Pozdrav. Imam Laptop asus k72jt. svakih 20 do 30 sekundi čujem neko škljocanje hard diska... da li je to normalno, posto se nije čulo kad je laptop bio nov.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Škljocanje kao riža ili vise kao citanje podataka?
meni to zvuči ko preagresivna energy managment opcija u firmware-u HDDa. Čini mi se da sam negdje čitao da od nje 'boluju' neki WD diskovi za laptope.
Uglavnom to je zvuk koji radi glava za čitanje dok se parkira i osim što se čuje nebi trebalo biti nikakvih posljedica.
S druge strane, jedan moj (pra)stari disk je nakon par godina korištenja počeo kloptat-škljocat i dok je to radio sve bi se smrzlo na kompu. Nakon nekog vremena je otišao u vječna lovišta, pokoj mu u duši.
Dakle, ako osim škljocanja nema nikakvih drugih simptoma (provjeri ga npr sa HD tune pro ili sličnim alatom da vidiš stanje SMART-a) sve ti je ok.
Ako ima nekih drugih problema, vrijeme je za full backup i reklamaciju dućanu gdje si ga kupio.
Da ... prvo updateaj firmware, stavi najvnoji verziju ako već nemaš i onda pogledaj kakvo je stanje sa nekim programom koji podržava SMART.