Sinoć iza ponoći puknula mi je Internet veza. Kako obično postupak ide, restartao sam ruter, iako mi je u tom trenutku Wireless radio bez problema. Restart nije pomogao, Wireless je i dalje radio, no nisam mogao na Internet putem mrežnog kabla spojenog na PC.
Ušao sam u Network Sharing Centar i tamo je stajala poruka kako sam spojen na Neidentificiranu mrežu. Pomislio sam da je možda kabl prestao funkcionirati, pa sam stavio jedan potpuno nov. Međutim, problem je ostao, a sada više niti ne prikazuje da sam uopće spojen na PC.
Da bi dodatno provjerio kako sve funkcionira s Internetom, ruterom i mrežnim kablom, sve sam spojio na laptop i tu sve radi kako bi trebalo.
Dolazim time do zaključka kako se moguće pokvario LAN adapter koji je na PC-u integriran s matičnom pločom.
Obzirom da se nikad nisam suočavao s ovakvim problemom, zamolio bih za savjete, što se može učiniti, kakve su mi opcije.
Operativni sustav je Windows 8.1.
Unaprijed zahvaljujem.
Problem mrežni adapter PC
- poruka: 24
- |
- čitano: 6.492
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
vrlo mala sansa da je bez grmljavine i strujnog udara crkla mrezna.
poruka je u slucaju npr reseta routera, poznata mreza je npr work i home ostalo je nepoznato. To bi znacilo da nije kvar. Odspojis kabel gledaj lampice i spoji kabel. Ako lampice svijetle npr zeleno to je OK.
provjeri modem liniju DSL lampicu... Najvjerojatnije je operater resetirao ili updateao.ponekad samo treba prijaviti ...

Kažem, sve je radilo normalno, do negdje oko pola 1 ujutro, odjednom nisam mogao na net. Interesantno, lampica za lan, kad mrežni kabl spojim na ruter se odmah uključi, no nema pristupa netu. Iz tog razloga mislim da je taj mrežni adapter na matičnoj ploči otišao.
Kupio bih si PCI mrežnu karticu, da li moram gledati na kompatibilnost ili može bilo kakva? Našao sam u linksu za 40-tak kuna.
http://www.links.hr/?naziv=mrezna-kartica-pci-tp-link-tf-3239dl-10-100mbps-za-zicnu-mrezu&option=artikl&id_artikl=053.503.033
Ili ova u futuri:
http://www.futura-it.hr/katalog/mrezna-oprema/wireless-indoor/tpl-tf-3200/
A ovako izgleda to u kučištu:
Da. Ali svejedno probaj jos malo se poigrati sa pc-em, kako znas da nije router otiso odma si eliminirao mreznu, probaj spojiti laptop i pc sa lan kabelom, tako ces znati da li je doslo do kvara.
Napisao sam u prvom postu da sam sve spojio na laptop i tu radi. Upravo sam mrežnim kablom spojen na laptop i sve radi najnormalnije.
bez strujnog udara sansa da je crkla mrezna je zanemariva prije port na routeru...
tad kupnja mrezne ne pomaze.
pogledaj podatke IP Dhcp... Pingaj ili rebootaj neki livemedij npr ubuntu... Tad znas gdje je problem npr reklamacija ISPu ili zica virus itd.

Hm....ali na isti port sam se spojio s laptopom i tu je sve ok.
Znam da su izgledi da rikne mrežna zanemarivi, ali nema mi ovo ništa logike što se događa.
Problem je kod dijagostike da mi uopće sustav ne očitava da imam spojen mrežni kabl.
zato kazem da gledas lampice imas na routeru i na mreznoj ako se ponasaju normalno tad si 95% siguran da je HW OK. Tad ostaje soft... Postavke win driver malware... Quicktest boot livea.

Ako ti komp ne detektira LAN kabel, a na laptopu nemaš problema sa time (probao si sa istim kabelom?)...lijepo ti sebi kupi jednu PCI LAN karticu.
Možeš uzeti bilo koju od navedenih, obje su ti kompatibilne sa kompom.
Potpuno isti problem sam imao. Kupio novu karticu, stavio i kraj priče. Svi problemi nestali.
S tim da bi ja preporučio da ipak uzmeš malo kvalitetniju karticu, jer ove jeftine znaju nekad zezati sa brzinom (iz iskustva govorim)
Ništa, naručio sam karticu, pa šta bude. Hvala na pomoći.
u međuvremenu reinstaliraj driver, .. w8 voli napraviti svašta s automatikom.
Ovdje mi nešto nije jasno.... Luka123 ti napiše da spojiš PC lan kablom sa laptopom da
vidiš jel ispravna mrežna na PC-u i ti mu odgovoriš da to radi bez problema ????
...a nebi trebalo jer bi kabal trebao biti drugačiji (crossover) ??
Kupio sam ovaj model:
http://www.futura-it.hr/katalog/mrezna-oprema/wireless-indoor/tpl-tf-3200/
Isključio sam Onboard LAN na matičnoj, ubacio novu mrežnu i sad mi sustav ne prihvaća drivere.
Pa ovo je stvarno nevjerojatno.
Vidim da kao nema drivera za Windows 8, međutim, za Windows 7 ima, što ne bi trebali ti driveri funkcionirati i na osmici? Puno sam stvari instalirao na osmici, a da sam koristio drivere od sedmice.
Ova mi poruka iskače:
da i ne. kao što vidiš ovisi. Vjerojatno možeš natjerati (win te samo ignorira).. mora biti 32-64bit ovisno o OSu, sve ostalo je pisofkejk, naravno ne neki setupovski nego .inf.
-veći problem, što ako je onboard ispravna, što da imaš driver a mreže nema?
Obzirom da mi je sustav 64-bitni, uzeo sam Windows 7 64bit drivere. Interesantno, pokušao sam iskoristiti drivere od drugih sustava, nakon svakog pokušaja iskače poruka kako driveri ne valjaju. A jedino kad probam s Win 7 64 bitnim driverima dogodi se ova poruka sa slike.
Ne znam sad šta bi više napravio.
Uspio sam.
Pronašao sam jedan stari bežićni adapter, preko njega se spojio s kompom na net, onda preko interneta povukao najnovije drivere za karticu i prošlo je, vrlo brzo se sve instaliralo i radi kako treba.
Interesantno, Internet mi radi daleko brže nego s onboard karticom, valjda jer je novi proizvod.
Uglavnom, hvala svima na savjetima, pomoći i prije svega strpljenju.
Nece ovo na dobro, poceo sam previse pogađat.

nicky.sl@ ...nisam baš siguran da si pogodio, imam utisak da mu je mrežna onboard ispravna ali krivo podešeno ili driveri od win7 nisu htjeli :)
...onboard je sigurno gigabitna a i ova nova je bar 10/100Mb pa to nikako ne utječe na brzinu interneta koji je daleko sporiji od mogućnosti mrežnih kartica.
Uuu sad mi je lakse

Meni ovo isto vise vuce na probleme sa driverima nego da je riknula mrezna,ili se neki driver update-ao pa je u konfliktu sa driverom od mrezne.
Pozdrav svima, imam slican problem. Mislim da mi je grom udario u komp, nece se spoji zicno na internet, kupio sam antenu za wifi, ali svejedno se ne zeli spojiti na internet. Probao sam i preko svog rutera i susjedovog ici, ali nista... Sad me zanima dali moram kupiti onda novu karticu za internet, jel to skupo i jel moram ici u servis da mi oni zamjene ili mogu sam? Hvalaa unaprijed na odgovoru :)
..na što si spojio koaks od te wifi antene ??
LAN mrežnih kartica ima kupit već od 40 Kn naviše ... samo provjeri koji utor imaš slobodan na MBO ( PCI ili PCI-e).
Provjeri najprije da li je sve ok u Device menager > Network adapters > Eternet card