Buka u kucistu (Kad je hladno)

poruka: 15
|
čitano: 4.363
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav
Nisam bas siguran da sam u naslovu objasnio sta me zapravo muci pa cu se potruditi da ovde to lepo napisem.
Dakle radi se o tome da kad je hladno u sobi racunar pocne da "bruji" jedno 10-ak minuta pa tek onda prestane buka.
E sad meni to nije problem pocecu da grejem sobu sa racunarom, ali me cisto informativno interesuje sta izaziva tu buku u kucistu?

Pomoc, Photoshop Tutoriali GFX/VFX zona Forum podrske samo za vas www.photoshop-channel.info

0 0 hvala 0
14 godina

da to se i meni desilo da čujem tu buku čak i na  računalu starom mjesec dana .. vjerojatno neki vent .. mada sumljam na napajanje

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Buka u kucistu (Kad je hladno)
Ventilator od proca, grafe ili za upuhivanje ili ispuhivanje zraka iz kucista. Sad je na tebi da otkrijes koji ventilator je u pitanju
Ko da me briga za potpis...
14 godina
neaktivan
Suddenly Psychotic kaže...
Ventilator od proca, grafe ili za upuhivanje ili ispuhivanje zraka iz kucista. Sad je na tebi da otkrijes koji ventilator je u pitanju

Predpostavio sam da je ventilator u pitanju, ali mene interesuje zbog cega se cuje samo kad je niska temperatura? 
Kad je temperatura "normalna" gotovo i da se ne cuje. 

Pomoc, Photoshop Tutoriali GFX/VFX zona Forum podrske samo za vas www.photoshop-channel.info
15 godina
neaktivan

Čuje se zato što bi ga trebalo rastaviti i podmazati ležaj.

Isti slučaj kod mene na grafičkoj ali sam prelijen uraditi išta po tom pitanju jer mi prestane nakon minute ili kada samo malo pipnem ventilator (otv.kućište).

Kadir beneath Mo Moteh
14 godina
neaktivan

to ti je onda krntija od kutije.

0 5 hvala 0
14 godina
neaktivan

Krntija.... ne razumem kako ograniceni ljudi poput tebe uspeju da popune obrazac prilikom registracije? Nisam te pitao da li je krntija ako ne znas odgovor ne moras da spamujes, i daleko od toga da je krntija. 

4 0 hvala 0
16 godina
pnotoshop slazem se s tobom u vezi posta iznad ovog..naj vjerovatnije je do venta jer kada je vruce onda ulje u lezaju je kako da kazem vodenasto..a kada je hladno onda se skupi ulje i zato bruji
GAMERS DONT DIE, THEY RESPAWN
17 godina
neaktivan
PhotoShopChannel kaže...
Suddenly Psychotic kaže...

Predpostavio sam da je ventilator u pitanju, ali mene interesuje zbog cega se cuje samo kad je niska temperatura? 
Kad je temperatura "normalna" gotovo i da se ne cuje.

Gro jeftinih ventilatora nemaju kuglicne lezajeve vec se osovine oslanjaju na sinter (mjesavina bakarnog i grafitnog pudera)

Takvo oslanjanje vremenom prouzroci nepravilan luft iliti ekscentar koji se "potpuni" kada se osovina zagrije i buka prestane. To je privremeno i dovoljan je znak da se ventilator promjeni ili (opet) privremeno podmaze sa vazelinom [ne sa motornim uljem, agresivno je)

Dakle, za sad mozes proci sa podmazivanjem a sledeci put nabavi ventove sa kuglicnim lezajevima (ako situacija dozvoljava)

Max Headroom
16 godina

Slažem se da treba podmazivat, ali nemora to nužno biti vazelin. Motorno ulje uistinu nije dobro za ventilatore (isprobano). Ja imam jednog Thermaltake od 120mm, podmazujem ga sa WD-40 sprejem, podmazao sam ga prije cca 6. mjeseci i evo jučer je ponovo prozujao pa sam ušpricao malo unutra (nisam ga čak ni morao otvoriti) i ne zuji više.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P 16.10.2011
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala svima na detaljnom objasnjenju, mene je interesovao uzrok te pojave sto je Lazarus Long odlicno objasnio. Inace morece masina na remont.
Jos jednom hvala ! 

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
mind_challenge kaže...

Slažem se da treba podmazivat, ali nemora to nužno biti vazelin. Motorno ulje uistinu nije dobro za ventilatore (isprobano). Ja imam jednog Thermaltake od 120mm, podmazujem ga sa WD-40 sprejem, podmazao sam ga prije cca 6. mjeseci i evo jučer je ponovo prozujao pa sam ušpricao malo unutra (nisam ga čak ni morao otvoriti) i ne zuji više.

{#} WD40 nije mazivo,niti tome služi,nego je rastvarač hrđe..ima tek minorno udjela maziva..dakle,što dalje od kompa..agresivno sredstvo..

16 godina
linuxjuzer kaže...
mind_challenge kaže...

{#} WD40 nije mazivo,niti tome služi,nego je rastvarač hrđe..ima tek minorno udjela maziva..dakle,što dalje od kompa..agresivno sredstvo..

Služi tome, itekako. Uostalom to i piše na njemu.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P 16.10.2011
17 godina
neaktivan
linuxjuzer kaže...

WD40 je mjesavina vrlo dobro rafinirane nafte i ulja. Da sam bezobrazan rekao bih da je to precenjena mjesavina ali nisam bezobrazan i necu reci to (:

Posto se radi o okolini gdje nema visokih temperatura od okoline ili su nastale od samog trenja dovoljan je i vazelin zato sto je cisti derivat nafte i nije agresivan za gumene zaptivke koje su postavljene na osovini. Stavljanje naljepnice ili bilo sto sto ce zatvoriti osovinu je obavezno.

Ako imate pri ruci strojno ulje koje sluzi za podmazivanje sivacih masina onda ste na konju. Bagat strojno ulje (ima ruzan karakteristican miris)

Pazljivo sa mazivom. Mnogo maziva ne znaci bolje podmazivanje

Visak ce pokupiti prasinu i to sve zajedno ponasa se kao brusni papir

Max Headroom
16 godina
lazarus vidim znas znanje..to ti struka ili?
GAMERS DONT DIE, THEY RESPAWN
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice