Ostatak recenice je ok, medjutim, pred dostavljacem otvarati paket.... Vec smo utvrdili da je to dobra volja dostavljaca, nikako njegova obaveza, ili tvoje pravo.
A tvoje pravo nije iz vise razloga, redom:
Ako je placanje pouzecem, sve dok ne platis i potpises preuzimanje ti NISI vlasnik tog paketa, znaci, nemas ga pravo otvoriti.
Ako je placeno unaprijed, jesi, paket je tvoj, no, sve dok ne potpises da si ga preuzeo, nije tvoj, on je odgovornost dostavljaca
vidi, kad naručujem paket iz primjerice alzashopa, svaki put mi posebno napominju da prilikom dostave provjerim sadržaj paketa i je li oštećen i ukoliko mi dostavljač to ne dopusti, da odbijem preuzeti paket
kad god sam se pozvao da to, dostavljač bi prevrnuo očima i dopustio mi da pregledam paket, pretpostavljam da alza i druge trgovine obavijeste i dostavnu službu da će paket biti pregledan
tako da ne znam gdje je to utvrđeno i tko je to utvrdio, ali ja svaki put pregledam paket, osim kad mi klinci naručuju pizdarijice sa aliexpressa
primjer, hp je uveo mogućnost pregleda paketa čak i prije plaćanja otkupnine, zbog čestih prevara s ciglom u paketu - link
zašto misliš da se paket nemere pregledat i bez otkupnine da se provjeri šteta?
isto tako zakon o poštanskim uslugama, u članku 36. kaže da davatelj poštanske usluge može otvoriti i pregledati sadržaj paketa uz pristanak pošiljatelja ili primatelja
znači postoji i zakonska pretpostavka da se paket može otvoriti i pregledati, bez obzira jel to obavezno ili ne, uostalom kad mi ne dopusti pregled, ja odbijam primiti ga i obavještavam trgovinu
par puta kad se to i dogodilo, sljedeći put je dostavljač bez problema pričekao provjeru
Upravo tako.
Prošao ovo više puta i stvarno ovisi o dobroj volji dostavljača.
Nedavno mi je nešto stiglo pouzećem i pitam mogu li otvoriti paket da vidim je li unutra ono što treba biti, lik odgovara: "može kada potpišete i platite", ja kažem ok i što ako nakon toga otvorim i unutra je cigla? Odgovor: "ništa onda ćete ispuniti obrazac za reklamaciju pa će to nadležni pogledati i kad se riješi vratimo vam novce".
čak je i to je sasvim redu, bitno je da u prisutnosti dostavljača utvrdim eventualnu štetu, prije ili nakon potpisivanja, jer kad jednom potpišem i odnesem ga doma vrlo je teško dokazati da nisi ti taj kojem je paket ispao na putu do doma