Pozdrav, imam problema sa ram memorijom.**
Igrajući Hitman (originalni preko steam-a), igra se smrznula, nije više radila
niti jedna komanda (alt + f4, crtl+alt+delete, alt+tab, windows key itd.) te je došlo do
glasnog šuma iz zvučnika. Budući da na kučištu nemam reset tipku, ugasio sam PC držajući
power button. Od onda se PC više nije htio uplaiti, odnosno nije bilo POST-a na ekranu
(ventilatori se vrte, ledice sve rade). Zamijenio sam ram pločicama mjesta i od onda je bilo, sve je
radilo uredno.
Nakon par sati sam opet pokrenuo igru i opet usred igre nakon izvjesnog
vremena (procjena jedan sat), frezze i ne rade komande. Ugasim PC na isti način kao i prije
i onda je uslijedio malo veći problem. Probao sam zamjeniti pločice ko prije ali nije radilo,
pa sam probao samo s jednom i onda je proradilo. Probao sam opet s ovje, ne radi. Probao sam
samo s drugom, ne radi, znači radi samo ona prva kad je solo unutra (ali ne i oba dvije).
Napravio sam update UEFI-a i pod ram postavkama sam postavio XMP profil, te su oba dvije
radile bez problema.
Zatim sam krenuo igrati neke druge igre, bilo da su CPU ili GPU bound,
te u isto vrijeme provjeravati kakve su temperature na GPU i CPU. Temperature su bile ok,
tako da problem sigurno nije s pregrijavanjem i sl. Pokreno sam Hitmana, sad već po treći
put, i opet ista priča kao prije (znam da nisam smio, ali sam pretpostavio da s ažuriranim
UEFI-em nebi smjelo biti problema). Ovaj put su se Windowsi javili te sam ostavio negjde,
na sat i pol da obavljaju diagnosticiranje diska (bio je windows znak i pisalo je Diagnosis
drives ili tak nešto, nakon toga crni ekran). Nakon tih otprilike sat i pol sam ugasio komp,
te su se windowsi javili s sučeljem za oporavak (bile su i mogućnosti za resetiranje i nastavak
na PC, niti jedna od njih nije pokazala koristan rezultat). Obabrao sam vraćanje na stariju
verziju, te se sustav vratio na verziju od prije tri dana te je tom prilikom bio deinstaliran
jedan od Microsoft Visual C++ Redistributable (ne smjećam se koja verzija).
**Ovaj dio vas vjerojatno najviše zanima. Od onda radi samo jedna pločica rama i to
na bilo kojem slotu, dok druga ne radi na koji god slot da ju stavim. U paru također ne
rade, odnosno ne mogu dobiti POST ekran. Prilikom ne dobivanja POST-a, CPU ventilator se
ponaša malo čudnije, odnosno zavrti se na malo jače na par sekundi (iako se po defaultu uvijek
malo jače zavrti na sekundu dvije dok upalim PC), pa se vrati na normalno, pa se opet vrati
na malo jače itd. Ostavio sam PC da se vrti tak negdje oko 45 minuta, ali
nije bilo POST-a. Dakle sa jednom od poločica rama sve radi uredno.
Da osposobim drugu RAM pločicu sam probao sljedeće, ali bez uspjeha:
- Postavljanje UEFI-a na default
- Ažuriranje UEFI-a
- Maknuo sam CMOS bateriju da se isprazni, te vratio natrag
Uzrok je pretpostavljam Hitman, ali evo potrudio sam se dati čim potpuniju
informaciju tu vama na forumu pa se nadam da možete zaključiti gdje se nalazi rješenje
problema. Sepcifikacije možete pogledati pod moj PC.