100 %) : 55 - 60 °C

CPU ( 20 - 60 %) : 45 - 55 °C

Matična ploča : 60 °C

Prije nekih godinu dana sam samo ispuhao ventilator sa komprimiranim zrakom i imao sam puno manje temperature. Kad je CPU bio 20-60% temperatura je znala biti od 32 - 44 °C.

Pasta koju sam sada koristio http://www.chipoteka.hr/artikl/76184/silikonska-pasta-3-g-silver-termovodljiva . I stvarno sam stavio malu količinu pastu(pola zrna riže) na sredinu i samo spustio hladnjak, znači nisam sam razmazivao pastu.

Zanima me smijem li koristiti pastu za hlađenje integrirane grafičke istu kao i pastu za hlađenje procesora?

Još nešto, bakreni dio hladnjaka koji hladi integriranu grafičku je cijeli prekriven pastom, moram li i ja cijeli dio prekriti pastom prilikom mjenjanja i može li neki savjet kako to izvesti jer očigledno neće biti dovoljno samo staviti pastu na sredinu čipa pošto je bakreni dio na hladnjaku veći od čipa?

Matična ploča Matična ploča
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2014 21:38 (dombo).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Zamjena paste na procesoru i integriranoj graf
dombo kaže...

Nedavno sam promijenio pastu na hladnjaku cpu-a i vidio da na hladnjaku ima i dio koji hladi integriranu grafičku ali je pasta na tom dijelu bila potpuno druge boje nego pasta na dijelu za procesor.

Nisam mijenjao tu pastu nego samo na dijelu za procesor i vratio hladnjak. Nakon mjerenja temperature nisam dobio očekivane rezultate. Skinuo sam nekoliko programa za mjerenje temperature i neka srednja vrijednost svih tih mjerenja je:

Prije nekih godinu dana sam samo ispuhao ventilator sa komprimiranim zrakom i imao sam puno manje temperature. Kad je CPU bio 20-60% temperatura je znala biti od 32 - 44 °C.

Pastu koju sam sada koristio

Nedavno sam promijenio pastu na hladnjaku cpu-a i vidio da na hladnjaku ima i dio koji hladi integriranu grafičku, ali je pasta na tom dijelu bila potpuno druge boje nego pasta na dijelu za procesor.

Pasta koju sam sada koristio http://www.chipoteka.hr/artikl/76184/silikonska-pasta-3-g-silver-termovodljiva . I stvarno sam stavio malu količinu pastu(pola zrna riže) na sredinu i samo spustio hladnjak, znači nisam sam razmazivao pastu.

Zanima me smijem li koristiti pastu za hlađenje integrirane grafičke istu kao i pastu za hlađenje procesora?

Još nešto, bakreni dio hladnjaka koji hladi integriranu grafičku je cijeli prekriven pastom, moram li i ja cijeli dio prekriti pastom prilikom mjenjanja i može li neki savjet kako to izvesti jer očigledno neće biti dovoljno samo staviti pastu na sredinu čipa pošto je bakreni dio na hladnjaku veći od čipa?

MX2 koristi za grafu i smijes je koristit di oces (cpu/gpu) kako se stavlja pogledaj na youtubu

Sad sam pogledao tvoj link nikako tu pastu na bakar!!!

Regen Servis Reball Akcija 250kn
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2014 21:42 (Mezethys).
12 godina
neaktivan

silikonske paste ne idu na bakrene coolere

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa ne mogu vjerovat da su mi u chipoteki onda tako uvalili. Lijepo sam im objasnio za što mi treba. I trgovac mi je ponudio ovu i još jednu jeftiniju, pa reko nije grof cicija pa uzeo ovu "skuplju" malo više od 20 kn sam platio.

Može neki savjet koju onda da uzmem za cpu i koju za integriranu grafičku?

Dugačak je prvi post pa ne znam jeste sve čitali, ali da napomenem da se radi o laptopu.

14 godina
neaktivan

Sada čitam još o tome i možda mi je hladnjak na gpu bio prekriven thermal padom. Šteta što nisam uslikao kad sam rastavio.

Ali što ako je bio taj thermal pad, može li se umjesto njega staviti termalna pasta i koja se termalna pasta koristi za bakrene hladnjake?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
dombo kaže...

Ovdje treba uočiti bitnu stvar!, "pasta" na integrÎranoj grafici na MB na sebi nema "pastu" nego termalni pad!

Dakle navedeni pad zamjeniti novim, heatsink na mjestu gdje naliježe a CPU i GPU nanijeti kvalitetnu pastu, ne previše nego kako si gore naveo; normalnu kolićinu ravnomjerno rasporediti po CPU, GPU i mjestima heatsinka kojima naiježu na iste.

Dakle oprez!, mnogi samozvani iskusni meštri spalili su stotine MB time i laptopa jer isti ti tzv. stručnjaci radili su čišćenje, mijenjanje paste, pa i refolow a da nisu znali da postoji i čemu služi termalni pad?!, nanijeli bi SAMO pastu i integrirka ili čitava MB pregrijavali bi se i vrlo brz otisli u vjecna lovista! Zato još jednom savjetujem ne dajte laptop na čišćenje svakom u ruke, je to u neku ruku trivijalna radnja ali ipak neke stvari treba imati i znat!

Ako zatrebate savjet moze na PM.

6 znao sam svrhu thermal pada:
1 nisam znao svrhu thermal pada:
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2014 3:46 (Hardwhelper!!!).
14 godina
odjavljen

Ravnomjerno rasporediti? Molim te, samo na sredinu se stavi veličine kuhanog zrna riže (CPU), a na GPU mora ići više s obzirom da se i više grije (barem na desktop računalu).

1 4 hvala 0
13 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...
dombo kaže...

Ovdje treba uočiti bitnu stvar!, "pasta" na integrÎranoj grafici na MB na sebi nema "pastu" nego termalni pad!

Dakle navedeni pad zamjeniti novim, heatsink na mjestu gdje naliježe a CPU i GPU nanijeti kvalitetnu pastu, ne previše nego kako si gore naveo; normalnu ko:lićinu ravnomjerno rasporediti po CPU, GPU i mjestima heatsinka kojima naiježu na iste.

Dakle oprez!, mnogi samozvani iskusni meštri spalili su stotine MB time i laptopa jer isti ti tzv. stručnjaci radili su čišćenje, mijenjanje paste, pa i refolow a da nisu znali da postoji i čemu služi termalni pad?!, nanijeli bi SAMO pastu i integrirka ili čitava MB pregrijavali bi se i vrlo brz otisli u vjecna lovista! Zato još jednom savjetujem ne dajte laptop na čišćenje svakom u ruke, je to u neku ruku trivijalna radnja ali ipak neke stvari treba imati i znat!

Ako zatrebate savjet moze na PM.

Meni inace mx2 pasta drzi puno nize temp nego thermal pad a i koliko sam vidio kod nas ga i nema bas.Narucio sam s ebay-a ali su uzas ako neko zna s ebaya uk ima jedan dobar prodavac kojemu su stvarno kvalitetni thermal pad-ovi.

13 godina
neaktivan
Mezethys kaže...
Hardwhelper!!! kaže...
dombo kaže...

Nedavno sam promijenio pastu na hladnjaku cpu-a i vidio da na hladnjaku ima i dio koji hladi integriranu grafičku ali je pasta na tom dijelu bila potpuno druge boje...

Dakle navedeni pad zamjeniti novim, heatsink na mjestu gdje naliježe a CPU i GPU...

Meni inace mx2 pasta drzi puno nize temp nego thermal pad a i koliko sam vidio kod nas ga i nema bas.Narucio sam s ebay-a ali su uzas ako neko zna s ebaya uk ima jedan dobar prodavac kojemu su stvarno kvalitetni thermal pad-ovi.G

Kažeš citiram "meni inace mx2 pasta drzi puno nize temp nego thermal pad...", poštovani kolega!, ne znam koji dio mog gornjeg posta ti nije jasan?   gdje ide pasta ide pasta a gdje ide pad ide adekvatan pad! U tom i jest poanta neke stvari treba imati i znati, uz duzno postovanje ali ako ne znas takove osnove samo mozes nastetiti hardveru, u tom slucaju savjetujem ti prepusti posao onom tko zna sto radi!

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2014 3:42 (Hardwhelper!!!).
14 godina
odjavljen
Ti imaš problema sa egom.
Thermal pad je samo alternativa pasti, ali TP slabije provodi toplinu od paste, ali je puno jednostavnije i brže staviti TP nego pastu.

2 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Deawood kaže...
Ti imaš problema sa egom.
Thermal pad je samo alternativa pasti, ali TP slabije provodi toplinu od paste, ali je puno jednostavnije i brže staviti TP nego pastu.

Kolega bez uvreda MOLIM!, prouči materiju, ispeci pa reci, nije u pitanju moj ego nego tvoje površno znanje!

Drugim rijecima tvrdiš da proizvođači kao tvorničku/prvu ugradnju koriste termalne padove zato sto su kako ti kazes; loša i skuplja alternativa?

Alternativu (pastu) je nakon čišćenja i "zamjene paste" neadekvatno stavio kolega i vidi gore u postu koliko je visoke temperature dobio nakon zamjene paste "na svoj nacin", znatno više no u totalno prašinom zapušenom laptopu!   

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2014 11:05 (Hardwhelper!!!).
12 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Ravnomjerno rasporediti? Molim te, samo na sredinu se stavi veličine kuhanog zrna riže (CPU), a na GPU mora ići više s obzirom da se i više grije (barem na desktop računalu).

hladnjak rasporedi pastu ravnomjerno...nije bitna količina,glavno je da pokrije cijeli IHS kad ju hladnjak rasporedi...

14 godina
odjavljen
kivic15 kaže...
Deawood kaže...

hladnjak rasporedi pastu ravnomjerno...nije bitna količina,glavno je da pokrije cijeli IHS kad ju hladnjak rasporedi...

Pa znam, ali koliko vidim da je on napisao da je treba sam čovjek razmazati. Barem sam tako ja skužio, ako sam krivo skužio, sorry.

Koliko donekle jest bitna, nemogu baš staviti pola tubice, a i nemogu staviti toliko da je ima.

Linus preporučuje 'veličine kuhanog zrna riže'.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2014 13:33 (Deawood).
13 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...
Mezethys kaže...
Hardwhelper!!! kaže...
dombo kaže...

Nedavno sam promijenio pastu na hladnjaku cpu-a i vidio da na hladnjaku ima i dio koji hladi integriranu grafičku ali je pasta na tom dijelu bila potpuno druge boje...

Dakle navedeni pad zamjeniti novim, heatsink na mjestu gdje naliježe a CPU i GPU...

Meni inace mx2 pasta drzi puno nize temp nego thermal pad a i koliko sam vidio kod nas ga i nema bas.Narucio sam s ebay-a ali su uzas ako neko zna s ebaya uk ima jedan dobar prodavac kojemu su stvarno kvalitetni thermal pad-ovi.G

Kažeš citiram "meni inace mx2 pasta drzi puno nize temp nego thermal pad...", poštovani kolega!, ne znam koji dio mog gornjeg posta ti nije jasan?   gdje ide pasta ide pasta a gdje ide pad ide adekvatan pad! U tom i jest poanta neke stvari treba imati i znati, uz duzno postovanje ali ako ne znas takove osnove samo mozes nastetiti hardveru, u tom slucaju savjetujem ti prepusti posao onom tko zna sto radi!

sve je meni jasno kolega fkt sam dosta vec u poslu sa servisom lapa plejka i toga i rezultati s pastom s puno bolji ako se pravilno stavi.To sto kazes sta ih tvornica stavlja zato zavrsi toliko laptopa na reballu samo u 10-om mj sam ih reballao preko 20 toliko o thermal padu.

Ali eto ne zelim sad da tu raspravljamo kolega svako ima svoje misljenje cijenim tvoje ali ja jos mi se niko nije zalio da su mu temp banani a koristio sam mx2.Ali ova rasprava se moze otegnut beskonacno stoga ko voli nek izvoli svako radi na svoj nacin.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2014 14:11 (Mezethys).
12 godina
neaktivan
Deawood kaže...
kivic15 kaže...
Deawood kaže...

Pa znam, ali koliko vidim da je on napisao da je treba sam čovjek razmazati. Barem sam tako ja skužio, ako sam krivo skužio, sorry.

Koliko donekle jest bitna, nemogu baš staviti pola tubice, a i nemogu staviti toliko da je ima.

Linus preporučuje 'veličine kuhanog zrna riže'.

da,zrno riže je ok,ali sve preko toga je nepotrebno....

14 godina
odjavljen

Pa, ako je više onda će biti debeli sloj i neće dobro toplina prolaziti.

Ja jednostavno stavim jako tanku vertikalnu liniju zato jer se tamo nalazi čip.

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Mezethys kaže...
Hardwhelper!!! kaže...
Mezethys kaže...
Hardwhelper!!! kaže...
dombo kaže...

sve je meni jasno kolega fkt sam dosta vec u poslu sa servisom lapa plejka i toga i rezultati s pastom s puno bolji ako se pravilno stavi.To sto kazes sta ih tvornica stavlja zato zavrsi toliko laptopa na reballu samo u 10-om mj sam ih reballao preko 20 toliko o thermal padu.

Ali eto ne zelim sad da tu raspravljamo kolega svako ima svoje misljenje cijenim tvoje ali ja jos mi se niko nije zalio da su mu temp banani a koristio sam mx2.Ali ova rasprava se moze otegnut beskonacno stoga ko voli nek izvoli svako radi na svoj nacin.

Poštovani kolege!, prije nego argumentiram gore navedeno u postovima; pasta VS pad i demantiram vaše stavove, želim vam se zahvaliti na tolikom trolanju, nastojim iskreno pomoći ali očito to nekome ne odgovara i demantira toliko prozaično!

Da pojasnim:

• Na mjestima gdje je prije bila termalna pasta na isto mjesto nanosimo novu što kvalitetnu termalu pastu u ravnomjernoj količini po dodirnoj površini (dakle dostatno paste okvirno količina reda veličine zrna riže), pasta služi za popunjavanje nedostataka loše obrađenih dodirnih povšina, popunjava ih i tako poboljsava odvođenje topline.
  • Na mjestima gdje je razmak između dodirnih ploha procesora i hladila po nekliko mm zasigurno nije dovoljna ni čitava tuba paste!, u takovoj situaciji gdje su zazori izmđu ploha nekoliko mm ne nanosimo "tubu" paste (kontra efekt) već koristimo termalne padove koji se rade i razlikuju  kako u dimenzijama, materijalu izrade i sposobnosti termalne vodljivosti!

Laptop MB (CPU&GPU) Laptop MB (CPU&GPU)
VGA aftermarket cooler VGA aftermarket cooler
VGA temp VGA temp
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2014 0:20 (Hardwhelper!!!).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice