U BIOS-u sve OK, no Windowsi se ne bootaju

poruka: 7
|
čitano: 4.738
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Hitno pomoc

http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/ploca-pomoc/128063.aspx

sad mi hard i cd room ocito u biosu dakle imam sve ide prikljucak...hard mi je master a room slave..sve ocita u biosu ali i dalje ne zeli bootat win jel neko zna u cemu je problem..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Hitno pomoc
probaj staviti hard na IDE1 a cdrom na IDE2
zna biti problema kada su na istom ide kabelu!
Tko se zadnji smije, nije skužio!
16 godina
odjavljen

Ploča ima samo jedan IDE priključak koliko vidim.

Pokušaj spojiti samo HDD (provjeri jumpere! master-slave) i vidi jel se što događa. Spoji samo CDROM i pokušaj bootati kakav linux.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: U BIOS-u sve OK, no Windowsi se ne bootaju

ma probo sam hard mi ocita da je master a cd room slave...vise neznam sta da radim..

15 godina
neaktivan

Imao sam nekoliko klijenata sa sličnim problemima, posebno nakon flashanja BIOS-a.

Ploča ti ima ATA i SATA kontroler i u BIOS-u je po defaultu za HDD izabran SATA, a ne ATA! Zato ti i neće bootati jer traži boot device na SATA:-)
Podesi u BIOS-u da je ATA (IDE) defaultni kontroler za HDD i trebalo bi sve proraditi. Možeš i jumper na HDD-u probati staviti na "CableSelect" ili "Master", i obavezno HDD stavi na kraj ATA kabela! 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 13:57 (Luciano).

0 0 hvala 0
16 godina
Luciano kaže...

Imao sam nekoliko klijenata sa sličnim problemima, posebno nakon flashanja BIOS-a.

Ploča ti ima ATA i SATA kontroler i u BIOS-u je po defaultu za HDD izabran SATA, a ne ATA! Zato ti i neće bootati jer traži boot device na SATA:-)
Podesi u BIOS-u da je ATA (IDE) defaultni kontroler za HDD i trebalo bi sve proraditi. Možeš i jumper na HDD-u probati staviti na "CableSelect" ili "Master", i obavezno HDD stavi na kraj ATA kabela! 

- svašta... ako postavi cable select i na kraj kabla? Imaš li uopće ideju kako to radi... (pročitaj barem oznaku na kablu prije dijeljenja savjeta).

- bez obzira na boot order, nepostojeći disk nije, nit može biti uzrok. (preskače ga se), dok je sam boot order sporedan, postoji i quickboot meni za odabir.

- na svim konektorima je standardno aktivna opcija AUTO za prepoznavanje HDDa, samo u slučaju da se te postakve (kao veličina) unesu ručno dolazi to takvog 'problema', tj tad stoji na tom disku (kojeg nema ili ne radi), u svim ostalim slučajevima ide dalje do prvog bootabilnog diska, pa i usb, floppy ili mreža.

GAMERANGER kaže...

sad mi hard i cd room ocito u biosu dakle imam sve ide prikljucak...hard mi je master a room slave..sve ocita u biosu ali i dalje ne zeli bootat win jel neko zna u cemu je problem..

GAMERANGER kaže...

ovako imam uvu plocu :

problem je da ne zeli botati windows koji god win probab ovo mi ispise disk boot failure insert system disk and pres enter stisnem enter i nista....da ne bude zabune windowsi su bootable a u biosu sam namjestio da boota s cd rooma...molim pomoc mislim da je nesto do biosa...inaprijed hvala

na (pre)više mjesta pa ne čitam sve, možda je već odgovoreno, ipak:

-učitaj bios default postavke, snimi, ponovo uđi u BIOS u podesi ako nešto treba (npr order, CD-HDD)..

-bootaj s win-DVDa i pokreni repair....  /fixmbr /fixboot

-Sama poruka znači da je otišao boot, ako je hardware kvar (to je poseban sektor) tad mu nema spasa, može biti samo storage. Ako je samo promjenjena aktivna particija to se može srediti hdd alatima, npr Acronics (s nekog miniPE ili Gparted-om), nadaj se da će win uspjeti repairati.

-ako nema rezultata, probaj samo jedan po jedan uređaj, npr samo CD pa samo HDD i drugi kabel. Ako je disk pokvaren (boot sektor) provjeri diagnostic alatima za svoj disk (na str. proizvođača imaš sve, ali je praktičniji Hiren's.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2011 22:19 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

- svašta... ako postavi cable select i na kraj kabla? Imaš li uopće ideju kako to radi... (pročitaj barem oznaku na kablu prije dijeljenja savjeta).

- bez obzira na boot order, nepostojeći disk nije biti uzrok. (preskače ga se), dok je sam boot order sporedan, postoji i quickboot meni za odabir.

- na svim konektorima je standardno aktivna opcija AUTO za prepoznavanje HDDa, samo u slučaju da se te postakve (kao veličina) unesu ručno dolazi to takvog 'problema', tj tad stoji na tom disku (kojeg nema ili ne radi), u svim ostalim slučajevima ide dalje do prvog bootabilnog diska, pa i usb, floppy ili mreža.

- kraj tj. zadnji IDE konektor na kabelu je master i kad staviš jumper na CS, onda je MASTER, nema mrdanja.

- Jesi siguran? Imao sam Intel Perl2 ploču na kojoj je HDD bio spojen na ATA, dok su SATA konektori bili prazni. Nakon updatea BIOS-a, boot je javljao "No system disk". Tek kad sam mu stavio u BIOS-u da je HDD spojen na IDE, sustav se podigao tj. BIOS je prepoznao HDD.

- Jesi siguran? Provjeri malo starije BIOS-e;-) 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice