Životopis IT zaposlenika

poruka: 14
|
čitano: 9.936
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Životopis IT zaposlenika

Ovako, bližim se kraju faksa i sad počinjem gledati poslove. Prvo problem mi je životopis. Imao sam jednu verziju pa sam je promjenio u drugu profesionalniju....

Pa sad na kraju više nisam siguran dali dobro izgleda. Problem je s primjerima koji se mogu naći on-line je da svi imaju jednu zajedničku crtu koja je meni besmislena - rad na kompjuteru i sad tu bi trebalo napisati šta sve znaš...

Ja sam sebi razdvojio ovako:

Rad na računalu:

.

.

.

Baze podataka: MS SQL Server, PostreSQL, PostGIS

Programski jezici: C/C++, Java

Serveri: IIS, Tomcat, GeoServer

.

.

.

dali i vi imate takav izgleda životopisa?

Dali je važno da napišem pod bazama podataka da znam i ER modele raditi ili se to podrazumjeva pod znanjem baza podataka i SQL upita???

Uglavnom takve stvari me zanimaju. Do koje razine nekog programa ili alata treba ići ili se neke stvari jednostavno podrazumjevaju?

Jel možete staviti primjere svojih životopisa... naravno maknite svoja imena i kontakt podatke te imena firmi kod radnog iskustva

Mislim da bi si mogli pomoći tako jedni drugima. šta vi mislite o toj ideji?

Koi-dizajn jednog dana
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.5.2011 1:05 (Zoki99).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Životopis IT zaposlenika
Nije da sada nesto insinuiram ali imaš li ti pravog odnosno realnog iskustva s radom u tome (ne teoriju, niti neke projektiće nego radno iskustvo s time)...

Ipak mislim da je to najvaznije... jer ja te ne bi zaposlio kod sebe bez iskustva (iliti rad dok studiras negdje za male novce)

Ako ti se ne cini da je smisleno to što pišem, zanemari... umoran sam i pospan :) pa nekad ne znam sto govorim...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
14 godina
neaktivan

Imam iskustva u tome, jer sam radio prvo 2 godine, pa sam onda odlučio upisati faks. Radio sam web projekte (stranice, portale, cms-ove, trgovine...).. nego zanima me kako izgleda jedan životopis da mogu usporediti sa izgledom svojega

Koi-dizajn jednog dana
15 godina
neaktivan
17 godina
EnlightenedPhoenix kaže...
Nije da sada nesto insinuiram ali imaš li ti pravog odnosno realnog iskustva s radom u tome (ne teoriju, niti neke projektiće nego radno iskustvo s time)...

Ipak mislim da je to najvaznije... jer ja te ne bi zaposlio kod sebe bez iskustva (iliti rad dok studiras negdje za male novce)

Ako ti se ne cini da je smisleno to što pišem, zanemari... umoran sam i pospan :) pa nekad ne znam sto govorim...

Tako je svagdje, svi traže iskustvo.... Kako onda da ljudi koji završe faks nađu posao? Mora se jbga odnekud krenuti. I nemoj samo one fore da se moglo steći tokom školovanja, to i nije neko iskustvo, a i većina ljudi nije stigla nešto konkretno raditi uz obveze na faksu... {#}

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
14 godina
neaktivan

Pero je to najbolje rekao i zbog čega se ja uopće ne veselim postupku traženja posla. Svi će reći da u HR fali IT stručnjaka, svi će ti savjetovati da upišeš informatički faks a kad završiš imaš sam hrpu problema. Uložih tonu napora i truda da ga završiš, a jednostavno si mogao upisati neki daleko lakši faks, i onda nemožeš naći posao. Svi traže iskustvo. A neka mi netko kaže gdje da ga čovjek stekne????

Ako se usporedim sa svojim kolegama na faksu, ja bez pretjerivanja imam daleko veće znanje od 80% njih, a nisam siguran da ću naći posao... Doduše do sada sam se samo javio na 10-ak oglasa, ali nisam neka klasa optimist.

Moramo priznati da  su nam fakulteti općeniti zastarjeli i da se uče nebuloze koje nam neće trebati. Ja sam do sad imamo samo par predmeta koje nešto uče što se i inače radi na poslovima. a samo 1, ponavljam 1 gdje smo na vježbama radili doslovno ono što se i inače radi na poslu tog tipa.

Svi vi koji radite kako ste vi uspjeli dobiti svoj prvi posao?

Znam da sve firme bi radije htjele čovjeka sa par godina iskustva koji odmah može dati rezultate, ali bojim se da ako ovako nastavimo neće biti dobro....

Koi-dizajn jednog dana
15 godina
Životopis IT zaposlenika

Javi kad nađeš posao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...

Tako je svagdje, svi traže iskustvo.... Kako onda da ljudi koji završe faks nađu posao? Mora se jbga odnekud krenuti. I nemoj samo one fore da se moglo steći tokom školovanja, to i nije neko iskustvo, a i većina ljudi nije stigla nešto konkretno raditi uz obveze na faksu... {#}

Ne moglo, nego moralo. Hrvatski "ICT" studenti još uvijek žive u zabludi da vrijedi kovanica "sa faksa na posao". Nažalost po te studente, danas u IT-u prevladava mišljenje da je većina klolegija na faksevima out-of-sync jedno 20-ak godina. Koliko je to blizu ili daleko od istine je zapravo nebitno - bitan je samo dojam kojeg tvtke imaju. A to je ujedno i razlog zbog kojeg sve tvrtke u pravilu traže ljude s barem nekakvim iskustvom.

To konkretno znači da će tvrtka danas radije u pripravnički staž uzeti čovjeka sa SSS i 4 godine iskustva na istom (ili sličnom) poslu nego čovjeka s 4-godišnjim faksem i 0 godina iskustva. Stvari su se na tržištu rada drastično izmjenile zadnjih 2 godine i onaj tko se nije sposoban prilagoditi novonastaloj situaciji vjerojatno se i ne bude baš najbolje proveo.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
vlad0 kaže...
Pero Dinamit kaže...

Ne moglo, nego moralo. Hrvatski "ICT" studenti još uvijek žive u zabludi da vrijedi kovanica "sa faksa na posao". Nažalost po te studente, danas u IT-u prevladava mišljenje da je većina klolegija na faksevima out-of-sync jedno 20-ak godina. Koliko je to blizu ili daleko od istine je zapravo nebitno - bitan je samo dojam kojeg tvtke imaju. A to je ujedno i razlog zbog kojeg sve tvrtke u pravilu traže ljude s barem nekakvim iskustvom.

To konkretno znači da će tvrtka danas radije u pripravnički staž uzeti čovjeka sa SSS i 4 godine iskustva na istom (ili sličnom) poslu nego čovjeka s 4-godišnjim faksem i 0 godina iskustva. Stvari su se na tržištu rada drastično izmjenile zadnjih 2 godine i onaj tko se nije sposoban prilagoditi novonastaloj situaciji vjerojatno se i ne bude baš najbolje proveo.

Nije ti baš posve točno, ovisi kakva je tvrtk i što želi. Ako treba šljakera za štrikat kod kojeg misli izrabljivati onda će sigurno uzet ovog  sa SSS i 4 godine iskustva. Ako firmi treba neki razvojni inženjer koji ima razvijen malo drugačiji način razmišljanja koji se uči na faksu ( a to i je cilj faksa da te nauči razmišljti i rješavati probleme , a ne prvenstveno neka konkretna znanja jer sve ionako brzo zastari !!!)  i ako joj treba netko tko neće samo štrikart kod nego razvijati nove stvari, mislim da će tu ipak  VSS biti u  dalekoj prednosti.

Knkretno umojoj firmi ( nije bitno koja) stiže u odjel razvoja isključiovo VSS i u zadnje vrijeme došlo je dosta ljudi direktno s faksa, a  neki još čak završavaju faks.

Firma se bavi intenzivnim razvojem i prodaje van domaću  pamet tako da se ovdje itekako cijeni obrazovanje i poduzetnost.

17 godina
protjeran
Životopis IT zaposlenika

Fax kažeš, Steve Jobs, John Carmack, Bill Gates Andrejs Heilsberg svi su SSS

Programko http://programko.bloger.hr

0 0 hvala 0
17 godina
Programko kaže...

Nema svatko karizmu, ideju, pamet ni muda kao gore spomenuti trojac. Za ove koji nemaju, VSS nije lose rijesenje :)

... bit cu ja i gori!!!
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2011 15:42 (tnakir).
16 godina
neaktivan
Programko kaže...

a gle njih je 4 (ok malo više al....) tako da statistika tu igra popriličnu ulogu

kod mene normalno radi.....
15 godina
neaktivan
Pixel kaže...

Nije ti baš posve točno, ovisi kakva je tvrtk i što želi. Ako treba šljakera za štrikat kod kojeg misli izrabljivati onda će sigurno uzet ovog  sa SSS i 4 godine iskustva. Ako firmi treba neki razvojni inženjer koji ima razvijen malo drugačiji način razmišljanja koji se uči na faksu ( a to i je cilj faksa da te nauči razmišljti i rješavati probleme , a ne prvenstveno neka konkretna znanja jer sve ionako brzo zastari !!!)  i ako joj treba netko tko neće samo štrikart kod nego razvijati nove stvari, mislim da će tu ipak  VSS biti u  dalekoj prednosti.

Knkretno umojoj firmi ( nije bitno koja) stiže u odjel razvoja isključiovo VSS i u zadnje vrijeme došlo je dosta ljudi direktno s faksa, a  neki još čak završavaju faks.

Firma se bavi intenzivnim razvojem i prodaje van domaću  pamet tako da se ovdje itekako cijeni obrazovanje i poduzetnost.

Zašto misliš da SSS u IT-u automatski znači "šljakanje"? Ja osobno znam puno ljudi koji su poslali studiranje u mp3-ine i sad su na razno-raznim rukovodećim pozicijama (od CEO do TL-a). Neki od njih su odustali sa samo 1-2 ispita do kraja. Pametno ili ne? To je prvenstveno na pojedincu da odluči, uzevši u obzir sve okolnosti u kojima se nalazi u tom trenutku. A doista sam čuo svakakvih (životnih) priča kroz koje su ljudi prošli probijajući se kroz ovaj mali hrvatski IT svijet... Zadnja je od prije koji dan, od kolege koji s FER-ovom diplomom (ind. elektronika) već jednu i pol godinu bezuspješno traži posao.

Anyhow, moje osobno mišljenje je da ti taj papir danas ne osigurava automatski dobar (ili još preciznije: ikakav) posao. Postojao je ondaj post-ratni period ekspanzije kad su tvrtke rezervirale ljude već na 2. ili 3. godini faksa, ali to doba je davno prošlo. Većina (dobrih) radnih mjesta su popunjena i sad to ide na kapaljku. A danas je najvažnije da si upoznat s konkretnim tehnologijama za posao za koji se prijavljuješ. Mislim da je očigledno zbog čega je to tako. Postoji i druga solucija: da imaš debelu vezu koja će ti taj posao srediti bez obzira na išta. U jednom ili drugom slučaju, faks ne igra puno.

Što se konkretno moje tvrtke tiče, SSS/VSS/itd. titule kod nas ne znače baš ništa. Čovjek mora "kliknuti" s ostatkom ekipe, a svi moraju obavljati svoj posao odgovorno i najbolje što mogu. Znači: kad se radi, radi se zajedno, a kad se pije, pije se zajedno. :]

Životopis je prva stepenica i tu je svakako poželjno da u njemu stoji da imaš nekakvog radnog iskustva. Sljedeći korak je selekcijski razgovor na kojem se odjeljuje žito od kukolja. Nakon toga ide probni rok. Znaš svoj posao? Odlično, to ti je ujedno i najbolja karta za ugovor na neodređeno i napredovanje. Ne znaš ga? Nikakvi papiri ti neće pomoći u tom slučaju.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
Skrati ga maksimalno, nemoj navoditi detalje. Pruzi si priliku da te pozovu. Ako imas portfolio, obavezno ga navedi.
I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice