Može li biti gore (ponuda IT poslova) izdvojena tema

poruka: 1.208
|
čitano: 617.783
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Može li biti gore (ponuda IT poslova)
Tonči kaže...

LOL "u periodu od dvije godine nakon raskida".

Da bila je ugovorna klauzula koja je definirala period od dvije godine nakon raskida. Posao je bio freelanceanje freelancanja , naime firma obajvlja freelance za drugu stranu te upošljava freelancere za posao koji freelancea. Očito imaju iskustva u tome kada su na sceni preko deset godina. Načelno sma bio za posao ali bez potpisavanja ugovora , posebno kada materijali koje koristiš na jedan projekt prema ugovoru ne smiješ koristiti za drugi projekt.

Sve u svem sve to skupa mi se nije pretjerano svidjelo pa sam odbio posao, toćnije ugovor.

16 godina
odjavljen

A kakve su to zabrane bile? Uostalom, što će ti materijali starog projekta? Zar ti trebaju?

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

A kakve su to zabrane bile? Uostalom, što će ti materijali starog projekta? Zar ti trebaju?

U smislu da se ne smije raditi posao koji bi bio u sukobu interesa i domene djelovanja prve strane .

Pa recimo ako se radi projekt i izvedem neka rješenja za isti, glupo mi je da isto ne mogu primjeniti drugdje , ni u kojem pogledu. Znaći ti moraš podjeliti source i samim time sva rješenja u sourceu jednostavno zaboraviti.

Meni to nije bilo prihvatljivo.

14 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...
Tonči kaže...

U smislu da se ne smije raditi posao koji bi bio u sukobu interesa i domene djelovanja prve strane .

Pa recimo ako se radi projekt i izvedem neka rješenja za isti, glupo mi je da isto ne mogu primjeniti drugdje , ni u kojem pogledu. Znaći ti moraš podjeliti source i samim time sva rješenja u sourceu jednostavno zaboraviti.

Meni to nije bilo prihvatljivo.

vrlo vjerojatno mogu obrisati sa tim ugovorom guzicu, sve da ga i potpišeš.

15 godina
neaktivan
grzzi kaže...

vrlo vjerojatno mogu obrisati sa tim ugovorom guzicu, sve da ga i potpišeš.

Pa nisam baš tako olako shvatio ugovor i općenito ih detaljno provjeravam , prije sam potpisivao sve bez puno razmišljanja i jednom sam se skoro opekao, a i ne da mi se kasnije razbijat glava sa što smijem , a što ne smijem , znaći "metnut si sam ježa u tur".

16 godina
odjavljen

U Hrvatskoj guzicu možeš obrisati sa svakim ugovorom.

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Da , ali firma je strana i ugovor spada pod njemačku pravnu jurisdikciju.

PS.

gadi mi se da stranci kod nas plaćaju hitech posao po cijeni malo višoj od cijene radnika koji lijepi pločice na baušteli, ali to je samo osobni stav.

16 godina
odjavljen
woodgamesfx kaže...
Tonči kaže...

Da , ali firma je strana i ugovor spada pod njemačku pravnu jurisdikciju.

PS.

gadi mi se da stranci kod nas plaćaju hitech posao po cijeni malo višoj od cijene radnika koji lijepi pločice na baušteli, ali to je samo osobni stav.

Stranci (pouzdano Ameri, Francuzi, Englezi) nama plaćaju jednako kao i svojima ili nešto malo manje, što je ipak puno više nego što bi platili naši, a što se pločica tiče, mislim da bi mnogi u IT-u bili zadovoljni da imaju te plaće, jer su redovito više od njihovih.

14 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Takvi ugovori najčešće služe samo za zastrašivanje ... recimo ugovor o zabrani takmičenja u kojem ti poslodavac traži da do dvije godine nakon odlaska ne smiješ raditi u istoj "branši" ili isti posao je eventualno važeći ako ti je za vrijeme radnog odnosa prijava bila na najmanje prosječnu HR plaću ( to je sad oko 6k ) i s tim da ti je za sve vrijeme "zabrane" dužan isplaćivati najmanje pola plaće ( u visini zadnje 3 ) i slično ... al poslodavci često traže od zaposlenika da potpišu takve ugovore premda ne izvršavaju niti jednu od postavljenih uvjeta ... da ne govorimo o raznim načinima zaobilaženja takvih ugovora sve da si ga i potpisao i da su uvjeti ispunjeni. Iznimno je teško dobro definirati i očekivati ispoštovanje takvih ugovora.

15 godina
neaktivan
Može li biti gore (ponuda IT poslova)

Ne volim potpisivat stvari koje mi ne mirišu na dobro, tj. ako imam neki loš predosjećaj.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Oglasi za posao u inozemstvu mame iz Hrvatske one najperspektivnije – visoku stručnu spremu, znalce i majstore tehnologije. Takvih je oglasa iz dana u dan sve više, a nude se i zaposlenja daleko od Europe.

http://danas.net.hr/novac/page/2012/01/31/0335006.html?pos=n1

PS.

jedan poznanik je otišao u Dubai , elektotehničar i prića da je sasvim OK.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Dosta su dobri za suradnju. Svi govore savršeni engleski tako da nije problem, a pošteniji su u plaćanju od bilo koga. Znaju bit' škrti, al' uglavnom plate simpatične iznose. IT im je doduše slabiji nego Amerima i Britancima (manje ponuda).

Inače, palo mi na pamet sad: kako će oni dokazati da ti kod nisi negdje upotrijebio? Uostalom, kod nije karburator pa da ga negdje ugradiš. Ti napišeš identičan kod iznova. Kako uopće možeš ne upotrijebiti negdje isti kod? Huh?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 14:21 (Tonči).
17 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...

Ne volim potpisivat stvari koje mi ne mirišu na dobro, tj. ako imam neki loš predosjećaj.

mali savjet za ubuduće

kad vidiš te fore oko zabrane natjecanja i ostale fore na dvije ili više godina, samo tipovima podmetni pod nos naš zakon o radu

po kojem su ti za vrijeme zabrane dužni "plaćati nerad"

vjeruj da će odmah ohladiti od te ideje o "zabranama" i ponuditi ti odličan ugovor i bez te klauzule {#}

15 godina
neaktivan
Darky kaže...

mali savjet za ubuduće

kad vidiš te fore oko zabrane natjecanja i ostale fore na dvije ili više godina, samo tipovima podmetni pod nos naš zakon o radu

vjeruj da će odmah ohladiti od te ideje o "zabranama" i ponuditi ti odličan ugovor i bez te klauzule {#}

Thanks nisam to ni znao. 

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Inače, palo mi na pamet sad: kako će oni dokazati da ti kod nisi negdje upotrijebio? Uostalom, kod nije karburator pa da ga negdje ugradiš. Ti napišeš identičan kod iznova. Kako uopće možeš ne upotrijebiti negdje isti kod? Huh?

Poslao sam ti na PP.

17 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...
Darky kaže...

mali savjet za ubuduće

Thanks nisam to ni znao. 

članak 94 zakona o radu

Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije određeno, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

znači ako ti ponude plaću od recimo 5000$ i zabranu dvije godine

znači da ti nakon raskida ugovora iduće dvije godine moraju plaćati svaki mjesec najmanje 2500$

što je njima dodani neplanirani trošak od 60.000$

vjeruj da se neće samo tako razbacivati sa zabranama nakon što vide članak ovog zakona

bez obzira kaj su oni strana firma, ti ih možeš tužiti na osnovu toga i onda ili pada zabrana ili ti plaćaju odštetu.

17 godina
protjeran

Span d.o.o. traži Senior developera i ima nekakav formular koji se treba popuniti http://www.span.hr/onama/Pages/Zaposljavanje.aspx za tehničku poziciju. E da nisam puko od smjeha. Koji amaterizam ko da sam se vratio u 90te. Uf svašta!! Imam posao al uvjek tražim neku bolju priliku, al ovo je jednostano, barem meni smješno i neozbiljno. 

Programko http://programko.bloger.hr

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Super mi je ono s tehnologijama: "znanje FTP-a, SMTP-a..."... LOL? Expertno znam FTP.. ili Symantec AV. Hahahaha. Strašno.

17 godina
Tonči kaže...

Super mi je ono s tehnologijama: "znanje FTP-a, SMTP-a..."... LOL? Expertno znam FTP.. ili Symantec AV. Hahahaha. Strašno.

Ne shvaćam što je tu smiješno i neozbiljno za prvi tehnički krug...

17 godina
Tonči kaže...

Jel "pricas" SMTP?

Bi se znao spojit telnetom na neki mail server i poslat mail?

17 godina
protjeran
nesto222 kaže...
Tonči kaže...

Jel "pricas" SMTP?

Pa npr, ja bih znao al nije stvar u tome. Seniori su ljudi s 10-20 godina iskustva i s definiranim specijalnostima. A pitanja 8tipa jel znaš koristiti telenet su smješna, tko to još kortisti??. A svejedno za to savladati treba cijelih pola sata. Dobro da nisu pitali jel znaš koristiti Ciscov VPN, Remote Desktop, Team viewer i onda odrediš razinu znanja spajanja pomoću dotičnih.{#}

Još mi je smješno kako su naveli cijeli niz MS "alata" i razinu poznavanja, a ne pitaju ništa npr. o IIS-u. I o nekim novijim MS tehnologijama. Silverlight, MVC, WebPages...

Ukratko, pitanja za senior dev. su skroz fulana. A da ne spominjem da ono što je opisano u opisu radnog mjesta u oglasu 80% nema veze s developmentom.

16 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Tonči kaže...

Ne shvaćam što je tu smiješno i neozbiljno za prvi tehnički krug...

nesto222 kaže...
Tonči kaže...

Jel "pricas" SMTP?

Smiješno je i neozbiljno, jer su to osnovna znanja koja spadaju 1) u povijest (više-manje) 2) osnovno znanje svakog IT-ovca, bio on programer ili administrator. Koji to programer ne zna koristiti FTP? Telnet? SSH? Čak i osnove funkcioniranja tih protokola, RFC pronaći, implementirati protokol itd. treba znati. Meni bi bilo čudno da ne zna. Admin koji ne zna podesiti i koristiti te stvari, nije admin. Što se tiče Symanteca, to je tek upitno... što to možeš znati o Sym. AV-u? Lako za PowerShell koji je relativno nov i može imati više razina (od osnovnih znanja do skriptnih aplikacija kroz njega itd.).

17 godina
Tonči kaže...

Smiješno je i neozbiljno, jer su to osnovna znanja koja spadaju 1) u povijest (više-manje) 2) osnovno znanje svakog IT-ovca, bio on programer ili administrator. Koji to programer ne zna koristiti FTP? Telnet? SSH? Čak i osnove funkcioniranja tih protokola, RFC pronaći, implementirati protokol itd. treba znati. Meni bi bilo čudno da ne zna. Admin koji ne zna podesiti i koristiti te stvari, nije admin. Što se tiče Symanteca, to je tek upitno... što to možeš znati o Sym. AV-u? Lako za PowerShell koji je relativno nov i može imati više razina (od osnovnih znanja do skriptnih aplikacija kroz njega itd.).

Iznenadio bi se, nemaš pojma koliko.

Taj upitnik ima jako dobru svrhu, univerzalni pregled tko koliko zna i koliko. Recimo, za 90% ljudi sam siguran da za FTP ne bi smjeli napisati ništa više od "loše". Telnet i SSH možda zna složiti 50% ljudi, ako.

16 godina
odjavljen

U suprotnom mi nije jasan profesionalni put takvih devova/admina. Mislim (a mogu biti u krivu, ne kažem da ne mogu) da je razumijevanje rada OS-a i temeljnih tehnologija i alata krucijalno za sposobnog inženjera. Tko to nije želio/pokušao napisati svoj mail klijent/server, svoj mrežni protokol, FTP koristiti programatski i sl.? Kakav to dev/admin može funkcionirat u unix okruženju, a da ne zna rsh i ssh? Telnet pak? - No, kako kažeš, može se čovjek i iznenaditi... imaš admine koji nikad ne znaju speccat hostname uz ftp usera ili devove koji ne znaju što je static konstruktor...

17 godina
Tonči kaže...

U suprotnom mi nije jasan profesionalni put takvih devova/admina. Mislim (a mogu biti u krivu, ne kažem da ne mogu) da je razumijevanje rada OS-a i temeljnih tehnologija i alata krucijalno za sposobnog inženjera. Tko to nije želio/pokušao napisati svoj mail klijent/server, svoj mrežni protokol, FTP koristiti programatski i sl.? Kakav to dev/admin može funkcionirat u unix okruženju, a da ne zna rsh i ssh? Telnet pak? - No, kako kažeš, može se čovjek i iznenaditi... imaš admine koji nikad ne znaju speccat hostname uz ftp usera ili devove koji ne znaju što je static konstruktor...

Iskreno, za 99% IT-ovaca znam da ne bi radili ništa od navedenog. Makar, ja sam daleko od programiranja.

17 godina
protjeran

Ok, za administratore  telnet, al Daktilografija, služenje e-mailom, korištenje tipkovnice, power point, MSDE, COM, COM+, DirectX, ISDN. Za znati neke od ovih stvarno moraš biti senior (čitaj preko 30godina). Ali ima još, zahtjevna uredska administracija, Vojna obaveza od kada do kada (valjda da se eliminiraju oni s PTSom)? WTF, Razina poznavanja Windows XP platforme, outlooka. Cjela grupa o cisco mrežnoj opremi.

0 0 hvala 0
17 godina
Programko kaže...

Ok, za administratore  telnet, al Daktilografija, služenje e-mailom, korištenje tipkovnice, power point, MSDE, COM, COM+, DirectX, ISDN. Za znati neke od ovih stvarno moraš biti senior (čitaj preko 30godina). Ali ima još, zahtjevna uredska administracija, Vojna obaveza od kada do kada (valjda da se eliminiraju oni s PTSom)? WTF, Razina poznavanja Windows XP platforme, outlooka. Cjela grupa o cisco mrežnoj opremi.

Je li uopće shvaćaš čemu služi takav upit?

17 godina
protjeran

Da se prijave samo oni kojima očajno treba nekakav posao.

EDIT: ili da se preko vanjske firme koja se bavi Human Resourcesima opere neka lova.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.2.2012 0:01 (Programko).

0 0 hvala 0
17 godina
Programko kaže...

Da se prijave samo oni kojima očajno treba nekakav posao.

EDIT: ili da se preko vanjske firme koja se bavi Human Resourcesima opere neka lova.

I mislio sam da ne znaš. Forma je idealna za rješavanje prog kruga.

17 godina
protjeran

To je tvoje mišljenje, moje je da je formular idealna za odbijanje najkvalitetnijih ljudi.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice