Natjeravanje ploče da primi tri "keksa"

poruka: 14
|
čitano: 2.502
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

nabavio sam 512 mb ram-a i mislio nadograditi svoju konfiguraciju  pa da onda imam 1.5 Mb rama.

ali, ne misleći previše o starosti i karakteristikama svoje ploče, shvatio sam prekasno da ona jednostavno nema

mogućnost da primi i prepozna tri keksa od 512 mb.U uputama ima samo prikazan sistem s 2 ili 4 keksa.

da li je moguće da nakako ipak natjeram ploču da "pojede" taj keks? ploča je A8V deluxe. (ne A8V-E deluxe).

tražio sam novi bios, ali nisam pronašao da ima ovo što trebam.

u mojim pokušajima sam promješao memorije i sada mi komp prepoznaje jedan stari keks i jedan novi koji sam nabavio,

a nema mi neke logike.

onaj koji po uputstvima smijem izvaditi jer po pravilu ne bi trebao raditi, je u stvari prepoznat. i bez njega komp ne pali.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Natjeravanje ploče da primi tri "keksa"

problem je u gustoći modula, tj veličini i dvostranosti.. poneki moduli rade ako se ostavi iduće prazno mjesto.

-prebroji chipove 8+1 ili 4+1 ...

-isporobaj više redosljeda, ali vjerojatni je 1-2-3 ako je u 3. dvostrani modul, 4. treba biti prazan. Ako je više dvostranih..

edit: za svaki slučaj, prvo provjeriš svaki RAM i DIMM pojedinačno.. da eliminiraš možda neispravan ili nepodržan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.10.2010 22:31 (ihush).
15 godina
neaktivan

e, ovaj novi modul mi ima čipove samo s jedne strane. ovi stari sa dvije strane. znači, da stavim prvo dva stara ili novi?

amd64 3000+, asus a8v deluxe, 2X512 ram
15 godina

If you just added memory to your system, shut down and temporarily remove the new sticks (so you have less than 4 GB of RAM) and reboot into the BIOS. Then change your AGP aperture to 256 MB. Save and shut down. Replace the memory (max 4 gb) and boot normally. (Keep the AGP setting or you will get the problem again.)

tu caku našao na netu pa isprobaj, mada mi nije jasno što AGP setings ima sa RAM-om Mršti se

a kažu i bios v 1019 ima sto i jednu muhu...

Kada je učenik spreman, učitelj se sam pojavi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nasumfan kaže...

e, ovaj novi modul mi ima čipove samo s jedne strane.

Ovo nema nikakve veze. Sve jedno je jesu li čipovi s obje ili samo s jedne strane.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
17 godina
Danny_HR kaže...
nasumfan kaže...

e, ovaj novi modul mi ima čipove samo s jedne strane.

Ovo nema nikakve veze. Sve jedno je jesu li čipovi s obje ili samo s jedne strane.

-nije (mod koji širi deinformacije... ups!) Namigiva

naravno da nije svejedno. To što danas radi, ne znači da radi na svim kombinacijama, starijem chipsetu itd.. (pogotovo VIA...)

Zato i postoje tablice u priručniku.. i oznake SS-DS, kao i brojčano koliko chipova (8+1).

- običnoo će gušći modul (jednostrani s 4 chipa) biti problematičan u nekim pločama, ili ako pokušamo staviti 1GB dok je max podržan 512, moguće je da ga normalno prepozna ako je idući utor prazan.

- Dodatno, zbog uštede, recimo, neke MBO ako imaju sve banke popunjene, nisu mogle raditi na max (400) nego recimo na 333 itd. itd...

edit: kad razmislim, i Dannyjeva izjava je također OK.(statistički) jer u većini slučajeva se zbog starosti-trajnosti, tj male šanse da je neka starija ploča živa, razlika neće primjetiti. (podvučeno).

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.10.2010 23:13 (ihush).
17 godina

I stand corrected.

Hvala na infu. Samo sam govorio iz onoga što znam. Nisam imao problema sa kombinacijama sa čipovima s jedne odnosno obje strane niti primijetio nikakvu razliku u funkcioniranju memorije pa sam se vodio za time.

EDIT - Nisam se susretao sa situacijom da modul sa 8 chipova nije radio ako je radio onaj sa 16.

A znao sam kupovati identičan model memorije koji je u jednom bundleu imao 16 čipova a u drugom 8. Isti proizvođač, isti model, ista oznaka, sve osim konfiguracije čipova isto. I radili su kao identični.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.10.2010 22:57 (Danny_HR).
15 godina
neaktivan

znači ovako bi teoretski bilo ispravno:

1 utor dvostrani modul

2. utor prazan

3. utor jednostrani modul

4. utor dvostrani modul.

ali ne ide. sve mi se čini da mi je jedan stari modul neispravan. a možda čak i jedan utor (prvi).

moguće da je nešto pregorilo. i uništilo i kanal i modul koji je bio u njemu.

bit će uskoro pokrenuta tema o kupnji novog računala:-))

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.10.2010 0:36 (nasumfan).
17 godina

-problem jer imaš dva dvostrana (dali su jednaki?)

.. ali, isprobaj prvo pojedinačno... jedan modul i prvi ili drigi utor, ako radi idući.. ako neradi -znaš krivca.

-stari konektori mogu biti problem i kad su ispravni recimo oksidacija-prašina... ponekad ga samo izvadiš i vratiš nazad. :)

15 godina
neaktivan

dva dvostrana su jednaki. kupljeni su kao upareni. za jednog sam mislio da ne radi, ali sada radi.

umetnuo sam ga u prvi utor koji ne bi trebao raditi, ali radi. cpu-z ga je očitao.

po tvom načinu je ispalo da ništa ne radi. da samo jedan modul u trećem utoru pravilno radi, a ostali ne rade.

ima milijun kombinacija.

još je najgora stvar što mi inače kod krive konfiguracije komp ne upali nego samo "vrti u prazno" a na monitoru nema signala.

a sada mi se zna desiti kad stavim tri keksa da dođe do početne poruke "hit delite if you want to run setap" i ne mrda dalje.

morat ću bios update napraviti.a to nisam nikad uspješno izveo.

17 godina
nasumfan kaže...

dva dvostrana su jednaki. kupljeni su kao upareni. za jednog sam mislio da ne radi, ali sada radi.

umetnuo sam ga u prvi utor koji ne bi trebao raditi, ali radi. cpu-z ga je očitao.

po tvom načinu je ispalo da ništa ne radi. da samo jedan modul u trećem utoru pravilno radi, a ostali ne rade.

ima milijun kombinacija.

još je najgora stvar što mi inače kod krive konfiguracije komp ne upali nego samo "vrti u prazno" a na monitoru nema signala.

a sada mi se zna desiti kad stavim tri keksa da dođe do početne poruke "hit delite if you want to run setap" i ne mrda dalje.

morat ću bios update napraviti.a to nisam nikad uspješno izveo.

-po 'mojoj teoriji', iza dvostranog treba slobodno mjesto, tako da otpada 4...

-moralo bi raditi 1. i 3. još ostaje jedan viška, za ugurati između... Možebiti i suprotni problem da nesmiju biti posloženi u dual-chanel modu, pa da mora biti npr 1.i.2. ... i recimo u 4. preostali keks, ali to bi bila vjerojatno najrjeđa moguča kombinacija..

Pošto si došao do dijela ..''.. hit..'' i smrzavanja. Rekao bi da samo trebaš ručno spustuti clockove, ako je sad DDR-400 (200) stavi na 133/266.. povećaj CAS na 3.0 itd.. -možda upali.

update BIOSa nije veći problem, za starije modele trebaš floppy. Ali postojanje novijeg BIOSa koji rješava baš ovaj problem je glavna prepreka.

-provjeri dali ima i što je u opisu izmjena po revizijama, ako jedna od revizija uključuje RAM, onda je preporučljivo to napraviti inače nema svrhe..

15 godina
neaktivan

evo sada imam stvarno originalan problem. ako dva modula nisu umetnuta, kompjuter se ne diže.

a u windowsima prepoznaje samo jedan modul...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

-da, neobično... ali recimo da nije kvar (utora ili RAMa) jer bi se drugačije ponašao.

-1. pravilo, ne dizati OS dok radiš takve stvari. može neki bootCD (recimo hirens ili bilo što s memetestom..), čak isključiti HDD za svaki slučaj. Dovoljan je boot i BIOS, ako radi, može test.. pa tek onda OS.

-2. pravilo, kad nema logike, onda je slučajnost (u ovom slučaju vjerojatno loš kontakat).. - obično nagađanje ;-)

recimo, ako je MBO u kućištu, nije lako zbog žica i savijanja podloge ravnomjerno 'kliknuti' keksove... bolje je to raditi na stolu, izvan kućišta (i brže).

Problemi s RAMovima, su se nekad rješavali golom silom, čekićem, dobar je gumeni (doktorski za reflekse) ali može i drška šarafcigera...

-3. kontakti na RAMu se mogu očistiti npr, gumicom, položi ram na stol i ne pretjerano jako počisti... isto tako, dobro isčetkaj (četka za brijanje?) i ispuši utore. I to pomaže.

-4. vjerski obredi, nije dokazano, ali nije ni škodljivo APP. Namigiva

.. 4b, od vjerskih obreda, voodoo je interesantan, nema neki bolji rezultat, osim što je interesantan, a u slučaju klanja kokoši može biti dobra zakuska.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.10.2010 2:41 (ihush).
15 godina
neaktivan

ja većinu toga radio s dignutim windowsima jer mi se nije dalo stalno palit, gasit

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice