Ovako, ubacim cd u DVD ROM, namjestim u BIOSU da ga pokrene na početku paljenja kompa. Zatim krene učitavati i preskoči operaciju, ova pojava traje odkako imam novu matičnu ploču ASRock K7S41GX, DVD ROM normalno radi, očitaje Cd-ove ali neće da bota. Prilikom snimanja sistema uzeo sam prijateljov DVD-rom i on nije preskočio operaciju već je sve normalno odradio.
U čemu bi mogao biti problem sa moji DVD-om?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-boot je vrlo 'osjetljiv'. Boot medij (CD-DVD) mora biti kvalitetno snimljen (na nižoj brzini), čist i player u dobrom stanju (počistiti optiku, može vata+alkohol ili poseban CD za čišćenje ako je samo smeće).
Ako u vrijeme bootanja uređaj ne pročita dovoljno brzo krene dalje. Pokušaj pauzirati ili odabrati quickmenu-boot (dat će mu koju sekundu više za inicijalizaciju).
Novije MBO imaju i neki quickboot-expess boot.. isključi u BIOSu, možda pomogne.
Ako si isti medij provjerio s drugim playerom ostaje samo njegova optika kao problem (kabel, medij, PC su eliminirani kad si prbao s posuđenim DVDom), ipak možda pomogne novo snimanje na nižoj brzini (jer je možda tamn ta granicia dali će ga uspjeti pročitati).
mislim da ti je DVD DRIVE LOCKED u BIOSu , ima ti opcija da zaključaš bootanje i otkljucas laicki receno , a ako ti je DVD stavljen na 1. za bootanje , nece botat dok ne otključaš.
prije 3 godine imao sličan problem. Mucio se sat vremena , nije htjelo botat win 7 , dok nisam našao neku opciju boot lock OF ON .
Nema to veze s matičnom. Ako si sve podesio kako treba, ako su bootabilni mediji ispravno zaprženi a ni jedan CD ne boota, pokvaren je Drive pogon (pržilica), ništa drugo.
Meni je prije pola godine bootao CD-e a s DVD medija nije htio.
Srećom, imao sam još dva mj. garancije pa sam dobio novu pržu.