P43 chipset pregrijavanje ?

poruka: 13
|
čitano: 3.405
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Trebam pomoć hitno ! P43 chipset pregrijavanje ?

Pozdrav!

Ovako imam problem sa računalom da mi se zna zamrznut nakon otprilike 10 min rada. Kad se zamrzne stoji tako ako treba cijeli dan, znači nema nikakvih BSOD ili da se restarta automatski. Mislim da bi problem mogao biti u chipsetu odnosno north bridgeu jer je sam heatsink northbridgea jako jako vruć što nisam siguran da je normalno. Probao sam staviti prst na heatsink north bridgea i toliko je vruć da se jedva prst na njemu može držati 5 sekundi. Radi se o matičnoj Asus P5QL chipset P43.

Ima li neko iskustva s ovim problemom ?

CPU : Intel Core 2 Quad Q8200 (2.33 GHz)

MBO : Asus P5QL

RAM : 2x Kingston Hyperx 2GB DDR2

GPU : XFX Radeon HD 6870 DD

PSU : Asus 500 W

HDD : WD 680 GB

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

A temperature procesora? Ispravnost procesora? Možda i je do chipseta,ali ne mora biti nužno. Možda je hdd. Jesi testirao sve? 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pogledao sam sve temperature i jedni mi je problem što nemam senzor na north bridgeu pa nemam nikakva očitanja mogu samo vidit temperature MBO općenito. Inače na CPU imam Artic Cooling Freezer 13 Pro i promijenio sam pastu za svaki slučaj, HDD je ispravan testirao sam ga a do grafe ne vjerujem da je jer je prilično nova a i temperature GPU su ok. RAM također provjeren. Inače generalno u cijelom PC-u temperature mi ne prelaze preko 25 / 30 u idleu ali mi north bridge u idleu po mom osječaju ide i preko 70 stupnjeva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ima neko ideju gdje bi mogao biti problem ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Promijeni pastu na northbridgeu. vjerojatno ti se skorila ispod tog pasivca. Moraš vadit matičnu, al šta ćeš kad se mora...

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Jesam već :SS više neznam stvaro što bi napravio ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: P43 chipset pregrijavanje ?
DJbyme kaže...

..ali mi north bridge u idleu po mom osječaju ide i preko 70 stupnjeva.

(prst test je OK) -crkava MBO elektronika ili napajanje ne isporučuje dovoljno pa MBO-VRM pokušava stabilizirati.. recimo uzrok može biti ako si maltretirao USB nekim potrošačem, OC ili nemaš sreće. Ipak se stvari moraju pokvariti.

-HWmonitor bi trebao očitati temp.. provjeri.

-smrzavanje je smrzavanje, nema smisla 'čekati' BSOD cijeli dan. Više smisla ima rastaviti sve, pogotovo front USB i hladnjak sa SB, ponovo složiti smao najosnovnije i vidjeti ima li ikakve razlike.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

imao isti problem rijesio sam ga kupnjom ac freezer 13 pro co verziju koja ima i ventilator dole da hladi i northbridge cooler i sad su mi temp dosta bolje predlazem ti na namontiras neki manji cooler na mostfet!!

13 godina
neaktivan
ihush kaže...
DJbyme kaže...

..ali mi north bridge u idleu po mom osječaju ide i preko 70 stupnjeva.

(prst test je OK) -crkava MBO elektronika ili napajanje ne isporučuje dovoljno pa MBO-VRM pokušava stabilizirati.. recimo uzrok može biti ako si maltretirao USB nekim potrošačem, OC ili nemaš sreće. Ipak se stvari moraju pokvariti.

-HWmonitor bi trebao očitati temp.. provjeri.

-smrzavanje je smrzavanje, nema smisla 'čekati' BSOD cijeli dan. Više smisla ima rastaviti sve, pogotovo front USB i hladnjak sa SB, ponovo složiti smao najosnovnije i vidjeti ima li ikakve razlike.

Provjerio sam 24-pinski konektor za matičnu voltmetrom i svi railovi su bili ok nije bilo previše odstupanja, sad neznam da li da provjerim 4-pinski ATX konektor koliko znam on ima 12V dodatno napajanje za matičnu ?

BTW evo sam mi je komp upaljen jedno 2/3 sata i nije bilo zamrzavanja ali je north bridge i dalje jako vruć pa me to još malo brine...

GAMERANGER kaže...

imao isti problem rijesio sam ga kupnjom ac freezer 13 pro co verziju koja ima i ventilator dole da hladi i northbridge cooler i sad su mi temp dosta bolje predlazem ti na namontiras neki manji cooler na mostfet!!

Imam taj cooler na CPU-u, savršen je za CPU nikad mi nejde preko 40 / 50 *c čak ni u full loadu.... :D

13 godina
neaktivan

A što se tiće HW monitora, matična mi ima samo senzor na matičnoj generalno, vjerojatno mjeri temperaturu u kučištu ali na samom north bridgeu nema :S sve temperature su savšene osim tog nesretnog north bridgea .... :S

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

A jesi probao s drugom pločom? Iste komponente,samo druga ploča? 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Mislio sam to probat ali nemam drugu ploču :SS

13 godina
neaktivan

Samo da javim ako neko bude imao sličan problem , očito je problem bio u lošim driverima za zvuk pa je to mučilo. Ugl. reinstaliranje svježih novih audio drivera riješilo problem.

Ako neko ima sličan problem neka pogleda da li je instaliravao ikakve drivere prije početka problema, i neka potpuno izbriše trenutne drivere i stavi nove svježe drivere.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice