C++ pomoć oko pronalaženja greške u kodu

poruka: 54
|
čitano: 5.675
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
C++ treba mi pomoći naći gršku. heeelp!!! HITNO!

molim vas, ako možete pogledati program i naći gršku, jer ja nikako da ju nađem.. hvala :** hitno

#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

void main()
{
    int a;
    int b;
    int c;
    int d;
    int e;
    int f;
    int g;
    int h;
    int i;
    int j;
    int k;
    int l;
    int m;
    int n;
    int o;
    int p;
    int z;
    int izbor;
    string nastavak;
pocetak: cout << "Dobro dosli u program koji ce vam izracunati s kojim ste prosjekom prosli polugodiste. " << endl;
    cout << "Za pocetak bih vas zamolila da unesete s koliko ste prosli polugodiste:" << endl;
    cout << "1. Odlican" << endl << "2. Vrlo dobar" << endl <<"3. Dobar" << endl << "4. Dovoljan" << endl << "5. Nedovoljan" << endl << endl;
upis:cout <<"Vas izbor:" << endl;
    cin >> izbor;
    switch(izbor)
       {
          case 1:
             cout << "Bravo za vas, ali sada ćemo izracunati tocan prosjek! Zamolila bih vas da upisete svoje ocjene: "<< endl;
             cout << "Hrvatski jezik: " << endl;
             cin >> a;
             cout << "Kemija: " << endl;
             cin >> b;
             cout << "Talijanski jezik: " << endl;
             cin >> c;
             cout << "Fizika: " << endl;
             cin >> d;
             cout << "Tjelesni: " << endl;
             cin >> e;
             cout << "Politika i gospodarstvo: " << endl;
             cin >> f;
             cout << "Matematika: " << endl;
             cin >> g;
             cout << "Povijest: " << endl;
             cin >> h;
             cout << "Engleski jezik: " << endl;
             cin >> i;
             cout << "Geografija: " << endl;
             cin >> j;
             cout << "Informatika: " << endl;
             cin >> k;
             cout << "Filozofija: " << endl;
             cin >> l;
             cout << "Glazbeni: " << endl;
             cin >> m;
             cout << "Biologija: " << endl;
             cin >> n;
             cout << "Likovni: " << endl;
             cin >> o;
             cout << "Vjeronauk: " << endl;
             cin >> p;
             z=a+b+c+d+e+f+g+h+i+j+k+l+m+n+o+p;
             cout << "Zbroj vasih ocjena iznosi: " << z << " bodova " << endl;

cout << "Sada će vam program izracunati koji je vas prosjek ocjena! "<< endl;
             cout << "Vas prosjek iznosi " << z/16 << "za ovo polugodiste " << endl;

break;

case 2:
             cout << "Bravo za vas, ali sada ćemo izracunati tocan prosjek! Zamolila bih vas da upisete svoje ocjene: "<< endl;
             cin >> a;
             cin >> b;
             cin >> c;
             cin >> d;
             cin >> e;
             cin >> f;
             cin >> g;
             cin >> h;
             cin >> i;
             cin >> j;
             cin >> k;
             cin >> l;
             cin >> m;
             cin >> n;
             cin >> o;
             cin >> p;

cout << "Sada ce vam program izracunati koji je vas prosjek ocjena! "<< endl;
             cout << "Vaš prosjek iznosi " << z/16 << "za ovo polugodiste " << endl;

break;

case 3:
             cin >> a;
             cin >> b;
             cin >> c;
             cin >> d;
             cin >> e;
             cin >> f;
             cin >> g;
             cin >> h;
             cin >> i;
             cin >> j;
             cin >> k;
             cin >> l;
             cin >> m;
             cin >> n;
             cin >> o;
             cin >> p;

cout << "Sada ce vam program izracunati koji je vas prosjek ocjena! "<< endl;

break;

case 4:
             cout << "Bravo za vas, ali sada ćemo izrascnati tocan prosjek! Zamolila bih vas da upisete svoje ocjene: "<< endl;
             cin >> a;
             cin >> b;
             cin >> c;
             cin >> d;
             cin >> e;
             cin >> f;
             cin >> g;
             cin >> h;
             cin >> i;
             cin >> j;
             cin >> k;
             cin >> l;
             cin >> m;
             cin >> n;
             cin >> o;
             cin >> p;

cout << "Sada se vam program izracunati koji je vas prosjek ocjena! "<< endl;

break;

case 5:
             cout << "Nazalost ovo polugodiste niste prosli. Vise se potrudite u drugome. " << endl;

break;

default:
       cout<<"unijeli ste nepstojecu stavku"<<endl;
       goto upis ;
    }

odabir: cout<<"ponovi odabir da/ne" ;
       cin >>nastavak;
       if(nastavak == "da")
       {
          system ("CLS");
          goto pocetak;
       }
       else if (nastavak == "ne")
       {
          cout<<"zavrsetak programa!!"<<endl;
       }
       else
       {
          cout <<"pogresan odabir"<<endl;
          goto odabir;
       }

}

0 0 hvala 0
15 godina
Re: C++ treba mi pomoći naći gršku. heeelp!!! HITN

A na koju grešku misliš?

Zamijeni svuda z/16 sa z/16.0 da ti bar ispisuje ispravno prosjek.

14 godina
neaktivan

pa napravila sam program i kad ga buildam mi piše 1 failed, a ništa mi nije podcrtano i pregledama sam sve 100 put i nigdje da nađem dal mi nešto fali dal je viška dal je krivo...

16 godina
neaktivan
natko kaže...

A na koju grešku misliš?

Zamijeni svuda z/16 sa z/16.0 da ti bar ispisuje ispravno prosjek.

A da pri definiranju varijabli zamijeni int sa float?

http://bit.ly/fEJAtE
14 godina
neaktivan

zašto? kad su sve cijelobrojne vrijednosti koje se upisuju.

14 godina
neaktivan

osim z. to mogu s float.

15 godina
aiksde kaže...

pa napravila sam program i kad ga buildam mi piše 1 failed, a ništa mi nije podcrtano i pregledama sam sve 100 put i nigdje da nađem dal mi nešto fali dal je viška dal je krivo...

S čim buildaš? Koje greške javljaju compiler i linker?

14 godina
neaktivan

Baš si ga zakomplikovao.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
14 godina
neaktivan

program radim u Microsoft visual studio c++ 2010 express.. i tamo buildam samo pritiskom na gumb za buildanje :D
nisam ti još baš neki ekspert u tome pa neznam točno na šta i kako misliš... i javlja mi kad se builda: Generating Code...
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

14 godina
neaktivan

Vjerojatno compiler ne dopušta void main.

Znači, umjesto void main napiši int main. A zatim na kraju programa napiši return 0;

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: C++ pomoć oko pronalaženja greške u kodu

hvala svima. radi :)

14 godina
neaktivan

Another problem solved {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Tko ih samo uči da pišu ovakav kod?

U C++ koristi naredbu goto, main funkciju definira kao void, bez veze duplira kod.

Ma tko ih samo uči da rade ovako, i onda se čudimo kako nam u društvu šteka, uz ovakve učitelje, kojima je vrijeme stalo negdje tamo u 80.-tima.{#}

Što switch uopće traži ovdje, tom profi ili profesorici bi bilo pametnije da ih nije ništa učio, nego ovako, manja šteta.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 13:02 (Floki).

7 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

Tko ih samo uči da pišu ovakav kod?

U C++ koristi naredbu goto, main funkciju definira kao void, bez veze duplira kod.

Ma tko ih samo uči da rade ovako, i onda se čudimo kako nam u društvu šteka, uz ovakve učitelje, kojima je vrijeme stalo negdje tamo u 80.-tima.{#}

Što switch uopće traži ovdje, tom profi ili profesorici bi bilo pametnije da ih nije ništa učio, nego ovako, manja šteta.

a mislis da ih se tako uci??? prije bi reka da ih se uce polja, petlje, a ovo je nekakav relikt prijasnjih razreda... btw, 50% njih (a i to je optimisticna procjena) na satovima racunalstva ne zna ni najbanalnije programe napisat (a to nije krivica profa, vec njihove linosti da ista pogledaju i provjezbaju kod kuce)

17 godina

Mislim ja i gore nego kažem.

Evo primjera od prije koji dan

Tip zadao klincima da izračunaju doma gustoću jabuke, na kraju je meni dao četvorku, jer sam se eto usudio prikazati gustoću u SI mjeri kg/m3, kao oni prikazuju manje jedinice

pa briga mene u kojem segmentu standardne jedinice oni prikazuju mjere, SI valjda vrijedi i za tog pametnjakovića.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Srednja škola je uvijek problematična jer nerjetko u najmanju ruku "čudni" profesori predavaju. Meni je primjerice programiranje predavao dipl.ing. fizike.... Znači, eventualno je nešto sam naučio kod kuće, a u školi nisu imali love za novo radno mjesto pa su mu uvalili dodatne sate iz programiranja.

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
TracerCPP kaže...

Srednja škola je uvijek problematična jer nerjetko u najmanju ruku "čudni" profesori predavaju. Meni je primjerice programiranje predavao dipl.ing. fizike.... Znači, eventualno je nešto sam naučio kod kuće, a u školi nisu imali love za novo radno mjesto pa su mu uvalili dodatne sate iz programiranja.

Više je odgovornosti na profama nego mi mislimo.

Sjećam se moje srednje, premda mi je fizika bolje ležala od kemije i radije sam je učio, na natjecanju iz fizike sam bio u sredini, a onda me je iduće godine zvao profa iz kemije u tim.

Nerado sam pristao, ali uz toga metodičnog, vrijednog profu, koji uz to kemiju ima u malom prstu, na natjecanju sam rasturio. I danas njegovi učenici kupe nagrade na natjecanjima.

I iza onih naših informatičara koji kupe nagrade na svjetskom nivou stoje dobri profesori, nije to slučajno ništa.

Ne počiva društvo na političarima, nego na profesorima prirodnih znanosti od osnovne do srednje škole.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 13:48 (Floki).
14 godina
neaktivan

Ne ulazim u to. Govorim o profesorima koji predaju područja za koja se nisu školovali, a toga nažlost ima dosta.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
TracerCPP kaže...

Ne ulazim u to. Govorim o profesorima koji predaju područja za koja se nisu školovali, a toga nažlost ima dosta.

I što je još najčudnije, toga ima i u samom temelju znanosti - matematici.

14 godina
neaktivan

Evo recimo moj profesor iz informatike, taj mi čovjek nije jasan, milion sam mu puta rekao da nije iostream.h, da kad se pišu funkcije ne treba math.h,...
Čovjek je tako bukvalan, danas im objašnjava nizove, mislim super, time for net, toliko sam se iznervirao, ali sam zadržao ljutnju u sebi.
No odošmo mi u Offtopic.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

ako odes npr. u rudjer, onda ce ti tamo SIGURNO predavat netko tko nije dipl.ing.racunarstva, jer u vecini slucajeva tada, kad su ti ljudi uopce pozavrsavali svoje fakultete, racunalstvo nije uopce ni postojalo kao smjer... tako da ti je malo "cudna" jedino tvoja izjava... sami profesori mogu (ako su sposobni i zele, prate to) bit jako obrazovani sto se tice programiranja, ali istina je, jedan dobar dio njih nije, pogotovo ne u osnovnih skolama i strukovnim koje nemaju veze s racunalstvom...

Floki kaže...
I iza onih naših informatičara koji kupe nagrade na svjetskom nivou stoje dobri profesori, nije to slučajno ništa.

Ne počiva društvo na političarima, nego na profesorima prirodnih znanosti od osnovne do srednje škole.

slazem se s tobom... a tko imalo sumnja, neka razmisle malo, SVE skole (osnovne i srednje) dobivaju svake godine poziv na natjecanja iz informatike, i po svemu sudeci, sve skole bi trebala barem na skolskoj razini sudjelovati. Medjutim, od silnih skola, samo neke od njih (odnosno njihovi profesori racunalstva kao mentori) doista to i cine... obavezno im nije, placeno im nije, vec to cine radi dice...

14 godina
neaktivan
wifi kaže...
TracerCPP kaže...

ako odes npr. u rudjer, onda ce ti tamo SIGURNO predavat netko tko nije dipl.ing.racunarstva, jer u vecini slucajeva tada, kad su ti ljudi uopce pozavrsavali svoje fakultete, racunalstvo nije uopce ni postojalo kao smjer... tako da ti je malo "cudna" jedino tvoja izjava... sami profesori mogu (ako su sposobni i zele, prate to) bit jako obrazovani sto se tice programiranja, ali istina je, jedan dobar dio njih nije, pogotovo ne u osnovnih skolama i strukovnim koje nemaju veze s racunalstvom...

Ništa u mojoj izjavi nije čudno. Osoba koja je diplomirala fiziku nema nikakvih dodirnih točaka s programiranjem tokom studija (ispravite me ako griješim) niti su to uopće srodne struke. Drugo je da je riječ o elekrotehnici i sl. tehničkim studijima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 14:04 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Ništa u mojoj izjavi nije čudno. Osoba koja je diplomirala fiziku nema nikakvih dodirnih točaka s programiranjem tokom studija (ispravite me ako griješim) niti su to uopće srodne struke. Drugo je da je riječ o elekrotehnici i sl. tehničkim studijima.

elektrotehnika kao takva, nema nikakvih dodirnih tocaka sa programiranjem (mozda danas i ima, ali prije sigurno nije)... prije smjer tehnicar za racunalstvo u srednjoj i smjer racunastvo kao takav na fakultetima NISU POSTOJALI! I daj budi realan, zalud ti sva skola i fakultet kad dodjes kod poslodavca, trazit ce od tebe da nesto ZNAS, a sa tom kartom da si ti dipl.ing ili po novome magistar (haha...), mozes obrisat guzicu... uostalom, kod nas i u svitu, imas masu primjera gdje su ljudi koji su zavrsili desete fakultete na kraju zavrsili u IT-u, samo procitaj pokoji intervju u Mrezi...

17 godina

Vidim da si od nastavničke struke, dakle samo još jedna opaska na temu.

Ta korelacija između kvalitete učitelja i uspjeha učenika ide u najraniju školsku dob.

U periodu 1-4 razred osnovne meni je predavao učitelj doslovce opsjednut matematikom. Glazbeni,

likovni i slično doslovce je preskakao i vadio zadatke iz matematike tjerajući nas kao male magarčiće da ih rješavamo.

U susjednom razredu predavala je ženska koja je preferirala note i pjevanje, imala je super zbor, ona sa svojima prva na svakoj fešti.

A danas, nakon tolikih godina - od tog mog razreda 8 inžinjera, 2 liječnika, od njih skoro nitko.

Slažem se, ovaj moj učitelj nikad nije dobio plaću kolko je zaslužio, jedina mu plaća što mu na sprovodu bilo nekloliko stotina nas, uključujući pol liječnika iz bolnice, sve bivši učenici.

Zato me danas smeta kad nastavnici kao izgovore pronalaze "lijenost i nezainteresiranost" djece, gospodo, ako mačka nauči mačiće loviti miševe, oni će ih i loviti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 14:27 (Floki).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

stalno preskacem jedan komentar na sve, a to je "nemaju love za novog profesora"... sto nije istina, love imaju, ALI, za stare profesore se mora nac odgovarajuce radno misto kao prvo, a kao drugo, ako si u prilici i u pravom gradu, a te struke, onda ces svakako odabrat visestruko bolje placen posao u privatnom sektoru (ovdje prvenstveno mislim na ZG).

actually no, po struci dipl.ing.racunalstva, ali isto tako osobno znam i matematicare i fizicare i ine struke koji drze racunalne predmete, sto mreze (skolski i komercijalno cisco), sto programiranje (c++ i oop) itd. tako da nebi generalizira, vec bi prije to uklopia u ovu iznimnu nekolicinu zbog koje ce ucenici ic dalje i postic nesto u zivotu (unatoc tome sto im profesori nisu nazivno zavrsili racunalstvo)

17 godina
wifi kaže...

stalno preskacem jedan komentar na sve, a to je "nemaju love za novog profesora"... sto nije istina, love imaju, ALI, za stare profesore se mora nac odgovarajuce radno misto kao prvo, a kao drugo, ako si u prilici i u pravom gradu, a te struke, onda ces svakako odabrat visestruko bolje placen posao u privatnom sektoru (ovdje prvenstveno mislim na ZG).

actually no, po struci dipl.ing.racunalstva, ali isto tako osobno znam i matematicare i fizicare i ine struke koji drze racunalne predmete, sto mreze (skolski i komercijalno cisco), sto programiranje (c++ i oop) itd. tako da nebi generalizira, vec bi prije to uklopia u ovu iznimnu nekolicinu zbog koje ce ucenici ic dalje i postic nesto u zivotu (unatoc tome sto im profesori nisu nazivno zavrsili racunalstvo)

rekao sam ti i gori primjer od informatike, dešava se da matematiku predaju oni koji nisu profesori matematike.

14 godina
neaktivan
wifi kaže...
TracerCPP kaže...

elektrotehnika kao takva, nema nikakvih dodirnih tocaka sa programiranjem (mozda danas i ima, ali prije sigurno nije)... prije smjer tehnicar za racunalstvo u srednjoj i smjer racunastvo kao takav na fakultetima NISU POSTOJALI! I daj budi realan, zalud ti sva skola i fakultet kad dodjes kod poslodavca, trazit ce od tebe da nesto ZNAS, a sa tom kartom da si ti dipl.ing ili po novome magistar (haha...), mozes obrisat guzicu... uostalom, kod nas i u svitu, imas masu primjera gdje su ljudi koji su zavrsili desete fakultete na kraju zavrsili u IT-u, samo procitaj pokoji intervju u Mrezi...

Ok. Sad si sve rekao koliko barataš informacijama.

Na studiju elektrotehnike se i školuju inženjeri računarstva (pogledaj npr. FER) te je programiranje sastavni dio nastavnog plana i programa uvodnog dijela studija svim elektro-inženjerima. Npr., zapitaj se tko programira PLCove, koje je znanje programiranja za to potrebno znati itd. itd. Te struke su bar srodne u tom pogledu, a ne kao npr. fizika i programiranje.

17 godina

Koliko znam, FESB je imao smjer računarstva prije 30 godina.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 14:34 (Floki).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
wifi kaže...

uostalom, kod nas i u svitu, imas masu primjera gdje su ljudi koji su zavrsili desete fakultete na kraju zavrsili u IT-u, samo procitaj pokoji intervju u Mrezi...

..i samo da se i na ovo osvrnem. To je zato što se nema reda u struci nego svatko tko zna upaliti računalo misli da je informatičar i da najednom može držati nastavu. Većina njih koja napravi hello world program misli da su programeri itd.. Toga nećeš naći u drugim strukama sem u IT-u i to samo iz jednog razlog: Nema komore informatičara.

Probaj kao diplomirani informatičar otići raditi na građevini pa ćeš vidjeti što će ti reći. "Nemaš ovlaštenje građevinske komore za obavljanje građevinske djelatnosti? Doviđenja! Odi se školuj.", dok u IT-u toga nema. No valjda bude uskoro.. A tada će se razlikovati oni školovani od onih koji misle da dovoljno znaju.

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
wifi kaže...

Ok. Sad si sve rekao koliko barataš informacijama.

Na studiju elektrotehnike se i školuju inženjeri računarstva (pogledaj npr. FER) te je programiranje sastavni dio nastavnog plana i programa uvodnog dijela studija svim elektro-inženjerima. Npr., zapitaj se tko programira PLCove, koje je znanje programiranja za to potrebno znati itd. itd. Te struke su bar srodne u tom pogledu, a ne kao npr. fizika i programiranje.

vidi se kako povrsno citas... prvo spominjes profesore koji predaju racunalstvo a koji nisu iz struke, pa ti ja kazem da ONDA KAD SU ISLI NA FAKS, NIJE POSTOJAO SMJER RACUNALSTVO, odnosno, danas bi ti profesori tribali po tebi zavrsit racunalstvo kako bi imali tvoje odobrenje za rad???Danas je prakticki sve povezano, i po tome tvome i racunalstvo i elektrotehnika su povezani jos od osnovne skole (tehnicki i informatika). Ili mogu rec da je racunalstvo povezano s povijescu, jer imas satove povijesti u srednjoj skoli u istoj godini kad i racunalstvo... i kad smo vec kod povezanoscu, pogledaj tko danas TOKARI rucno... a danas na CNC-u sve se programira... pa onda po tome i tokar i racunalac su isto povezani... zato se ne brigaj o mom baratanju informacijama, i radje vodi brige o sebi...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice