Vodeno hladjenje problem

poruka: 16
|
čitano: 3.385
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Vodeno hladjenje problem

Pozdrav svima imam problem sa vodenim hladjenjem procesor mi se grije puno u odnosu na prije u pitanju je amd fx 8350 procesor koji radi na 4.10 ghz stock nije oc nit nista, na idle mi je temp oko 40-42 stepena a kad igram igrice koje recimo uzimaju 40-50% procesora temp mi ide do 55-60 stepeni kad recimo igram igrice koje uzimaju i do 80% procesora tipa The Division procesor ide 60-62 stepena ali sa obzirom da sad nisu velike temperature podnosljivo je ali kad bude ljeto onda necu moci igrati igrice jer ce vjerovatno tada temperatura se popeti na 70 stepeni sto je jako lose, redovno cistim pc , mjenjam termalnu pastu i sve sam pokusavao i nista, sada me zanima da li je moguce da je tecnost nekako isparila i ima manjak tecnosti u hladjenju i da li se to moze promjeniti, ako moze koja tecnost se sipa u njega i koliko tecnosti treba i kako se mjenja, u pitanju je ovo vodeno hladjenje https://www.thermaltake.com/Cooling/Liquid_Cooler_/All_in_One/C_00002457/Water_3_0_Extreme_S/design.htm .

0 0 hvala 0
16 godina
Vodeno hladjenje problem

ja bih rekao da je pumpa otisla, a sad watercooling znalci neka potvrde ili daju drugo misljenje

ako imas garanciju, odnesi na servis

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Vodeno hladjenje problem

Nisu to opasne temperature za procesor,doduše neznam koji je limit fx-a... a ako je postao topliji nego prije probaj usisati/očistiti hladnjak i ponovno staviti termalnu pastu,mozda dodati još koji vent u kučiste za bolji protok zraka.

IIII
17 godina
Vodeno hladjenje problem

Max sigurna temperatura je 61C, prema info sa AMD stranice.

Može biti da nešto ne štima sa hlađenjem, pa provjeri stanje.

Također, možeš se "pogirati" i undervoltati procesor, odnosno nešto smanjiti napon (nisam siguran koliki je default napon 1.325 ili 1.375V, različiti info na netu).  Instaliraj HWINFO i on će ti pokazati COREVID.

Ako si nedavno promijenio pastu, dobro postavio hladnjak, onda ili ti treba jače hlađenje ili nešto smanji napon. Pogledaj u BIOS-u sekciju za napon procesora i smanji za jednu vrijednost i testiraj stabilnost sa PRIME95, ako je stabilan recimo 30 min bez greški, onda smanji za još jednu vrijednost i ponovi test stabilnosti. Uradi tako nekoliko puta sve dok ti PRIME95 ne izbaci grešku ili dobiješ BSOD, nakon toga vrati na zadnju vrijednost napona na kojoj ti je prime95 bio stabilan. Undervoltanjem možeš smanjiti temperature za 5-6+ C.

Ja sam svog Phenoma  965 sa defaultnih CoreVid 1.4v~ VCore 1.367v smanjio na CoreVid 1.2750v~VCore 1.264v.

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.4.2019 0:54 (boxer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
gamergtx kaže...

Pozdrav svima imam problem sa vodenim hladjenjem procesor mi se grije puno u odnosu na prije u pitanju je amd fx 8350 procesor koji radi na 4.10 ghz stock nije oc nit nista, na idle mi je temp oko 40-42 stepena a kad igram igrice koje recimo uzimaju 40-50% procesora temp mi ide do 55-60 stepeni kad recimo igram igrice koje uzimaju i do 80% procesora tipa The Division procesor ide 60-62 stepena ali sa obzirom da sad nisu velike temperature podnosljivo je ali kad bude ljeto onda necu moci igrati igrice jer ce vjerovatno tada temperatura se popeti na 70 stepeni sto je jako lose, redovno cistim pc , mjenjam termalnu pastu i sve sam pokusavao i nista, sada me zanima da li je moguce da je tecnost nekako isparila i ima manjak tecnosti u hladjenju i da li se to moze promjeniti, ako moze koja tecnost se sipa u njega i koliko tecnosti treba i kako se mjenja, u pitanju je ovo vodeno hladjenje https://www.thermaltake.com/Cooling/Liquid_Cooler_/All_in_One/C_00002457/Water_3_0_Extreme_S/design.htm .

Ma meni su godinama te temperature i sve ok.

Dobro po ljeti je isto oko 60 C i nešto nije 70 C.

15 godina
protjeran
Vodeno hladjenje problem

Vrlo vjerojatno pumpa postepeno odlazi, kad ode znat ces :)

Moj PC  
2 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
gamergtx kaže...

Pozdrav svima imam problem sa vodenim hladjenjem procesor mi se grije

a jesi li naštelao voltaže za pumpu, ventove u biosu matične? na mojem vodenom sam imao slične temperature dok nisam fino naštelao voltaže/temp...

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobe...
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.4.2019 14:08 (Louis Pluto).
6 godina
protjeran
Vodeno hladjenje problem

da je pumpa otisal procesdor bi se u igricama i cak mozda i na idle-u pregrijao i ugasio isto i kao sa obicnim kulerom ako neradi vent pregrije se,sam sam IO od vodenog je toliko mal i cisti blok znaci bez finova,odma bi se pregrijao,nevjerujem da je pumpa,prije da ti je mozda termalna pasta ostarjela i pocinjjese krutiti ili ti je sam radijator od vodenog pun prasine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
HCgamingCRO kaže...

da je pumpa otisal procesdor bi se u igricama i cak mozda i na idle-u pregrijao i ugasio isto i kao sa obicnim kulerom ako neradi vent pregrije se,sam sam IO od vodenog je toliko mal i cisti blok znaci bez finova,odma bi se pregrijao,nevjerujem da je pumpa,prije da ti je mozda termalna pasta ostarjela i pocinjjese krutiti ili ti je sam radijator od vodenog pun prasine.

Cesto pumpa ne ode odma nego prvo gubi okretaje dok skroz ne stane, onda naravno ne moze hladit cpu ni u idle-u..

6 godina
protjeran
ansha kaže...
HCgamingCRO kaže...

Cesto pumpa ne ode odma nego prvo gubi okretaje dok skroz ne stane, onda naravno ne moze hladit cpu ni u idle-u..

radi tih stvari mi je jednostavno draze dati i mozda 100 eura za neki odlicni air cooler,puno manje problema kasnije i samo odrzavanje kompa puno jednostavnije i brze...eto, ja bi jedino oso na vodeno da imam neki threadriper ili neki xeon ali ko voli nek izvoli...

8 godina
neaktivan
ansha kaže...

ne mora biti to, automatske postavke na mojoj ploči su totalno razhebane, temperature su išle i preko onoga što je napisao sve dok nisam ručno podesio, ukoliko je vodeno novo, prvo nek ga naštela u soft/biosu ploče, ako je prije radilo dobro a sad ne čak i onda je moguće da je radio flash biosa koji je nešto shebao ili slično...

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.4.2019 21:45 (Louis Pluto).
9 godina
neaktivan

nemam softver za ovo vodeno hladjenje barem ga nisam nasao da radi, u biosu sam podesio ono sto se moze podesiti a to je da stavim manuelno ili full automatski da rade ventilatori, ja sam stavio manuelno i nastimao ssam kad se povecava temp da se povecavaju i broj obrtaja rpm na ventilatorima odnosno kad predje preko 45 stepeni tada radi max ventilatori, sa voltazom nisam nista pokusavao i pumpa uvjek radi na max tako sm nastimao sad da li neko ima neki softwer sa podesavanje nek posalje da skinem i probam.

8 godina
neaktivan
gamergtx kaže...

nemam softver za ovo vodeno hladjenje barem ga nisam nasao da radi, u biosu sam podesio ono sto se moze podesiti a to je da stavim manuelno ili full automatski da rade ventilatori, ja sam stavio manuelno i nastimao ssam kad se povecava temp da se povecavaju i broj obrtaja rpm na ventilatorima odnosno kad predje preko 45 stepeni tada radi max ventilatori, sa voltazom nisam nista pokusavao i pumpa uvjek radi na max tako sm nastimao sad da li neko ima neki softwer sa podesavanje nek posalje da skinem i probam.

ako je tako onda imaš hardverski problem s vodenim hlađenjem kako su ti ljudi već ranije rekli, softver za podešavanje traži kod proizvođača ploče ili vodenog

9 godina
neaktivan

ne radi softwer zato sto nemam onaj kabal za usb sto ocitava vec imam samo od pumpe i 2 ventlatora kablove i to je to zato nece ocitati program pa sam podesio u biosu da radi na odredjenom broju rpm zavisno od temperature.

14 godina
Vodeno hladjenje problem

Gdje kupit pumpu za vodeno hladjenje u HR.

Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.5.2019 23:26 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ja sam našao samo pump/res od Thermaltakea koji koristim u Instaru. Ostalo najbliže EK Slovenija ili Caseking.de

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice