Problem s dizanjem kompa iz sleep opcije

poruka: 26
|
čitano: 6.978
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Pozdrav, ekipa, imam problem...

Dakle,

1. na početku svakog dana, kad dižem komp iz shut down-a, on se zalaufa, čuje se da radi, ali je monitor blank i nema pomaka.

Jedini način da to ispravim je da ga isključim i uključim na utikaču od iza, na napajanju.

Onda iz drugog pokušaja uvjek proradi i sve 5.

Ali, to se ponavlja SVAKI DAN.

2. Ako je u sleep modu, kad ga podižem pritiskom na tipku, ista stvar.

Moram uključit i isključit prekidač iza na napajanju i podići ga ponovno.

U čemu je stvar?

Napajanje sam platio dosta, prije 2 godine. Je li moguće da je do napajanja???

Postoji li način kako to testirati?

Inače imam komp

Processor Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3401 Mhz, 4 Core(s), 8 Logical Processor(s),

16GB, memorije.

Napajanje:

XFX pro450W

Matična: asrock H87 pro4

Windowsi 10.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2016 12:45 (MarkoDj).

0 0 hvala 0
9 godina
protjeran

jesi li na grafici od CP-u-a ili imaš gejmersku grafičku odn. neku u upiknutu u ploču ?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Problem s dizanjem kompa iz sleep opcije
Tony Marconi kaže...

jesi li na grafici od CP-u-a ili imaš gejmersku grafičku odn. neku u upiknutu u ploču ?

Grafička je NVIDIA GeForce gtx 660, gejmerska...

Ima li to veze?

12 godina
neaktivan

Koja je matična i koji windows?

Moj laptop podržava windows 7, a imam windows 10. I isti simptomi kao i kod tebe, događali su se kada je otišao u hibernaciju. Kada ga probudim, sve lampice su ok a ekran mrtav. Preostaje mi jedino prisilno ga ugasiti. Riješio sam to tako da sam isključio hibernaciju i umjesto toga koristim stanje mirovanja.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2016 12:02 (Tino_TA).
9 godina
protjeran
MarkoDj kaže...

Grafička je NVIDIA GeForce gtx 660, gejmerska...

Ima li to veze?

Mene je davno zezalo nešto slično.

Mogu ti samo reći kako sam riješio problem bez savjeta s Weba.

Isto sam inao NVidiu (ne igram igre već 5 godina pa sad nemam nikakvu osim procesorske) pa mi je pravila problem.

Izvadi grafičku i vidi kako ti se ponaša računalo s integriranom na procesoru.

Ako radi sve OK nije grafička pokvarena nego dolazi do nekog konflikta koji sam riješio u Biosu a sad "kako" , da me ubiješ ne znam.

znam da sam gasio inegriranu (disable), nisam dozvolio da ju NVidia automatikom gasi, tako nešto.

Prvo to napravi ovo pa ćemo vidjeti.

btw;

Nemoj kao ja zaboraviti prebaciti monitor na utor od matične kad pređeš na CPU grafiku.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2016 12:42 (Tony Marconi).
11 godina
neaktivan
Tino_TA kaže...

Moj laptop podržava windows 7, a imam windows 10. I isti simptomi kao i kod tebe, događali su se kada je otišao u hibernaciju. Kada ga probudim, sve lampice su ok a ekran mrtav. Preostaje mi jedino prisilno ga ugasiti. Riješio sam to tako da sam isključio hibernaciju i umjesto toga koristim stanje mirovanja.

Matična: asrock H87 pro4

Windowsi 10.

Ovo s dizanjem iz shutdowna se događalo i do prije tjedan dana kad sam bio na win7. Tako da taj dio nije vezan s win10.

Ali sada se pojavio problem s dizanjem iz sleepa također.

Znači ti sada koristiš sleep i nemas problema?

Ja upravo s tim imam.

9 godina
protjeran
Tino_TA kaže...

Koji je to laptop koji podržava win 7 a ne podržava win 10 ?

Koje komponente ima ?

Je li slab za win 10 ?

9 godina
protjeran

Ako je netko riješio inf. problem forumska kultura nalaže da napiše kako je problem riješen,  tako da bi u budućnosti netko na webu pronašao rješenje za sličan ili isti problem

1 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Tony Marconi kaže...

Ako je netko riješio inf. problem forumska kultura nalaže da napiše kako je problem riješen,  tako da bi u budućnosti netko na webu pronašao rješenje za sličan ili isti problem

Nisam rješio problem.

I dalje se nadam da mi netko predloži načinb trestiranja ili ako ima nekakvo slično iskustvo (?).

9 godina
protjeran

Jesi li pokušao napraviti što sam ti napisao ?

0 0 hvala 0
17 godina

Provjeri da na matičnoj ploči nemaš napuhanih ili iscurjelih kondenzatora. Naime, kod problema s kondenzatorima znaju nastupiti slični simptomi.

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina

Jesu li u BIOSu isključena Intel C6/C7 stanja? Seasonic platforma u XFXu ih službeno ne podržava pa bi to moglo biti uzrok.

8 godina

Iskljući hibernaciju i fast startup

1 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Tony Marconi kaže...

Jesi li pokušao napraviti što sam ti napisao ?

Isključio sam hibernaciju, našao sam takvo rješenje i na drugim topicima na bug forumu i pokušao.

Evo od tada mi se nije ponovio problem.

Normalno se komp budi i normalno pali.

Vidit ću hoće li tako nastavit.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2016 22:45 (MarkoDj).
14 godina

Da ne otvaram zasebnu temu imam isti problem.Naime nema nekih pravila ali skoro svaki dan PC se nece buditi iz sleep moda ne pomaže ni tipka restart moram dugo držati dugme power i onda ga ugasiti i ponovo upaliti.

Hibenracija je iskljucena kao i fast boot

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

držanje powerbuttona +4sec = prisilno gašenje.. to se ne radi osim kad nema druge.

-imaš kvar, samo još otkriti hw ili sw.. tj problem neće nestati, neće se računalo 'zaliječiti'.. i tako možeš pokvariti nešto što je za sad ispravno.

-brzi test-eliminacija, bootaš neki live os (win-lin).. i vidiš kako radi, ako se ponovi imaš hw kvar, ako nema problema tad je soft, malware-driver ili komponenta koja u radu zablokira.... i može biti teško otkriti, možda napajanje, možda pregrijavanje, možda disk..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
Bogami i ja se sve teze dizem iz sleep moda.... ;)
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina

Ja sam imao sličan problem. Sve sam probao, ali se problem ponavljao. Dao sam ga na servis, oni ga vratili da nisu pronašli nikakav kvar i  da je sa kompom sve u redu. Ne znam da li su oni nešto radili ali od tada je sve u redu već jedno tri mj.

14 godina

Možda bi morao čekati danima sa podignutim Liv OS da vidim hoće li se to ponoviti..Nikad nisam radio sa Live  Os predstavljam da je to kao operativni sistem koji se instalira na USB i onda se podigne umjesto trenutnog winsa..Koji Live Os da skinem taman imam jedan USB od 32gb viška

10 godina

U postavkama napajanja u upravljackoj ploci podesi sve na püreformance, i ponovo namjesti hibernaciju(postvke koje hoces), pa probaj onda

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
14 godina

Misliš da stavim na ovo- High Performance dosad je bilo na Balanced

13 godina

Reset biosa ili update istoga,obicno rjesava takve probleme.

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne riješavaju nasiljem!
16 godina
kaw_liga kaže...

Možda bi morao čekati danima sa podignutim Liv OS da vidim hoće li se to ponoviti..Nikad nisam radio sa Live  Os predstavljam da je to kao operativni sistem koji se instalira na USB i onda se podigne umjesto trenutnog winsa..Koji Live Os da skinem taman imam jedan USB od 32gb viška

-većina (99%) linux distribucija je install-live.. tj to znači da možeš umjesto installa izabrati iz menija 'isprobavanje'.. upališ-radi, kao brza eliminacija hw-sw uzroka jer tad zaobiđeš sve soft uzroke instaliranog osa s računala.

-win je ista stvar osim što ms to ne želi dati juzerima .. tj install je minipe, minimalan dio koji pokreće install, ali može biti i live i možeš ga sam napraviti ili skinuti pripremljen kao hirens ili strelec.

-win i lin mogu biti i pravi live-persistent s recimo usb-stikića (bilo koji bootabilan medij koji je podržan od bios-hw-računala i osa-softa, fdd-cd-hdd..flash, dok je razlika u kapacitetu-brzini i ograničenje kao cd-readonly..).

-za win se to naziva win2go, ali i to ms ubija tj odlučili su da ipak neće tko lako to dati juzeima mada su uveli 'klik-next' u win8.. pod lin je stvar jednostavna, kreira se persistent-casper particija koju os koristi za zapisivanje-rad i to je to.. radi, nevažno koji medij, u bootu kroz bios cms izabereš boot medij i upališ, radi.

-ako nešto takvo radiš sam ubuntu ima upute korak po korak za sve, za win koristi npr rufus.. dovoljno izabrati iz menija.

-recimo ako skineš hirens kao optimalno, dovoljno.. iso snimiš na usb zapravo isto-slično kao što se to radi s win-instalerom.

-čekati danima? gle, ako je problem u računalu, hardware (i bios) tad će problem ostati, ako je u softwareu (os+appsi u što je uključen i malware i driveri-postavke) tad problem neće postojati i tako si 'suzio' moguće uzroke tj ili hw ili sw.. jer kad imaš problem i ako ga želiš riješiti, moraš ga prvo otkriti, uzrok.

-iskusan majstor će iskustvom vjerojatno prije pronaći uzrok i eliminirati ga ako može, no pravilo-princip je isti.. tj ne misliš valjda da netko ima čarobnu kuglu i da je odgovor na tvoj problem-pitanje 'klikni tu'.. tj imaš takve odgovore, kao post iznad, 'fleshaj bios'.. to su loši odgovori, na ćoravo.. jednako da tako probaš popiti neki lijek za srce, tlak, bubrege, pluća.. možda pomogne jer 'meni je pomoglo' mada pri tome ne znaš uzrok.. tek ga treba utvrditi. + važna stvar koja se lako previdi, uzroka može biti više, barem jedan postoji ali može biti više, može biti i kvar i malware.. itd.

-problem.. recimo flashanje biosa, ako je nešto neispravno, ako fleshanje ne prođe.. tad možeš dobiti 'ciglu'. MBO-računalo bez biosa je komad plastike, smeće.

-što god želiš sam napraviti ili popraviti moraš imati neko osnovno znanje (uklučujući čitanje-pisanje..) i to se implicitno podrazumijeva, kao i to da imaš volju i vremena to napraviti sam.. ili nosi u servis.

-što može biti uzrok? može loša postavka u opcijama, može i stari-novi bios jer to je početna točka koja upravlja radom računala, daje struju i pali komponete.. mbo upravlja svime, može biti uzrok.

-napajanje.. mora biti adekvatno da bi moglo isporučiti potrebnu struju a to zajedno s postavkama 'štednje' i kompatibilnost daje rezultat, pali ili ostane uspavano.. starenjem se to može 'pokvariti' jer pada snaga-efikasnost kao i neki bug u driveru, update, nešto deseto, virus ili pogrešna postavka koju kao juzer možeš podesiti (pogrešno)..

-virus, ne ponaša se tako, ali može biti jer se vole zamaskirati kao driver, recimo neki audio i sl. a svaki driver ima pristup power opcijama i ako nije kvalitetan tad može napraviti problem.. tako virus može slučajno jer mu to nije svrha biti uzrok takvog problema, 99% da nije u tvojem slučaju..

-optimizatori kao CC.. svaki utils koji nešto čačka, može biti gori od virusa, može obrisati neku potrebnu stavku u winreg.. može nešto promijeniti a to kad ne znaš što-gdje ne možeš vratiti na odgovarajuću postavku, tj to je teoretski jednako kao da znaš koji će brojevi lota biti izvučeni, tad je 'lako' dobiti jackpot, tj nije 'teško' neog samo treba pogoditi-pronaći.. + moraš znati sve o računalima, biti 'guru' da bi uopće znao sve postavke i gdje koju pronaći-podesiti.. pa to ne može početnik ni običan juzer čak ni na sreću kao loto.

-starenje, upadeovi, ažuriranja drivera, svega, biosa.. sve to zajedno mora biti 100% dobro-ispravno da bi radilo, ako je 99% imaš problem.

-npr uzrok može biti recimo hdd-ssd-nvme storage-disk-drive.. interno kontroler u uređaju, koji umjesto da se probudi-upali ostane isključen. Može to biti bug-firmwarea (bios-uređaja), može biti bug drivera, može biti pogrešna postavka u osu ili biosu, može biti neadekvatno napajanje koje ne može isporučiti dovoljno struje (za paljenje-inicijalizaciju treba najviše... idući peak je u max opterećenju, sve ostalo je između).. pa ako je do sad radilo starenjem može ne raditi, jer starenjem pada efikasnost, raste otpor, manje snage i više topline.. može biti pregrijavanje, može kvar dijela mbo kao dio koji regulira napone..

-kao što se posumnja na disk, tako možemo na mbo jer ona upravlja svime, pa vga i cpu jer su potrebni da bi računalo radilo, recimo računalo može i bez vga (kao i bez miša, zvuka, ..) ali ne vidiš ništa i tad ti je kao juzeru beskorisno, tj može biti server bez ekrana-guija.. ostale komponente kao miš-tipkovnica ili periferija nisu kritične za paljenje, nisu nužne i time vjerojatno nisu uzrok ali može biti povezano kroz driver, pogrešnu postavku koja umjesto da uspava računalo nešto zbrlja, ubije.. tj ako ne pronađeš na prvim-primarnim sumnjivcima uzrok tad širiš na ostale.. negdje mora biti, problem je otkriti-potvrditi gdje + može biti više od jednog uzroka problema.

-osim bootanja live stikića, može i drugi način, zamjena svega.. npr clean install osa (ne iz postojećeg kao upgrade jer tad nasljedi i problem tj ovisi...) ili zamjena komponenti + driver dok problem ne nestane i tad je ta promjena odgovor gdje je bio uzrok, npr nova-ispravna mbo, novi disk, novi cpu.. dio po dio, kad problem nestane tad je to odgovor. Jasno ti je da to nije brz ili jednostavan-jeftin način.. tj to je traženje na ćoravo i zato se kao prvi korak boota live, barem ta eliminacija-potvrda, ili-ili, ili hw ili sw..

-ako resetiraš sve, recimo ako je nešto u osu-apsima-driverima.. možeš napraviti reset osa na tvorničke postavke, tad ćeš eliminirati pogrešnu postavku, ali samo ako je to dio osa, no to je malo vjerojatno, jer os je ispravan, nema razloga vjerovati da je tvoj windows bolestan i da imaš neki spešledišn različit od ostalih, tj imamo isti win, identičan i ponsašat će se identično kao što će svaki ispravan calculator na svijetu dati jednak rezultat za 2+2=4.. 

-umjesto reseta imaš i test-sken, probaj... otvori CMD kao admin, ubaci win-install stikić u usb (noviji, aktualna winver 21h2.. i utipkaj: sfc /scannow .. pronaći će greške sysa i zamijeniti ih sa stikića ispravnim sys fileovima.

-u čemu je tad stvar.. neki sysfile, neki dll, dio osa koji upravlja bilo čime, je oštećen-neispravan, recimo kvar diska (ili cpu-ram pregrijavanje i sl.) ili virus-malware koji se naljepio.. čak ako je antivirus sve počistio ne mora biti da je to uspio ispraviti i ne moraš imati virus da bi on ipak bio uzrok problema tj posljedica. Ali, tim test-sken-fixom možeš popraviti win-os sys fileove, dio koji nedostaje.. ne može ono što nije osovsko, neka treća apps ili driver koji je dodatno instaliran recimo update-automatika.. a sve zajedno treba raditi, tj os je samo sot koji spaja ostali soft, spaja driver s uređajem i omogući juzeru-appsu korištenje.. ako je driver loš to ne popravlja os nego ispravan driver koji je neka treća strana, mbo-disk-vga... bilo što.

-jednako kao za win-os, vrijedi i za driver, tj za isti hw imamo isti driver, jer drugi ne postoji osim driver porizvođača, intel-realtek-nvidia-ati.. svaki oem koji proizvodi komponentu dok je najviše tih drivera za mbo+ono što mbo kontrolira.. tj trebamo pretpostaviti da je driver jednak, moj-tvoj.. tj ako je došlo do neke greške moguće da je neka serija, neki brand napravi grešku-bug, recimo novi driver za nove serije vga-gpu.. koji možda napravi problem na starijoj seriji gpu.. jer postoji neki novi fičer, može to biti kontroler za disk, može biti neka sigurnosna zakrpa ili bug-rupa koja je zakrpana pa ako je driver do sad koristio pogrešan način kao rupu tad to ažuriranjem više ne radi i treba novi ažuriran driver jer sve se mijenja a stvari su lančano-kaskadno povezane i kad je nešto lančano tad opet čitav lanac mora biti ispravan ili ne radi, npr može biti situacija da moraš ažurirati bios i tek tad instalirati novi driver za mbo-chipset pa na kraju za vga-gpu.. i ako to napraviš drugačijim redosljedom, preskočiš recimo bios illi mbo driver i instaliraš samo vga-novi da dođeš u takav problem (i kao post iznad koji kaže da mu je flash biosa pomogao, tj tad je dodao ono preskočeno, počenti dio lanca i zato je to moguć fix mada je bios i mbo zapravo ispravno..). Takvi problemi su mogući jer ne mora sve biti istovremeno ažurirano, neki proizvođač kasni a to nema ms dok oem ne napravi i certificira, nemaš online-automatiku dok se sve ne napravi-ponudi, greške su moguće, propusti pa i objektivni problemi u radu.. tad više ne govorimo o tome da ja-ti-ostali imamo isto računalo, isti os, isti driver.. nego previše kombinacija-permutacija, npr imaš li asus ili msi mbo, imaš li gigabite vga ili samsung ssd... bilo koja komponenta i njen driver ili potreba za fleshanjem biosa-firmwarea, driver-ažuriranja.. tad jednostavno nisu usporediva računala a sve radi ok tek kad je sve, svaki dio lanca, 100% ispravan i pravilno podešen..

-pa do tog da i banalna postavka recimo isključiti neki S-state u biosu (s1-s6..) ili u opciji upravljanja potrošnjom, običan 'klik' .. balansirano ili power.. možda isprave, a možda su u šumici, nagađanje, tj sve dok barem slučajno nešto ne probaš ne možeš znati + za neke stvari treba vrijeme, nije lako testirati pogotovo sleep mod tj obično je tad uzrok napajanje, mada ovako radi ok ili mbo jer ona stabilizira rad (vrm na mbo) i kontrolira sve, dovoljno da je starenjem to postalo problem.. i ako je mbo uzrok tad opet možda flashanje biosa pomogne tj ako su s-stateovi uzrok tad ih neki novi default-postavka tj fleshanje tako i postavi-resetira.. tj da to znaš kao uzrok mogao bi i ručno izmjeniti u biosu ili driveru dok fleshanje to sve pregazi-resetira + sam win može nakon tog reinstalirati sve povezane drivere za chipset tj ovisi što je sve promjena izmijenila i možda slučajno instalira novi-ispravan driver pa problem nestane a juzer to opiše kao da je fix flashati bios.. može i ne mora biti, a lančano-kaskadno su te stvari povezane i tad win-automatika kao u installu ponovi sve po redu, dok postoji problem da ćeš tad izgubiti win-key-licencu-aktivaciju ako win pomisli da nije isto računalo .. i da nakon što se spoji na ms-bazu ponovo reaktivira win itd itd.

-eto, jedan mali dio što može biti.. pa nađi vremena, treba ti manje nego za ovo pročitati (ili razumjeti).. :))

14 godina

Izgleda da je problem hardverske prirode...reinstalirao sam windowse i isto se dešava..jedino što primjecujem je da kad pc duže stoji neaktivan recimo 12h nece da upali a ovako na kraci period redovno se pali

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
kaw_liga kaže...

Izgleda da je problem hardverske prirode...reinstalirao sam windowse i isto se dešava..jedino što primjecujem je da kad pc duže stoji neaktivan recimo 12h nece da upali a ovako na kraci period redovno se pali

Slični problemi se nekad javljaju sa slabim ili jeftinim napajanjima, jer se kondenzatori skroz isprazne i traje neko vrijeme da se napune i zato ti na kratke prekide radi, na duže ne. Ako se da posudit kod nekoga drugo napajanje pokušaj ga zamjenit pa vidi.

Meni se slično događalo prije nekoliko godina i tako sam riješio problem.

16 godina
kaw_liga kaže...

-da/ne... (hw prirode-kvar), istovremeno oboje, tj oboje mora biti ispravno da bi radilo.

-hw je 'samo' čip, plastika-lem.. kao žarulja, dok ne crkne hw je ispravan i naravno da bi nešto radilo mora biti isprvno, no uređaji nisu kao 'čelić' nego ovise o softwareu.

-soft je uvjek tu mada ga ne vidiš, u čipu, bez sw ne radi ništa, kao što ti računalo bez osa-appsa nema što raditi ili tv bez programa-odašiljača koji emitira sadržaj.

-calculator je hw+sw, hw je plastika-žica-čip, sw je ono što ekšli radi, 'mozak' ili ne radi.

-calculator je u osnovni računalo ili bilo koji uređaj koji 'nešto radi' i ima neki čip, tj nakupine tranzistora koji mu daju takve računalne mogućnosti, dok se u njima izvodi soft-logika tj sam posao, kao računanje 2+2 ili korjen i ispis rezultata na ekranu..

-ok imamo i treći dio, struja tj pogon-gorivo neovisno o tipu.. to su tri dijela uređaja nužnih za rad i implicitno moraju biti ispravni, raditi, bilo što izbaci = ne radi.

-struja je recimo ok.. ali ne mora biti, snaga-kvaliteta napajanja i potrebe specifikacije za sleep-buđenje i sl. može biti greška u napajanju, no vjerojatno nije.

-napajanjem i svemu u računalu upravlja mbo-bios (chipset), no ostat ću na 'uređajima' za sad... kao komponenta za sebe, npr vga-gpu ima svoj čip, ram-rom=soft.. tj ima osim hw dijela soft dio, koji se u uređaju naziva firmware i upravlja radom uređaja od paljenja nadalje.. bez firmwarea ne radi.

-tj sporedno kako neki software nazovemo-klasificiramo, firmware, bios, os, driver, aplikacija.. sve je to soft-SW i radi na HW + struja.

-mbo upravlja svime, paljenje-gašenje.. ako posotji takav problem tad je možda struja, možda mbo ili konkretan uređaj-dio-komponenta tj ako imamo problem s mrežom gledamo prvo mrežnu karticu, ako je problem sa zvukom zvučnu.. tj logički pokušavamo pronaći 'prečicu'-uzrok problema-kvara tražeći na prvom sumnjivom-mogućem mjestu u lancu, jer sve je povezano i problem može stvoriti neki upiknuti usb-stikić.. mada on radi kao i usb, pad napona, loš kontakt.. sve je to povezano i kontrolira mbo-bios i ako nešto nije ok ne dozvoli paljenje..

-a sad sleep i sl. .. tj kako si zaključio da je hw-problem (klasičan kvar) .. tako ti kažem, upravo zato nije kvar, nije hw, nego sw.. jer da je kvar, npr crknut cpu, tad jednostavno ne radi, ne može raditi pokvaren hw, ne može raditi pregorena žarulja ili tranzistor.. hw je ispravan ili crknut.

-pošto ti računalo ipak radi, tad nije kvar-hw... nego nešto sw, tj prvi sumnjivac je uprvo kontrola 'dubine spavanja' tj po opisu ovisno o vremenu sleepa imaš ili nemaš problem.. a to su S-state stanja, tj dubina sna u slobodnom prijevodu :) .. ili koliko duboko je firmware ili mbo poslao komponentu u spavanje i neka greška-bug ili napon koja ne dozvoljava paljenje, možda samo pogrešna postavka.. možda bugovit driver, možda kombinacija mbo i nekek komponente koja na drugoj mbo radi normalno itd. .. no to je sve soft uzrok i može se riješiti softwareom, nadogradnjom ili updateom ili postavkama.. osim ako ne posotji fix kao noviji driver tad čekaš..

-problem.. dok ne znaš koji dio-uređaj je krivac-uzrok.. ne znaš što čekati-tražiti.. npr mbo-bios, ali može biti i vga, može biti usb.. tj može biti svašta i tad umjesto čekanja prođeš sve redom, novi driveri pa do nove instalacije osa.. resetiraš sve postavke koje se nude, naravno uz razumijevanje što neka opcija npr u biosu znači, kako se koristi-podesi.. a to za mbo piše u manualu ili google.. kao za svaki drugi uređaj.

-ako je to problem recimo firmware-driver-soft-os.. tad će veći broj korisnika imati isti-identičan problem, npr potražiš po forumima za svoju mbo ili svoju vga.. i ako vidiš isti opis problema tad je vjerojatno i isto riješenje tj tad proizvođač napravi fix-update i to se riješi.. ali ako si izuzetak, ako je nešto kao kvar hw koji tad samo kod tebe radi tako.. npr neki tranzistor koji služi paljenju je crkao.. samo on ne radi a tad to nije usporedivo s ostalim ispravnim čipovima .. tad nećeš naći takav odgovor po forumima nego je to tad kvar, reklamiraš i jamstvo to riješi..

-sleep i sl. .. problem, to je zapravo 'stres' za računalo koje mora 'zamrznuti' stanje i probuditi se kao da je čitavo vrijeme radilo.. nastaviti. Tu je problem recimo impulsne snage napajanja i mora zadovoljiti kriterije a možda kvar napajanja mada bez sleepa radi ok i recimo električar voltmetrom ne vidi problem kad radi (možda bi vidio kad ne radi.. no tad su svi naponi drugačiji-neusporedivi).

-najveća šansa za krivicu je na mbo + driveri za chipset + postavke u biosu i osu + apps-utilsi koje te postavke možda kontroliraju mimo biosa-osa-drivera.. npr neki antivirus, neki scrsaver, neka bezvezna app.. jer svaki soft teoretski može do bilo kojeg dijela osa-računala.

-često je uzrok problema disk-storage.. hdd-ssd-nvme.. tj manje klasičan hdd tj kod njega je to jednostavnije + čuje se zvuk paljenje-spinoff.. ili čegrtanje.. i po tome se može znati da je ispravan ili kvar diska, za ssd-ostale to ne čujemo, ne možemo znati.. a disk je najbitniji dio lanca u paljenju iz stdby-sleepa.. tj stanje memorije je zapisano na disk i za nastavak se mora učitati to snimljeno stanje.. a to znači da se prvo mora upaliti-inicijalizirati disk.. ako se ne upali, računalo nema od kud nastaviti s radom.. stoji-crni ekran.

-kvar diska? nije to tako jednostavno.. tj to su bugovi-firmware, ili kombinacija opcija powermanagmenta koje i juzer može čačkati-promijeniti.. (osim dobro u pogrešno) a zbog sigurnosnih fičera kao sec.boot i sl u slučaju sleep-hyber ne smije dozvoliti prisutp disku, zaključan-nedostupan.. tj može se dogoditi da inače ispravan disk ne dozvoljava računalu pristup.. i to zbog sigurnosti, zbog sleepa, dok normalno paljenje jednostavno nema taj dio pa ni takav problem.. npr ako je računalo u sleepu, možeš recimo izvaditi disk i ubaciti u drugo računalo, upaliti.. i tad ovisno o tome fičeru-sigurnosti disk radi (i vidiš tuđe podatke) ili ne radi tj ne dozvoljava paljenje zbog promjene keya-biosa-nečeg.. tj sigurnsni fičer koji stvori problem a riješenje ako i postoji nećeš dobiti jer to nije nešto za kroisnike.. tj postoji zato da se to ne može, da se oteža a svaka pomoć korisniku bi bila jednako i tajnom agentu jamesbondu koji želi ukrasti tajne dokumente.. tj njemu je to jedino zanimljivo, ostalim običnim korisnicima nevažno i smo moguć problem kao možda tebi u ovom slučaju..

-tad je važno sve, od biosa, mod uefi ili legacy, sec.boot, fastboot, isprvan bios, isprvno napajanje + svi ostali uređaji u računalu uključujući i usb stikiće i sl. periferiju (pad napona na usb kontroleru ako je više uređaja spojeno, npr par mobitela koji se pune, printer, disk, stikić, tipkovnica, miš, joystick, scener.. pa i duljina usb kabla koji jednako dovede do pada napona).. i naravno postavke koje kao juzer podesiš u osu, win-ostalo, driver, dodatci kao soft za miša, printer itd itd.. a tu idu i razni dodatni utilsi kao overclock, crack-aktivatori, uprateovi, svi nešto pokušavaju online i svaki od njih može sadržavati i neki malware ili dio koda koji pristupa uređaju na recimo pogrešan način ili neki stari soft koji stvori nekompatibilnost novom osu i promjenama u međuvremenu recimo za powermanagment npr stari printer sa starim driverom, pa možda novi driver to popravi i tad možda os pravilno odradi buđenje računala.

-kraće, nije hw kvar, jer da je tad računalo nikako ne bi radilo, ne bi ni palilo.. ili bi se smrzlo ubrzo nakon tog.

-soft je uzrok, postavka-opcija, loš driver, loša postavka, kombinacija ili neki malware.. a što-gdje.. ako ti ne možeš nagađanjem pogoditi ne može ni netko online jer ti znaš što koristiš i kako si podesio računalo tj samo ono što nam kažeš možemo znati (ne nagađati..).

-kad nema druge, ideš od nule.. ne samo install osa, nego sve, od nule, počevši od provjere da su svi kablovi dobro spojeni-kontakti, zatim da je bios odgovarjuće podešen + update jer upravo to često donosi noviji bios.. + za uprvljanje sleepom imaš opcije S-state, s1-2-3..-6.. i služe tome da to možeš podesiti-ograničiti-isključiti.. tj teoretski mbo i uređaj-driver to rade ok, no ako ne rade tad isključiš ili ne koristiš sleep.

-sleep.. u doba (sporih) hdd-a je imalo nekog smisla, jer su poneka računala za boot-os-paljenje trebala +1min pa i par-duže.. od ssd nadalje vrijeme bootanja je u sekundama recimo 10-20sec.. tako da vremenski to nije dovoljan razlog za korištenje sleepa, ne treba, tj nije ni brže jer mora učitati stanje s diska što je slično bootanju.. ili razlike u par sekundi. Bolje je ne koristiti sleep, ugasiti-upaliti.. nema problema.

-tj ako ti treba ili dovoljno da to želiš .. može raditi ako otkriješ uzrok, npr driver ili koja opcija je pogešna a to znači da moraš ići redom po svim uređajima dok nešto ne popravi.. a test da je to ok je spor, čekaš satima? ..

+ kad se nešto jednom dogodi nema posebnog razloga da se ne ponovi (identično) tj ako u formuli ništa ne promjeniš rezultat mora biti isti.. pa ako na kraju sve instaliraš na jednak način opet će biti problem.. ili je neka slučajnost uzrok i tad se neće ponoviti pa će od tad raditi normalno.. npr taj dan kad si prvi put instalirao je možda bio online neki pogešan-bugovit driver i novi install će sad pokupiti ispravan-fixan bez tog problema..

-reinstall.. je beskoristan, tj značenje re-installa .. nije clean, nego na postojeće a tad nasljeđuje postojeće stanje-opcije.. ako je neka opcija nekog uređaja pogrešna ostaje i dalje pogrešna, ako je driver neispravan ostaje i dalje.. reinstall nije riješenje, tj može popraviti samo win-os-sys fileove ako su oštećeni novim kopiranjem dok uređaji-postvke-ostalo nije stvar osa pa ni ne može pomoći reinstall.. tj nije od nule i tad nasljeđuje sve postavke čak kao su pogrešne-loše ili uzrok problema.

-što ako je stvar u disku, sigurnosni fičer? .. tad promjena moda rada ili uefi ili secboot.. a što ako je nedovoljna snaga napajanja za buđenje ili previše spojenih potrošača na usb..

-što ako je npr u biosu isključena opcija da pci uređaj budi sys-računalo? .. tad ne može pomoći os, reinstal, driver.. nego to moraš podesiti u biosu a kako to ovisi što od računala želiš-trebaš-moraš.. što se nudi i što je cilj, npr obično se isključi paljenje mrežom-lan da se računalo ne pali kad postoji promet mrežom.. istu stvar možeš imati u biosu za recimo miša-tipkovnicu i ako ih mrdneš upali se.. pa i pci-kontroler što je ekšli računalo-chipset-bios..

.. a to je za obično paljenje + za sleep dodatno opcije po dubini spavanja s1-nadalje.. kao u postotcima koliko želiš uštedjeti struje u radu, gasi li se samo vga ili hdd ili sve i cpu-ram (koji ne može držati podatke bez struje..).

-novi clean install, prije tog podesiti bios (uz razumijevanje što znače opcije za npr power ili green-punjače i sl.).. skinuti čisti-origigi install s ms stranica itd .. i nakon installa update svega, drivera.. tad bi powermanager trebao raditi normalno, paliti-gasiti računalo. .. sve to je soft, uzrok i fix.

-kraći-duži do 12h period daje različite rezultate.. to su s-state opcije, pošto je uefi os i driver povezan s biosom možeš to u biosu ili u driveru podesiti-isključiti i tako eliminirati problem ili nekompatibilnost oko struje..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice