Može li biti gore (ponuda IT poslova) izdvojena tema

poruka: 1.208
|
čitano: 617.664
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Može li biti gore (ponuda IT poslova)
vlad0 kaže...
Orinem kaže...
tnakir kaže...

U tvom prethodnom postu ne vidim nikakvo pitanje. Direktno ni indirektno. Sto se tice timskog rada, to znaci da si sposoban funkcionirati kao dio tima, sto je velikom broju ljudi problem. To nema veze sa jezicima.

Bilo ih je podosta u prijasnjim, mozda si ih zagubia u mojin poduzin postovima. nvm nema smisla dalje ic u rasprave

Ne mogu se više složiti.

Ontopic: najnovije brojke.

Meni je ova činjenica jako žalosna. Sa 4.3 milijuna stanovnika (po novom prebroju) imamo oko  300,000 nezaposlenih (to će se još povećat nakon ljeta), nama je to prihvatljivo, a recimo nije jedonoj Mađarskoj koja je u vrijeme recesije imala 400,000 tisuća nezaposlenih naspram 10,000,000 stanovnika. 
Onda se vi rugate ljudima koji imaju snove raditi vani. Pa jasno da imaju takve "snove" jer očigledno ovdje ne mogu naći posao u struci, ili zapošljavaju bilo šta samo da bi mogli platiti račune. Ulaskom u EU lakše ćemo moći dobiti posao u inozemstvu, ali ovisno o tome kakvu radnu snagu pokoja zemlja traži. Ako ćemo iskreno valja biti i običan stočar, poljoprivrednik u zemljama zapadne, srednje, sjeverne europe, pa čak se isplati oboliti od SAD sindroma na baltiku samo da možeš raditi i živjeti od svoga rada. Budimo realni, realnost u RH se neće promjeniti još dugo vremena, to ne znaći da će sve krenuti nabolje kada izaberemo drugu stranku na izborima, i kada pozatvaraju sve kradljivce koji su unazadovali ovu državu. Kriv je ponajviše naš mentalitet, jer svatko tko je imao priliku uzimati iz državne blagajne uzimao je, govorimo o tipičnom ljudskom primitivnom/sebičnom razmišljanju u kojemu ne vidi logiku kako bi si svi ipak  mogli pomoći ako bi međusobno igrali kao team.  
Pa ako želite da ova država barem malo napreduje ili pak želite naći bolji, kvalitetniji i stabilniji život u kojem ste okruženi drugim, boljim mentalitetom onda čete sigurno  glasati za EU. Jer mi nemamo Englesko gospodarstvo nit smo mi Engleska da imamo posla gdjegod. EU je savršeno društvo za zemlje poput Hrvatske i ostalih da bi kvalitetni i stručni ljudi mogli napredovat i naći posao. Gospodarstvo nam je propalo ali zato smo titulu zemlje znanja davno izgubili.
Zato ako želite promjenite svijet oko vas, prvo odaberite novu vlast na ovogodišnjim izborima, pa onda počnite od sebe xD 

It's hard to believe That there's nobody out there It's hard to believe That I'm all alone...
16 godina
odjavljen
Može li biti gore (ponuda IT poslova)

Orinema muči engleski, jer ni hrvatski ne zna baš najbolje. Bilo koji ozbiljan posao u IT-u jednostavno znanje engleskog jezika postavlja kao nužnost. Moguće je raditi i bez toga, ali tada si (na većini pozicija) teret kolegama i proračunu tvrtke, koja ti mora plaćati prevoditelje. Mišljenja sam da bi engleski trebao biti standardan već od vrtića i osnovne škole za svih, a ne samo inženjere, ali za IT je smiješno i spomenuti da ne znaš engleski.

Eventualno, ako Kina postane IT velesila (ne pokretna traka koja radi po nacrtima sa Zapada) i ako većina literature bude na kineskome, kao i većina novih tehnologija, tada ćemo na isti način govoriti i, na primjer, o mandarinskome kao nužnome znanju jednog IT-ovca.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Orinema muči engleski, jer ni hrvatski ne zna baš najbolje. 

Argumenti? (E da al nemoj ti sad ka i kolege ti izbjegavat odgovorit na svako pitanje)

Pa evo i boldan sta tocno ocekujem da nepromasis. Na temelju cega si ti zakljucio da mene muci eng i hrvatski (citiraj post, obrazlozi zasto je to krivo i napisi pravilno)

Da si procta samo desetinu onoga sta san ja napisa onda bi svatia da tvoj post nestoji i da firma nema dodatan trosak na "meni" da nepricamo da uopce nisi procita o kojim poslovima ja ovdje pricam

Nemoj promasit ono pitanje gore pa rec da ga nema. (tnakir nemoj svatit ka prozivanje samo zelim da on iznese cinjenice sobzirom da ponovo pokrece besmislenu raspravu a da se nije barem potrudia procitat (razumit) iti jedan post)

16 godina
odjavljen

Ma, zaboravi. Nije važno.

16 godina
neaktivan

ne smeta me toliko manjak it poslova koliko me smeta:

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
cekpi kaže...

Meni su jednom prilikom iz jedne (malo poznatije) tvrtke nakon nekih 5 i pol mjeseci (kad sam već zaboravio da sam im išta poslao) odgovorili da se ispričavaju zbog dugotrajnog selekcijskog procesa i da im se javim ako sam zainteresiran za 2. krug.

Nisam im ništa odgovorio. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
neaktivan

jel možda kontakt bila ružica?

16 godina
odjavljen
cekpi kaže...

....

Hihihi. Da, ali to je rezultat nedostatka kućnog odgoja. U mnogim firmama HR (Lj.r.) dio posla obavljaju seljačine s brda, kojima je komunikacijska inteligencija manjkava. Jugoistočna Europa. :)

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...
cekpi kaže...

....

Hihihi. Da, ali to je rezultat nedostatka kućnog odgoja. U mnogim firmama HR (Lj.r.) dio posla obavljaju seljačine s brda, kojima je komunikacijska inteligencija manjkava. Jugoistočna Europa. :)

nije mi jasno da je tako teško stavit autoresponder: poštovani, molba je zaprimljena, ukoliko se ne javimo u roku od x dana znači da ne zadovoljavate u potpunosti profil zaposlenika kojeg tražimo, vaš životopis ćemo zadržati u bazi.

lp

firma brđan&sin

17 godina
neaktivan
cekpi kaže...

nije mi jasno da je tako teško stavit autoresponder: poštovani, molba je zaprimljena, ukoliko se ne javimo u roku od x dana znači da ne zadovoljavate u potpunosti profil zaposlenika kojeg tražimo, vaš životopis ćemo zadržati u bazi.

lp

firma brđan&sin

ali i to je nekulturno i ne profesionalno...

zar je teško napisati jedan mail i samo c/p i poslati na 100 email adresa?

recimo kad sam se jednom javio na posao u banci, poslali su mi pismom obavjest da nisam primljen

ne pušim te fore kao nemaju vremena jer HR je to posao i opis posla.

kad sam ja radio selekciju za posao sve osobe koje su došle na razgovor dobile su obavjest telefonom od mene osobno da nisu primljene.

je da sam potrošio 2 sata na to, ali to pokazuje ozbiljnost da se posao odradi kako treba

17 godina
Darky kaže...
cekpi kaže...

lp

firma brđan&sin

recimo kad sam se jednom javio na posao u banci, poslali su mi pismom obavjest da nisam primljen

kad sam ja radio selekciju za posao sve osobe koje su došle na razgovor dobile su obavjest telefonom od mene osobno da nisu primljene.

je da sam potrošio 2 sata na to, ali to pokazuje ozbiljnost da se posao odradi kako treba

Ja bih te cijenio nakon toga. Ma cijenio bih te i da si mi obican mail poslao. Jer znaci da me postujes, bez obzira sto mi nisi dao posao.

Smrt kapitalizmu. Sloboda narodu.
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ja bih te cijenio nakon toga. Ma cijenio bih te i da si mi obican mail poslao. Jer znaci da me postujes, bez obzira sto mi nisi dao posao.

znaš u to doba firma u kojoj sam radio nije imala problem dobiti zaposlenika iako je u javnosti bila pljuvana.

ali zbog profesionalnog odnosa prema ljudima svi su rado radili i bila je odlična atmosfera.

(ali promjenom uprave, sve je otišlo u pm, uključujući i firmu)

15 godina
neaktivan
cekpi kaže...

Hahaha! Nije bila riječ o toj firmi, ali znam za Ružicu! Očito se loš glas daleko čuje... {#}

Darky kaže...

U dosadašnjoj karijeri sam vidio tek nekoliko HR odjela koji su doista mogli opravdati svoje postojanje (u smislu da se doista profesionalno bave stvarima koje bi kao odjel trebao obavljati). Sve ovo ostalo je bila blaga katastrofa... Nekako sam stekao dojam da dosta direktor(čić)a misli da HR = hrpa tajnica = hrpa minica, pa se možda vode tim principom prilikom formiranja HR-a. {#}

16 godina
neaktivan

@vlad0

blažena naša država di svak svakog zna{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
cekpi kaže...

koja je to legenda o ružici?

14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Oh, so true.

Oblik uvečanog iPhonea iz budućnosti.
16 godina
odjavljen

I ja bih čuo o Ružici, hvala! Ovako ću preskočiti svakoga tko se zove Ružica i radi u Upravljanju ljudskim resursima. :P

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Postoje naznake za ostvarivanje pozitivnih pomaka.

Ili možda ipak ne.

Osobno naginjem prema ovom drugom. U normalnim ekonomskim eko-sustavima bi ova predviđanja IBM-a vjerojatno čak i imala neku težinu, ali sve se bojim kako će se kod nas želje preslikati u stvarnost.

Evo i jednog komentara (s kojim se mogu do neke razine i složiti - barem na osnovu onoga što mi je poznato iz prve ruke):

"Ovo je zelja IBM-a. Nema uporista u realnosti. Osim toga u Hr gotovo da i nema direktora koji odluke donosi na temelju BI i ozbiljnijih analiza. Moze li netko zamisliti recimo l.Milicica (Dalekovod), Zderica (Konstruktor), J.Radica (IGH), Bagu (Koncar) kako citaju analize, sami racunaju i provjeravaju, slusaju savijete analiticara (koje nemaju u firmi) i onda odlucuju? To u RH ne postoji jer firme vode stari i needucirani ljudi koji poslove sklapaju poznanstvima i koruptivnim dealovima - i sto ce im onda BI i analize i strategija?"

EDIT

Rezultati ankete iz 1. posta (uzorak od 144 osoba koje su sudjelovale do sada):

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.9.2011 14:44 (vlad0).
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

aj drago mi je za vidjet da ima i zadovoljnih kolega{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
vlad0 kaže...
"Ovo je zelja IBM-a. Nema uporista u realnosti. Osim toga u Hr gotovo da i nema direktora koji odluke donosi na temelju BI i ozbiljnijih analiza. Moze li netko zamisliti recimo l.Milicica (Dalekovod), Zderica (Konstruktor), J.Radica (IGH), Bagu (Koncar) kako citaju analize, sami racunaju i provjeravaju, slusaju savijete analiticara (koje nemaju u firmi) i onda odlucuju? To u RH ne postoji jer firme vode stari i needucirani ljudi koji poslove sklapaju poznanstvima i koruptivnim dealovima - i sto ce im onda BI i analize i strategija?"

Tu se zaista nema što dodati - sasvim se slažem s ovim.

15 godina
neaktivan

WTF, otkad je OVO opis posla jednog sysadmina?? Đizs... {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
vlad0 kaže...

Vidiš da je SSS potrebno. U opis-u posla mislim da nema ništa sa SYS admin-a {#}

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
15 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
vlad0 kaže...

Vidiš da je SSS potrebno. U opis-u posla mislim da nema ništa sa SYS admin-a {#}

Kakve to ima veze...?

16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Izrabljivanje. Očit slučaj.

Čak se ne bih čudio da je neki "informatičar" pisao natječaj.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
17 godina
vlad0 kaže...

Kakve to ima veze...?

Pa to ima takve veze kao i uvijek kod zapošljavanja.

Kada vidiš da poduzeće traži da to bude SSS, odmah ti govori koliko su spremni platiti, tj. koliko je takva profesija unutar tog poduzeća cijenjena.

Nekad u oglasima je to najbitniji faktor da li uopće treba ići na razgovor ili ne.

Ovo naravno ne mora biti pravilo, ali je većinom tako.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
15 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
vlad0 kaže...

Kakve to ima veze...?

Pa to ima takve veze kao i uvijek kod zapošljavanja.

Kada vidiš da poduzeće traži da to bude SSS, odmah ti govori koliko su spremni platiti, tj. koliko je takva profesija unutar tog poduzeća cijenjena.

Nekad u oglasima je to najbitniji faktor da li uopće treba ići na razgovor ili ne.

Ovo naravno ne mora biti pravilo, ali je većinom tako.

Zapravo nema toliko veze ako se gleda u kombinaciji sa godinama iskustva. Naravno, to vrijedi kod normalnih opisa poslova, a ne kao u ovom konkretnom primjeru.

17 godina
vlad0 kaže...

Zapravo nema toliko veze ako se gleda u kombinaciji sa godinama iskustva. Naravno, to vrijedi kod normalnih opisa poslova, a ne kao u ovom konkretnom primjeru.

Da samo onda se navede da stručna sprema nije bitna (napiše se koja je poželjna, koja ima prednost)....

Meni ovo izgleda kao da žele jeftinog informatičara (netko tko se razumije u računala), koji će im raditi sve što im treba ("crko mi je monitor, zovi sys admina"), za malu lovu, zato su  i stavili SSS

17 godina
protjeran

SSS nema veze sa znanjem čovjeka kao ni VSS tako da ga prestanite s... oko toga.

A to što traže svašta preko tih oglasa kao ovo je zato jer očito nemaju pojma šta im treba i šta im ne treba. Danas kad netko kaže da mu treba informatičar misli da sve baš on sve zna, problem je što nitko pojma nema da tu postoje grane i grane struke u ITu.

Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

žalosno.......i sad ti pređi od jednog izrabljivača k drugom.......

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hellbyte0 kaže...

SSS nema veze sa znanjem čovjeka kao ni VSS tako da ga prestanite s... oko toga.

A to što traže svašta preko tih oglasa kao ovo je zato jer očito nemaju pojma šta im treba i šta im ne treba. Danas kad netko kaže da mu treba informatičar misli da sve baš on sve zna, problem je što nitko pojma nema da tu postoje grane i grane struke u ITu.

Meni ovo više izgleda kao utjeha nekome tko nije završio neki VSS , u ovoj domeni IT smjera.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice