Tijekom godina stvorio sam naviku da uz jutarnju kavu bacim oko na specijalizirane portale koji objavljuju oglase vezane uz aktualnu ponudu poslova. Konkretno, ponudu poslova u IT sektoru. Ne tražim bolji posao (hvala na pitanju) već jednostavno volim pratiti što se događa sa tržištem i biti u toku s aktualnim trendovima. Možda će to nekome zvučati čudno, ali upravo oglasi na ovakvim portalima predstavljaju vrlo vrijedan izvor informacija koji se ne smije tek tako zanemariti.
Uzevši to u obzir, pokušajte razumijeti moje (neugodno) iznenađenje kad sam jutos ugledao ovo:
Riječ je naravno o dva najpopularnija servisa ovog tipa u Hrvatskoj. A za konkretan primjer je uzet Grad Zagreb (u drugim gradovima / županijama situacija je još i gora!). Posao.hr je izbacio 6 rezultata, dok je Moj-Posao.net bio malo šire ruke te je prikazao čak (!) 11 rezultata. Treba naravno uzeti u obzir da je počela sezona godišnjih odmora i da se ponuda poslova u tom periodu tradicionalno smanjuje. Ali smatram da je šansa da će se ponuda, nakon što godišnji završe, povećati za 2000% ravna nuli. A jedino povećanje takvog opsega bi imalo smisla ako mu se kao kontrast suprotstavi broj nezaposlenih informatičara (koji je iznosio 416 prema podacima iz 2009. godine).
Tržište dakle očito stoji dok se s druge strane stvara višak radne snage - kroz koji mjesec će sa IT (i srodnih) fakulteta početi izlaziti nove generacije mladih ljudi željnih posla. Kuda s njima? S faksa na burzu? Što je s ljudima koji su zbog smanjivanja ulaganja u IT izgubili posao? I koji će se naći na istom mjestu kao i donedavni studenti? Dodajmo tome i činjenicu da ne postoji nikakva gospodarska strategija na razini države ni u općenitom smislu, a kamoli zasebna strategija za IT sektor. A sve inicijative koje su se eventualno i pojavile u ovih nekoliko godine, zamrle su prije i nego su se započele provoditi.
Postavlja se logično pitanje kuda ide IT sektor u Hrvatskoj i može li biti gore od ovoga? Ili se ipak nazire neka titrajuća LED-ica na kraju tunela?
ANKETA
Gdje se pronalazite na tržištu rada kada govorimo o IT sektoru?
90 | Radim u IT-u, zadovoljan sam |
---|---|
48 | Radim u IT-u, nisam zadovoljan |
66 | Ne radim u IT-u, ali želio bih |
34 | Ne radim, tražim posao u IT-u |
111 | Ne radim, još uvijek studiram |