Neispravan disk ili matična ploča

poruka: 4
|
čitano: 1.286
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Radi se o računalu (pod "Moj PC" 2. računalo) starom skoro 10 godina (kupljen u prosincu 2005.) i neispravno je od sredine 1. mjeseca ove godine, a problemi (naznake) su počeli još prije godinu dana. Dakle, povremeno bi znalo zablokirati gdje bi pomoglo gašenje na tipku i onda bi se normalno podigao Windows XP. Iako, nekad bi izbacilo grešku pri ponovnom uključivanju nakon blokiranja, a sve je kulminiralo u 1. mjesecu kada je problem (blokiranje u igrama ili pri surfanju) postajao učestaliji da bi na kraju nešto crklo tj. svaki put bi dobijao poruku da spojim disk. Ono, boot failed/failure... Ne bi ni došlo do učitavanja OS-a. U biti, ne sjećam se više što je točno pisalo. Moram donijeti računalo iz podruma i spojiti ga ponovno da vidim što točno piše.

E, sada... Koliko se sjećam HD Tune nije pronalazio tzv. "bad sectore" kada bi skenirao disk (još dok je radilo), a Hard Disk Sentinel je govorio da ima ako se ne varam 5 sektora (ili čega već) označenih kao neispravni i da su podaci sa tih dijelova prebačeni na "spare" tj. drugi, zdravi dio diska.

A ako se pitate zašto sumnjam na matičnu ili bolje rečeno SATA kontroler, sumnjam iz razloga što kada bi ubacio CD sa Win XP ili bilo koji drugi "bootabilni" CD (Hiren's boot, Ultimate boot, Bart PE...) jednostavno ne bi pokrenulo taj CD, a jasno, u BIOS-u je postavljeno da se "boota" sa optičkog uređaja. Samo bi ponovno izbacilo obavijest da spojim disk bez da piše da pritisnem bilo koju tipku za početak "bootanja" CD-a (a spojen je). S druge pak strane, nekad se dogodi da u BIOS-u u popisu tj. listi spojenih uređaja ne piše da je spojen ni HDD ni DVD-RW uređaj. To isto vrijedi i za tzv. "Post screen". Nekad piše, nekad ne. Zapravo na "Post screenu" i zapne.

Bateriju sam vadio više puta da resetiram BIOS i onda vraćao postavke, pa i mijenjao ih tj. igrao se postavkama. Također sam više puta rastavljao i sastavljao računalo, spajao SATA kabel od optike na disk, ali pomaka na bolje nema. Odnosno nije bilo (zadnji put u 3. mjesecu sam se zezao oko računala). Jedino negdje krajem 1. ili početkom 2. mjeseca se OS nekim čudom podigao i brat mi je igrao FEAR nekakvih sat vremena ili čak malo i više dok nije ponovno zablokiralo i onda opet ista priča.

Dakle, moje pitanje je - matična ili disk? Nažalost nemam drugi disk, pa da probam s njim čisto da utvrdim što je u kvaru. Ako je disk u kvaru, onda kupim novi, ali ako je matična, e, tada ništa.

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.7.2015 14:57 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Za početak napravi update BIOS-a na zadnju verziju: http://www.asus.com/support/Download/1/21/6/1/23/

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Re: Neispravan disk ili matična ploča

Hoću. Pokušati ću, pa ako uspije (i riješi problem) - super! Samo mi nije jasno kako bi to riješilo problem s obzirom da je računalo radilo sa originalnim BIOS-om, tj. istom verzijom 9 godina? Odnosno 8 i pol bez problema i bez ikakvih zamjena originalnih, "ključnih" komponenti (kao MBO i CPU). Jedino sam dodao još 2x 512 MB RAM-a (ima otprilike 6 godina od toga) i mijenjao napajanje prije 5-6 godina jer je originalno crklo i dodan je čitač kartica (prije 5 godina). I negdje od 2009., pa do kraja "životnog vijeka" (1. mjesec 2015.) je procesor bio blago OC-an bez diranja napona sa 1.8 GHz na 2 GHz i sve je radilo stabilno za to vrijeme na toj frekvenciji.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.7.2015 14:47 (Izzy).
12 godina
neaktivan

Ovo ti može biti sve - čak i napajanje, ali my best bet je matična:

"S druge pak strane, nekad se dogodi da u BIOS-u u popisu tj. listi spojenih uređaja ne piše da je spojen ni HDD ni DVD-RW uređaj. To isto vrijedi i za tzv. "Post screen". Nekad piše, nekad ne. Zapravo na "Post screenu" i zapne."

Ovo mi govori da nekaj sa njom ne valja, ako ne vidis ni DVD-RW...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice