Novi laptop problem sa driverima

poruka: 34
|
čitano: 4.768
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Pozdrav. 

Kupiio sam danas novi laptop, instalirao windowse. I sad nastaje problem pri driverima.

Na pcu sam otisao na stranicu od asusa , odabrao model laptopa skinuo i prebacio na USB stick te u laptop. Instalira ih i trazi da se laptop RR nakon toga, jednostavno kao da nista i nisam napravio. Niti Wi-Fi niti touchpad radi niti nista.... U cemu je tu problem :/ 

Model laptopa Asus VivoBook 15  Model -> X1504VA

Finger Up :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Novi laptop problem sa driverima

pAZI DA NISI WIFI ISKLJUIČIO  mehanički na tipku prečaca....wifi bi morao raditi, po biosu nisi ništa dirao??

Uglavnom ako je došao sa instaliranim OS odi na windows update i daj mu da odradi sve updejte te i začekiraj opcijonalne sa driverima, nakon svega pogledaj u desktop menageru šta ti sve fali od drivera i skini sa stranice, nebi smijelo biti problema. 

Ne znam za Asus, no vjerojatno ima i on neki svoj upravljački centar preko kojeg možeđ skinuti automatski sve drivere što mu fale....

13 godina
12 godina

Nije dosao sa windowsima , sam sam instalirao. 

Nema jednostavno ni dolje u startu precac za wi fi... 

12 godina

Da, probo sam sve moguce i niti jedan nece da je kao instalirao ... 

13 godina

Jesi instalirao win 10 ili 11 ? Jer ovo su driveri za 11 koliko vidim.

12 godina

Windows 11 je gore, i windows 11 drivere sa skinuo 

15 godina

-driver mora biti 'pravi' .. tj nije ni to dovoljno, nego mora biti odgovarajuća verzija i certificiran, bez tog installer-rutina ga ignorira.. (mada je sam driver isti-ispravan).. to je tako, pogotovo za model ako si kupio bez win-osa.. i zato pazi, serija-model, nije dovoljno da je slično, mora biti upravo ta serija-model + mora biti certificiran driver za konkretnu winver. .. novi uređaji u pravilu imaju win11 dirver, često je isti-identičan za win10, kad je obrnuto opet je isto no win11 može ignorirati čisto zbog verzije-oznake itd.

+ za istu seriju ne mora biti isti driver npr wlan, jer ovisi o regiji-državi.. standardi, pa i cijeni.. mora se znati koji uređaj, koji driver.. i znati kako se traži konkretna serija + moguće namjerne igre proizvođača pod utjecajem wintela koji ako nije kupljen s win-osom recimo namjerno to malo otežaju.

-ako si baš siguran da si skinuo pravi dirver, za ignoriranje instala imaš reboot-mod, .. drži shift dok restartaš, pojavi se meni... čitaj.. tad installer dozvoli install drivera.

-s druge strane, automatika bi morala za novo povući sama-sve.. ako radi internet (mreža-lan-wlan..) .. ako mreža ne radi, ne može.. proguraj ažuriranja, restartove i moralo bi biti sve tu.

-možda pirat i sl? .. bjež od tog, to je tad uzrok problema..

edit: .. da, nije konkretno driver za seriju nego za serije-razno-mix.. pa imaš driver za wlan-lan realtekov, mediatekov, intelov.. moraš znati što imaš od hw-a u računalu, tad ćeš skinuti 'pravi' driver i tad će raditi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.9.2024 18:27 (ihush).

0 0 hvala 0
12 godina

Ne znam ni sam sada vise, zbunio si me :D Dali ti mogu poslati nesta sta bi ti reklo vise, i da odaklen da skinem ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Nisam nikako mogao dobiti HDD prilikom instalacije windowsa. Pa sam nasao na netu rijesenje , da iskljucim VMD technology u biosu. I sad je ostalo to iskljuceno... Dali to moze stvarati probleme ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
razermario kaže...

Ne znam ni sam sada vise, zbunio si me :D Dali ti mogu poslati nesta sta bi ti reklo vise, i da odaklen da skinem ? 

-moraš znati što od hw-a u računalu imaš, koji chipset, koji cpu, koja wlan-adapter mrežna kartica.. jer proizvođač na hrpi drži mix-sve, pročitaš, teh.spec ili pokreni hw-info (free-util) .. pročitaš-znaš, ne čarobnom kuglom ili iz graha.

-tad kad znaš koji hw, tad skineš-instaliraš odgovarajući-pravi driver i tad mora raditi.. ako tad ne radi, tad si nešto zbrljao, promašio, npr isključio-onemogućio u biosu, aviomod i sl. .. na laptopu za većinu imaš fn-tipke (plavo) za glasnoću-svjetlinu .. i wlan.. a pošto to sve kontrolira bios-firmware i pošto je sad sve to izjednačeno s driverom kroz uefi, moguće da moraš prvo ažurirati bios na noviji.. ili barem znati osnove, gdje se što pali-gasi ili provjeri.

14 godina
razermario kaže...

Nisam nikako mogao dobiti HDD prilikom instalacije windowsa. Pa sam nasao na netu rijesenje , da iskljucim VMD technology u biosu. I sad je ostalo to iskljuceno... Dali to moze stvarati probleme ? 

Ako ne radi WIFI, spoji laptop kabelom na mrežu i pusti Windows Update da skine i instalira sve potrebno, pa i drivere.

12 godina

Nema utor za zicni net.

12 godina

550 eura na akciji da nemos koristiti , bravo asus

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Samo treba instalirati taj realtek wlan driver. Možeš i probati uštekati mobitel u laptop pa shareati net preko usb, ali to jedino radi na androidu

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
13 godina
suspendiran

Spojit kablom smartphone na lap u usb, na smartphonu uključiti usb thethering i laptop je spojen na internet i onda windows update da skine sve drajvere i uštediš 20 eura i ne baciš pare na gluposti. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.9.2024 22:00 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
razermario kaže...

550 eura na akciji da nemos koristiti , bravo asus

u toj kategoriji cijene i slim modela, wifi je jedina vrsta veze, nema lan porta ni na hp recimo.

i da, isti problemi s wifi kao i na tvom asusu.

pogledaj kontrol panel, imas li sto pod upitnikom. hp je imao neku pizdarijicu, koju si morao instalirati da bi sve radilo. ironija, taj driver nije na njihovim stranicama.ponudjen nego da rucno moras naci po id-u.

po tvom opisune instaliras dobar driver, realtek, ovaj, onaj, synaptic za touch, on ponudi drivere ali specifican za tvoj laptop ne mora biti na listi, to sam ja imao problem s hp-om. kad sam rucno nasao drivere i instalirao, sve je radilo.

pogledaj i u bios, da slucajno wifi nije disejblan

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
15 godina

jedan nudi link na intel driver, drugi za realtek dok treći sugerira usb-adapter.. onak, ne radi se to gatanjem iz graha ili pogađanjem, pri čemu za model na linku ima tri proizvođača-drivera po par verzija, jednostavno treba znati što ima u računalu, koji wlan.. i instalirati njegov-odgovarajući driver, pa ako se ne zna, može redom, sve.. jedan mora raditi dok vremenski to traje cca 10min .. tema-smisao? naravno, problem je skinuti driver ako nemamo funkcionalno računalo s internetom.. no ako ga nema tad je bilo koji driver-internet beskoristan.

-iz ovakvih razloga, vrlo zgodno-praktično je imati pri ruci live-stikić, bootabilan-funkcionalni stikić koji u pravilu radi.. (mada upravo u ovakvom slučaju može jednako nedostajati driver za neki najnoviji hw..) ali šanse su vrlo dobre da radi, linux-distra ili hirens-strelec.. dovoljno za vidjeti koji je hw, dowlnoadati i sl.

-u oba slučaja se može i vidjeti koji je hw-čip ako se to već ne zna, propertiesi-hw.. ili pod win zgodan util, hw-info, skine ga se za min, portable-pokrene i to je to..

-u najgorem slučaju na ćoravo install svih drivera redom može potrošiti pola sata.. biti bespomoćan čitav dan je onak, .. 'pa dajete ljudi malo, niste tako bespomoćni..' (ili jeste?) :)

-kao i napomena, zašto je zgodno kad se radi install stikić (uobičajeno za win-10-11..) na ostatak mjesta dodati osnovne drivere kao chipset-mreža, par računala-matičnih i pokriveno je 99% mogućih potreba jer realno, sve su to isti čipovi-hw, tj postoji od svaokg čipa po 2-3 proizvođača, intel-amd-nvidia-realtek-.. kad se ima nešto od tog, tad svako računalo radi, dok ne radi mreža, nemamo ništa .. tj sve ostalo je lako automatikom ili downl-install, no mreža je preduvijet ili drugo funkcionalno računalo koje će tad to raditi.. zato, kad radite win-stikić, dodajte tih par drivera i par utilsa kao hw-info.. kad zatreba tu je i sve je gotovo za 5min. Klasa 'težine problema' kliknextanja juzera početnog levela..

1 0 hvala 0
9 godina

Moje mišljenje:

• ili mobitel tethering kablom kao jeftinija opcija kako su kolege predložili
  • ili USB-Ethernet dongle

ovo potonje je meni upalilo na frendovom jeftilen Lenovu u istoj situaciji, imao sam slučajno dongle i snašao se tako nakon kraćeg vremena kad mi je dopi...ilo kopanje WiFi drivera po netu.

EDIT: Možda može i na USB-C docking station kod nekoga tko ga ima i spojen mu je Ethernet kabel unutra, ili na poslu ako imaš takvo nešto. I to je legit način za dobiti pristup internetu na laptopu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.9.2024 22:58 (EricCartman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Problem sam našao na asus forumu od drugih ljudi i morao manualno u device menageru instal. Al sad postoji još jedan problem f***** touchpad ne radi. Dok u biosu radi normalno probao 3 milijuna drivera i ništa 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

druze, tipka win, upisi touchpad, otvori.....i enejblaj ga... mozda je disejblan

prije toga Fn+F6

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.9.2024 23:50 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Probao.... u device menageru jednostavno ne postoji. 

10 godina

Isto tako je meni bilo na ovom lenovo laptopu, poskidao sam sve drivere, stavio na stick i instalirao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Odradi system restore. Zatim na device manageru dvaput klikni i otvori će se prozor kao na slici. Klikni na detalje i odaberi "Hardware ID", zatim na drugom računaru (ako interneta nema na tom) preko browsera ukucaj poruku "PCI/VEN_10..." (to što piše u označenom redu). Kod tebe je vjerovatno neki drugi Ven broj (zavisi od proizvođača) i naći ćeš driver u roku par minuta. ako ništa drugo naći ćeš lakše. I preporučam skidanje samo sa ovlaštene stranice proizvoača laptopa ili sa stranice proizvođača kartice, touchpada i sl. Nikakvi driver instaleri i ostale slične gluposti ne dolaze u obzir. To ti je isto kao da si Aast, Mcafe i Norton stavio na računar zajedno.

PS:Na naljepnici sa donje strane laptopa imaš koja je mrežna kartica u njemu (Ralink, Realtek, Intel...). Kao na onoj reklami nije svejedno šta instaliraš.

LOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nanovo instaliraj win 10 ovaj put ili neke druge 11 posebice ako je neka torent verzija i sl.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Odusto sam viise od trazenja , oticu sad u trgovinu di sam kupio laptop da kupim ethernet usb kako je kolega i preporucio . Pa ponovo instalirati windows al ovaj puta dok je spojen na internet, pa se nadati da ce povuci upadate... Isto tako cu probati ih tamo zamoliti dali oni mogu , ili da mi kazu u cemu je caka, sigurno nisam jedini ... Pa javim kako je proslo i dali sam napravio  etc... Ako ikad nekome zatreba 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ma samo nova instalacija win koji su sa službene stranice bi spasila stvar, jedino ako ti unutras hardwer odnosno Wifi adapter nije ispravan.

No pametno si postupio, nosi im ga nazad pa neka rješavaju, a ti popi ladno pivo i odmori

9 godina
Wiz3m4n kaže...

Ma samo nova instalacija win koji su sa službene stranice bi spasila stvar, jedino ako ti unutras hardwer odnosno Wifi adapter nije ispravan.

No pametno si postupio, nosi im ga nazad pa neka rješavaju, a ti popi ladno pivo i odmori

Ma nekad Windoze jednostavno nemaju sve potrebne drivere na tom instalacijskom mediju, što jeste poprilično glupo.

Ja sam morao ljudima u Windows stick ubacivati driver za SSD jer ga instalacija nije prepoznavala. (Intel® Rapid Storage Technology Driver)

A i to sa Wifijem je zafrkano, ali lakše rješivo, Windowsi će ga povući s neta, samo se prije treba spojit na net   bilo kako.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice