Problem grafička/matična

poruka: 13
|
čitano: 1.617
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problem grafička/matična

Pozdrav

Imam postojeće računalo negdje oko tri godine, te mi je do sada bilo dovoljno za sve moje potrebe. No prije otprilike pola godine počeli su se događati određeni problemi. Prvo se manifestiralo radikalnim pucanjem tekstura u igrama, da bi se zatim prilikom bootanja sistema pojavilo nešto nalik na mrtve piksele, dakle svijetleće točkice, koje ipak ne mogu pripisati monitoru jer mi se pojavljuju i kada računalo spojim na TV naprimjer. Zadnjih mjesec- dva sve je kuluminiralo konstantnim izbacivanjem VPU recovera i to u desktopu, ili pri gledanju filmova, dok 3d igre više uopće ne mogu normalno pokrenuti. Grafička kartica nikada nije bila clockana, svakih otprilike pola godine očistim ju od prašine uz obavezno stavljanje termalne paste. Inače u CCC-u mi prikazuje stalnu temperaturu od 42-50 °C. 

Tražeći rješenje sam potrošio sate i sate na internetu, no uzalud. Novi driveri, odnosno stavljanje originalnih sa CD-a nije ništa promjenilo. No najveće iznenađenje sam doživio jučer, kada sam odlučio probati na drugi hard disk instalirati windowse i drivere, budući da još uvijek nisam htio rušiti postojeći sistem zbog mnogobrojnih podataka koji su mi jako bitni. Nakon dizanja windowsa, prvo sam instalirao drivere od grafičke, i računalo je jedno 15ak minuta normalno radilo (na postojećem sistemu par sekundi po dizanju mi iskače VPU recover), te sam zatim išao instalirati drivere od matične, i dok su se oni učitavali, opet se počeo javljati VPU revover par puta za redom.

Konfiguracija je:

DualCore AMD Athlon 64 X2, 2100 MHz (10.5 x 200) 4000+

Gigabyte GA-M61PM-S2  (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)

PCI Express ATI Radeon X1950 Pro 256MB

Kingmax KLDC28F-A8KB5   2GB DDR2-800 DDR2 SDRAM

Napajanje je Chieftecovo od 400W

Kompletno novo računalo nije opcija, zbog financija, ali zanima me što bi na kraju bilo uzrok mojih problema, matična(zbog događaja prilikom instalacije drivera) ili grafička, te što bi bio nekakav best buy za zamjenu dotičnih.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem grafička/matična
Marko_osk kaže...
Nakon dizanja windowsa, prvo sam instalirao drivere od grafičke, i računalo je jedno 15ak minuta normalno radilo (na postojećem sistemu par sekundi po dizanju mi iskače VPU recover), te sam zatim išao instalirati drivere od matične, i dok su se oni učitavali, opet se počeo javljati VPU revover par puta za redom.

Prvo idu driveri od matične pa onda od grafičke , po mogućnosti najnoviji za taj hardwer.

znam koliko neznam
15 godina
neaktivan

Na sistemu koji trenutno koristim, instalirano je kako spada, ovo drugo je ipak bilo na brzinu i čisto informativno, pa se opet događaju jednake greške.  Mogu li onda zbog te grešeke sa obrnutom instalacijom eliminrati matičnu kao uzrok problema?

btw, što se VPU recovera tiče, iskoči mi jedno desetak puta, a nakon toga se javi poruka da moram zbog grafičke resetirati računalo. Kada stisnem 'no', driveri krepaju, ali mogu nastaviti koristi računalo bez novih poruka, no samo za internet i sl.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2010 15:11 (Marko_osk).
15 godina
Problem grafička/matična

ja bi se kladio da kontroler takta gpu-a grafičke nešto šteka pa dolazi do toga da poneki takt nije u sinkronu između pci-e porta matične i grafičke kartice Namigiva

to se onda manifestira tim točkicama, a ako se učestalo ponovi zablokira pci-e port.

dečki koji rade u servisima bi to točnije mogli dijagnosticirati...

moguće riješenje bi ti bilo da DOWNklokaš grafičku karticu nekih 10- 20 % na taktovima gpu procesora i polovinu toga na taktovima memorije grafičke.

Sve je prolazno, samo se ja mijenjam... Jedina konstanta mi je google...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

U CCC-u su mi taktovi na najnižim vrijednostima, postoji li kakav drugi software kojim bi se mogao takt spustiti još niže?

15 godina
Problem grafička/matična

ne bih znao, ali to bi sasvim trebalo biti dosat downkloka nekih 20ak % da se isproba...

moguće je limitirati i brzinu rada pci-e porta, pa onda vidjeti ima li tih artifakata i blokiranja.

većinom takve probleme uzrokuje grafička, a rijeđe i MBO.

ukoliko je prizvođač grafičke Gigabyte kao i MBO onda to možda dolazi u sferu nekompatibilnosti nekih kartica i MBO ploče ( bilo je tu na forumu prije nekih par mjeseci o tome razgovora ) točnije ne bi znao reći temu.

najsigurnije ti je posuditi grafičku od nekoga i isprobati ako ovo sa usporavanjem pci-e porta ne upali.

Sve je prolazno, samo se ja mijenjam... Jedina konstanta mi je google...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problem grafička/matična

Koja je verzija BIOS-a na ploči? Inače taj čipset na ploči je poznat po užasnom zagrijavanju pa provjeri hladnjak na njemu da nije sasušena pasta.

znam koliko neznam
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Originalna verzija biosa je na ploči, iz 2007.

15 godina
neaktivan

Ok, idemo ka nečemuSmijeh Na matičnoj imam pasivno hlađenje, skinuo sam ga, očistio prethodnu i stavio novu termalnu pastu, te je prilikom bootanja bilo poprilično manje onih točkica.

@scaramush

Naletio sam na netu na popriličan broj ljudi koji isto imaju X1950, te im je savjetovano da smanje brzinu PCI-e, no nažalost prekopao sam cijeli bios, ali te opcije nemam...

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2010 16:42 (Marko_osk).
17 godina
Problem grafička/matična

Na žalost, mislim da je smanjenje broja "mrtvih piksela" tek privremena slučajnost. Imao sam identične simptome pre nekoliko godina i prodavac je karticu zamenio novom. Nisam siguran šta je tačno u pitanju, ali "pucanje" tekstura je najčešće uzrokovano neispravnom memorijom na grafičkoj. Kao mera koja bi mogla da ima šanse da pomogne, osim zamene kartice, jedino mi pada na pamet underclock grafičke memorije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nažalost, nikako ne mogu downclockati karticu, samo dići radne taktove Neodlučan Probao sam sa par alata, ali ništa. Momentalno nisam siguran da ću naći nekoga tko će mi moći posuditi grafičku karticu, ali s obzirom na sve čini mi se da je vrijeme za novu.

Inače, mogu li postojeći problemi biti posljedica svojedobnog pregrijavanja, naime period uopće nisam čistio grafičku, budući da sam skupa sa računalom bio van mjesta prebivališta, i jednostavno nisam imao sa sobom potreban alat. Kada sam ju nakon toga očistio, bilo je prašine za poludit. Ipak, problemi su nastali koji mjesec nakon toga.

Ukoliko budem uzimao novu grafičku, koja bi mi bila best buy s obzirom na ostale komponente?

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2010 17:24 (Marko_osk).
16 godina
neaktivan
Problem grafička/matična

HD4670

znam koliko neznam
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Problem grafička/matična

Evo uspio sam doći do rješenja- ne znam kako mi nije ranije palo na pamet, ali spojio sam monitor na integriranu grafičku na ploči i sve je ok. Dakle, ode grafička u vječna lovišta...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice