Modem - Router

poruka: 7
|
čitano: 2.861
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Modem - Router

Pozdrav, novi sam i ne znam jedam li ubo dobru stranu foruma za temu, izvinjavam se ako nisam.. Naime, imam problem sa konektovanjem na ruter.

Imam solidan kablovski internet od 30mbps koji je preko modema ( Scientific Atlanta ) direktno spojen u laptop. Laptop sam po sebi i nije los sa obzirom da je Windows xp na njemu. 

Imao sam već neki ruter, TP-Link TL-WA500G  preko kojeg sam želio bežičnu konekciju.. Ne razumijem se u ovu stručnu terminologiju niti u tehnologiju inače pa se nadam da mi se nećete smijati haha.. 

Spojio sam kabal iz modemau ruter i on je automatski počeo raditi, laptop je prvi došao do konekcije, poslije toga sam probao sa mobitelom ( Lg 3D MaX ) i oni su se uredno spojili. Došla je moja sestra i pokušala se spojiti isto preko wi-fi konekcije, ona je očita na laptopu, i konektuje se ali ne radi internet. Isto i sa mobiteom, piše nešto kao "Autorizacija u tijeku" a isto piše "pribavljanje ip adrese" i samo se na tome završi, u mene radi u nje ne radi.. Pošto se ne razumijem, počinjem da kontam da na ovaj slabiji ruter ne mogu više nego 2 korisnika koje za stalno memoriše, šta i kako dalje, razumije li se iko u ovo ? Svaka pomoć je dobro došla :)

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Modem - Router

Si možda probao spojit sestrin laptop putem kabla da vidiš jel radi tako, isto tako pokušaj ugasit wifi na svom mobitelu i iskopčat kabel iz svog lapa, pa nek onda ona proba

12 godina
neaktivan
Modem - Router

Probao sam i to, u ruteru nema više portova, ne mogu ga spojit ujedno i sa laptopom i sa modemom.. Moze li sa nekim spliterom pa kalemit kablova milion hah ?

Znam da ovo nije neka oprema, skroz bezveze, ali mi ne ide u glavu da samo 2 korisnika mogu istovremeno biti.

svaki put kad ga resetujem, važi pravilo da prva 2 koja stignu do signala budu konektovani i uredno rade, a ostali ( moj mobitel, sestrin laptop) piše "Autorizacija u tijeku" i "Pribavljanje IP adrese".. 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

To je wirless access poin a ne ruter. 

Evo ovdje je stranica od uređaja.

http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=TL-WA500G&version=V1

Vjerovatno ces moratit updejtati firmware. 

17 godina
neaktivan
Modem - Router

Posto nisi navea o kojem se Scientific Atlanta uredjaju radi, pretpostavljam da se radi o SA modemu za kabelsku tv (Bnet), a ti potvrdi jeli to to? 

Uglavnom, ako mi je pretpostavka ispravna, tada je navedeni TPLink KRIVI uredjaj za spajanje direktno na modem jer se radi o Access Pointu (AP), a koji u sebi nema router funkcionalnosti. Iz tog razloga, TPLink ne moze "odsimulirat" jedan uredjaj koji se spaja na modem, vec za svaki koji se pokusa spojit samo predstavlja bridge izmedju bezicnog i zicnog dijela, a kako ti modem (SA) ne dopusta vise od 1 (ili 2) konekcije u isto vrijeme, tako isti radi samo po principu "ko prvi, njegova divojka". Rjesenje ti je nabavit wireless (ili cak zicni) router, a kojeg imas vec od 130kn novog, a lako ga prepoznas jer ima WAN prikljucak i obicno od 1 do 4 dodatna LAN porta. U konfiguraciji takvog routera ces namjestit da klonira MAC adresu po izboru za sve uredjaje koji su spojeni, pa ce modem (SA) "vidjeti" samo jedan uredjaj, iako ce u stvarnosti iza novog routera mozebitno bit i na desetke racunala, mobitela, itd. 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
mrud kaže...

To je wirless access poin a ne ruter. 

Evo ovdje je stranica od uređaja.

http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=TL-WA500G&version=V1

Vjerovatno ces moratit updejtati firmware. 

Koja je pajdo moj razlika, ne razumijem se baš u tehnologiju ? šta to može, a šta ne može ? firmware ? 

12 godina
neaktivan
wifi kaže...

Posto nisi navea o kojem se Scientific Atlanta uredjaju radi, pretpostavljam da se radi o SA modemu za kabelsku tv (Bnet), a ti potvrdi jeli to to? 

Uglavnom, ako mi je pretpostavka ispravna, tada je navedeni TPLink KRIVI uredjaj za spajanje direktno na modem jer se radi o Access Pointu (AP), a koji u sebi nema router funkcionalnosti. Iz tog razloga, TPLink ne moze "odsimulirat" jedan uredjaj koji se spaja na modem, vec za svaki koji se pokusa spojit samo predstavlja bridge izmedju bezicnog i zicnog dijela, a kako ti modem (SA) ne dopusta vise od 1 (ili 2) konekcije u isto vrijeme, tako isti radi samo po principu "ko prvi, njegova divojka". Rjesenje ti je nabavit wireless (ili cak zicni) router, a kojeg imas vec od 130kn novog, a lako ga prepoznas jer ima WAN prikljucak i obicno od 1 do 4 dodatna LAN porta. U konfiguraciji takvog routera ces namjestit da klonira MAC adresu po izboru za sve uredjaje koji su spojeni, pa ce modem (SA) "vidjeti" samo jedan uredjaj, iako ce u stvarnosti iza novog routera mozebitno bit i na desetke racunala, mobitela, itd. 

Ja mislim da si ubo u žižu, to jeste modem za kabelsku TV i sad mi sve ovo nekako ima smisla.. Hvala ti :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice