r
Trebam pomoć oko zadaće iz qbasic-a
- poruka: 3
- |
- čitano: 4.633
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ovako ljudi imam problema pri rješavanju nekih zadataka dvije stranice sam riješio ali su mi ostale još dvije pa ako netko ima vremena pomoći mi jer sam i onako kratak s vremenom .
Uploadao sam kao slike.
Zadaci:
1. Napiši program koji učitava 3 broja x, y i a te provjerava da li se a nalazi između x i y. Na početku programa provjeriti je li x<y.
2. Napiši program koji ispisuje sve dvoznamenkaste brojeve, jedan pokraj drugoga, naizmjeničnim bojama.
3. Napiši program koji zbraja sve dvoznamenkaste brojeve.
4. Napiši program koji zbraja sve prirodne brojeve između m i n. Vrijednosti m i n treba učitati i u programu provjeriti da li je m<n.
5. Za zadani prirodni broj N, N<24, treba ispisati dijagonalno preko zaslona N zvjezdica. Vidi sliku 1.
6. Za zadani prirodni broj N, N<24, treba ispisati zvjezdice u obliku kvadrata kao na slici. Ispisuje se N redova po N zvjezdica. Svaki red zvjezdica ispisuje se drugom bojom. Vidi sliku 2.
Zadaci:
1.
U naredbi FOR m = 100 to 200, koji broj je početna vrijednost, a koji broj je završna vrijednost petlje?
2. Koliko puta će se izvršiti petlja koja počinje naredbom FOR x= 20 to 30 STEP 3?
3. Koliko puta će se izvršiti petlja koja počinje naredbom FOR x= 15 to 20 STEP -1?
4. Ispiši sve dvoznamenkaste brojeve.
5. Zbroji sve prirodne brojeve manje od n, n treba učitati.
6. Zbroji sve troznamenkaste brojeve.
7. Ispiši sve parne troznamenkaste brojeve.
8. Ispiši sve neparne brojeve manje od n, n treba učitati.
9.
Učitati prirodan broj N i nacrtati "ispunjeni kvadrat" od zvjezdica kao na slici:
Vanjska stranica kvadrata nacrtana je od N zvjezdica, unutar njega je manji kvadrat čija stranica ima N-2 zvjezdice, itd. Boje se mijenjaju redom počevši od 1.
10. Kojom ključnom riječi završava WHILE petlja?
11. Kakav mora biti uvjet uz WHILE naredbu da bi se petlja počela izvršavati?
12. Što će ispisati sljedeći program:
x=100
WHILE x<100
PRINT X
x=x+1
WEND
13. Ispiši sve djelitelje broja N, N treba učitati.
14. Korisnik upisuje znamenke, od kojih treba sastaviti prirodan broj. Zadavanje znamenki se prekida kad se upiše broj koji nije znamenka. Ispiši broj sastavljen od učitanih znamenaka.
15. Odredi parove prirodnih brojeva (x,y) za koje jednadžba ax+by=c ima rješenja u skupu prirodnih brojeva. Treba zadati prirodne brojeve a,b,c. Takva jednadžba zove se Diofantska jednadžba i ona ima rješenje ako i samo ako je c djeljivo s najvećim zajedničkim djeliteljem od a i b. Najveći zajednički djelitelj naći ćeš pomoću Euklidovog algoritma ( vidi sliku , rješenje za a= 12, b= 16 i c= 800)
16. Upisati prirodan broj n, pa program zadaje n slučajnih dvoznamenkastih brojeva, ispisuje jednakost zbrajanja tih brojeva i izračunava njihov zbroj.
17. Napiši program koji za zadani prirodni broj ispisuje poruku je li broj prost ili složen . Broj N je prost ako je djeljiv samo s 1 i sa samim sobom, a inače je broj složen.
18. Na zaslonu ispisati sve prirodne brojeve od 2 do 400. Proste brojeve ispisati crvenom bojom, a složene brojeve žutom bojom.
19. Upisati prirodni broj n, pa nacrtati "kvadrat" koji ima "stranicu" nacrtanu od n zvjezdica. Boje kvadrata mijenjaju se redom od plave do bijele. (Kvadrat se prvo nacrta plavom bojom, pa zelenom itd. sve do bijele boje).
20. Koja DO petlja je jednaka WHILE-WEND petlji?
21. Koje DO petlje izvršavaju naredbe dok je uvjet istinit?
22. Koje DO petlje izvršavaju naredbe dok je uvjet lažan?
23. Gdje treba postaviti uvjet ako želimo da se naredbe unutar petlje izvedu barem jednom?
24. Što će ispisati sljedeći programi:
a)
x = 1
DO
PRINT x
x = x + 1
LOOP WHILE x < 5
b)
x = 1
DO
PRINT x
x = x + 1
LOOP UNTIL x < 5
c)
x = 1
DO WHILE x < 5
PRINT x
x = x + 1
LOOP
d)
x = 1
DO UNTIL x < 5
PRINT x
x = x + 1
LOOP
25. Računalo zamišlja jedan broj manji od 100, a mi ga moramo pogoditi. Za svaki broj koji upišemo računalo ispisuje poruku je li zamišljeni broj
veći ili manji od onoga koji smo mi upisali. Nakon što pogodimo broj, treba ispisati poruku u koliko pokušaja smo broj pogodili. Npr:
Broj: 27
Veći je.
Broj: 90
Manji je.
Broj: 65
Manji je.
Broj: 60
Veći je.
Broj: 63
Pogodak. Pogodio si u 5 pokušaja.
26. Na zaslonu se crta trokut od n redova (n se zadaje) "smile-a" tako da se prvi red iscrta plavom bojom, drugi zelenom i tako redom. Boje redova mijenjaju se redom tako da se dobije dojam pomicanja redova zvjezdica. Program se prekida pritiskom razmaknice.
I ja učim QBASIC,vjerovatno znamo ovo,ali ne shvatam te,šta zapravo želiš?
Ti želiš da ti mi riješimo zadatke ili??
LP!
:)