Može li biti gore (ponuda IT poslova) izdvojena tema

poruka: 1.208
|
čitano: 617.889
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Može li biti gore (ponuda IT poslova)

Stupanj znanja u IT-u, po mom mišljenju, ovisi samo o čovjeku , nikakova škola nije garancija da je netko kompententan za pojedini posao, iz prakse znam ljudi sa formalnim zvanjem it strućnjaka , a da prostite , k*rca pojma nemaju, isto tako znam dosta ljudi sa formalnim znanjem it strućnjaka koji su u punom smislu rijeći stručnjaci za svoj posao, svi su manje više išli na iste i slićne obrazovne ustanove ,a disperzija u količini znanja je nemjerljiva .

PS.

najsmiješnije je to što su prvi iz gornjeg teksta u pravilu dvostruko više napuhani i puni sebe od onih drugih, u pravilu se ograđuju barijerom izforsiranog egoizma ( pametovanja ) čisto da sprijeće prodor u tanki sloj znanja koji posjeduju.

1 0 hvala 0
16 godina
Re: nije sve tako sivo
Pero Dinamit kaže...

Zašto bi ti uveo državni ispit u IT? Meni je to totalna glupost. Primjer: završio si medicinu, odslušao si masu predmeta, odstažirao si godinu dana kroz sve moguće odjele. I sad, ideš na državni. Učiš zakone (može mi netko objasniti koja je svrha toga jer to tak i tak učiš napamet i ničemu ti ne koriste na poslu) i zatim opet ideš pred komisiju koja te ispituje o onome što si nedavno položio? Zašto učiti (ponavljati) nešto dva puta? Pa jel nije dosta što sve moraš da bi prošao ispit naučiti već te onda hebu i na tom državnom ispitu? I da, likovi u toj komisiji te ispituju samo svoje područje koje razumiju, tako da mi je i to totalna nebuloza. Čisto gubljenje vremena i živaca po meni.

Liječnik može izgubiti licencu ako malo "zabrazdi", informatičar ne može. Postoji nešto što se zove Hrvatska liječnička komora.

Nije poanta polagati državni ispit kada diplomiraš, nego kada prelaziš iz, ajmo reći, pripravnika u IT profija. Državni ispit bi trebao garantirati da si ti na određenoj razini znanja u svojoj struci da ti on jamči određene privilegije (bzvz lupam, rad u državnim službama na rukovodećim pozicijama, projekt menadžer, sistemaš sa +50 klijentskih stanica, senior <insert jezik> developer, itd.).

Pa iskreno, puno radije bih gubio mjesec dana živaca i vremena svake 3-4-5 godine na državni ispit, nego 40 godina gubljenja živaca i vremena sa kvartovskim hakerima.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Pa iskreno, puno radije bih gubio mjesec dana živaca i vremena svake 3-4-5 godine na državni ispit, nego 40 godina gubljenja živaca i vremena sa kvartovskim hakerima.

Slažem se načelno, samo ako tebi ( formlano tebi , ne osobno  ) kao it stručnjaku predstavljaju problem kvartovski hakleri onda se zapitaj u kojoj se profesionalnoj sredini krećeš, jer u principu kada se letvica zahtjeva malo podigne tj. radiš u okolini koja zahtijeva malo šire znanje onda ti je ovo ispod razine.

17 godina
neaktivan

@bukva

IT nije cehovsko zanimanje i kao takvo ne može dobiti vlastiti državni ispit

Inače kako si ti to zamislio?

pa jel znaš koliko ima područja specijalizacije unutar IT-a?

osim toga svaka struka (i veterina i medicina, a danas i vodoinstalateri) trebaju pomoć informatike kao znanosti za kvalitetan rad

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Bukva kaže...
Pero Dinamit kaže...

Zašto bi ti uveo državni ispit u IT? Meni je to totalna glupost. Primjer: završio si medicinu, odslušao si masu predmeta, odstažirao si godinu dana kroz sve moguće odjele. I sad, ideš na državni. Učiš zakone (može mi netko objasniti koja je svrha toga jer to tak i tak učiš napamet i ničemu ti ne koriste na poslu) i zatim opet ideš pred komisiju koja te ispituje o onome što si nedavno položio? Zašto učiti (ponavljati) nešto dva puta? Pa jel nije dosta što sve moraš da bi prošao ispit naučiti već te onda hebu i na tom državnom ispitu? I da, likovi u toj komisiji te ispituju samo svoje područje koje razumiju, tako da mi je i to totalna nebuloza. Čisto gubljenje vremena i živaca po meni.

Liječnik može izgubiti licencu ako malo "zabrazdi", informatičar ne može. Postoji nešto što se zove Hrvatska liječnička komora.

Nije poanta polagati državni ispit kada diplomiraš, nego kada prelaziš iz, ajmo reći, pripravnika u IT profija. Državni ispit bi trebao garantirati da si ti na određenoj razini znanja u svojoj struci da ti on jamči određene privilegije (bzvz lupam, rad u državnim službama na rukovodećim pozicijama, projekt menadžer, sistemaš sa +50 klijentskih stanica, senior <insert jezik> developer, itd.).

Za to postoje indistrijski certifikati, ne državni ispiti. A mnogi od njih imaju i rok trajanja.

15 godina
neaktivan
Bukva kaže...

A pitanja bi bila što? Brojevni sustavi? Rad u Excelu? Krimpanje kablova? Backup strategije? Kodiranje web servisa?

Postoji TONA industrijskih certifikata i to je i više nego dovoljno. Barem onima koji drže do toga.

BTW:

Postojala je ideja prije nekoliko godina da oni zaposleni na državnim jaslama moraju proći ECDL tečajeve i kvalitetno se obrazovati za koliko-toliko samostalan rad na računalu. Šteta što se sve to na kraju pretvorilo u još samo jedno pranje love u organizaciji svima nam dobro znanih *monopolista* iz Buzina. Tako da je većina ljudi na kraju dobila nekakve diplomice, ali ni e od edukacije. A kao ideja je ovo bilo vrlo važno za cijelu IT struku jer je posredno moglo voditi tome da se promijeni percepcija kod značajnog broja ljudi. Umjesto toga, *ovi* su odlučili pos*ati se još jednom na cijelu struku i još dodatno umanjiti ugled IT-a u Hrvatskoj. Bravo, tako se to radi. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
odjavljen
Re: nije sve tako sivo, nego je crno
Bukva kaže...
Tonči kaže...

Nažalost, državni ispiti nebi polučili rezultat, jer bi te iste ispite provodili i pisali oni koji to nebi smjeli. To nebi imalo veze ni s IT strukom ni aktualnim znanjima.

Što je najgore, tu se nažalost moram složiti s tobom.

Iako i dalje tvrdim da bi najbolje bilo da se nekako informatička struka zaštiti jer trenutno se naše znanje prostituira. I to na svim razinama. Ne entry levelu imamo problem kojekakvih kvazi-informatičara, na high-end levelu, kojekakvih banana državnih firmi koje pojma nemaju, a dobivaju projekte (prvo što mi pada na pamet je onaj eKarton ili kako se već znao, projekt umrežavanja liječnika, gdje su se (još uvijek?) podaci slali preko golog HTTP-a, što je, budimo realni, smijurija).

Da se uspije taj tečaj progurati neovisno o države (Algebra mi prva pada na pamet), možda bi i bilo nešto. Al' znajući našu vladu, vjerojatno će takva zadaća pripasti uredu za e-stručnjake u suradnji sa KING ICTom i eto ti grede.

Ta zaštita ne može biti ostvarena ispitima zbog ogromnog opusa IT-a, nevjerojatno brzog razvijanja novih znanja i tehnologija i činjenice da se ne može obuhvatiti neke općenite stvari na taj način. Ono što IT-u treba je komora. Ako mogu pravnici, liječnici i sl. mogu i informatičari upravo zbog te prostitucije i opće percepcije IT-a kao zafrkancije, a realno se radi o struci koja za izvrsnost traži konstantnu edukaciju.

Ja mjesečno trošim nekoliko stotina kuna na edukaciju uz dodatak desetke članaka i sl. pročitanog dnevno. Vjerujem da je to nešto što druge struke ne traže u toj mjeri.

16 godina
woodgamesfx kaže...

Slažem se načelno, samo ako tebi ( formlano tebi , ne osobno  ) kao it stručnjaku predstavljaju problem kvartovski hakleri onda se zapitaj u kojoj se profesionalnoj sredini krećeš, jer u principu kada se letvica zahtjeva malo podigne tj. radiš u okolini koja zahtijeva malo šire znanje onda ti je ovo ispod razine.

I onda malo podigneš letvicu i onda te hebe nadređeni koji nema pojma što je to sanitizacija unosa i parametrizirani upiti i zašto bi oni morali postojati...

vlad0 kaže...

A pitanja bi bila što? Brojevni sustavi? Rad u Excelu? Krimpanje kablova? Backup strategije? Kodiranje web servisa?

Postoji TONA industrijskih certifikata i to je i više nego dovoljno. Barem onima koji drže do toga.

Mislim, ovo sa državnim ispitom sam bacio samo kao primjer jel po uzoru na druge djelatnosti.

Gle, objedinjen informatički ispit bi bilo oveća glupost jer ima XY smjerova. Može se napraviti tipa, ne znam, - programerski stolni, programerski web, sistemaški, serviserski, koji već... Može i uvjet na izlaz na taj ispit biti da ti moraš imati položenih XY relevantnih certifikata. Certifikati bi mogli biti odgovor na ovakvo stanje, ali da ih se dosljedno primjenjuje (znači država raspisuje natječaj, ti moraš imati, pr. 30 programera koji su položili MS-ove certifikate za .NET do tog stupnja, 10 njih do tog stupnja i 5 njih koji su položili ITIL do tog stupnja i što ja znam).

Poanta ovoga sa državnim ispitima je bila da struka treba zaštitu od kojekakvih nametnika, a to nema. Nije problem to što ćeš se ti adekvatnim znanjem izdići iznad njih, već što ne postoji zdrava baza stručnjaka. U nekom normalnom, zdravom okruženju, ti bi imao XY stručnjaka na osnovnoj razini od kojih bi se određeni postotak doškolovao za veći razinu, od njih određen postotak bi prelazio na veću razinu i tako do vrha. Trenutno imamo to da baza informatičke struke je preplavljena kojekakvim (ne)stručnjacima od kojih se dio uspije i probiti na veću razini što zahvlajujući pomoći države, što kojekakvih drugačijim spletkama. To nije zdravo za industriju u globalu. Mi bi mogli biti informatički tigar, koliko god to čudno zvučalo, jer imamo jako dobre srednjoškolce (matematičke i informatičke olimpijade), ali oni se jednostavno izgube do vremena kad bi trebali doći na tržište (najčešće time što ih strane firme pokupe).

Ja ću ići toliko daleko pa reći da se našem sektoru da zdrava klima, da bi mi i turizam mogli sami izvući državu iz kakice u kojoj je sada. Ako zbog ničega drugoga, onda što ti za proizvodnju ne treba tvornica sa ne znam kojekakvim strojevima koja dođe puste milijone, već kakvo-takvo oke računalo više klase i dobar softver, a za izvoz ti ne trebaju šleperi, brodovi i ostalo, već najobičnija žica na net.

@Tonči - čisto ovako iz znatiželje, gdje trošiš na edukaciju i na što?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 15:22 (Bukva).
17 godina
Re: Može li biti gore (ponuda IT poslova)
Zoki99 kaže...

Čemu služe fakulteti ako ljude ne spremaju za realni svijet? Da nečiji tata ili mama mogu reći da im je sin/kćer završila fakultet i kako imaju divno i pametno dijete???

Meni bi recimo fakultet (koji nikako da dovršim) dobro došao jer bi mi bio ulaznica za državni posao (prof. u srednjoj školi / Carnet) no očito mi je dobro kad toliko odugovlačim :)

I nisam jedini koji već ima posao te mu "treba" diploma samo zato jer je obavezna za neki napredak u plaći, ali nije nikakva garancija da ćeš bti pametniji, možda snalažljiviji.

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/
17 godina
C64 kaže...

Besplatno raditi samo naj, najbližoj rodbini i najboljim prijateljima.

Ostalima naplatiti.

Hehe, ja sam "židov", ja i svojoj braći naplatim u nekom obliku, npr. ako kupuju kompletni komp, onda uzmem i nešto za sebe pa se tako naplatim, u protivnom te i vlastita obitelj iskorištava za svakakva sranja i ne cijene to, jer je to samo neki klik i samo neka sitnica koju na kraju debuggiraš satima, a zahvale ti cugom... :O ne hvala...

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/
17 godina
cekpi kaže...

baš sam u petak imao jednu sličnu situaciju...manja mreža, 7-8 kompova u raznim workgrupama (većina bez antivirusa, updatea i sve kako to ide), nekima radi share, nekima ne, isto i sa internetom i dva usb printera ti sve u svemu trebalo bi to posložit da sve skupa radi i da radi kak se spada......kad sam reko neku okvirnu cijenu "veliki gazda" mi se nasmijal i reko da je njemu jedan mali iz kvarta reko da mu sve to (i još više od toga) može napravit za max 200kn na što sam ju ja pružio ruku, rekao sretno, pozdravio i otišao {#}

Nažalost, problem je što će se uvijek naći klinaca za po 200, 300, 500 i 1000 kn i što će svako malo doć "popravljati" svoje znanje ili neznanje, ali to je problem hr firmica gdje se diša kuži "u sve" pa kad on odlučuje o tome kakva informatička roba se kupuje i slično... onda bježi od toga...

17 godina

Samo jedno pitanje: ekipa koja trazi susjedovog malog je toliko spremna i platiti; dakle malo i nista.

Zasto se onda uopce drkeljate oko njih kad znate da nisu spremni izvaditi neku normalnu lovu. Da ne postoje "susjedovi mali" ta ekipa nebi platila recimo servis racunala u firmi 300kn - 500kn + PDV po satu?. Ako neka firma zeli kvalitetan posao, onda nece traziti susjedovog malog, nego vas, koji ste se dokazali u podrucju kojeg pokrivate.

Po meni je veci problem korupcija i "rodijastvo" u IT-u koji "odnose" vecu lovu nego sto je odnose "susjedovi hakeri".

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 15:42 (tnakir).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ta zaštita ne može biti ostvarena ispitima zbog ogromnog opusa IT-a, nevjerojatno brzog razvijanja novih znanja i tehnologija i činjenice da se ne može obuhvatiti neke općenite stvari na taj način. Ono što IT-u treba je komora. Ako mogu pravnici, liječnici i sl. mogu i informatičari upravo zbog te prostitucije i opće percepcije IT-a kao zafrkancije, a realno se radi o struci koja za izvrsnost traži konstantnu edukaciju.

Ja mjesečno trošim nekoliko stotina kuna na edukaciju uz dodatak desetke članaka i sl. pročitanog dnevno. Vjerujem da je to nešto što druge struke ne traže u toj mjeri.

To je fenomenalna ideja!!! Nije mi nikad palo na pamet, a tako je bistro i jednostavno rijesenje.

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
16 godina
odjavljen

Al' ja sam ozbiljan. Zašto nebi? :)

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Al' ja sam ozbiljan. Zašto nebi? :)

Pa i ja isto, nula sarkazma! Tocno sto sam napisao i mislim, jer sam se neko vrijeme mozgao i ja o tome. Dok sam bio u HR, gledao sam da neki ljudi koji bi imali 3x vecu placu od mene, imaju konstantni tretman na DailyWTF...

Komora je odlicna, odlicna ideja. I uostalom, sto vas sprijecava zapoceti jednu?

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Komora je odlicna, odlicna ideja. I uostalom, sto vas sprijecava zapoceti jednu?

možda HGK?

16 godina
odjavljen

U Hrvatskoj je mnogo dobrih rješenja spriječeno nesposobnošću vlasti na svim razinama.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ja sam nekad bio "susjedov mali" koji je sve rješavao za 50ak kn max. Danas mi se to obija od glave - ne mogu nikom naplatiti ništa jer sve očekuju da džabe napravim ili za 50kn. Prosječna instalacija Windowsa 7 oduzme dobrih 2 sata dok se sve fino istjunira, instaliraju updatei, programi... I nakon 2 sata d*kanja po tome ja il ne dobijem ništa ili neku mizeriju da si ni za cigarete nemam. Zašto? Zato jer svi vide to kao nikakav rad - "šta on, klikne tu, tamo i sve radi". Ja sam na traženje di treba kliknuti potrošio evo već preko 10 godina svog života, hrpu novaca na Bugove i tone živaca. Znate i sami kako to ide.

I sad da ja nekom nešto besplatno radim ili za 50-100kn? Kako da ne. Fino odma kažem koliko će to koštati a ti sad hoćeš - nećeš. Zovi nekog od ovih novih "malih o'tetke" pa će instalirati neke windowse by johhny, crackirani av i onda sve to fino krepa nakon tjedan dana korištenja. Da ne pričam o situacijama kad ljudi nepotrebno izgube gigabajte podataka jer se malom kretenu nije dalo kopirati bitne podatke nego je samo formatirao disk.

Nekad mi je onih 50kn bilo dosta i previše. Sad me gledaju u čudu kad tražim 200kn za backup svega, reinstalaciju windowsa i programa te podešavanje svega toga da radi kako spada. Zovi malog iz kvarta nek ti napravi to isto pa ćeš mene zvat za 5 dana i plakati da se "kompijuter ne pali".

Da, znam, ovo je i dalje dumping cijena ali ne rušim ugled struke - posao bude obavljen kako treba i mislim da se niti jedan normalan PC servis nebi posramio mog rada.

[edit] - student sam ekonomije, krpam se na sve načine kojih se mogu sjetiti. Od povremenog freelancanja do postavljanja satelitskih antena...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2012 2:10 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Iskreno, da mi netko nudi 500 kn za reinstalaciju windowsa, nebi to radio. 

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Darky kaže...
Deus ex machina kaže...

možda HGK?

ne hvala

http://www.bug.hr/ostav/oleg-mastruko/95682.aspx

kod mene normalno radi.....
17 godina
tnakir kaže...

Šta ti je to previše novaca za 2h posla ili?

Koliko bi ti tražio za taj posao?

Novac ne može kupiti sreću, ali je ugodnije plakati u Ferrariju nego na biciklu...
17 godina
Pero Dinamit kaže...
tnakir kaže...

Šta ti je to previše novaca za 2h posla ili?

Koliko bi ti tražio za taj posao?

Ne zelim to radit. Radije bi iskrimpao 100 kablova nego instalirao jedne windowse :( Zgadilo mi se toliko da ni sebi na laptopu nikako da reinstaliram windowse, bez obzira sta se nakupilo tonu smeca po njima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2012 8:44 (tnakir).
17 godina

Svatko nešto voli {#}

Ja bi radije svaki dan jednom instalirao prozore za 400,500 krznenih i mirna Bosna. Istina da je dosadno i da oduzme dosta vremena, ali 500 novaca je lijepa svota za to. Pomoći n(v)Litea smanjiš instalaciju, ubaciš sve gluposti (drivere i šta ti već treba) da ti ih odmah instalira i samo ga pustiš da napravi svoje, čak mislim da ne moraš ni odabirati one gluposti tokom instalacije ako si tako namjestiš.

Novac ne može kupiti sreću, ali je ugodnije plakati u Ferrariju nego na biciklu...
17 godina
Pero Dinamit kaže...

Svatko nešto voli {#}

Ja bi radije svaki dan jednom instalirao prozore za 400,500 krznenih i mirna Bosna. Istina da je dosadno i da oduzme dosta vremena, ali 500 novaca je lijepa svota za to. Pomoći n(v)Litea smanjiš instalaciju, ubaciš sve gluposti (drivere i šta ti već treba) da ti ih odmah instalira i samo ga pustiš da napravi svoje, čak mislim da ne moraš ni odabirati one gluposti tokom instalacije ako si tako namjestiš.

Ma sve znam, samo imam takvu averziju prema tome i to mi predstavlja ogroman gubitak vremena. Za 500 kn bi jos i razmislio, ali 200... nema teorije. Pogotovo ako moras bekapirat/vracat podatke.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2012 9:04 (tnakir).
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

...

Zgadilo mi se toliko da ni sebi na laptopu nikako da reinstaliram windowse, bez obzira sta se nakupilo tonu smeca po njima.

Znaš onu staru: postolar nosi najgore cipele? {#} I sâm već godinu dana *planiram* napraviti reinstall dektop mrcine doma... Sva sreća pa dobar harver kompenzira za softversko smeće koje se vrti gore. {#}

Tonči kaže...

U Hrvatskoj je mnogo dobrih rješenja spriječeno nesposobnošću vlasti na svim razinama.

Ma neee, pa nije valjda? Ma majčicu li im njihovu. Još će nam malo ljepljivom rukom posegnuti u plaće (taman kad smo se bili riješili Kosoričinog harača na neko vrijeme). A trešnja na šlagu na torti je po meni smanjenje iznosa ukupnog povrata poreza po svim kategorijama (ili čak i ukidanje pojedinih kategorija)... Jer ako baš ništa drugo, onda se s tim na godišnjoj razini barem malo dalo kompenzirati za onu ogromnu hrpu love koju su nam tijekom te iste godine uzeli.

Stvarno se stvara vrlo poticajno okruženje za stvaranje pozitivnog ozračja... {#} Tonči, da skratim priču: ideje-dobra_rješenja-investicije-što?

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
odjavljen

Pozitivno okruženje je takvo da će sve više biti onih koji će isplaćivati minimalac, a ostalo vaditi s 20% na ruke. Siva eknomija obožava velike poreze.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2012 12:24 (Tonči).
17 godina
Tonči kaže...

Pozitivno okruženje je takvo da će sve više biti onih koji će isplaćivati minimalac, a ostalo vaditi s 20% na ruke. Siva eknomija obožava velike poreze.

Potpisujem, prva misao sa novim povećanjem poreza i novim olakšicama na male plaće je.... u ku*ac, smanjit će svima plaće pod izgovorom da će dobiti više na ruke... Al to je već klasika, to traje 20 godina i to nas izjeda. Mogu oni nabit 50% kad se to sve lomi na radniku. Ako ova vlada stvarno provede te poteze ubit će nas ko zeca :)

16 godina
odjavljen
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nedavno sam odbio jedan "freelance" posao , naime odbio sam ugovor, jer smatram da kod freelanceanja ne treba biti nekih ugovora koji bi izvođača ograničavali u bilo kojem obliku u periodu od dvije godine nakon raskida ugovora. 

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

LOL "u periodu od dvije godine nakon raskida".

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice