Kuciste mi je pod naponom

poruka: 38
|
čitano: 15.762
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

50% domačinstva u Hrvatskoj ima nulovanu instalaciju i da pola nas trese vešmašina {#} navikneš se sa godinama. Da prošle zime sam imao malo veču renovaciju u kuhinji i kupaoni sa kompetnom izmjenom strujnih vodova + voda, odvod i plin a problem nulovanja je za sada ostao isti jer je sve zgurano ispod sata od struje i ide ko zna gdje. Daljnji radovi obustavljeni nema se sa čim ali volja postoji ipak je objekat iz 60-tih i da se pohvalim nemam dva osigurača nego čitavih pet komada.

http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zašto nulovanje ako je ispravno izvedeno nije dobro?

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Radi se o zgradi u italiji, ima uzemljenje samo ocito nesto jebe tu odredenu uticnicu, no kao sto rekoh rijesio sam problem kupnjom papuce koja ima ugradenu zastitu.

TD za glupost

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kuciste mi je pod naponom
lucco85 kaže...

Zašto nulovanje ako je ispravno izvedeno nije dobro?

Dvožilna instalacija je zabranjena, baš kao i sustav nulovanja s brikanjem utičnice =  takvi objekti ne mogu dobiti uporabnu dozvolu. Zašto? Zato što je dokazano da takva zaštita ima jako puno kritičnih točki i postoji porencijalna opasnosti po život - npr. preopterećenje na nul vodiču (najočitiji primjer: udar groma) u kombinaciji s korozivnim procesima na samim vodičima. A pričamo o objektima izgrađenim prije 70-ih godina prošlog stoljeća (treći vodič - uzemljenje - pojavio se tamo negdje potkraj 60-tih)! Te instalacije već i same po sebi zbog zuba vremena nisu baš najpouzdanije, i onda još ići zbrikati uzemljenje na nulu... Jako pametno.

BTW, nulovanje je kao mjera zaštite dozvoljeno jedino u zaštiti samih niskonaponskih mreža (a ne razvoda unutar objekta, a pogotovo ne na utičnicama), industrijskih pogona, javnoj infrastrukturi, rasvjeti itd. itd. Ali kod kućnih instalacija obavezan je treći vodič, kao i odgovarajuće kućno uzemljenje i diferencijalna sklopka.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
neaktivan

Nulovanje je recimo tako ubačeno jer vešmašina i hidrofor probijaju po defaltu i to je bio jedini ljek tada da ne radiš grimase za vrijeme kupanja ili vađenja veša dok za sve druge aparate nije ni bilo potrebe jer uzemljenje nisu ni imali na sebi a  po sobi jedna utičnica, jedno rasvjetno tijelo i prekidač na zidu i naravno podžbukni dvožilni kabl koji ide ljevo, desno, gore, dolje i to je bio luksuz boljega nije bilo dugo. Ljudi sami povukli žicu nekud van u zemlju i eto uzemljenja a danas kada radiš sve ispočetka radi se puno sigurnije mada su trenutna boljka najviše zidni prekidači koji su vani a izloženi vremenskim utjecajima(vlaga i magla) pa kad ga takneš lagano zviz imam takvog u firmi na hali ni kutija koja ga prekriva nije mu pomoglo vlaga na poslu je neopisiva a kad kiša pada sve pliva, ponekad i unutra ulazi voda a mirisi iz kanalizacije danima su neopisivi.

http://www.youtube.com/glodalica
14 godina
odjavljen
bradonja_85 kaže...
vlad0 kaže...
bradonja_85 kaže...

Znam ja kako se rade instalacije i u svojoj kući imam dobre instalacije, sa uzemljenjem i fidovkom tako da mi ne trebaš želit sreću da nebi mene ili ukućane ubila struja.

Samo ti želim reći da ima ljudi koji jednostavno nemaju novaca raskopavanje cile kuće da bi imali uzemljenje nego onda koriste nulovanje, i naravno da to nije dobro rješenje al ima slučajeva di je jedino.

A za komp od 6 000 kn imaju {#}

14 godina
neaktivan

Moguce je uzemljenje preko rasdijatoraJa sam instalater grijanja pa znam sta govorim.Ako je el. instalacija stara(nulovana) ne spaja se uzemljenje na kombi bojler jer je moguc strujni udar i ostecenje bojlera ako se utikac na bojleru okrene naopako.U tom slucaju se uzemljenje (ako se utikac okrene) ostvaruje preko vodovodne instalacije tako da opasnosti nema.

16 godina
neaktivan

@vlad0 Šta si se uzbudio?

Ovo što si ti naveo je neispravno izvedeno nulovanje

Treći vodić, ako ne postoji uzemljenje nuluje se prije fidove i ne vidim ako je nula u redu zašto bi tu bilo problema?

Fidova u tom slučaju ispravno funkcionira i ako je ona ispravna u slučaju "probijanja" struje u ovom slučaju na kučište koja je veća od 0,3 odnosno 0,03 fidova baca van

Jesam li šta krivo napisao?

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 21:55 (lucco85).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice