Trazim PCI-e card sa SATA 3 inputima

poruka: 9
|
čitano: 2.210
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Imam Asus P5K-E maticnu plocu koja ima SATA 2 prikljucke koji su ograniceni na nekih 300MB/s. Htio bih kupiti SATA 3 SSD (recimo Samsung 850 Pro) koji moze dosegnuti brzine od preko 500MB/s, pa razmisljam nadograditi maticnu plocu PCI-E karticom koja bi imala SATA 3 prikljucke.

Da li mi netko moze preporuciti jednu takvu karticu?

0 0 hvala 0
15 godina

Nepotrebno. Samsung SSD imaju tzv. Rapid mode rada koji uzima od 1 do 8 GB RAM-a u koji stavlja fajlove koji se najčešće koriste tako da SSD radi 10 puta brže nego inače. Ujedno takav način keširanja fajlova štedi i SSD jer smanjuje količinu pisanja u ćelije.

http://www.bug.hr/forum/topic/benchmark/top-hddssd-benchmark--bughr/82602.aspx?page=4

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.1.2015 21:56 (phoenix2003).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: Trazim PCI-e card sa SATA 3 inputima
phoenix2003 kaže...

Nepotrebno. Samsung SSD imaju tzv. Rapid mode rada koji uzima od 1 do 8 GB RAM-a u koji stavlja fajlove koji se najčešće koriste tako da SSD radi 10 puta brže nego inače. Ujedno takav način keširanja fajlova štedi i SSD jer smanjuje količinu pisanja u ćelije.

http://www.bug.hr/forum/topic/benchmark/top-hddssd-benchmark--bughr/82602.aspx?page=4

Hm, trenutno imam 4GB (2x2GB) i task manager pokazuje 66% u Memory stupcu. Da bih ovo imalo smisla, morao bih uzeti jos 2x2GB sticka za SSD cache. Razmislit cu.

17 godina
Šime kaže...

Imam Asus P5K-E maticnu plocu koja ima SATA 2 prikljucke koji su ograniceni na nekih 300MB/s. Htio bih kupiti SATA 3 SSD (recimo Samsung 850 Pro) koji moze dosegnuti brzine od preko 500MB/s, pa razmisljam nadograditi maticnu plocu PCI-E karticom koja bi imala SATA 3 prikljucke.

Da li mi netko moze preporuciti jednu takvu karticu?

Problem je što (pretpostavljam) Samsung ide kao sistemski disk?

Adapter mora imati svoj BIOS (biti bootabilan) i mislim da ti je cijela priča preskupa. A u normalnoj praksi realnu razliku između SATA 2 i 3 nećeš primijetiti.

15 godina

Mislim da će dobro raditi i sa 4GB RAM-a. Samsung kaže da je minimalno potrebno 1,5 GB. Ukoliko i kupiš RAM to ti je opet ulaganje u budućnost kao i SATA3 SSD.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Razliku u SATA 2/3 nećeš primjetiti, pogotovo jer su to peak brzine diskova a ne stalne na kojima rade a i kao što kolega kaže, bootabilni SATA3 kontroler bi te došao skuplje nego neki malo jeftiniji SSD i nova ploča sa SATA3.

My name is Legion... For we are many!
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

-jeftiniji kontroleri osim što nemaju mogućnost boota su ugl sporiji, bačen novac..

.. jeftinije je kupiti novu MBO nego kontroler (usput dobiti ostale điđe '3' sata-usb.. ).

(loš plan/ideja za ubrzavanje računala) .. btw, to je DDR2, sama cijena u trgovinama je takva da kupiš noviju MBO i RAM samo za cijenu starijeg RAMa, kontroler ti je tad for free..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.1.2015 23:17 (ihush).

1 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

-jeftiniji kontroleri osim što nemaju mogućnost boota su ugl sporiji, bačen novac..

.. jeftinije je kupiti novu MBO nego kontroler (usput dobiti ostale điđe '3' sata-usb.. ).

(loš plan/ideja za ubrzavanje računala) .. btw, to je DDR2, sama cijena u trgovinama je takva da kupiš noviju MBO i RAM samo za cijenu starijeg RAMa, kontroler ti je tad for free..

Ma realno bi trebalo to napraviti kad "skuca" pare za sve - MBO, CPU, RAM...

Ovako je sve lagano neisplativo, a dobit nije neka osim u sintetici.

16 godina
Old Iggy kaže...
--

Ovako je sve lagano neisplativo, a dobit nije neka osim u sintetici.

- često baš katastrofa od performansi.. slabije nego noramalan SATA2 kontroleer u chipsetu.. (jer prolazi kroz pci.. + kvaliteta drivera i samog chipa). Tako da ni sintetika ne profitira. Možda su današnji modeli bolji, ali sumnjam.. osim skupljih modela a tad opet cijena..

u ovoj temi, kad se razmišlja i o dodavanju RAMa, komplet novog (MBO+CPU+RAM) je jeftinije nego samo ovih par dodataka na staro, ostaje staro i može sutra crknuti (garancija)  pogotovo ako se starije proda ili se poželi neko drugo pojačanje..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice