Kuciste mi je pod naponom

poruka: 38
|
čitano: 15.764
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Taknem sad kuciste i zdrma me struja.. a komp radi najnoramlnije, nista nije dirano vec duze vrijeme.

Takoder usb portovi su pod naponom, nije jako kao 230v ali dobro "pecne".

Provjerio sam da neki kabel napajanje ne dodiruje kuciste i ne dodiruje nijedan.

Nije mi jasno

TD za glupost
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.11.2011 18:08 (Laxarus).

0 0 hvala 0
18 godina
Re: Kuciste mi je pod naponom
Laxarus kaže...

Taknem sad kuciste i zdrma me struja.. a komp radi najnoramlnije, nista nije dirano vec duze vrijeme.

Takoder usb portovi su pod naponom, nije jako kao 230v ali dobro "pecne".

Provjerio sam da neki kabel napajanje ne dodiruje kuciste i ne dodiruje nijedan.

Nije mi jasno

utičnica u zidu na koju ti je spojen kompjuter nije uzemljena.

http://www.youtube.com/watch?v=QsLjkDkWhtU
16 godina
neaktivan

Nije ni moja pa ne baca napon.

Nešto ti ima kontakt s limom. Napajanje, matična, gefufna...

Kadir beneath Mo Moteh
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
blacko kaže...

Nije ni moja pa ne baca napon.

Nešto ti ima kontakt s limom. Napajanje, matična, gefufna...

Definitivno gefufna. Ili cincilator.

How interesting. Tell me more.
14 godina
neaktivan

meni se desava da po zimi - samo po zimi

da sam pun statickog elektriciteta (suhi zrak i vuna)

kad ukopcavam usb u front panel ili slusalice

ako ne dotaknem prije kuciste zdrma me malo i komp se restarta,

mozda je to, meni se to prosle zime stalno desavalo i na kraju sam osto

bez svih usb portova na maticnoj, poprzilo ih

pripazi malo, moze bit da je napajanje a mozda ti negdje gola zica

i dotice kuciste

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Spoji komp žicom na radijator, ako ga imaš

Ili nek ti netko spoji u utičnici nulu sa uzemljenjem (nemoj sam ako neznaš, da te nebudem imao na duši)

Lt.Lowenbrau prozvan cheaterom preko 9000 puta

5 3 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ima uzemljenje, provjerio sam kablove, nigdije nevidim da dodiruje, fore je sto je bas sve pod naponom unutri, od cpu coolera do svih portova iza a radi savrseno sve..

Probat cu komplet rastavit komp pa opet sastavit pazeci da nebude kontakta

TD za glupost
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.11.2011 18:33 (Laxarus).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Laxarus kaže...

Ima uzemljenje, provjerio sam kablove, nigdije nevidim da dodiruje, fore je sto je bas sve pod naponom unutri, od cpu coolera do svih portova iza a radi savrseno sve..

Probat cu komplet rastavit komp pa opet sastavit pazeci da nebude kontakta

Nije prizemljenje nego uzemljenje, ali nema veze, da vjerovatno da ti utičnica nije uzemljena, kod nas nema poseban vodić za uzemljenje, nuliraj ga, tj. spoji ga sa nulom, lajički, šarenu sa plavom, samo priferom provjeri da ko nije fulio boje, možda ti je električar daltonist{#}.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
14 godina
neaktivan

PS

Ista je uticnica vec godinama, ali nikada nije bio komp pod naponom, monitor spojen na istu nije pod naponom.

TD za glupost

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Laxarus kaže...

PS

Ista je uticnica vec godinama, ali nikada nije bio komp pod naponom, monitor spojen na istu nije pod naponom.

jel moguče da si udario kučište na onoj strani di je matična... pogledaj jel udubljeno...

također je moguče da ti je nešto vodljivo (npr. komadič željeza, bakra, saraf itd.) upao ispod matične ploče... probaj je skinuti pa onda vidi ima li šta ispod

Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.11.2011 18:55 (ilija2010lukic).
14 godina

Ja sam neki dan imao takav slučaj na kraju je bila utičnica jer nije imala zaštitno uzemljenje na sebi..Najbolje kreni sa vibrom od produžnog kabla u koji je uštekan komp, provjeri sve rupe i zaštitno pero da nisu pod fazom, ako sve štima kreni prema kompu, ako ne štima onda kreni prema zidu...Moguće je da ti je unutar samog napajanja probilo na masu...

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.11.2011 20:35 (Metalac).
14 godina
neaktivan

Slušaj, prvo fino provjeri utičnicu.
http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/struja-trese-kucistu/116231.aspx

Stavi prifer na kućište, ako svjetli znači faza probila zemlju, to zna bit zayebano, neigraj se sa tim.

16 godina
neaktivan
Laxarus kaže...

PS

Zamjeni mrežni kabel kojim se spaja na napajanje jer nekad ode uzemljenje u kabelu pa te od kučište drma. Obično od mrežni kabel su loše kvalitete. Jedan slučaj sam imao.

14 godina
odjavljen

Sve stoji sto ste rekli o uzemljenju ali uzemljenje je tu da napon ili elektricitet odvede s metalnih djelova prema uzemljenju . Ako se na metalnim masama desava neki napon prvo treba naci uzrok tome a uzemljenje je tu zlu netrebali te da imas fid sklopku ona bi sigurno izbacila i bio bi prisiljen otklonit kvar ako bi htio imat doma struje {#} . Zato prvo otkloni kvar jer uzemljenje je tu radi drugih stvari i nije rjesenje za duge pruge . Gledaj napon ti može spricat sa sto mjesta od vodova , maticne ili moze biti napajanje jer ti je ono metalno i drito zasarafljeno na kuciste .

14 godina
neaktivan

Da, upravu si, možda je najbolje da to on to odnese na servis, može biti ploča, napajanje.
Rastavi i vidi da nije kućište napajanja pod naponom, ali se tu nemoj igrati rukom, nego priferom

15 godina

Jeli moguće da mu na nekom drugom aparatu probija zemlja a pošto nema fidovku ne izbaciva ga nego samo ima napon i na uzemljenju pa otud i napon na kučištu?

...I think I've discovered the secret of life - you just hang around until you get used to it...

1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Bilo bi moguce jedino da ima petlju uzemljenja po stanu i da nije vezano na "uzemljenje " . Ali da se stavit fidovka gdje nema pravog uzemljenja ali to nije 100% sigurno tj nije po propisu .

17 godina

imaš li što još spojeno na komp, liniju recimo ili tako nešto, dali ti je možda sve to zajedno spojeno na tv možda sa unutrašnjom antenom?

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

e da dobra ideja neka stara antenska pojačala deru dobru strujicu u predpojačalo za tv antenu pa ako imaš neki tv karticu ištekaj sve redom i čak probaj izvaditi napajanje na iz kučišta stavi ga na stol da ne dodiruje kučište ni metal i upali ,mene  je napajanje od SmartBoxsa od 500 wata kresnulo da je bilo milina dok je bilo na stolu za neki krš pokrenut ali još radi a probija ko ludo.

http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

promijenio sam papucu na koju je bio spojen komp, monitor i zvucnici, sada nema vise struje

ne, na komp nije bilo bas nista spojeno osim napajanja i hdmi kabla, komp bez zica :)

TD za glupost

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ma sigurno bila probila zemlja.

15 godina
neaktivan
Diablo86 kaže...

Spoji komp žicom na radijator, ako ga imaš

Ili nek ti netko spoji u utičnici nulu sa uzemljenjem (nemoj sam ako neznaš, da te nebudem imao na duši)

Jesi ti normalan? {#}Ne to raditi ni za živu glavu!

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
14 godina

Zašto da ne spoji nulu sa zaštitnim uzemljenjem ako ne postoji 3 žica uzemljenje? To se oduvijek tako radilo na starim instalacijama i to se zove zaštita nulovanjem, ne vidim u cemu bi mogao biti problem...

15 godina
neaktivan
Metalac kaže...

Zašto da ne spoji nulu sa zaštitnim uzemljenjem ako ne postoji 3 žica uzemljenje? To se oduvijek tako radilo na starim instalacijama i to se zove zaštita nulovanjem, ne vidim u cemu bi mogao biti problem...

To što se "oduvijek" tako radilo ne znači apsolutno ništa, a pogotovo ne da bi se to smjelo raditi!

Pitanje je uopće jesu li ti radijatori pravilno uzemljeni. Ako ti ovako telepatski možeš tvrditi da jesu, onda ti i ovaj koji mu je to savjetovao preuzmite odgovornost ako se njemu, njegovoj obitelji ili susjedima nešto dogodi. A sad još dodatno zamisli što bi se moglo dogoditi ako više ljudi iz ove teme počne primjenjivati ovaj "genijalni" savjet misleći da je to OK i početi spajati sve živo i neživo na radijatore. Ma da samo slučajno vidim nekog od susjeda da je to napravio, mislim da bi mu ulaznu kvaku spojio na fazu pa nek' uživa.

P.S.

I samo onako usput, ne možeš niti si mogao dobiti priključak struje ako ne postoji kućni uzemljivač (a.k.a. pocinčana Fe traka zalivena u temelj ili ukopana u okolno tlo).

14 godina

Ne govorim ja za radijator to je sranje svoje vrste...Tko bi pametan imao zicu preko cjele sobe do radijatora? Ja govorim u uticnici prebrikat nulu na uzemljenje ako uticnica ima samo 2 zice, drugog izlaza nema osim proštemavanja cjele kuce i ukopavanje gromobranske trake oko kuce...Sto je ipak investicija malo jaca...Nije ni ovo idealno rjesenje al drugacije ne ide...

15 godina
neaktivan
Metalac kaže...

Ne govorim ja za radijator to je sranje svoje vrste...Tko bi pametan imao zicu preko cjele sobe do radijatora? Ja govorim u uticnici prebrikat nulu na uzemljenje ako uticnica ima samo 2 zice, drugog izlaza nema osim proštemavanja cjele kuce i ukopavanje gromobranske trake oko kuce...Sto je ipak investicija malo jaca...Nije ni ovo idealno rjesenje al drugacije ne ide...

Kućni uzemljivač i gromobran nisu ista stvar! Ne savjetuješ mu valjda da spoji uzemljenje na gromobran? {#}{#} Ovo nikako, nikako, NIKAKO ne raditi!

Kakvo brikanje nule i uzemljenja? Pa čak i da distribucijsko područje na njegovoj lokaciji dozvoljava brikanje nule i zemlje, to je i dalje potencijalni recept za katastrofu.

Jedini ispravan način je izvesti uzemljenje po PS-u i razdvojiti nule i uzemljenja. Ako je instalacija stara i nema trećeg vodiča, provlače se novi i točka. Ako to nije izvedeno tako, taj objekt nikada nije smio dobiti uporabnu dozvolu.

15 godina

Traka koja se koristi za gromobran se upotrebljava i za ukopavanje u zemlju i tako se dobije uzemljenje, mislim da je na to mislio a ne spojiti uzemljenje i gromobran.

I o kakavim uporabnim dozvolama pričaš u privatim kućama, pogotovo onima što su građene prije 50 i više godina i cijela instalacija je provučena preko dva osigurača.

Tu je jedini način da imaš uzemljenje kakvo takvo je nulovanje ili mijenjanje kompletne instalacije a to je skupo ko vrag.

...I think I've discovered the secret of life - you just hang around until you get used to it...
14 godina
protjeran

Možda je malo off topic,ali se ovdje,kao niti drugdje na forumima,nedovoljno spominje zaštita galvanskim odvajanjem. Naime,preporučam UPS (neprekidna napajanja),a u slučaju nedostatka spomenutog, može poslužiti i stari tv stabilizator.

OT: na mjestu gdje ti je priključeno računalo,probaj priključit neki drugi uređaj koji ima metalno kučište pa onda vidi jel "drma".

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bradonja_85 kaže...

Traka koja se koristi za gromobran se upotrebljava i za ukopavanje u zemlju i tako se dobije uzemljenje, mislim da je na to mislio a ne spojiti uzemljenje i gromobran.

I o kakavim uporabnim dozvolama pričaš u privatim kućama, pogotovo onima što su građene prije 50 i više godina i cijela instalacija je provučena preko dva osigurača.

Tu je jedini način da imaš uzemljenje kakvo takvo je nulovanje ili mijenjanje kompletne instalacije a to je skupo ko vrag.

Ispravan način je skup pa haj'mo to napraviti onako kako se to ne bi trebalo raditi? Sorry, ali ne priznajem takvu logiku. Ja recimo svoju obitelj nikad ne bih stavio u takvu potencijalno opasnu situaciju, kad već postoje svi preduvijeti da se opasnost svede na najmanju moguću razinu. Ali ako baš želiš štedjeti na toj stavci, ti onda i dalje na instalacije stare 50 godina spajaj moderne uređaje... To je ionako tvoja stvar. U tom slučaju ti mogu samo reći: puno sreće!

P.S. Inače:

Tehnički propis za niskonaponske električne instalacije (NN 5/10)

Članak 10.
(1) Tehnička svojstva električne instalacije moraju biti takva da, tijekom trajanja građevine u koju je ugrađena, uz propisano, odnosno projektom određeno izvođenje i održavanje električne instalacije, građevina i električna instalacija podnesu sve utjecaje uobičajene uporabe i utjecaje okoliša, tako da tijekom građenja i uporabe građevine predvidiva djelovanja ne prouzroče:
– požar i/ili eksploziju građevine odnosno njezinog dijela,
– opasnost, smetnju, štetu ili nedopustiva oštećenja tijekom uporabe građevine,
– električni udar i druge ozljede korisnika građevine i životinja,
– buku veću od dopuštene,
– potrošnju električne energije veću od dopuštene.

...

Članak 11.
Ako električna instalacija ima tehnička svojstva propisana člankom 10. stavak 1. ovoga Propisa, podrazumijeva se da građevina ispunjava bitne zahtjeve glede: zaštite od požara, sigurnosti u korištenju, zaštite od buke te uštede energije i toplinske zaštite u odnosu na utjecaj električne instalacije.

...

Članak 42.

(2) U građevinu koja se izvodi prema potvrđenom glavnom projektu odnosno građevinskoj dozvoli čiji je sastavni dio glavni projekt izrađen u skladu s tehničkim specifikacijama na koje upućuje ovaj Propis, proizvodi za električne instalacije iz stavka 1. ovoga članka smiju se ugraditi, ako je to određeno izvedbenim projektom i ako je u skladu s tim projektom utvrđeno da je uporabljiva za tu građevinu, uključujući uvjete njezine ugradbe i utjecaje okoline.

...

I tako dalje i tako bliže...

15 godina
vlad0 kaže...
bradonja_85 kaže...

Znam ja kako se rade instalacije i u svojoj kući imam dobre instalacije, sa uzemljenjem i fidovkom tako da mi ne trebaš želit sreću da nebi mene ili ukućane ubila struja.

Samo ti želim reći da ima ljudi koji jednostavno nemaju novaca raskopavanje cile kuće da bi imali uzemljenje nego onda koriste nulovanje, i naravno da to nije dobro rješenje al ima slučajeva di je jedino.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice