Grafička na izdahu ili?

poruka: 6
|
čitano: 2.144
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Grafička na izdahu ili?

Unazad tjedan dana mi se 2 puta dogodio sličan scenarij na pc-u.

Prvi puta gotovo u idle stanju, drugi put u igri, sistem se zaledio uz pojavu artefakata po ekranu. Neki logičan zaključak bi bio da je grafička pred zatajenjem.

E sad u prvom slučaju je došlo do BSOD-a i sistem se sam resetirao, a artefakti ostali, međutim sve se riješilo (očistilo) jednim restartom na gumb.

U drugom slučaju do zaleđenja s artefaktima je došlo odjednom u igri (slika) i ništa se nije pomaklo dok nisam resetirao na gumb. Artefakti su ostali i nakon restarta, ali su se windowsi učitavali. I prije izbornika u kojem biram koji OS ću dignuti (imam xp i 7 u dual bootu) pojavilo se ovo. To mi je prvi puta da tako nešto vidim, pritišćem enter, windowsi se učitali i artefakti nestali. Za sad je sve čisto ali zanima me o čemu je riječ ako itko zna i je li grafička u pitanju ili nešto skroz treće i konačno kakav je to crveni loader. Hvala unaprijed.

I da ako išta pomaže najbitniji dijelovi konfe su:

Intel C2D E8400, 4 GB DDR2 ram, Radeon HD3850 i neki WD HDD 640gb.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.9.2010 17:19 (domsah).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Grafička na izdahu ili?

odmah bih rekao da te muči grafička kartica. jer sam takve artefekate viđeo kod neispravnog v-rama. najjednsotavniji i najbrži način da ustanoviš da li je do toga kvar jest da posudiš od nekoga grafičku karticu, uštekaš u svoj pc, zavrtiš neku igru na sat-dva pa ćeš vidjeti što se događa.

a vjerujem da je grafička također krivac za onaj crvenio loader, ne vidim drugi razlog.

15 godina
neaktivan
Grafička na izdahu ili?

I ja mislim da je graficka,posto sam imao bas istih problema.Tako da planiraj kupovinu nove.

Kulanic Irhad
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Grafička na izdahu ili?

-bootloader se korsti za 'aktivaciju' sedmice... nema veze s VGA (samo s cijenom OSa)

- artefakti su ugl. posljedica pregrijavanja ili neispravnog VRAMa na VGA. Samo što je ovdje malo neobično, jer bi pregrijavanje bilo normalno za vrijeme igranja, ne u idlleu, dok neispravan VRAM nebi niti nakon reseta postao 'ispravan' tj greška bi bila stalno..

-ispada da je VGA na granici crkavanja vjerojatno uzrokovano pregrijavanjem, ili padom napona... napajanje je možda slabo.

Ako je hlađenje bilo neadekvatno, onda je to recimo posljedica dugotrajnog pregrijavanja.

Treba skinuti hladnjak, očistiti i stavit novu pastu. Stara pasta zna 'iscuriti, rekao bi namjerno (u interesu proizvođačaNamigiva) nakon garancijskog roka .

edit:

-uh da, sad tek vidim Rade-3x to je predviđeni životni vijek... (red iznad) recimo da će polovica te serije crknuti u narednih nekoliko mjeseci. (za to nemam nikakvih valjanih dokaza, samo hunch)

edit2:

- ako problem ostane nakon čišćenja, može se pokušati ovo... ''kuharica za početnike''.

- usuput, mislim da je ovaj link korisniji ''kokice'', jer će bar jedna od tih kuhinja uspjeti i štedi se vrijeme-novac... Osmijeh

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.9.2010 11:49 (ihush).

1 0 hvala 0
15 godina
Grafička na izdahu ili?

Kod strica je bio sličan problem za grafom.

Nakon otvaranja sam vidio da je ventilator od grafe bio do te mjere bio zaštopan prašinom da se jednostavno prestao vrtiti.

Nakon čišćenja ventilatora i kompa od prašine i malko wd-a sve je proradilo kako treba :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Grafička na izdahu ili?

Taj bootloader me zaskočio odjednom tako da nisam imao ni približno pojma šta radi. Sad otprilike znam. Hvala Osmijeh

Što se tiče pregrijavanja (dugotrajnog), to bi otklonio jer grafička većinu vremena tiho radi i nikad ne dozvolim da se nakupi prašina po ventilatorima.

Isto bi reko i za napon jer već ravno 2 god sve radi savršeno, a i znam jedan slučaj (prijatelj) gdje isto napajanje kao i moje (Corsair 450W) pogoni quad core i hd5770.

Ono što me još malo zbunjuje je da sam jučer oko sat i pol igrao cod4 bez ikakvih problema (fps stalan, 0 artefakata).

Ako netko zna kakav dobar sintetički test koji cijedi GPU/VRAM neka ubaci link.

A ako je istina to za kraj životnog vijeka onda su stvarno proizvođači gamad. Jer zadnja grafička mi je isto otišla točno nakon 2 god korištenja.

Ovo pečenje u pećnici ostavljam za krajnju nuždu, a metoda priprema kokica je Smijeh

Sve u svemu drago mi je da je više ljudi uperilo prst u grafičku jer sad mogu manje-više odbacit druge uzroke problema.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice