HP Z620 - razni problemi istoga uzroka?

poruka: 3
|
čitano: 904
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
20 mjeseci

Kupio sam prije nekoliko dana rabljenu HP-ovu radnu stanicu Z620 po prilično dobroj cijeni (oglas je i dalje na Njuškalu - stavljam da se vidi o kojoj je konfiguraciji riječ i napominjem da je nisam kupio uz ovaj LSI-kontroler i diskove, nego samo uz SATA SSD).

Nakon kupnje radne stanice isprobao sam je - funkcionirala je kako treba, ali spajanjem na monitor (HDMI-em ili DP-om) pokazivala je nekakve čudne artefakte. Činilo mi se da se artefakti smanjuju ili budu učestaliji ovisno o tome kako pomičem HDMI/DP kabel, pa sam zaključio da je problem u grafičkoj kartici. Nije me to previše zabrinjavalo jer sam ionako planirao kupiti GT 1030.

Nakon kupnje grafičke kartice i ugradnje, opet isti problem. Slika je jako nestabilna. Ne mogu dobiti nikako da rade dva monitora, preko DP-a uopće nema slike iako je grafička kartica ispravna i u drugom PC-u normalno radi. Nekad uspijem dobiti sliku preko DP-a ako ištekam HDMI (trebam dva monitora), ali onda zna biti puna artefakata i gubi se, monitor se zacrni na 2-3 sekunde i onda se opet slika vrati. Preko HDMI-a slika je stabilna, ali ne rade istodobno DP i HDMI. Isprobao sam drugi Windows, Linux... nije do OS-a, slika se ne pojavljuje kako treba ni tijekom POST-a. Dakle na dvije grafičke skoro isti problem.

Osim toga nikako ne mogu dobiti da rade sva tri diska u ladicama koje su tvornički unutar kućišta. SSD za OS uvijek radi, ali ne mogu dobiti da osim toga rade istodobno dva HDD-a: uvijek radi samo jedan. Zanimljivo je da se, čak i kad iskopčam HDD-ove skroz, tijekom nestanka slike na monitoru i artefakata čuje iz kućišta zvuk kao da HDD čita podatke. Ne znam dolazi li iz napajanja, ali probao sam FurMark i PC se ne ruši tijekom opterećenja (ali sad radi samo na jednom monitoru i u ovom trenu od dva HDD-a ne prepoznaje nijedan...).

Do čega je? Matična ploča pri kraju? Zanimljivo je što je na prvo paljenje sve bilo OK, onda je neko vrijeme prepoznavao samo jedan procesor i pola RAM-a, pa onda samo izbacivao pri POST-u neku pogrešku o lošoj komunikaciji između dvaju procesora, ali to sam riješio tako da sam očistio kontakte matične i ploče s drugim procesorom, pa je sad OK. Uglavnom, stalno nešto zaj... i ne mogu dobiti da radi stabilno. Sad se čini da je OK, ali drugi monitor neće i neće.

Imate li ideju do čega bi moglo biti?

0 0 hvala 0
7 godina

Cudnovati HP i nesto staro cca 13 godina, sto moze proci po krivo... Probaj postaviti pitanje na HP forumu. 

2 0 hvala 1
15 godina

Ja ne znam, ali ja bi ovo vratio prodavatelju jer očito si dao novce na nešto što ne radi.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice