Pozdrav
Imam postojeće računalo negdje oko tri godine, te mi je do sada bilo dovoljno za sve moje potrebe. No prije otprilike pola godine počeli su se događati određeni problemi. Prvo se manifestiralo radikalnim pucanjem tekstura u igrama, da bi se zatim prilikom bootanja sistema pojavilo nešto nalik na mrtve piksele, dakle svijetleće točkice, koje ipak ne mogu pripisati monitoru jer mi se pojavljuju i kada računalo spojim na TV naprimjer. Zadnjih mjesec- dva sve je kuluminiralo konstantnim izbacivanjem VPU recovera i to u desktopu, ili pri gledanju filmova, dok 3d igre više uopće ne mogu normalno pokrenuti. Grafička kartica nikada nije bila clockana, svakih otprilike pola godine očistim ju od prašine uz obavezno stavljanje termalne paste. Inače u CCC-u mi prikazuje stalnu temperaturu od 42-50 °C.
Tražeći rješenje sam potrošio sate i sate na internetu, no uzalud. Novi driveri, odnosno stavljanje originalnih sa CD-a nije ništa promjenilo. No najveće iznenađenje sam doživio jučer, kada sam odlučio probati na drugi hard disk instalirati windowse i drivere, budući da još uvijek nisam htio rušiti postojeći sistem zbog mnogobrojnih podataka koji su mi jako bitni. Nakon dizanja windowsa, prvo sam instalirao drivere od grafičke, i računalo je jedno 15ak minuta normalno radilo (na postojećem sistemu par sekundi po dizanju mi iskače VPU recover), te sam zatim išao instalirati drivere od matične, i dok su se oni učitavali, opet se počeo javljati VPU revover par puta za redom.
Konfiguracija je:
DualCore AMD Athlon 64 X2, 2100 MHz (10.5 x 200) 4000+
Gigabyte GA-M61PM-S2 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)
PCI Express ATI Radeon X1950 Pro 256MB
Kingmax KLDC28F-A8KB5 2GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
Napajanje je Chieftecovo od 400W
Kompletno novo računalo nije opcija, zbog financija, ali zanima me što bi na kraju bilo uzrok mojih problema, matična(zbog događaja prilikom instalacije drivera) ili grafička, te što bi bio nekakav best buy za zamjenu dotičnih.

Na matičnoj imam pasivno hlađenje, skinuo sam ga, očistio prethodnu i stavio novu termalnu pastu, te je prilikom bootanja bilo poprilično manje onih točkica.
Probao sam sa par alata, ali ništa. Momentalno nisam siguran da ću naći nekoga tko će mi moći posuditi grafičku karticu, ali s obzirom na sve čini mi se da je vrijeme za novu.